Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde liviutzbogos » 12 Mai 2014, 14:40

Lasa asta cu scuturatul...eu, cel putin, nu am practicat-o si nici nu pot spune nimic despre ea. Eu iti zic ce am facut. Iei matca batrana cu o rama, doua de puiet si mai vre-o doua de mancare si o pui in alta lada care, fie o duci undeva la 3, 4, 5 km sa ramana culegatoarea, fie dai lada veche mai intr-o parte si langa ea pui lada noua, si culegatoarea toata se imparte cat de cat uniform la cei doi stupi.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde sovian » 12 Mai 2014, 14:45

liviutzbogos scrie:Lasa asta cu scuturatul...eu, cel putin, nu am practicat-o si nici nu pot spune nimic despre ea. Eu iti zic ce am facut. Iei matca batrana cu o rama, doua de puiet si mai vre-o doua de mancare si o pui in alta lada care, fie o duci undeva la 3, 4, 5 km sa ramana culegatoarea, fie dai lada veche mai intr-o parte si langa ea pui lada noua, si culegatoarea toata se imparte cat de cat uniform la cei doi stupi.

Mai este o problema...., deja fiecare au pierdut cate 3 rame ca am format alte roiuri. apar probleme dac ridic matca cu doua rame de puiet?
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde vasilefi » 12 Mai 2014, 15:25

jenica67 scrie:O familie intrata in frigurile roitului, va roi pana o scoti din aceasta stare, chiar daca ii iei rame cu puiet.

inflorirea salcamului o scoate din aceasta stare?
vasilefi

Mesajde liviutzbogos » 12 Mai 2014, 16:31

vasilefi scrie:
jenica67 scrie:O familie intrata in frigurile roitului, va roi pana o scoti din aceasta stare, chiar daca ii iei rame cu puiet.

inflorirea salcamului o scoate din aceasta stare?

Posibil sa da, probabil sa nu... Depinde de matca.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 12 Mai 2014, 16:35

sovian scrie:Mai este o problema...., deja fiecare au pierdut cate 3 rame ca am format alte roiuri. apar probleme dac ridic matca cu doua rame de puiet?

Concret, cate rame ai acum in familiile cu matca batrana, intrate in friguri?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sovian » 12 Mai 2014, 17:02

liviutzbogos scrie:
sovian scrie:Mai este o problema...., deja fiecare au pierdut cate 3 rame ca am format alte roiuri. apar probleme dac ridic matca cu doua rame de puiet?

Concret, cate rame ai acum in familiile cu matca batrana, intrate in friguri?

3 pe 18 rame mai are acum 14 rame in el .5 cu puiet,douo rame artificiale la crescut si retul miere la capacit.
unul pe 12 rame mai are 4 rame cu puiet douo la crescut si restu la capacit.
unul pe 10 rame are 7 rame puiet una la crescut si retul cu miere , are si etaj care la crescut si baga miere.
sovian

Mesajde liviutzbogos » 12 Mai 2014, 17:10

sovian scrie:3 pe 18 rame mai are acum 14 rame in el .5 cu puiet,douo rame artificiale la crescut si retul miere la capacit.
unul pe 10 rame are 7 rame puiet una la crescut si retul cu miere , are si etaj care la crescut si baga miere.

Si tu pentru astia iti faci griji daca le iei o rama, doua cu puiet? Na, la toti care au intrat in friguri faci treaba asta, iei matca batrana, doua rame cu puiet si doua cu mancare si le pui intr-o lada noua si ai grija sa nu ramana nici o botca pe acele rame. In familia de baza, din care iei matca batrana, iei toate ramele la mana, rupi toate botcile si lasi doar doua, mai faine. De preferat una capacita si una necapacita. Spor :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sovian » 12 Mai 2014, 17:59

liviutzbogos scrie:
sovian scrie:3 pe 18 rame mai are acum 14 rame in el .5 cu puiet,douo rame artificiale la crescut si retul miere la capacit.

Si tu pentru astia iti faci griji daca le iei o rama, doua cu puiet? Na, la toti care au intrat in friguri faci treaba asta, iei matca batrana, doua rame cu puiet si doua cu mancare si le pui intr-o lada noua si ai grija sa nu ramana nici o botca pe acele rame. In familia de baza, din care iei matca batrana, iei toate ramele la mana, rupi toate botcile si lasi doar doua, mai faine. De preferat una capacita si una necapacita. Spor :)

OK. Multumesc
sovian

Mesajde Cornelius » 12 Mai 2014, 20:38

Multumesc pentru sfaturi asa o sa fac o sa mut regina. Familia se afla in urmatoarea stare 7 rame cu puiet 2 dintrea ele au botci pe ele si inca 5 cu ceva miere Primul roi facut din aceasta familie,cu 4 rame de puiet si 2 cu ceva miere, regina sa imperecheat si a inceput sa oua. Multumesc inca odata si data viitoare o sa dau mai multe informati.
Cornelius

Mesajde csabio » 13 Mai 2014, 08:11

Metoda cu scuturatul a mers la mine , dar nu rezolva problema total doar intarzie putin .Se scutura fiecare rama fara sa cauti matca, castrezi botcile si ele vor urca frumos la loc. O sa mearga daca te aflii intr-un ,sau urmeaza un cules bun. Si asta depinde de matca. Eu le tai aripile la matci,roiul primar nu pleaca, matca batrana piere.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 08:56

csabio scrie:Metoda cu scuturatul a mers la mine , dar nu rezolva problema total doar intarzie putin .Se scutura fiecare rama fara sa cauti matca, castrezi botcile si ele vor urca frumos la loc. O sa mearga daca te aflii intr-un ,sau urmeaza un cules bun. Si asta depinde de matca. Eu le tai aripile la matci,roiul primar nu pleaca, matca batrana piere.

Multumesc pt sfat, mi se pare ok faza cu taiatul aripilor, este si mai usor si pastrez o fam puternica. dar daca este o matca tanara o pierd. Cel mai probabil la mine au ajuns aici din cauza ca nu au avut de munca si cred ca sunt tot din roi facuti.
Pot pastra cateva botci daca reusesc sa le prind inainte de eclozare ? cum le pastrez ?
sovian

Mesajde B.K » 13 Mai 2014, 10:44

sovian scrie:
csabio scrie:Metoda cu scuturatul a mers la mine , dar nu rezolva problema total doar intarzie putin .Se scutura fiecare rama fara sa cauti matca, castrezi botcile si ele vor urca frumos la loc. O sa mearga daca te aflii intr-un ,sau urmeaza un cules bun. Si asta depinde de matca. Eu le tai aripile la matci,roiul primar nu pleaca, matca batrana piere.

Multumesc pt sfat, mi se pare ok faza cu taiatul aripilor, este si mai usor si pastrez o fam puternica. dar daca este o matca tanara o pierd. Cel mai probabil la mine au ajuns aici din cauza ca nu au avut de munca si cred ca sunt tot din roi facuti.
Pot pastra cateva botci daca reusesc sa le prind inainte de eclozare ? cum le pastrez ?

Cea mai la indemana si cea mai buna metoda de a scoate o familie din friguri , in special pentru incepatori , este sa faci un roi cu matca batrana + 2-3 rame -puiet si hrana.
Botcile le poti colecta si le poti introduce in micro nuclee de imperechere daca ai , daca nu ai poti face cateva ...e foarte simplu , asa impaci si capra si varza.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde cristi_vidican » 13 Mai 2014, 10:49

Ideea e să ținem stupii nedivizați până trece salcâmul.
Apoi, dacă nu iese din friguri, rupem stupul în 2. Dacă avem lăzi, punem matca în ladă și o punem peste stupul de unde am luat-o. Dacă vrem să înmulțim, facem un roi potrivit și-l plasăm în stupină.
În prima variantă, dacă nu vrem înmulțirea, după ce jos de împerechează matca, unificăm.
Cine are curaj, unifică (prin metoda ziarului), fără să caute mătcile. :lol: Nu încercați asta acasă :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 10:59

as facemicro nuclee dar nu stiu , deja am facut 5 roiuri cu cate 3 rame de puiet crezand ca daca iau puiet nu mai roieste (asta se intampla cand nu stii :? ) acum trebui sa mai ridic matca cu doua rame de puiet si deja se slabesc. Pana la floarea soarelui, teoretic,e posibil sa se transforme din roi in familie daca primesc hrana ?
sovian

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 11:04

Referitor la regine, daca le pun in bigudiuri si intr-un stup pe rama care are deja matca va traii sau apar probleme de ambele partii?
sovian

Mesajde Florin Dobre » 13 Mai 2014, 11:07

Sovian...daca ai luat rame cu puiet si albina din stupul cu botci, e posibil sa-i fi stricat organizarea pentru calatorie. Era bine sa-i fi casapit si botcile.
Daca sunt ingrijiti bine, la floarea soarelui vor culege.

Pe mine m-au surprins total anul asta la rapita. Cat priveste roirea, 3 zile am tot rupt botci si spart mamutii. :shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE