Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vsl

Mesajde Florin Dobre » 28 Sep 2013, 23:55

La multi ani sanatosi si fericiti!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vslsilviu » 07 Noi 2013, 12:59

Se pare ca Apicultura in Romania este pe maini bune! Sa ne apucam de cresterea bondarilor. Sunt mult mai buni... ne scutesc de o munca obositoare: extractia. Am ramas uluit in fata acestor cutii. Doar pentru ca incep sa zboare cu 1-2 grade mai devreme ii fac polenizatorii ideali?

Dupa vreo 2 zile am gasit si explicatia (explicatia mea): dupa ce am inventat soiuri "auto - fas", la care albina nu mai reuseste sa faca polenizare, ne-am trezit ca avem o problema, la care trebuie sa gasim o solutie. Atunci hai sa o dam pe ceva ce este la moda, deci "Bio - fasul".
Ca sa concuram cu asa ceva trebuie, neaparat,sa gasim albina care nu produce miere!

vslsilviu

Mesajde IonutMioveni » 07 Noi 2013, 22:22

Am vazut si eu standul acesta la Indagra si am tras cu coada ochiului la activitatea bondarilor.
Apoi vazand ca ma tot holbam la ei a aparut o domnisoara care sa.mi spuna rolul acestor crescatorii de bondari . :D
Totusi chiar daca nu ne trebuiesc noua( ptr a creste colonii) au si ei rolul lor bine stabilit.
Ciau! :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde vslsilviu » 09 Noi 2013, 00:56

IonutMioveni scrie:Am vazut si eu standul acesta la Indagra si am tras cu coada ochiului la activitatea bondarilor.
Apoi vazand ca ma tot holbam la ei a aparut o domnisoara care sa.mi spuna rolul acestor crescatorii de bondari . :D
Totusi chiar daca nu ne trebuiesc noua( ptr a creste colonii) au si ei rolul lor bine stabilit.
Ciau! :)

La mine nu a mai venit... eram cu prietena. :oops:
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 30 Ian 2014, 16:13

Salutare,

Am reusit in aceste zile de viscol (la propriu si la figurat) sa termin de citit cartea "Sporirea productiei de miere -Aurel Malaiu" si am sa scriu cateva lucruri.

A aparut in anul 1976 si spun acest lucru deoarece din multe pagini se resimte o propaganda sustinuta "sa avem mai mult", dar cred ca acest lucru era un rau necesar pentru a putea publica un tiraj considerabil, ce ulterior sa fie promovat/vandut. M-a deranjat oarecum acest "scartait" care s-a tot repetat la fiecare 4-5 pagini.
Lucrarea, din punctul meu de vedere, se remarca prin cantitatea de trimiteri bibliografice si referiri la numeroase experimente.
Trateaza toate punctele esentiale legate de hrana albinelor, hrana energetica si proteica. In urma acestei lecturi se pot primi raspunsuri la intrebari de genul: "le-am dat sirop 2 saptmani si nu stiu de ce nu cresc mai mult puiet?"
La fel de bine se obtin si cateva informatii care sa te ajute atunci cand vrei sa cumperi un "stimulator" sau o "turta".
Cartea prezinta unele conditii necesare si nu si suficiente pentru a creste productia de miere.

Probabil expresia cea mai des folosita in carte este "familie puternica". Sunt foarte sigur (ma inscriu cu brio si eu aici) ca multi dintre noi nu stim cum arata o astfel de familie la care face referire. Cred ca sunt pagini intregi in care vorbim pe forum despre stimulare in ianuarie/februarie etc. Cred ca data nici nu este importanta atata timp cat in "cutie" ai ceea ce defineste Malaiu ca fiind "familie puternica".
Cu cat se facea mai mult referire la "familia puternica", cu atat mai mult imi doream sa descopar acest "mister". Dezamagirea a existat si ea... din cele 250 de pagini, doar 10 trateaza acest miracol => "familiile ajutatoare" !
Din pacatate pentru "vremurile noastre" in care numarul stupilor este cel mai important, aceasta notiune pare fara sens/acoperire!

Pe mine acesta carte m-a ajutat sa ajung la urmatoarele concluzii inlantuite:

- vrei miere <= "valorifica cat mai multe culesuri" <= "ai nevoie de familii puternice" <= "ai nevoie de familii ajutatoare"
- ai un cules devreme in primavara (rapita) <= "in toamna introdu familii puternice" <= "unificari sau/si familii ajutatoare ce intaresc familiile de baza in toamna!"

Tema (nerezolvata!) pe care o lasa acesta carte celui pasionat de albine si care vrea sa mai si gandeasca un pic este: cum folosesc familiile ajutatore ca sa am familii puternice?

Urmatoarea carte a fost inceputa!

Sanatate!
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 13 Apr 2014, 14:40

la zbor...

vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 16 Mai 2014, 23:21

Imagine
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 19 Mai 2014, 22:40

La vanatoare de matci.

Capturate 3 frumoase (dupa parerea mea) si 3 mai pitici.

Va rog un sfat: se merita familia care le-a produs sa cedeze cate o rama si sa fac cate un nucleu cu cate o matca? (o sa mai ramana cu doar 4 rame; nu am posibilitatea sa iau din alte familii)

Multumesc anticipat!

la_vanatoare.jpg
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 20 Mai 2014, 09:15

Neata,

Ce sa mai zic... multumesc! :(

De ceva vreme am inteles ca lipsa actiunii este mai rea ca actiunea, asa ca am trecut la treaba. Stiu am gresit, dar acum abia data viitoare am sa fac altfel!

Fiecare meserie cu tainele ei!

Spor!
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 08 Iun 2014, 13:57

Ce avem noi aici?

Imagine
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 18 Iun 2014, 23:22

Un anunt haios:

"Roiuri selectionate din familii de prasila. Matci tinere ,productive, blande si curate." :?:
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 30 Iul 2014, 23:34

Buna seara,

Sper ca la voi situatia sa fie buna. La mine dupa 2 zile in care am tot tras apa din gradina lucrurile aratau cam asa:

Imagine

In stupi situatia inca nu e roz; coronitele abia acum incep sa apara; puiet mult (in special acolo unde sunt matci de anul acesta) consuma si de afara nu stiu cat de mult o sa mai aduca... am trecut la program de sirop.

Noapte buna,
Silviu
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 07 Sep 2014, 20:46

Albinele la zbor astazi 07.09... film trimis de ai mei :D

Nea Florine, "pitestencele" in casa noua:

vslsilviu

Mesajde Florin Dobre » 07 Sep 2014, 21:52

Nea Silviule, le-ai tras vila. Bine ca le-ai desenat usa ca altfel se rataceau. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vslsilviu » 07 Sep 2014, 22:21

Stupul a fost vopsit in 30 de minute si apoi pictat timp de 2 ore... copacul din stanga a fost mai intai Mickey Mouse ... :lol: :lol: :lol:
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 26 Oct 2014, 09:59

M-am gandit ca poate mai sunt colegi care vor cauta Mellonex (sau produse inrudite) si se vor intreba de ce nu mai gasesc.

Trebuie spus ca la baza acestor produse a stat B401, din care au aparut Mellonex si Cerapol. Fiecare au diferite variante ale bacteriei Bacillus thuringiensis. Pe langa paduchi, anul acesta, avem parte si de gaselnita si atunci am zis sa gasesc o solutie performanta, cu eficienta de termen lung si care sa fie diferita de sulf. Dupa ce am inceput sa intreb in toate directiile am ajuns la concluzia ca nu se mai gasesc. Atunci am inceput sa caut si afara. Intrand pe la francezi am vazut ca la ei este interzis de cel putin 2 ani :!: :?:
La inceput stuparii francezi s-au revoltat, cum se poate ca la ei sa fie interzis si in tarile vecine sa fie vandut? Au scris la producator si acesta este raspunsul primit:

""...B401 n'a pas été interdit en temps que tel, mais n'est simplement plus vendu. En effet, Bruxelles a changé le produit de catégorie (d'insecticide à biocide), ce qui nous obligeait à faire une nouvelle demande d'homologation (longue et très coûteuse). Nous avons décidé de ne pas le faire et c'est pourquoi nous ne pouvons plus le vendre...."

Sa fiu iertat, dar mie imi pare a "ce acrii sunt strugurii". Printre alte postari pe forumurile lor se pare ca bacteria de mai sus (chipurile o alta varianta) apare si in porumbul modificat genetic si nu face tocmai bine.

Concluziile le trageti singuri, cert este ca aceste produse nu se mai gasesc.

Sanatate!
vslsilviu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?