Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Adi Hodis » 09 Iun 2014, 12:44

ignatius scrie:Vreau sa clarific putin situatia, sunt doua aspecte la care apicultorii au facut referire:
Primul aspect --- se refera la unicitatea ramei- un aspect pe care nu am vrut sa il dezbat, unii vor sa aiba cuibul pe 2 corpuri de 1/2 sau 3x1/2.

Al doilea aspect- se refera la modul de intretinerea familiilor pe care eu am vrut la-l dezbat. In cazul MER cu 3x1/2 avem 3 corprui ,deci o matca prolifica care nu mai incape pe 2 x1/2. Aici intervin eu. Care ar fi diferenta ca folosim pentru cuib un corp 1/1 + un corp 1/2 ? In prima faza , primvara folosim doar corpul 1/1 ( echivalent cu 2x1/2 ) , daca familia se dezvolta foarte bine, atunci ii punem un cat de recolta de 1/2, la un moment dat vom constata ca corpul de 1/1 nu mai este suficient pentru cuib si atunci intercalam un cat de 1/2 intre 1/1 si catul de recolta de 1/2 , cat in care vom lasa sa urce matca (albinele nu suporta un cat gol intercalat si atunci cu frenezie vor popula catul intercalat, matca urca repede sus pt ca conditiile sunt mai bune si va incepe ponta, de regula matca coboara singura si in corpul de 1/1, iar daca nu o face putem face o inversare. In final vom avea cuibul pe 1x1/1 +1x1/2 si inca un magazin de 1/2 pt miere, separat cu gratie haneman.

Concluzie: se pare ca la cele spuse de mine apare dezavantajul ca nu mai avem rama unica, in rest cred ca este cam la fel modul de intretinere. Si in cazul meu pot face inversare corp 1/2 cu corp 1/1, nu?
va multumesc

D-le Ignatius, dupa cei 40 de ani din semnatura d-vs + cei anteriori ( sa va de-a Domnul multi ani cu ... bine ), oare nu va fi un alt dezavantaj greutatea cuiburilor 1/1 la inversari ?.
Nu de alta dar eu, la doar 40 si ceva ani ... detest astfel de manevre, numai din cauza greutatii. N-as vrea sa fiu in pielea celor care au si caturile de 1/1 ... alea cand se umple cu miere, devin al naibi de grele. Paradoxul e ca lada goala-i grea ! ... la buzunar. :)

Cu MER-ele e mai binisor la batranetile mele. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2014, 13:34

Ignatius,
Ceea ce propui tu, se poate, doar că este net inferior exploatării MER-ului.
La un număr mai mare de stupi nu vei face față. Mai ales dacă vrei să faci și inversări.
Am tot mai mulți prieteni cu hernie de disc.

Repeet, cuibul 1/1 + 1/2 are o dinamic foarte diferită față de cuibul 3 x 1/2 (cazul MER). Am explicat mai sus.
Plus că în cazul a 2 rame de 1/2 suprapuse, puietul arată diferit față de o ramă de 1/1. Forma lui nu va fi la fel.
În MER, matca tinde să umple bine o ramă de 1/2, pe când rama de 1/1 este pontată în general central, cu spații de jur împrejur cu păstură sau miere.
Dacă privești un cuib de MER, la prima vedere vei zice că are puiet mult mai puțin decât un cuib clasic 1/1.
Dacă măsori puietul cu dm pătrat, s-ar putea să iasă MER-ul mai bine. Am scris asta ca să lămuresc puțin dinamica cuibului, de care trebuie să ținem cont când gândim un cuib.

MER-ul e gândit pentru stupine așezate, cu mulți stupi, cu mătci pe care le cunoști foarte bine și știi ce vor face, pentru munca în serie, pentru zone cu potențial melifer bun, cel puțin toamna și prămăvara, pentru stupari care știu să lucreze cu corpul. Dacă scoți unul din acești factori, MER-ul poate fi eșec.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 09 Iun 2014, 14:05

cristi_vidican scrie:

În MER, matca tinde să umple bine o ramă de 1/2, pe când rama de 1/1 este pontată în general central, cu spații de jur împrejur cu păstură sau miere.

Mai sunt si exceptii :) O rama MER ...si una ceva mai marisoara decat rama 1/1 :lol:
Fişiere ataşate
IMG_2589.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Lucian63 » 09 Iun 2014, 14:21

WoW... E de la ME3XL ...sau Triplu-MER!!! ... Superba ponta!...
Lucian63

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2014, 14:27

Teiule,
nu-i corect! Zi-ne locul din cuib de unde ai luat fiecare ramă, pt că nu-i tot una. Cuiburile arată diferit.
Asta e manipulare :lol:
Uite cum trebui să arate o ramă de 1/2 pontată bine
am mai pontat pe undeva poza asta
Fişiere ataşate
IMG_0281a.jpg
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 09 Iun 2014, 16:26

cristi_vidican scrie:Teiule,
nu-i corect! Zi-ne locul din cuib de unde ai luat fiecare ramă, pt că nu-i tot una. Cuiburile arată diferit.
Asta e manipulare :lol:
Uite cum trebui să arate o ramă de 1/2 pontată bine
am mai pontat pe undeva poza asta

Departe de mine gandul de a te contrazice.Doar si numai din respect pentru timpul alocat explicatiilor.....Nici de manipulare nu poate fi vorba .......doar ca am avantajul catorva zeci de tipuri de lazi...am de unde alege imagini spectaculose :lol:
Rama gigant ocupa doua corpuri ME...iar MER -ul este din corpul trei al unui MER 8.Care a cerut mai mult de 5 corpuri.Vina a fot a mea.
Ignatus...are perioade in care ne bombardeaza cu intrebari ...ne spune ce va construi ... apoi iar ne intreaba.Poate ar fi timpul sa ne mai arate ceva si din batatura .Sper sa nu fiu inteles gresit....dar ...am in stupina un stup ..asemanator, cu ce ne spunea in...iarna, ca va pune in pavilion.
Fişiere ataşate
IMG_2543.JPG
teinegru64

Mesajde ignatius » 09 Iun 2014, 18:02

Ma presati d-le Teinegru, :) , am populat pavilionul cu 32 de stupi cu 14 rame 1/1 si cat cu 10 rame 1/2, in pat cald. problema este ca verticalizeaza destul de greu, din acest motiv va bat la cap cu Dadant pe 10 rame si cat 1/2. 14 rame e suficient pentru cuib, dar e pe orizontala, as fi preferat ceva pe verticala. multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde alt stupar » 09 Iun 2014, 22:23

Ignatius, rezolvati-va probleme legate de nivelul populatiilor din stupi si "verticalizarea" va veni de la sine.
Trei gaze in lada nu au ce verticaliza ;) nici de-ar fi cea mai ideala lada din lumea asta !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde B.K » 09 Iun 2014, 23:37

cristi_vidican scrie:Uite cum trebui să arate o ramă de 1/2 pontată bine

Uite Cristi cum poate arata si 1/1 pontat cum trebuie
Fişiere ataşate
IMG_1028.JPG
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde B.K » 09 Iun 2014, 23:41

Si ME
Fişiere ataşate
IMG_0993.JPG
B.K

Mesajde cristi_vidican » 10 Iun 2014, 07:46

BeeeK scrie:Uite Cristi cum poate arata si 1/1 pontat cum trebuie

Asta e de la roi. Anul acesta roii nu intră în competiție :lol:
Frumos. Să ai cât mai multe astfel de rame și în stupi, la ora asta.
cristi_vidican

Mesajde B.K » 10 Iun 2014, 08:44

cristi_vidican scrie:Asta e de la roi. Anul acesta roii nu intră în competiție :lol:
Frumos. Să ai cât mai multe astfel de rame și în stupi, la ora asta.

Cea de 1/1 nu este de la roi. Cea de ME este de la un roi. BAFTA :D
B.K

Mesajde teinegru64 » 10 Iun 2014, 17:21

dogvet scrie:
teinegru64 scrie:
cristi_vidican scrie:

Mai sunt si exceptii :) O rama MER ...si una ceva mai marisoara decat rama 1/1 :lol:

Nea Mitica cind prezentati poza aia cu cu rama dubla de ME,va rog eu ,cu umilinta :D ,precizati sub ea ca e facuta doar ca experiment in cadrul proiectelor dvs.

Am inteles.....Da, cu rama Layens -trapez pot sa pun foto ? :D Aia e...... experiment.
teinegru64

Mesajde sammy » 11 Iun 2014, 07:09

dogvet scrie: are efect 0,chiar negativ in cadrul urcarii coloniei in iarna,acesta fiind si motivul pentru care ati inventat-o,dar care nu se confirma.'.

Aici e off topic, dar gasesc undeva explicatii pentru afirmatia asta?
sammy

Mesajde dumi » 11 Iun 2014, 16:28

ignatius scrie:Vreau sa clarific putin situatia, sunt doua aspecte la care apicultorii au facut referire:
Primul aspect --- se refera la unicitatea ramei- un aspect pe care nu am vrut sa il dezbat, unii vor sa aiba cuibul pe 2 corpuri de 1/2 sau 3x1/2.

Al doilea aspect- se refera la modul de intretinerea familiilor pe care eu am vrut la-l dezbat. In cazul MER cu 3x1/2 avem 3 corprui ,deci o matca prolifica care nu mai incape pe 2 x1/2. Aici intervin eu. Care ar fi diferenta ca folosim pentru cuib un corp 1/1 + un corp 1/2 ? In prima faza , primvara folosim doar corpul 1/1 ( echivalent cu 2x1/2 ) , daca familia se dezvolta foarte bine, atunci ii punem un cat de recolta de 1/2, la un moment dat vom constata ca corpul de 1/1 nu mai este suficient pentru cuib si atunci intercalam un cat de 1/2 intre 1/1 si catul de recolta de 1/2 , cat in care vom lasa sa urce matca (albinele nu suporta un cat gol intercalat si atunci cu frenezie vor popula catul intercalat, matca urca repede sus pt ca conditiile sunt mai bune si va incepe ponta, de regula matca coboara singura si in corpul de 1/1, iar daca nu o face putem face o inversare. In final vom avea cuibul pe 1x1/1 +1x1/2 si inca un magazin de 1/2 pt miere, separat cu gratie haneman.

Concluzie: se pare ca la cele spuse de mine apare dezavantajul ca nu mai avem rama unica, in rest cred ca este cam la fel modul de intretinere. Si in cazul meu pot face inversare corp 1/2 cu corp 1/1, nu?
va multumesc

alte dezavantaje la 1/1 + cat 1/2 : - nu poti pune rame de 1/1 la cladit fara sa fii nevoit sa urci din ramele1/1 in 2 corpuri 1/2,
- lucrezi cu ramele si nu cu caturi, riscand sa omori accidental matca, plus numarul de intepaturi va creste directproportional cu ramele pe care vei fi nevoit sa le manipulezi (fie pentru verificari fie pentru a le muta in caturi pentru a pune rame la crescut)

Dezavantaje la MER care are o dezvoltare mai lenta primavara dupa parerea ta ( in aceasta privinta CL Farrar nu a facut nici o o bseravatie, chiar daca izolarea cuibului este mai slaba datorita spatiului dintre caturi - de aici rezulta si consumul de miere mai mare la iernare la ME si probabil la MER + mortalitate mai mare in timpul iernarii - cf manualelor ACA) , de asemenea, inventarul si costurile acestuia (nr mai mare de rame) sunt mai mari la MER dar cred ca celelalte avantaje compenseaza acest lucru

Un alt factor important pentru a stabili ce tip de stup veri sa ai este si zona unde ai stupina (in zonele cu ierni mai aspre Layens si ME merg mai bine, cu conditia sa ai o baza melifera buna)
Daca ai o baza melifera mai slaba, nu ai multe familii si faci apicultura pentru hobby Dadantul de 12 rame + 2 caturi 1/2 este ok
dumi

Mesajde SorinDaniel » 17 Iun 2014, 08:52

dumi scrie:Daca ai o baza melifera mai slaba, nu ai multe familii si faci apicultura pentru hobby Dadantul de 12 rame + 2 caturi 1/2 este ok

De ce Dadantul pe 12 rame + 2x 1/2 nu este bun in pastoral ? Am nevoie in cuib mai mult de 12 rame 1/1 ? Nu cred, se stie ca in caz de cules puternic matca scade ponta - mai multa albina culegatoare. Daca ar fi loc mai mult as prefera al 3 cat pentru miere decat sa duc cuibul la mai mult de 12 rame Dadant.

Ramele astea 1/1 le-as pune in sistem MER si iernarea se poate face cu cat de miere sub cuib. Despre greutate are dreptate Adi Hodis, Acesta este principalul avantaj al MER-ului. Imi place sa nu lucrez singur asa ca in doi parca este mai usor si mai placut.

Ce imi doresc eu este un sistem care sa nu necesite interventii multe in cuib. Miere in rame in care matca nu a pontat. Iernare in conditii optime si dezvoltare puternica la rapita.
SorinDaniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR