liviutzbogos scrie:Lasa asta cu scuturatul...eu, cel putin, nu am practicat-o si nici nu pot spune nimic despre ea. Eu iti zic ce am facut. Iei matca batrana cu o rama, doua de puiet si mai vre-o doua de mancare si o pui in alta lada care, fie o duci undeva la 3, 4, 5 km sa ramana culegatoarea, fie dai lada veche mai intr-o parte si langa ea pui lada noua, si culegatoarea toata se imparte cat de cat uniform la cei doi stupi.
jenica67 scrie:O familie intrata in frigurile roitului, va roi pana o scoti din aceasta stare, chiar daca ii iei rame cu puiet.
vasilefi scrie:jenica67 scrie:O familie intrata in frigurile roitului, va roi pana o scoti din aceasta stare, chiar daca ii iei rame cu puiet.
inflorirea salcamului o scoate din aceasta stare?
sovian scrie:Mai este o problema...., deja fiecare au pierdut cate 3 rame ca am format alte roiuri. apar probleme dac ridic matca cu doua rame de puiet?
liviutzbogos scrie:sovian scrie:Mai este o problema...., deja fiecare au pierdut cate 3 rame ca am format alte roiuri. apar probleme dac ridic matca cu doua rame de puiet?
Concret, cate rame ai acum in familiile cu matca batrana, intrate in friguri?
sovian scrie:3 pe 18 rame mai are acum 14 rame in el .5 cu puiet,douo rame artificiale la crescut si retul miere la capacit.
unul pe 12 rame mai are 4 rame cu puiet douo la crescut si restu la capacit.
unul pe 10 rame are 7 rame puiet una la crescut si retul cu miere , are si etaj care la crescut si baga miere.
liviutzbogos scrie:sovian scrie:3 pe 18 rame mai are acum 14 rame in el .5 cu puiet,douo rame artificiale la crescut si retul miere la capacit.
unul pe 12 rame mai are 4 rame cu puiet douo la crescut si restu la capacit.
unul pe 10 rame are 7 rame puiet una la crescut si retul cu miere , are si etaj care la crescut si baga miere.
Si tu pentru astia iti faci griji daca le iei o rama, doua cu puiet? Na, la toti care au intrat in friguri faci treaba asta, iei matca batrana, doua rame cu puiet si doua cu mancare si le pui intr-o lada noua si ai grija sa nu ramana nici o botca pe acele rame. In familia de baza, din care iei matca batrana, iei toate ramele la mana, rupi toate botcile si lasi doar doua, mai faine. De preferat una capacita si una necapacita. Spor
csabio scrie:Metoda cu scuturatul a mers la mine , dar nu rezolva problema total doar intarzie putin .Se scutura fiecare rama fara sa cauti matca, castrezi botcile si ele vor urca frumos la loc. O sa mearga daca te aflii intr-un ,sau urmeaza un cules bun. Si asta depinde de matca. Eu le tai aripile la matci,roiul primar nu pleaca, matca batrana piere.
sovian scrie:csabio scrie:Metoda cu scuturatul a mers la mine , dar nu rezolva problema total doar intarzie putin .Se scutura fiecare rama fara sa cauti matca, castrezi botcile si ele vor urca frumos la loc. O sa mearga daca te aflii intr-un ,sau urmeaza un cules bun. Si asta depinde de matca. Eu le tai aripile la matci,roiul primar nu pleaca, matca batrana piere.
Multumesc pt sfat, mi se pare ok faza cu taiatul aripilor, este si mai usor si pastrez o fam puternica. dar daca este o matca tanara o pierd. Cel mai probabil la mine au ajuns aici din cauza ca nu au avut de munca si cred ca sunt tot din roi facuti.
Pot pastra cateva botci daca reusesc sa le prind inainte de eclozare ? cum le pastrez ?
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori