Ala nou scrie:Adi Hodis scrie:Apicultura din auzite si ... vorbite.
Imi este dor sa vad un ancepator ca pune o intrebare despre intretinerea albinelor, pentru detalii suplimentare legate de ce a citit in carte.
Stai că întreb eu. După cum merge treaba, roirile astea din primăvară par a fi roiri de foame. Altă cauză nu găsesc - are urdinișul umbrit, are spațiu de manevră la greu, exces de puiet tânăr, care să frece menta prin stup, nu este, matca a ouat oarecum constant. Bun, dacă e roire de foame, o putem controla cu stimulări - așa zice Hristea. Dar dacă le dăm stimulări și astea ouă în continuare, și crește populația fără să aibă cules prea mult, când ne oprim cu stimularea nu o roiesc iar?
sovian scrie:.... sa te tina pe tine de mana. Ba cu atitudinea asta nu inteleg ce cautati pe aici . va dau la _l_ sa va manance
vslsilviu scrie:Am citit... roieste/roieste/roieste... etc, dar foarte putini sunt cei care spun si varsta matcii care roieste.
Cat de utila este urmatoarea clasificare:
- matca de 1 an: VERDE (foarte probabil nu o sa iti roiasca, daca nu o fortezi tu);
- matca de 2 ani: GALBEN (asteaptate sa roiasca, daca ai avut grija de ele: tratament + stimulare);
- matca de 3 ani: ROSU (sa te rogi sa iti roiasca sau sa iti fie schimbata linistit) ?
Adi Hodis scrie: Acestea, nu au la dispozitie larve suficiente pentru a ... lucra. Asadar ... șomeaza.
Lipsa de cules abundent, contribuie si ea la șomaj.
Atingerea pragului de dezvoltare a familiei, pica la fix ..
Adi Hodis scrie: Acestea, nu au la dispozitie larve suficiente pentru a ... lucra. Asadar ... șomeaza.
Lipsa de cules abundent, contribuie si ea la șomaj.
Atingerea pragului de dezvoltare a familiei, pica la fix ..
Ala nou scrie:Eh, aici e chestia. Pragul asta de dezvoltare a familiei e ceva fix, se poate măsura cumva? Adică, na, tu ca apicultor cu experiență știi când o familie e gata. Dar eu, de exemplu, care nu am văzut o familie, că am început cu roi, habar nu am ce înseamnă dezvoltare la o familie. Ascultându-i pe unii, care zic că au familia pe 10 rame, pffff, păi roii mei au ajuns pe 13-14 rame acum. Uitându-mă pe youtube la albinele lui Dan Mărgărit, care pune 3-4 corpuri la o familie, ale mele mi se par niște roișori amărâți. Deci, dacă nu am experiență ”ochiometrică”, sunt pinguin, cum îmi dau seama că o familie a atins pragul de dezvoltare care să o pună în poziția de roit când se întrunesc acele condiții? S-a discutat treaba asta și la topicul cu echilibrul familiei de albine, dar tot nu s-a lămurit.
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator