Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde Florin Dobre » 22 Mai 2014, 22:15

Incep sa ma dumiresc de asta.
Am verificat azi 6 familii. 5 pline de botci si una curata.
Zic am pus-o. Ma uit in caiet...toate cele 5 fac parte din lotul la care le-am taiat botcile la rapita. Vor avea parte de schimbarea regimului...sa treaca salcamul. :evil:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 22 Mai 2014, 22:42

csabio scrie:iNcep sa o iau razna, din 20 de fam. deja 8 sunt fara matca batrana ,ori a plecat ori am facut roi artificial. Am exagerat cu stimularile de primavara,startovit,protofil,apicomplex. :shock:

în zona de Vest, mai ales dacă ai familii bune, n-ai ce stimula. Eventual în august, dar primăvara, dacă stimulezi, nu prinde nici rapița fără să roiască.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 22 Mai 2014, 22:45

Frigurile se combat doar cu masuri radicale, din pacate. Taiatul botcilor doar prelungeste agonia stuparului si preludiul albinelor, mai ales cand afara nu este nici o oferta. Basic Instincts! ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde csabio » 23 Mai 2014, 08:37

Sunt de acord cu radicalul la fam.roitoare.Si totusi mi e dor sa slabesc fam. Viine teiul.ce sa fac.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde Ted » 23 Mai 2014, 21:44

Sa spun si eu - asa se vede printre randuri - ca dumneata ai facut primii roi mai mici, ca erau "in prima etapa", iar urmatorii i-ai facut... asa, gospodareste, ca sa intre puternici pe iarna! Ai stimulat, nu le-ai pus rame suplimentare si... conditiile pentru o "excursie la preturi mici (extrasezon)" erau indeplinite!

Am dat cu paru'?!? :lol:[/quote]lexact asta am facut si noi(eu si sotul),am facut roii "gospodareste",nu am avut de unde sa punem rame suplimentare,nu ne-am priceput sa punem foite la crescut ,si acum din doua in doua zile Ii culegem din copaci."Norocul"incepatorului ca nu au zburat departe,i-am vazut si i-am prins.Ieri le-am pus FA la crescut,poate Ii mai temperam.
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde csabio » 23 Mai 2014, 22:35

Nu chiar, am avut iernate in acelasi stup doua roiuri a cate 3 rame in toamna .Si le-am unit nainte de rapita,pus cat de 1/2 cu foite.Stors dupa rapita si dupa salcam, catul de 1/2 crescut, matca din august 2013 din fam. Neroitore prin transvazare. Eu cred ca startovitul si bineinteles temp.si vremea favorabila.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde csabio » 25 Mai 2014, 11:36

Incepe sa se aseze treaba,s-au potolit fetele.La unele am luat mtca cu ceva puiet,la altele am luat puiet cu botci si la restul am scuturat din albine. Daca nu vrei sa dezmembrezi o familie de productie intrata in friguri se poate potoli si prin scuturarea albinelor doici. Culegatoarele se reintorc in stup iar doicile "clocitoare" raman in lada scuturata cu o botca. Oricum toate metodele au fost bune.Dar parerea mea este ca matca e bine sa ramana la locul ei. Daca rarim albina din stup totul revine la normal.
csabio

Mesajde B.K » 25 Mai 2014, 15:44

E mai greu sa se potoleasca daca ii lasi matca pe loc. In orice caz , cel mai bine este sa faci roi cu matca si la familia de baza sa ii dai matca imperecheata , asta mi se pare mie ca ar fi perfect. Asa obtii un roi bun care se pune pe treaba imediat , iar la familia de baza nu se pierd decat 4-5 zile pana se accepta matca noua si se pune si ea pe treaba.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde csabio » 25 Mai 2014, 17:04

Da, asa e bine.daca ai matci imperecheate! din lipsa de lazi am pus intr-o lada doua matci(bineinteles separate) cu o rama de puiet ,dupa ce s-au potolit famillile donatoare la una dint-re ele le-am inapoiat o matca,rama cu puiet a ramas celeilalte.
csabio

Mesajde tiby visan » 27 Mai 2014, 22:41

eu toate fam. leam iernat pe 4-5 rame si vro 2 pe 6 rame iar stimulare am inceput sa dau pe la sfirsitul lui feb. cred ca de pe 25 ale lunii si am avut cel mai prost an de cules indiferent ca de intrtinere sau cules la s1 care cred ca nici ca se putea mai prost de asa.Acum toti stupii ii am burdusiti cu albina care nu are ce facesi puiet la greu pentru ca pe toate remele care le cladea in lipsq de nectar regina ponta la greu.
    desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
    tiby visan

Mesajde tuturicius » 27 Mai 2014, 22:58

tiby visan scrie:
      eu toate fam. leam iernat pe 4-5 rame si vro 2 pe 6 rame iar stimulare am inceput....

Si io se pare ca m-am gandit sa imi iau albine intr-unul dintre cei mai de cacao ani :-)
      tuturicius

Mesajde tuturicius » 27 Mai 2014, 23:01

In ce priveste titlul topicului, peste doua trei saptamani am sa ma dotez cu cateva matci de la Cislau, care sper ca au sa faca o echilibristica cat mai reusita in ce priveste roirea.
      tuturicius

Mesajde cosming » 27 Mai 2014, 23:41

tuturicius scrie:Am impresia ca la ce cantitate de sirop este nevoie pentru cladit ar trebui luat in considerare si culesul existent in momentul respectiv, cules pe care,mie, ca incepator, imi este cam greu sa il apreciez. Pana sa intreb aici, sa primesc raspuns, in ultimele 4 zile am administrat 300 g de sirop pe zi. Daca trebuie voi mari cantitatea, no problem. Maine oricum am sa ma uit un pic prin ei, pt. ca unul avea 4 botci, doua pe partea de jos a unei rame din corpul superior si doua un pic mai sus, pe fagure. As putea avea norocul sa fie de schimbare linistita? :))))))))

La schimbare linistita ar fi trebuit sa fie pe mijlocul fagurelui dar poate teoria bate realitatea. Cu doua din ele daca-s mari ar merita un roi mic facut.Verifica matca vizual s a nu fi pa tit ceva si dacanu e in regula sau e batrana celelalte doua le lasi in stup.
      cosming

Mesajde csabio » 29 Mai 2014, 09:25

Colegul s-a pus pe treaba serios.

csabio

Mesajde csabio » 29 Mai 2014, 22:13

Da.. facand haz de necaz, e foarte bun la comentarii. Si e pacat sa vezi cum oameni de valoare tre sa renunte la o bucatica din viata lor,din pacate in multe ramuri ale agriculturii se intampla la fel in tara noastra. Nu exista sustinere .
      csabio

Mesajde csabio » 21 Iun 2014, 22:29

Pana acum anul acesta nu am reusit sa mentin familiile sa nu roiasca,din 16 fam si 6 roiuri a cate 3 rame in primavara am ajuns la 17 familii si 14 roiuri din care doua naturale si cel putin 6 primare zburate,disparute. Acum urmeaza floare s. de la salcam incoace am dat vreo 80 kg de zahar . stau sa ma gandesc ce sa fac in continuare, sa unific roiurile (sunt pe 3-5 rame) sa trag ceva de la ele, sau las asa sa se intareasca si sa scot ceva, daca va fi. Mie frica sa nu roiasca iarasi dupa unificare,desi anii precedenti familiile sau depopulat dupa culesul de fl.s. Ieri am stimulat cu startovit si apicomplex. Seceta de aici a redus muult ponta.De nu completam nush. ce iesea.
      csabio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR