Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde cristi_vidican » 13 Mai 2014, 11:09

@sovian, (off topic)
Când citezi, ca să nu apară un cârnaț lung, mai taie din texte. Lasă în citat doar textul la care te referi, că altfel încărcăm paginile cu mult text. ;)
Te salut!
Sper să rămâi cu noi! :D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde B.K » 13 Mai 2014, 11:13

sovian scrie:as facemicro nuclee dar nu stiu , deja am facut 5 roiuri cu cate 3 rame de puiet crezand ca daca iau puiet nu mai roieste (asta se intampla cand nu stii :? ) acum trebui sa mai ridic matca cu doua rame de puiet si deja se slabesc. Pana la floarea soarelui, teoretic,e posibil sa se transforme din roi in familie daca primesc hrana ?

Teoretic DA. Numai ca sunt mai multe aspecte , tu ai facut sau o sa ai 3 roiuri dintr-un stup (famile) , daca ai fi luat matca cu 3 rame din stup cand a intrat in friguri si faceai roi , acum ai fi avut si matca eclozata la familia de baza , iar acel roi cu matca imperecheata , stimulat si ajutat , putea fi o familie de productie la FS.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Florin Dobre » 13 Mai 2014, 11:17

sovian scrie:as face micronuclee dar nu stiu

Iti trebuie o galeata si un pulverizator cu apa.
Scuturi rame cu albina(preferabil doica...e pe ramele cu puiet deschis) in galeata. Le stropesti cu apa(pulverizator). Nucleele pregatite( cutiute cu fagurei sau o rama crescuta cu diafragma in cutie)primesc botci frumoase sau regine eclozate. Iei albine cu paharul si populezi nucleele. Le pui miere in cutiute...la rama mare te orientezi la o coronita mai garnisita. Le inchizi si le pozitionezi. Urdinisul mic. Cam asta-i. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde B.K » 13 Mai 2014, 11:19

Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 12:25

nu am stiut de prima data ca trebui sa ridic matca cu doua rame.Nu avea botci pe toate ramele de puiet. am ridicat tot ce era cu botca si am format altul. este posibil sa-si fii facut altele de sambata pana azi . o sa le potolesc sambata prin divizarea reginei batrane
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 13:07

am luat 3 rame cu puiet si pe ele au botci de roire si am facut un roi. in total un roi are cam 7 botci. este bine sau sa las mai putine ?
sovian

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 13:13

sovian scrie:am luat 3 rame cu puiet si pe ele au botci de roire si am facut un roi. in total un roi are cam 7 botci. este bine sau sa las mai putine ?

Omule, nu te supara dar tu citesti printre randuri ce ti se scrie? In roiul format lasi maxim doua botci, preferabil una capacita si una necapacita, daca nu le ai asa, lasi doua botci. Pai cand iasa alea 7 matci si mai pleaca fiecare cu un pumn de albine, se duce naibii roiul tau. Deci doua botci. Spor la taiat botcile :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 13:14

Da' stai ca am uitat, si matca batrana unde ai lasat-o?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 13:38

roiurile sunt facute de sambata si am luat doar puiet cu botci, cam 7 pe toate cele 3 rame. (matca a ramas in fam donatoare) eu intrebam la roiurile formate am lasat tot ce a fost botca pe rama, trebui sa mai rup din ele? (nu au matca)
Eu sambata o sa ajung sa fac divizarea reginei de fam.
sovian

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 13:41

sovian scrie:roiurile sunt facute de sambata si am luat doar puiet cu botci, cam 7 pe toate cele 3 rame. (matca a ramas in fam donatoare) eu intrebam la roiurile formate am lasat tot ce a fost botca pe rama, trebui sa mai rup din ele? (nu au matca)
Eu sambata o sa ajung sa fac divizarea reginei de fam.

Stai ca nu mai inteleg...Deci astea care au 7 botci sunt primele roiuri facute, da? Si a ramas matca in fam de baza, care inca mai are dor de duca... Cum spuneam, lasa-i la ala doar doua botci, restul rupele, arunca-le, punele in nuclee de imperechere, fa ce vrei numa nu le lasa in lada...si nici nu le lasa langa stupi fara sa le calci ca ai surprize dupaia. Daca fam de baza inca mai face botci de roire, ia-i matca batrana cu o rama de puiet si una de mancare si ii lasi, din nou, doar doua botci.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sovian » 13 Mai 2014, 14:02

da, roiurile facute sunt fara matca batrana. sambata cand o sa umblu ridic matca si o mut in alta cutie cu puiet si mancare
sovian

Mesajde gigibecalul » 13 Mai 2014, 15:23

sovian scrie:o sa le potolesc sambata prin divizarea reginei batrane

:shock: :shock: :shock:
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 22:02

sovian scrie:da, roiurile facute sunt fara matca batrana. sambata cand o sa umblu ridic matca si o mut in alta cutie cu puiet si mancare

Ok, spor la treaba :) Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sovian » 15 Mai 2014, 08:25

liviutzbogos

Daca as taia adipile la matca batrana si as lasa doua botci in stup ar fii ok? ma gandesc ca asa pastrez o fam puternica
sovian

Mesajde gica.mosu » 15 Mai 2014, 09:20

.....Ofer botci S.L la schimb cu botci de roire (la mini nica- nica) si daca se poate cat mai agresive=am nevoie de"cani" in loc de paznic :!: :mrgreen: :lol:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csaa » 15 Mai 2014, 09:27

gica.mosu scrie:.....Ofer botci S.L la schimb cu botci de roire (la mini nica- nica) si daca se poate cat mai agresive=am nevoie de"cani" in loc de paznic :!: :mrgreen: :lol:

Daca iese transvazarea de tura asta iti pastrez eu. Chiar ca nu mai ai nevoie de caini, te ia in primire de la 50 m.
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE