Ioan Guist scrie:Bunka,
Ideal e sa ai la cules numai monstrii.NU se poate.
Cu cat te ridici la nr cu atat scazi la performanta / colonie.E absolut normal.Deaceea trebuie plecat de la premiza ca in pastoral pleaca familiile ce reusesc singure sau foarte usor ajutate.Cautat volumul potrivit si ...da-i bataie.
Calculul e la total in buzunar.
Iar iti dau dreptate n-am ce face, am si eu defectul de a testa o treaba...sa zicem ca am 200, daca sa zicem ca inainte de un salcam care se arata bun fac o selectie la modul jumate care mi se par ca merg bine le izolez ponta cum am zis...nu f tare pe un 3/4 cu 10 zile inainte, apoi le pun in cap jumatea ailalta de stupina...rezultatul e ca cu astia 100 care pot fi mutati mai usor mecanizat pt ca e un volum mai compact, pot produce mai mult decat cu 200 individual, dupa cules apare problema, o singura matca nu poate sa tina la nivelul ala populatia si trebuie sa faci ori o familie ajutatoare sus...procedeul demaree, asta te scapa si de roit, numai bine in perioada aia, daca ai ME asta o poti face din prima adica, izolezi pa aia prolifica jos pe un ME, iar pe cealalta o omori un ME plin de puiet cu larve oua cu de toate il pui peste zona destinata mierii chiar in varf separat cu gratie H, trebuie 2 buc pe stup, acolo sus se trag botci, chestia asta o poti face chiar atunci cu 10 zile inainte de salcam..e superbine.
Jos matca aia merge in plin, nu se trage nici o botca, sus treci prin 10 rame cu dalta tai tot, lasi una...aia nu e botca de roire atentie, iti trebuie urdinis superior separat pt aia de sus, imediat dupa salcam ai posibilitatea sa rupi mastodontul in doua daca nu mai ai cules, daca le muti la alt cules abundent le lasi sa mearga impreuna...ce zic eu aici e putintel diferit de ce am facut eu, si e mai BINE!!
Odata cu trecerea molidului si terminarea teiului nu mai exista nici un motiv pt care sa tii astia unul peste altul, ii desfaci si-i lasi sa mearga individual, intotdeauna un colos de asta o sa dea mai mult pe cules exploziv decat doi mici, important e demaree-ul facut la timp(te scapa de roire)...spatiul mare pt nectar(trebuie supradimensionat, adica daca sunt sanse sa faci 20-30kg da-i spatiu de depozitare de 50-60kg si o sa vezi ce se intampla pana la final, ingradirea pe un singur ME as face-o doar in vederea salcamului, dupa as mai da cate un ME pt fiecare matca, sau un MER.
Intr-un astfel de turn cu atata populatie si sub actiunea soarelui de vara, albinele pot tine temperatura optima pt deshidratarea mierii foarte usor chiar si pe timpul noptii, ai nevoie de un sistem de ventilare bun pe timpul zilei, cam cum am facut eu...deplasat corpurile inainte si inapoi, ziua ventilau acolo, noaptea sigilau, eu nu mai interveneam, am vazut asta la americani...maturarea este aproape de la zi la zi, nu e ca la stupii clasici cu corp de puiet si un cat de 3/4 sau doua de 1/2...
.. e un sistem interesant, pe care nu poti merge tot sezonul, care cere o buna experienta cu asa ceva, ai nevoie la un moment dat de multe matci, tre sa ti le faci sau sa le cumperi sau sa le obtii cu demaree, productia creste foarte mult insa tre sa fii atent cu numarul de colonii, daca nu rupi la timp, sau n-ai matci la timp sa faci ruperea, sau nu ai matca a doua sus care sa sustina populatia numeric se duc in cap in timp relativ scurt maxim o luna si te trezesti ca din 200 ai 100
De asta zic ca-i interesant, tre sa ai oleaca de cunostinte si de idei ca sa faci fata la dihaniile astea, aerisiri, urdinise, gratii cemai..sunt niste uzine fiecare in parte de produs, pb este cat de iscusit este menegerul.
Stiti si voi ca eu nu sunt pionier in de astea...treaba e verificata si rasverificata de zeci de ani, numai ca trebuie un pic de sange sa testezi sa inveti, sa pui la punct o tehnica ,, care sa nu dea gres si apoi sa faci de 4-5 ori mai multa mierecu un mastodont decat cu unul simplu, sau sa se dubleze productia per colonie individuala...in cazul meu anul asta am avut parte de un tei de 2 saptamani din care o saptamana a plouat si dupa ce-a de-a doua s-a terminat brusc...in conditiile astea am avut stupi cu 25-30 kg de miere stranse, media a fost la 20-22 kg, peste tot in zona stuparii nu au facut mai mult de 5 kg pe stup, cu stupi buni, adica au fost acolo si oameni cu 300 de stupi, multi care aveau cate 17-18 rame dadant.
"Sa ne inchipuim extractia, in acest timp LA 500 MER, se ridica catul cu totul si se poate arunca direct in centrifuga/camion fiindca sunt altele la schimb, se castiga 2 zile de cules in plus la recoltat, mult mai multa flexibilitate." Bambucha
Pai la MER tre sa te duci cu una doua zile inainte sa ridici catul cu miere, il pui jos, pui catul cu rame goale, pui izgonitorul apoi ridici de jos catul cu miere si-l pui peste izgonitor...nu asa se face si la asta mare?...dai jos un ME cu puiet si matca de sus, iei ala sau alea cu miere, nu te mai joci cu izgonitorul pui alt cat sau caturi goale pui la loc aia ajutatoare si apoi cu suflatorul arunci albina in iarba langa stup si pleci cu roaba cu caturi cu miere la masinuka.
Cum ai zis tu "sa ne inchipuim.." zic si eu...sa ne inchipuim ca la aia 500 MER la un cules in loc de 15-20 kg pe colonie faci 25-30.kg alea in plus nu merita oare..la mine diferenta a fost de 25la 5kg cat au facut colegii din zona, cum ar veni ca daca culegeam individual neunificat, as fi avut in jur de 12 kg la 5...adica dublu per colonie, pai e bine!!!