ignatius scrie:Vreau sa clarific putin situatia, sunt doua aspecte la care apicultorii au facut referire:
Primul aspect --- se refera la unicitatea ramei- un aspect pe care nu am vrut sa il dezbat, unii vor sa aiba cuibul pe 2 corpuri de 1/2 sau 3x1/2.
Al doilea aspect- se refera la modul de intretinerea familiilor pe care eu am vrut la-l dezbat. In cazul MER cu 3x1/2 avem 3 corprui ,deci o matca prolifica care nu mai incape pe 2 x1/2. Aici intervin eu. Care ar fi diferenta ca folosim pentru cuib un corp 1/1 + un corp 1/2 ? In prima faza , primvara folosim doar corpul 1/1 ( echivalent cu 2x1/2 ) , daca familia se dezvolta foarte bine, atunci ii punem un cat de recolta de 1/2, la un moment dat vom constata ca corpul de 1/1 nu mai este suficient pentru cuib si atunci intercalam un cat de 1/2 intre 1/1 si catul de recolta de 1/2 , cat in care vom lasa sa urce matca (albinele nu suporta un cat gol intercalat si atunci cu frenezie vor popula catul intercalat, matca urca repede sus pt ca conditiile sunt mai bune si va incepe ponta, de regula matca coboara singura si in corpul de 1/1, iar daca nu o face putem face o inversare. In final vom avea cuibul pe 1x1/1 +1x1/2 si inca un magazin de 1/2 pt miere, separat cu gratie haneman.
Concluzie: se pare ca la cele spuse de mine apare dezavantajul ca nu mai avem rama unica, in rest cred ca este cam la fel modul de intretinere. Si in cazul meu pot face inversare corp 1/2 cu corp 1/1, nu?
va multumesc
D-le Ignatius, dupa cei 40 de ani din semnatura d-vs + cei anteriori ( sa va de-a Domnul multi ani cu ... bine ), oare nu va fi un alt dezavantaj greutatea cuiburilor 1/1 la inversari ?.
Nu de alta dar eu, la doar 40 si ceva ani ... detest astfel de manevre, numai din cauza greutatii. N-as vrea sa fiu in pielea celor care au si caturile de 1/1 ... alea cand se umple cu miere, devin al naibi de grele. Paradoxul e ca lada goala-i grea ! ... la buzunar.
Cu MER-ele e mai binisor la batranetile mele.