Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde State » 11 Mai 2014, 18:56

Urmeaza intrebarile despre fonduri.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde irinel1988 » 11 Mai 2014, 18:57

Salut,
In poza de mai jos sunt inceputuri de botci? Am incercat sa vad daca sunt larve in ele dar cu ochiul meu de incepator nu am vazut nimic :D
Fişiere ataşate
untitled.JPG
irinel1988

Mesajde liviutzbogos » 11 Mai 2014, 19:53

irinel1988 scrie:Salut,
In poza de mai jos sunt inceputuri de botci? Am incercat sa vad daca sunt larve in ele dar cu ochiul meu de incepator nu am vazut nimic :D

Da, sunt inceputuri de botci, asa numitele potirase. Daca e ou sau larva in ele inseamna ca albinele au intrat in friguri, daca nu, ai noroc. Potirasele le construiesc si in timpul anului si le folosesc la nevoie, semn ca familia e sanatoasa
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde irinel1988 » 11 Mai 2014, 20:17

Multumesc Liviu, o sa urmaresc daca se schimba ceva la ele in urmatoarele zile.
irinel1988

Mesajde Andrei Daniel » 11 Mai 2014, 21:26

Nu urmeaza intrebarile pentru fonduri.avand in vedere ca sunt la inceput,eram curios cat de mult dureaza tot procesul de stoarcere,avand in vedere ca este foarte mult salcam.stiu ca poate sa fie si 0,si nu o sa fiu asa dezamagit de la inceput
Andrei Daniel

Mesajde liviutzbogos » 11 Mai 2014, 21:40

Andrei Daniel scrie:Nu urmeaza intrebarile pentru fonduri.avand in vedere ca sunt la inceput,eram curios cat de mult dureaza tot procesul de stoarcere,avand in vedere ca este foarte mult salcam.stiu ca poate sa fie si 0,si nu o sa fiu asa dezamagit de la inceput

Procesul de stoarcere dureaza...in functie de centrifuga, pe cate rame e :lol: Glumeam. Nu stiu ce proces esti tu curios. Daca esti curios de timpul in care pot umple un cat cu nectar, daca e un cules abundent, pot umple un cat de 1/2 si in trei zile (asta e din auzite, nu din patite). Da-ne si tu mai multe informatii, ce tip de stup folosesti, cata albina ai in lada etc. si atunci primesti si raspunsuri pe masura. Spor la treaba.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 11 Mai 2014, 21:43

irinel1988 scrie:Multumesc Liviu, o sa urmaresc daca se schimba ceva la ele in urmatoarele zile.

Uita-te maine, poimaine, cand ai timp, sa vezi daca sunt si larve in potirase. Nu trebe ochi de meserias, se vad foarte usor. Sau, pana la urma, strica un potiras, sa vezi daca are ceva in el. Daca au larve, lasa-le sa-ti capaceasca botcile si cand sunt capacite, ia matca batrana si fa un roi. Fi cu ochii pe el, altfel pierzi roiul. Spor la munca :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Andrei Daniel » 11 Mai 2014, 22:42

imi pare rau ca inca nu stiu sa explic asa cum trebuie:D greu e inceputul. am stupi de 12 rame+magazie.albine nu stiu cate sunt.de la cine le-am cumparat,zice ca sunt de anul trecut ,ca tratamentele au fost facute la timp,ca sunt sanatoase(ca orice vanzator) ideea este urmatoarea:eu le-am pus pe loc in data de 10.05.2014 .avand in vedere ca terenul unde le-am pus este la o distanta de 60 de km,cat de des as avea de lucru la ele(stiu ca exista multi factori de care depinde lucrul la ele,dar sa luam in considerare o primavara normala,cu temperaturi de 15-20 de grade,fara prea multe ploi)
Andrei Daniel

Mesajde ignatov andrei » 11 Mai 2014, 22:49

Andrei Daniel scrie:imi pare rau ca inca nu stiu sa explic asa cum trebuie:D greu e inceputul. am stupi de 12 rame+magazie.albine nu stiu cate sunt.de la cine le-am cumparat,zice ca sunt de anul trecut ,ca tratamentele au fost facute la timp,ca sunt sanatoase(ca orice vanzator) ideea este urmatoarea:eu le-am pus pe loc in data de 10.05.2014 .avand in vedere ca terenul unde le-am pus este la o distanta de 60 de km,cat de des as avea de lucru la ele(stiu ca exista multi factori de care depinde lucrul la ele,dar sa luam in considerare o primavara normala,cu temperaturi de 15-20 de grade,fara prea multe ploi)

Sa fii sanatos, Andrei si multa bafta!
Lasa tu primavara, astea le vei discuta la toamna!
Acum vine vara cu temperaturi de 35-40 de grade!

P.S. Oare ce mai face Nae Astaifoaiei?!?
ignatov andrei

Mesajde andy1995 » 13 Mai 2014, 09:24

Salut,

Daca omor matca de la un stup, o las 1 zi fara matca si dupa ii bau botca este bine? cred ca da am mai vazut..

Stupi au matci batrane trebuie schimbate. Acum sunt la salcam, inca nu este inflorit doar cate o floare...(in 1 sapt e inflorit) vor ramane mai mult timp acolo, deci nu vor fi probleme cu imperecherea matcilor? Daca fac asa pierd culesul de salcam si tei? Stupul strange ceva miere fara matca?

Sau ar fi mai bine dupa culesul de FS? dupa cate am citit e prea tarziu de schimbat matci, e adevarat?

Merci
andy1995

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 12:47

andy1995 scrie:Salut,

Daca omor matca de la un stup, o las 1 zi fara matca si dupa ii bau botca este bine? cred ca da am mai vazut..

Stupi au matci batrane trebuie schimbate. Acum sunt la salcam, inca nu este inflorit doar cate o floare...(in 1 sapt e inflorit) vor ramane mai mult timp acolo, deci nu vor fi probleme cu imperecherea matcilor? Daca fac asa pierd culesul de salcam si tei? Stupul strange ceva miere fara matca?

Sau ar fi mai bine dupa culesul de FS? dupa cate am citit e prea tarziu de schimbat matci, e adevarat?

Merci

Daca omori matca si o lasi in stup cateva ore, albinele vor constientiza mult mai repede ca nu mai au matca si vor accepta mai usor botca. Albinele culeg destul de bine si daca nu au matca dar neaparat sa aiba botca (ceva la care sa spere :) ). Si eu am facut roiuri doar cu botci si cand incep matcile sa oua, trebuie sa deblochez cuibul pt ca au bagat miere din belsug. Dupa fs ar fi cam tarziu, de atunci matcile incep incet-incet sa opreasca ouatul, nu prea mai vezi cat e de buna matca. Acum ar fi ideal, daca una nu e buna, mai poti schimba vre-o trei :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde jon baz » 13 Mai 2014, 16:36

Buna ziua, as dori sa va intreb ceva. E vorba despre o familie de albine aflata intr-un stup orizontal de 22 de rame pline ochi cu albina, miere, pe scurt, o familie puternica si productiva cu matca tanara de anul trecut. Caut saptamana trecuta - botci de roire capacite, rama claditoare necladita--- friguri de roire. Tai toate botcile, iau o rama cu puiet capacit si pun in loc rama cu foita. Caut duminica- 11 mai- la fel, nimic cladit, botci capacite. Iau ramele ca sa tai botcile, podisorul la stup ridicat, urdinisul deschis la maxim, scutur ramele si , pe o rama SCUTURATA, vad MATCA, usurica, pregatita de roit. Aplec rama pe celelalte rame din stup ca sa treaca pe ele, sa n-o ranesc sau s-o teflesc din greseala. Ce face gagica? (MATCA)? ZBOARA MATCA DE PE RAMA....SI SE TOT CAM MAI DUCE, exact ca pupaza din tei. Acum am doua posibilitati: a intrat sau n-a intrat inapoi.
Daca a intrat, e OK.
Daca n-a intrat, inseamna ca la vreo joi- vineri o sa vad botci de salvare trase si niciun ou pe rame.
Intrebarea mea este: cate botci sa las in stup in cazul in care matca n-a intrat inapoi, tinand cont ca este o familie puternica, aflata in frigurile roitului si eu nu vreau sa roiasca?
Daca las mai multe botci poate roi cu matca noua?
Multumesc mult!
jon baz

Mesajde jenica67 » 13 Mai 2014, 16:58

Familia daca e plecata pe roit, tot o sa roiasca. Matca s-a intors in mod normal inapoi. Dar deobicei stupul roieste, cand sunt capacite primele botci. De lasat, lasa doua botci, dar stupul trebuie urmarit. El ar trebui scos din frigurile roitului, daca vrei sa nu roiasca sigur, altfel este cu cantec. Citeste metodele de roire, pentru al scoate din friguri.
jenica67

Mesajde andy1995 » 13 Mai 2014, 17:00

liviutzbogos scrie:
andy1995 scrie:Salut,

Merci

Daca omori matca si o lasi in stup cateva ore, albinele vor constientiza mult mai repede ca nu mai au matca si vor accepta mai usor botca. Albinele culeg destul de bine si daca nu au matca dar neaparat sa aiba botca (ceva la care sa spere :) ). Si eu am facut roiuri doar cu botci si cand incep matcile sa oua, trebuie sa deblochez cuibul pt ca au bagat miere din belsug. Dupa fs ar fi cam tarziu, de atunci matcile incep incet-incet sa opreasca ouatul, nu prea mai vezi cat e de buna matca. Acum ar fi ideal, daca una nu e buna, mai poti schimba vre-o trei :)

merci de raspuns, botci o sa am.
La cat timp iese matca din botca(botca find capacita)
Maine voi face..merci
andy1995

Mesajde Doru89 » 13 Mai 2014, 18:13

Buna ziua tuturor ma numesc Doru am 25 ani,practic apicultura de cam 5 ani dar nu in mod profesional pentru ca eram prea verde atunci cand mama mea o luat 2 famili si nu miam dat seama cum o sa fie in viitor oricum azi am patit ceva foarte ciudat.
Deci azi mio roit un stup desi in urma cu 3 zile am rupt toate botcile la toti stupi,la respectivul stup nu avea botci capacite doar de alea mici de anu trecut dar azi dupa ce o roit am descoperit botci capacite,cum e posibil sa creasca si sa capaceasca in 4 zile maxim mi se pare foarte ciudat.
Si inca ceva roiul nu lam putut recupera pentru ca era intr-un mar si era tumai in coroana cand sa vin sal iau era dus avand in vedere era iesit de max 4 ore mi se pare foarte scurt timpul prima data cand um roi o stat atat de putin,eu eram plecat cand o roit sa cumpar tabla noua pentru niste lazi am fost cam 30 min acasa cat mam pregatit stup,rame,echipare ect.
As vrea niste raspunsuri despre perioada mica de stationare a roiului si al acelor botci instant capacite.

Mersi la toti pentru raspunsuri :)
Doru89

Mesajde un OM » 13 Mai 2014, 20:13

O botca normala este capacita fix in 4 zile daca larva luata in crestere este de varsta potrivita, adeca de o zi.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR