Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 09 Iun 2014, 21:45

proapis13 scrie:Parintele,apreciez faptul ca incerci sa fii atent doar partial... ;) lasa tastatura in pace,mai gresim cu totii.....
Daca tot incerci un raspuns destept,raspunde-mi si mie la intrebare ; cum se trag botcile din pastura ??? :shock:

O fam care nu mai are matca si nu are din ce sa traga botci, va face potirase si pe celulele cu pastura. (Eu am gasit la un bezmetic oua in celulele cu pastura) Cred ca la asta s-a referit colegul :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 22:30

liviutzbogos scrie:O fam care nu mai are matca si nu are din ce sa traga botci, va face potirase si pe celulele cu pastura.
(Eu am gasit la un bezmetic oua in celulele cu pastura) Cred ca la asta s-a referit colegul :)

Sa nu mai scrii niciunde ce am subliniat cu rosu - e fals :oops:
Tu chiar crezi ce am subliniat cu albastru ????????......eu nu .....prietenii stiu de ce .....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 09 Iun 2014, 22:32

proapis13 scrie:
liviutzbogos scrie:O fam care nu mai are matca si nu are din ce sa traga botci, va face potirase si pe celulele cu pastura.
(Eu am gasit la un bezmetic oua in celulele cu pastura) Cred ca la asta s-a referit colegul :)

Tu chiar crezi ce am subliniat cu albastru ????????......eu nu .....prietenii stiu de ce .....

Nu se pot gasi oua de bezmetica in celulele cu pastura? Atunci ce am vazut eu era altceva... Dar asta cu botca pe pastura cred ca am si citit-o undeva pe forum...sau poate ma insel. Asta e...eu sunt mic, nu stiu nimic :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde TDI » 09 Iun 2014, 22:43

Ţine de interpretare. Nu e o botcă propriu-zisă, ci o pseudo-botcă - dat fiind că în interior are doar păstură. Cert este că albinele în preajma besmeticirii(înainte sau după) încep să alungească unelele celule(max 5 mm) care conţin păstură în maniera în care alungesc celulele pentru botcile de salvare, mai mult un fel de poteraşe. Şi mai cert este faptul că albinele nu îşi procură sub nici o formă un ou fecundat dintr-o altă colonie, ăsta fiind un mit apicol.
TDI

Mesajde liviutzbogos » 09 Iun 2014, 22:47

TDI scrie:Ţine de interpretare. Nu e o botcă propriu-zisă, ci o pseudo-botcă - dat fiind că în interior are doar păstură. Cert este că albinele în preajma besmeticirii(înainte sau după) încep să alungească unelele celule(max 5 mm) care conţin păstură în maniera în care alungesc celulele pentru botcile de salvare, mai mult un fel de poteraşe. Şi mai cert este faptul că albinele nu îşi procură sub nici o formă un ou fecundat dintr-o altă colonie, ăsta fiind un mit apicol.

Pai nu am zis ca e botca, doar o "imitatie" :P Si asta cu furatul oului...nici eu nu o cred. Am avut unul care facuse botci - sau, ma rog, un fel de - pe puiet de trantor.
Dar oua de bezmetica in celule cu pastura ai vazut?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 07:48

Fara suparare pentru toti, dar unele texte scrise apar aiurea de tot, de nu se intelege nimic. Si eu mai bat pe langa litere si le mai inversez, dar inainte de a da drumul textului, il mai recitesc o data si il corectez. Cred ca asta, ar trebui sa faca fiecare.
jenica67

Mesajde liviutzbogos » 11 Iun 2014, 15:30

jenica67 scrie:Fara suparare pentru toti, dar unele texte scrise apar aiurea de tot, de nu se intelege nimic. Si eu mai bat pe langa litere si le mai inversez, dar inainte de a da drumul textului, il mai recitesc o data si il corectez. Cred ca asta, ar trebui sa faca fiecare.

De acord... dar pentru o astfel de greseala, lipsa unei litere etc, asa cum am gresit si eu, nu trebuie jignit omul si facut in toate felurile. Prin asta nu cred ca arati cat de cult si educat esti, din contra...
Dar hai sa incheiem subiectul, vad ca adminul abea ce a "maturat" pe aici... Ne cerem scuze pentru off topic-uri :)
Ca tot purtam o discutie, va intreb si pe dvs, dle Jenica: ati intalnit botci (sau, ma rog, potirase, pseudo-botci) trase pe celule cu pastura, la fam bezmeticite (sau in prag de bezmeticire)? Dl proapis zice ca nu se poate, iar eu nu ii contest experienta, doar ca eu am vazut ceva asemanator la mine (si oua de bezemetica in celule cu pastura) si nu stiu exact despre ce e vorba. Si pentru a nu spune prostii mai departe, va intreb si pe voi, cei cu mai multi ani de stuparit. Toata stima :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde ignatov andrei » 11 Iun 2014, 16:06

proapis13 scrie:

Liviutzbogos, ai drepate!
Trecand peste faptul ca trebuia altfel nuantat, asa este cum spui tu!

Proapis13 te-a incercat, a vrut sa vada daca esti stapan pe ceea ce spui, dar postarea de dupa...

liviutzbogos scrie:Nu se pot gasi oua de bezmetica in celulele cu pastura? Atunci ce am vazut eu era altceva... Dar asta cu botca pe pastura cred ca am si citit-o undeva pe forum...sau poate ma insel. Asta e...eu sunt mic, nu stiu nimic :D

... arata ca nu esti inca stapan pe ceea ce spui!
ignatov andrei

Mesajde balasaedy » 11 Iun 2014, 16:21

buna ziua! vreau si eu un sfat, am doi stupi care tot isi trag botci. stupi sunt foarte bine dezvoltai ,au zece rame din care sapte aproape opt cu puiet si cu magazie sus( sus nu prea vor sa construiasca ) regina oua bine este de anul trecut asa mi a zis domnul de la care am luat familiile anul acesta in luna mai.le am distrus constant botcile pentru ca nu vreau sa ii impart fiintca vreau sa culeg si eu ceva cu ei la floarea soarelui. nu stiu ce sa fac ,sa ii las sa isi schimbe regina si sa las cate doua botci botci cele mai frumoase sau sa le distrug in continuare.multumesc!
balasaedy

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 16:29

Rezolvarea problemei definitv ca sa scapi de botci, este sa ii roiesti tu. Sunt prezentate o multime de variante pe forum.
jenica67

Mesajde stefanos22 » 11 Iun 2014, 19:09

Astazi am prins si eu - ptr prima data - un roi ; a iesit pe la pranz si s-a asezat la vreo 40m departare , pe gard. Am adus o cutie cu niste FA si putin sirop si le-am scuturat in ea. Lasand cutia jos(langa locul unde se formase ghemul ca sa se stranga toate in ea , dupa vreo ora am vazut ca se apucasera de treaba ( unele aduceau polen) asa ca nu le-am mai deranjat. Oare este prea tarziu sa le iau diseara sau maine dimineata sa le pun pe locul lor , sau sa le las acolo pana la iarna si sa le mut atunci? Nu ma deranjeaza nici o varianta , dar as prefera-o pe prima , insa ma gandesc ca , daca se apucasera de cules , cel putin o parte si-au facut orientarea , si de le mut am sa cam pierd din albina. Roiul este mic , pe trei rame , un roi secundar cu matca neimperecheata.
stefanos22

Mesajde varza » 11 Iun 2014, 19:10

Am o mare nelamurire. Am vazut la un stup pe 11 rame botci insa nu stiu daca sunt de schimbare linistita sau de roire. Botcile se afla pe 2 rame laterale in numar de 3 pe fiecare. 2 din ele se afla in centrul ramei in rest sunt dispuse pe marginile ramelor. Ca o constatare albinele nu lucreaza mai nimic. Botcile sunt in momentul de fata capacite cam de 3-4 zile. Puiet exista doar capacit . Pana acuma nu au facut barba la urdinis . Cine poate spune daca familia respectiva se pregateste de roit? Multumesc ;)
varza

Mesajde B.K » 11 Iun 2014, 19:20

Botcile de schimbare linistita se gasesc doar in centrul ramei si vor fi in numar de 2-3. Botcile trase lateral sau in josul ramei sunt botci de roire. Cand familia se pregateste de roit matca inceteaza ponta , fapt pentru care ai gasit doar puiet capacit , posibil sa fi roit deja. Matca mai este in stup??
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde B.K » 11 Iun 2014, 19:24

stefanos22 scrie:Astazi am prins si eu - ptr prima data - un roi ; a iesit pe la pranz si s-a asezat la vreo 40m departare , pe gard. Am adus o cutie cu niste FA si putin sirop si le-am scuturat in ea. Lasand cutia jos(langa locul unde se formase ghemul ca sa se stranga toate in ea , dupa vreo ora am vazut ca se apucasera de treaba ( unele aduceau polen) asa ca nu le-am mai deranjat. Oare este prea tarziu sa le iau diseara sau maine dimineata sa le pun pe locul lor , sau sa le las acolo pana la iarna si sa le mut atunci? Nu ma deranjeaza nici o varianta , dar as prefera-o pe prima , insa ma gandesc ca , daca se apucasera de cules , cel putin o parte si-au facut orientarea , si de le mut am sa cam pierd din albina. Roiul este mic , pe trei rame , un roi secundar cu matca neimperecheata.

Daca ai vazut albine cu polen pe rame asta nu insemana ca aduceau polen. Roiul dupa ce se scutura se mai lasa putin sa se traga toata albinele apoi se muta pe o pozitie definitiva pana la iarna sau pana la o unificare. :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde varza » 11 Iun 2014, 19:42

Multumesc de raspuns. Matca nu am reusit sa o gasesc. Insa albinele acopera bine ramele deci nu am observat o depopulare. Preventiv am pus o cosnita in fata la 7 m de stup . Nu stiu daca voi reusi sa il prind. Sper sa nu-mi scape deoarece momentan nu sunt prin preajma.
varza

Mesajde liviutzbogos » 11 Iun 2014, 22:55

ignatov andrei scrie:
proapis13 scrie:

Liviutzbogos, ai drepate!
Trecand peste faptul ca trebuia altfel nuantat, asa este cum spui tu!

Proapis13 te-a incercat, a vrut sa vada daca esti stapan pe ceea ce spui, dar postarea de dupa...

liviutzbogos scrie:Nu se pot gasi oua de bezmetica in celulele cu pastura? Atunci ce am vazut eu era altceva... Dar asta cu botca pe pastura cred ca am si citit-o undeva pe forum...sau poate ma insel. Asta e...eu sunt mic, nu stiu nimic :D

... arata ca nu esti inca stapan pe ceea ce spui!

Deci am avut dreptate... nu e vorba ca nu sunt stapan (nu ca as fi), dar cand cineva cu mai multa experienta decat tine iti spune ca e o prostie ceea ce ai scris, te cam pune pe ganduri si-ti storci creierii, "atunci eu ce am vazut?". Multumesc ca mi-ati confirmat :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR