Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nelutzu-api-cool » 23 Mai 2014, 23:37

State scrie:
Odey scrie:Cascat:))) ce sod suna=))

Ne puteti traduce ? :lol:

Ce sod esti!!.. :lol: Numai un ardelean iti poate traduce.. :lol: "shod" e un regionalism folosit in ardeal pentru "amuzant"..No', amu' at' intales?..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde un OM » 24 Mai 2014, 07:25

Prin ridicarea podisorului, doar putin, cat sa nu intre hoatele, nu se rezolva mare lucru. Intr-o perioada, relativ scurta, acea fanta va fi propolizata. Ori va trebui sa-ti faci rost de podisor cu sita, ori sa decupezi mai mult sau mai putin din fundurile stupilor.
un OM

Mesajde irinel1988 » 24 Mai 2014, 11:42

un OM scrie:Prin ridicarea podisorului, doar putin, cat sa nu intre hoatele, nu se rezolva mare lucru. Intr-o perioada, relativ scurta, acea fanta va fi propolizata. Ori va trebui sa-ti faci rost de podisor cu sita, ori sa decupezi mai mult sau mai putin din fundurile stupilor.

M-am referit la capac nu la podisor. Podisorul este jumate cu plasa. Ieri am tinut capacele ridicate dar nu sa schimbat nimic, multe albine stau la urdinis si ventileaza.
irinel1988

Mesajde BotaPaul » 24 Mai 2014, 13:11

cum spuneam , cu patura de iarna deasupra si folia pe ei , si nau nici o treaba . subarul de la AV nu l-am scos , e tot acolo. doar urdinisurile larg deschise
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde talex » 24 Mai 2014, 20:35

mi se intampla un fenomen ciudat, nu mie ci stupilor mei, pe scurt. roiesc mai multi odata, dar formeaza un singur roi pe craca. a mai intalinit cineva asa ceva. am observat ca se-ntampla chestia asta cand roieste unul cu matca fecundata si altii care au mai roit deja.
talex

Mesajde jon baz » 26 Mai 2014, 14:52

Buna ziua. Iar am nevoie de sfatul dumneavoastra. Am familiile de albine in stupi dubli orizontali, mari, cate 20 - 22 rame la fiecare familie. Una mare a intrat in frigurile roitului. Am scris in urma cu o saptamana ca de la stupul respectiv mi-a zburat matca de pe rama la control. Domnul Jenica a spus ca stupul e cu cantec si mare dreptate a avut. A venit inapoi, iar botci (si pe mijlocul ramei, si pe lateral, si jos), in total vreo 30-40. Le tai pe toate si fac un roi artificial, asteptand sa iasa din roit, asta pe 18 mai, duminica. Vineri, pe 23 mai, dupa 5 zile, --- ROIESTE, dar un roi foarte mic, cam o rama si jumatate. Ca amanunt l-am scuturat de vreo 5-6 ori de pe creanga si tot fugea din stupul nou inapoi in copac. Am luat roinita (cutia), am frecat-o cu roinita (planta) am pus o rama cu puiet si un hranitor cu sirop si a stat. Asta-i prima.
Sambata, 24 mai scot mierea, tai toate botcile de la toate familiile.
Ieri, duminica, 25 mai, vin si eu relaxat in gradina. Cand colo, de la o familie MARE care nu avea botci, ci doar cateva potirase NEOUATE de schimbare pe mijlocul ramei (matca aia chiar voiam s-o schimb) iese... UN ROI MIC de o rama sau doua. Acum stiam: roinita, puietul.... Peste 3 ore vin sa-l mut la locul lui in stup. Albinele erau inauntru pe rama cu puiet. Pe capac, deasupra cutiei, vad singura...MATCA. Ridic usor capacul, o dau intre albine, pun roiuletul in stupul nou si gata.
Azi dimineata gasesc MATCA ROIULUI DE IERI MOARTA PE SCANDURICA DE ZBOR. Asta-i a doua.
Acuma eu cred asa si va rog sa ma completati:
- ambele familii voiau sa schimbe matca, de asta dintr-o familie mare de 22 rame pline cu albine a plecat un roiulet asa de mic
-tot de asta a si zburat matca de pe rame la control
-tot de asta matca care tocmai a coborat din copac a iesit din cutie si statea deasupra pe capac singura, iar azi am gasit-o moarta.
- roiuletele astea sunt putin cam anormale, sunt fortate de imprejurari si nu pot fi considerate roiuri naturale

Acuma aceste doua roiulete eu vreau sa le unific, iar rezultatul unificarii sa-l unific cu roiuletul artificial de 4 rame de mai sus, a carui matca ar trebui sa oua incepand de duminica, 1 iunie, ca sa fac o familie mai puternica. Dat fiind faptul ca azi dimineata am gasit matca moarta la unul din ele, daca mai gasesc vreo albina in stup, tinand cont ca au roit ieri, fac prima unificare in seara asta.(si matca celuilalt trebuie schimbata, daca o mai fi )

Intrebare: cand pot unifica rezultatul unificarii cu roiuletul artificial, care are matca sa speram buna, tinand cont ca vor fi amandoua in acelasi stup dublu separati de diafragma fixa, etansa din scandura?
Multumesc mult!
jon baz

Mesajde jon baz » 26 Mai 2014, 22:05

Am mers sa unific cele doua roiulete. Dau putina tuica si aroma de roinita la cel de vineri. Cand merg la cel de ieri, la care am gasit de dimineata matca moarta pe scandurica,...... surpriza! Alta matca moarta pe fundul stupului! Atunci m-am prins: roi secundar!!! Ma uit pe rama cu puiet - matca!!! Concluzia este una singura: NU E DE LA MINE!!! In mod absolut sigur sigur sigur nu pot avea roi secundar!!! Am 7 familii mari, pe productie, doua roiuri artificiale cu matca probabil imperecheata si astea doua, probabil nici primul, ala de vineri nu e al meu. Mai spun ca eu n-am vazut momentul propri-uzis al roirii, primul roi era cuminte in copac iar al doilea tocmai se aseza pe creanga, am presupus cam de unde ar fi roit pt ca albinele se agitau putin la urdinis, dar nu era niciuna pe jos, ca la roire. Plus ca saptamanal verific stupii, caut oua, tai botci, etc.
Cel mai probabil roiuletele sunt de la un vecin aflat la aprox 50 de metri care e mai incepator decat mine si nu prea umbla la stupi... , cred ca ambele sunt de la el, roiuri secundare -tertiale... ale aceleiasi familii..., stiu eu...
Am pus roiuletele intr-un singur stup, dupa ce am stropit in ambii stupi cu tuica diluata si le-am frecat cu roinita, am stropit albinele toate cu sirop fara sa omor vreo matca. S-or selecta ele... Am zis ca daca tot sunt in faza in care isi aleg matca, sa le unific acum, pt ca sunt prea mici ca sa le las asa singure. Ordinea este asa: Foita pe care au inceput sa o cladeasca, rama cu puiet, iar foita, diafragma, hranitor cu sirop, rama cu puiet( de la roi 2), foita, diafragma. La inceput bazaiau mai tare. Le-am ascultat cu furtunul dupa 2 ore, erau linistite. Am facut bine, am facut rau............?
jon baz

Mesajde redoo » 27 Mai 2014, 07:34

Salut! Am facut duminica 6 roiuri si acumam o dilema....le pot face un varachet dupa o saptamana de la formare sau astept sa inceapa matca ponta? Logica mea zice sa nu,dar voi aveti mai multa experienta,pt mine este primul an cand am atatea botci de roire...
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde ignatov andrei » 27 Mai 2014, 07:47

redoo scrie:Salut! Am facut duminica 6 roiuri si acumam o dilema....le pot face un varachet dupa o saptamana de la formare sau astept sa inceapa matca ponta? Logica mea zice sa nu,dar voi aveti mai multa experienta,pt mine este primul an cand am atatea botci de roire...

Nu patesc nimic pana in luna august, cand le faci la toti!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 27 Mai 2014, 08:25

jon baz, ruperea botcilor saptamanal, nu este nici productiv si nici nu o sa combata roirea. Mai bine roiesti familiile, dupa una din metodele cunoscute si ele se vor dezvolta bine si vei scapi de corvoada cu controlul saptamanal si ruperea botcilor. In plus, doua matci vor oua mai mult si daca vrei le vei uni inainte de urmatorul cules, sau in toamna, daca nu iti place cum s-au dezvoltat.
jenica67

Mesajde jon baz » 27 Mai 2014, 15:32

Multumesc mult, domnu' Jenica. Pe familiile mari cred ca o sa le scot din roit, le roiesc eu si apoi vad eu ce fac cu ele. Initial m-am panicat putin cand am vazut roi mic, dar n-am luat in calcul posibilitatea de a fi venit roiuletele din alta parte. Va mai spun ca eu imi doream demult sa am albine, dar tot amanam momentul: n-am timp, n-am bani, fac casa, sotia e insarcinata si sa nu ia un ac, etc, pana cand la sfarsitul lui iulie 2010 in gradina s-a oprit un roiulet mai mic decat astea doua de acum. De acolo am eu albine si n-am crezut ca se poate intampla sa mai vina inca o data singure. Am mers la vecinul meu (119 metri de la mine pana la el) si l-am intrebat daca n-a scapat vreun roi, ca daca este el lui sa i-l inapoiez. A zis ca sigur nu i-a roit. Asta e, nu stiu de unde au venit... dar sunt la mine.
Multumesc foarte mult pentru sfat!
jon baz

Mesajde irina2014 » 27 Mai 2014, 16:09

Buna ziua si bine v-am (re)gasit!

Am postat initial in zona de pagini personale, dar mi-am dat seama ca nu am ce spune acolo , cel putin deocamdata, dar sper sa evoluez :)

Pe scurt: am o casa de vacanta (dar unde anul asta stau mai mult, sunt semi-mutata aici) in prahova, zona frumoasa, ceva potential melifer, etc. Pentru ca ma interesa subiectul (albine) si cam tot ce tine de stat in aer liber, am ceva timp la dispozitie, am facut cursul la Institut (ICA). Din pacate, din motive obiective, la partea practica nu am mai ajuns :(

Bun! Mi-am luat 2 stupi (verticali, cat de 3/4), am pregatit vatra si... am asteptat, si iar asteptat ca persoana care trebuia sa imi aduca familiile sa mi le si aduca. Intelegerea a fost pe 5 rame de puiet, nu am obtinut nimic mai mult. In sfasit, mi le-a adus aseara, le-am dus la locul lor, si... cam atat.

Nu m-am aventurat singura la vad ce e in cutii, astept sa vina un vecin cu care tin legatura si sa ne uitam impreuna

Ideea e ca sunt dezamagita de inceput, stiu ca e f important sa ai familia puternica, sa intri pregatit in iarna, ori eu, cu 5 rame... Si cu vremea asta (aici iarasi ploua :( ). Singura nu ma descurc, evident, si am o strangere mare de inima ca nu o sa fie bine.

De documentat, ma documentez, citesc aici, dar lipsa de practica ma face sda vad totul in negru acum, si ar fi mare pacat sa renunt. Ah, nu am spus, dar poate se intelege, ca vreau sa cresc albine din placere, nu am in minte vreo afacere, dar asta nu inseamna ca nu ma implic, sau ca tratez superficial problema.

In acest moment, ma simt blocata, nu stiu ce sa fac, mi-e mila de ele, ca e vremea asa urata, nu stiu daca sa le pun ceva de mancare (aici de abia au inflorit salcamii). Aseara le-a pus niste ziare pe partea cu sita a podisorului, ca le e frig noaptea - le e frig ca sunt putine si anemice, probabil?

Scuze pentru istoria lunga, dupa cum vedeti e jale mare in curtea mea (poatre am eu vreun puseu de pesimism), astept cu mare interes parerile voastre

multumesc, zi frumoasa tuturor,

irina
irina2014

Mesajde paul » 27 Mai 2014, 16:22

Irinuco, stai linistita !
Comunitatea asta in care tocmai te-ai integrat o sa-ti lamureasca toate ... nelamuririle !!! Te asigur de lucrul asta !!! Important este sa-ti faci curaj, sa citesti, sa vizionezi filmulete si mai ales ... sa intrebi !
Spui ca-s pe 5 rame de puiet ! Acest puiet cand va ecluziona va ocupa 10 intervale !!! Ceea ce, nu-i tocmai putin ! Daca ai floarea soarelui prin zona o sa-ti trebuiasca ... centrifuga ! :P
Spune-ne configuratia stupului: cate rame in cuib, cate in cat, daca ai rame ca sa completezi cuibul, daca ai rame cu foita ..................................etc ! Spune si tu ce vezi deschizand acesti stupi !!!
LE ... o sa vezi ca o sa fie totul OK !!! :P
LE 2 ... citeste-i pagina personala a doamnei Laura si o sa vezi ... mod de abordare !
Mult succes si ... ne mai scrii !!! :P
LE3 ... nu stiam ca pesimismul poate provoca ... pusee ! :P Hai Irinuco, fii barbata !!! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina2014 » 27 Mai 2014, 16:35

LE ... o sa vezi ca o sa fie totul OK !!! :P - merci! :)
LE 2 ... citeste-i pagina personala a doamnei Laura si o sa vezi ... mod de abordare !
Citesc! :)

PAi, sunt 10 rame 1/1 in cuib - mi-a adus cate 9 rame, din care 5 cu puiet. Nu stiu ce e pe restul, si in ce stadiu, si cum arata, ca mi-e frica sa ma duc singura, pentru prima oara :((. Nu atata ca ma inteapa, ca tot o sa o patesc, ci sa nu fac ceva rau

CAtul e de 3/4, dar nu e pus.

Nu e floarea soarelui pe aici - mai urmeaza ceva tei, apoi, livezi, padure. Grija mea e sa aiba ele destul pt ele, nu pt mine, ca ma duc si cumpar din piata :)

LE: stupii au find AV, dar le-a fost pusa o tabla - noua la curs ne-a zis ca nu e nevoie de asa ceva, nici macar iarna... Vezi, cate informatii contradictorii?:
irina2014

Mesajde Florin Dobre » 27 Mai 2014, 17:24

Poze, vrem poze...cu albinele. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irina2014 » 27 Mai 2014, 17:30

Florin Dobre scrie:Poze, vrem poze...cu albinele. :D

Te cred, si eu vreau sa le vad :)

De agitata ce sunt, am facut o socata :)))

VAd ca azi nu mi a sarit vecinul in ajutor, maine nu sunt acasa, dar joi ma incumet sa ma uit - ma gandesc asa, pe la pranz, daca nu ploua, sa fie culegatoarele plecate? Poate apuc sa fac si poze.

Ma gandesc: Din ramele existente, ar trebui sa fie crescute deja, nu? Altfel, de ce mi-ar fi dat 9? Nu stiu daca se intelege ce intreb.
De ex: ramele de cat 3/4: sunt din acelea cu FA, ele trebuie puse la crescut, dar cand? :?

:roll:
irina2014

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR