Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde TDI » 16 Mai 2014, 17:50

Rasa: carnica ecotipul carpatin în amestec cu ligustica metisată puternic (jumatate carpatina, jumătate metişi). Au intrat în friguri cam jumătate, 2 plecaţi pe creangă, 1 prins - restul au ros botcile coapte, câţi au scăpat neroiţi :D. Interesant faptul că chiar şi metişii de an 1 predominant ligustica au intrat în friguri, dar şi-au revenit. E bine, chiar dacă prind salcâmul la 80% din potenţial, e bine - dacă o să fie salcâm. Populaţia medie cred că e pe la 15 rame.
TDI

Mesajde Adi Hodis » 16 Mai 2014, 21:46

Ala nou scrie:
Adi Hodis scrie:Apicultura din auzite si ... vorbite.

Imi este dor sa vad un ancepator ca pune o intrebare despre intretinerea albinelor, pentru detalii suplimentare legate de ce a citit in carte.

Stai că întreb eu. După cum merge treaba, roirile astea din primăvară par a fi roiri de foame. Altă cauză nu găsesc - are urdinișul umbrit, are spațiu de manevră la greu, exces de puiet tânăr, care să frece menta prin stup, nu este, matca a ouat oarecum constant. Bun, dacă e roire de foame, o putem controla cu stimulări - așa zice Hristea. Dar dacă le dăm stimulări și astea ouă în continuare, și crește populația fără să aibă cules prea mult, când ne oprim cu stimularea nu o roiesc iar?

Nu gasesti cauza dar ea este chiar in fața ochilor tai. Primordial este instinctul de roire, altfel spus ... perpetuarea speciei.
Nu cautati familii de albine care nu roiesc. Nu exista asa ceva. Insa exista familii de albine cu matci mai putin predispuse la roit. Instinctul de roire este baza si la cresterea matcilor. Fara acest instinct, specia nu poate vietui, nu se poate perpetua. Efectiv dispare.

Familiile care au matci tinere intra mai greu in frigurile roitului dar cand se întruneste conditiile de intrare in friguri de roit, vor intra si acestea.

Zici ca matca a ouat oarecum constant ... e ceva normal. Asta este functia ei in colonie.
Larvele, stii bine ca sînt hranite de doici, dar daca stii cate larve hraneste o doica ... vei realiza ca in prezent, numarul doicilor este foarte mare comparativ cu luna martie de ex. Ponta constanta a matcii este depasita cu mult de nr-l doicilor. Acestea, nu au la dispozitie larve suficiente pentru a ... lucra. Asadar ... șomeaza.
Lipsa de cules abundent, contribuie si ea la șomaj.
Atingerea pragului de dezvoltare a familiei, pica la fix ... iar daca matca nu este tînara, intrarea in friguri are suficiente facilitati.

Ref. la ce scrie Hristea, este defapt mentinerea familiei in activitate pîna la declansarea culesului vizat. Lipsa culesului respectiv si intreruperea stimularii, la o familie foarte numeroasa, în varf de dezvoltare, evident ca va avea ca rezultat intrarea in frigurile roitului. Deci, nu va roi ... pîna la roire, are de parcurs etapele frigurilor de roit.

Ref. la roirea de foame ... personal nu am întîlnit cazuri. Insa am vazut puiet larvar scos pe urdinis iar in faguri mierea lipsea total. Semne clare de foamete mare. Familia mai avea putin si si-ar fi dat duhul. Nu era a mea si nu dau nume ... oricum, nu e forumist.

@sovian
Nu te cunosc, nu ma cunosti.
Atitudinea mea, nu este un motiv sa înjuri pe aici ( se subîntelege din ce ai scris )... s-au daca este, ai gresit forumul.
Sa presupunem ca a fost o scapare de moment. O dam uitarii.

Revenim la roire.
Odata ce ea s-a produs ... nu este prea tîrziu pentru a o evita ?.
Roirea are o parte buna dar si o parte ... nedorita.
Partea buna, e înmultirea ... dorita de unii.
Partea nedorita, este iesirea din productie. La 1 - 2 ... 10 familii, e o pierdere. Dar la 100, deja este o paguba.

Peste o vreme, imi vei da dreptate. Apicultura se învatza ca orice alta meserie, cu carti si apicultori cu experienta.
Ca discutati voi începatorii, e bine dar la nivel de informatii ... altele sînt noutatile citite s-au discutate cu un stupar cu ani traiti printre albine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde joohny » 16 Mai 2014, 22:05

[quote="Adi Hodis
... pîna la roire, are de parcurs etapele frigurilor de roit.]
Va salut.1.Puteti sa precizati aceste etape ale frigurilor de roit?2.In mare cam cit timp ar tine aceste friguri ale roitului?3.Ce putem face pt. a le scoate din friguri (citeva pareri)?Multumesc anticipat.Sanatate
joohny

Mesajde gigibecalul » 17 Mai 2014, 00:00

sovian scrie:.... sa te tina pe tine de mana. Ba cu atitudinea asta nu inteleg ce cautati pe aici . va dau la _l_ sa va manance

M-aş bucura foarte tare, de fapt aş fi onorat să mă pot ţine cu Adi Hodis de mână, numai că el e mult mai departe decât noi, ăştia mai mici. Eu caut pe forum ceea ce caută orice începător: informaţie de bună calitate şi apicultori de bună calitate. Eu am identificat câţiva, cărora le sorb orice cuvinţel. În altă ordine de idei, vă doresc un an apicol cât mai bun şi o "şedere" pe forum cât mai plăcută!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Ala nou » 17 Mai 2014, 08:49

vslsilviu scrie:Am citit... roieste/roieste/roieste... etc, dar foarte putini sunt cei care spun si varsta matcii care roieste.

Cat de utila este urmatoarea clasificare:

- matca de 1 an: VERDE (foarte probabil nu o sa iti roiasca, daca nu o fortezi tu);
- matca de 2 ani: GALBEN (asteaptate sa roiasca, daca ai avut grija de ele: tratament + stimulare);
- matca de 3 ani: ROSU (sa te rogi sa iti roiasca sau sa iti fie schimbata linistit) ?

Nu este.

Codul de culori este>
albastru - xxx0 și xxx5
alb - xxx1 și xxx6
galben - xxx2 și xxx7
roșu - xxx3 și xxx8
verde - xxx4 și xxx9.

De exemplu, 2013 are mătci cu roșu.

Adi Hodis scrie: Acestea, nu au la dispozitie larve suficiente pentru a ... lucra. Asadar ... șomeaza.
Atingerea pragului de dezvoltare a familiei, pica la fix ..

Eh, aici e chestia. Pragul asta de dezvoltare a familiei e ceva fix, se poate măsura cumva? Adică, na, tu ca apicultor cu experiență știi când o familie e gata. Dar eu, de exemplu, care nu am văzut o familie, că am început cu roi, habar nu am ce înseamnă dezvoltare la o familie. Ascultându-i pe unii, care zic că au familia pe 10 rame, pffff, păi roii mei au ajuns pe 13-14 rame acum. Uitându-mă pe youtube la albinele lui Dan Mărgărit, care pune 3-4 corpuri la o familie, ale mele mi se par niște roișori amărâți. Deci, dacă nu am experiență ”ochiometrică” :D , sunt pinguin, cum îmi dau seama că o familie a atins pragul de dezvoltare care să o pună în poziția de roit când se întrunesc acele condiții? S-a discutat treaba asta și la topicul cu echilibrul familiei de albine, dar tot nu s-a lămurit.
Ala nou

Mesajde vslsilviu » 17 Mai 2014, 09:03

@Ala nou: am zambit putin, mersi!

Clasificarea (nu etichetarea) pecare am dat-o avea legatura cu atentia pe care trebuie sa o acordam matcilor in functie de varsta lor vis-a-vis de subiectul discutat aici.

O zi frumoasa,
Silviu
vslsilviu

Mesajde Ala nou » 17 Mai 2014, 09:07

:lol: Da, scuze, acum am văzut că nu te refereai la codul de culori.
Ala nou

Mesajde doruuu » 18 Mai 2014, 20:11

Familie iernata pe 7 rame 1/1 , stimulata 30 de zile ( in perioada martie - aprilie ) , ajunsa la rapita 1cuib 10 rame si 2 caturi 1/2 cu albina , tras miere cam 15 rame 1/2 la rapita ..... Gasita ieri in pom , recuperat roi cu 6 rame de albina ...
doruuu

Mesajde Mircea_63 » 18 Mai 2014, 22:58

Doruleeetz... partea genetica se numeste prag de roire, iar partea stuparului se numeste spatiu.

In general este mers pe sarma:
Unii au mers la risc. Dezvolta la maxim, dupa rapita rup salcamul. N-a fost sa fie asa. Exista speranta ca o incepere mai tarzie a salcamului le va intoarce din roit. N-a fost nici asta? Facem roi, ca astia sunt o valoare.
Altii au mers pe ideea de prudenta. Daca salcamul face figuri, ai mei nu sar in pom, ci pandesc culesul. Din pacate vremea este precum o broasca de lacat, iar lucrarea stuparului este precum cheia. Cand astea doua se potrivesc, bingo.

Esti tare daca ai un speraclu ce deschide orice broasca.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 19 Mai 2014, 01:13

Adi Hodis scrie: Acestea, nu au la dispozitie larve suficiente pentru a ... lucra. Asadar ... șomeaza.
Atingerea pragului de dezvoltare a familiei, pica la fix ..

Ala nou scrie:Eh, aici e chestia. Pragul asta de dezvoltare a familiei e ceva fix, se poate măsura cumva? Adică, na, tu ca apicultor cu experiență știi când o familie e gata. Dar eu, de exemplu, care nu am văzut o familie, că am început cu roi, habar nu am ce înseamnă dezvoltare la o familie. Ascultându-i pe unii, care zic că au familia pe 10 rame, pffff, păi roii mei au ajuns pe 13-14 rame acum. Uitându-mă pe youtube la albinele lui Dan Mărgărit, care pune 3-4 corpuri la o familie, ale mele mi se par niște roișori amărâți. Deci, dacă nu am experiență ”ochiometrică” :D , sunt pinguin, cum îmi dau seama că o familie a atins pragul de dezvoltare care să o pună în poziția de roit când se întrunesc acele condiții? S-a discutat treaba asta și la topicul cu echilibrul familiei de albine, dar tot nu s-a lămurit.

Pragul de dezvoltare nu este chiar fix, ca unitate singulara iar ca multitudine de unitati/stupi, nici macar atit. Nu sînt identice doua.
De masurat, se poate masura dar nu la fix nici asta. Aproximativ da.
De ex. pentru a masura puietul din rame, se foloseste rama Netz. Asta este un patrat cu latura de 10 cm, confectionat artizanal ca nu-i mare scofala. Pui rama Netz peste fagurele cu puiet si numeri celulele. Apoi inmultesti cu totalul suprafetei de rame Netz obtinute la numaratoare, pe acea rama cu puiet + celelalte.

Pentru a afla cate albine ai in stup, exista masuratori facute de anaintasii nostri. Din pacate rezultatele nu coincid daca studiezi mai multe surse. Unele scrie ca pragul de roire la rasa autohtona ar fi la aprox. 60 000 de indivizi. Alta sursa ... 80 000.
Din ce stiu eu, o rama Dadant are aprox. 300 gr albine. Adica 3 000 de albine, stiind ca 1 kg. de albine = 10 000 de indivizi.
O rama de ME are aprox. 200 gr. albine ... 2 000 de indivizi.
Cifrele acestea difera functie de data, ora zilei ( zi de zbor s-au fara zbor ), nu mai includ anotimpurile. Noi ne referim la perioada de roit. Ce vreau sa zic, e ca nu poti lua ca reper exact ce scrie cartile daca, verifici in timpul zilei cu zbor. Din stup lipsesc o parte din culegatoare.

Semnele de intrare in friguri de roit sint aparitila inceputurilor de botci in numar mare, de la 8 pana la peste 30 buc, crescute majoritar pe sub faguri. Certitudinea este aparitia oului in prima botca.
Cresterea trantorilor, reprezinta primele semne ca familia are nevoie de ei ... pentru ce ?. ( sa te mai intreb si eu pe tine ). :)

Roii tai, daca au ajuns sa ocupe 10 rame, se numesc familii.
Roi, este acea colonie care ocupa de obicei 5 rame, ca asa se vinde s-au ... un roi natural primar, poate sa ocupe 4 - 5 rame Dadant. Ala e un roi baban.

In rest, cu ce vezi prin Canada ... nu-i rau ca vezi. Dar concentreaza-te pe studiu la stadiul tau ... de asta ai nevoie in prezent. Ca pîna la stadiul Canadienilor e cale lunga ... iar noi sîntem în Romania.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sovian » 19 Mai 2014, 08:52

Salut,
Daca ai o anumita experienta in practica nu inseamna ca trebui sa fii ironi ! Nu ai de unde sa stii cat a citit persoana respectiva. Sunt de parere ca oricat ai citii nu poti face apicultura fara practica si sfaturi.
Scz pt cuvintele din zilele anterioare (All)
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde sovian » 19 Mai 2014, 08:57

liviutzbogos

Salut,
Am fost la stupid si nu au mai avut botci de roire.Nu stiu de ce ! (de la toti am ridicat cate 3 rame de puiet inainte si am pus rame la crescut . a inflorit si salcamul) la doi am ridicat matca batrana fara sa stiiu :D . Acum la un roi facut cred ca am probleme cu furtisagul si am fost nevoit sa-i schimb locatia .
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde vasilefi » 19 Mai 2014, 11:37

ieri mi-a plecat dintr-un stup 3 roiuri.
saptamana trecuta am luat din el 2 rame de am mai facut un roi si speram sa se linisteasca odata cu inflorirea salcamului.
N-a fost sa fie, e bine si asa... ii fac regim de sirop.
vasilefi

Mesajde cristi_vidican » 19 Mai 2014, 23:06

Azi, când am ajuns în grădina stupilor, privirea mi se oprește într-un pom. :shock:
Un roi. Imediat am început să mă gândesc dacă e de la mine.
Repede, am adus scara, l-am scuturat (m-au înțepat peste tot. Nu-i adevărat că roiul nu înțeapă)
L-am pus într-o cutie cu rame cu faguri artificiali. De parcă ar fi fost pe ei aur...
Între timp mi-am văzut de operații, tăind botcile. Mă sună un stupar (bătrân) din satul vecin. Era tare necăjit că-i fug roii.
Îl consolez, spunându-i că: asta-i viața de stupar. Mi pierdem câte-un roi.
După ce mă satur de botci, merg să văd roiul. Ultima dată intra frumos pe urdiniș. Acum, era o liniște de mormânt.
Roul plecase.
Ah, ce gust amar ai când pierzi câte-un roi.
Îmi venea să-l sunt pe bătrân, să mă plâng.
Atunci mi-am zis: poate nu-i roi de la mine.
Deși am luat la mână toți stupii, nu mi-am dat seama de unde a plecat.
Deci, poate, totuși, nu am pierdut nimic. :lol:
Am rămas cu poza.
Mi-e dor să văd cum se dezvoltă un roi de creangă.
Poate mai vin astfel de ocazii.
Fişiere ataşate
Photo0049a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gigibecalul » 19 Mai 2014, 23:24

Foarte frumos! Al meu nu a fost atât de mare...însă șade cuminte în lada nouă. Are și puiet și a strâns și ceva miere...

DSCN8654.JPG
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Florin Dobre » 20 Mai 2014, 00:37

Azi ma uitam pe geam la cum zboara fetele...asa o privire. Cand sa trag perdeaua, imi atrage atentia ceva...in livada din spate un ciorchine in prun.
Ma duc sa vad de cutie...pun cutia, scutur pomul cu totul si plec dupa capac. Imi fura ochiul tulpina unui prun...avea cocoasa. Mai aduc o cutie.
Scutura la unul, perie la celalalt...distractie.
Ii conving sa intre in cutii si ii las sa se linisteasca. Vin in curte sa mai pun un suport. Zbang...un roi mic, mititel, minuscul pe gard. Asta de unde o mai fi aparut...ii gasesc si astuia o roinita vai mama ei.
Mai am fix doua cutii ce trebuie carpite si un orizontal de despartit in doua. Si gata stocul.
Poze...nu-mi mai arde. Sunt ca pasarea pe sarma...in balans.
Salcamule, unde esti tu oare?!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE