Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ted » 23 Iun 2014, 23:00

Ted scrie:
gica.mosu scrie:Eu am scris solutiea mai simpla si eficienta(parerea mea)....mai cauta si citeste pe forum despre st bezmetic -sanatateeee-mosu :!:

Multumesc foarte,foarte mult pt.sfaturi.As citi dar intr-o ora trebuie sa plecam la fete,poate citesc diseara cand ne intoarcem.Dar daca as lua un roi de acasa,l-as aseza in locul stupului si as scutura bezmeticul,pt.ca am inteles ca este bezmetic,in iarba in fata lui? Multumesc inca o data pt. sfaturi!

Am inteles, nu trebuie sa fac asa ceva pt.ca-mi omoara matca la roi daca este bezmetic!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde gica.mosu » 23 Iun 2014, 23:17

Ted scrie:
Ted scrie:
gica.mosu scrie:Eu am scris solutiea mai simpla si eficienta(parerea mea)....mai cauta si citeste pe forum despre st bezmetic -sanatateeee-mosu :!:

Multumesc foarte,foarte mult pt.sfaturi.As citi dar intr-o ora trebuie sa plecam la fete,poate citesc diseara cand ne intoarcem.Dar daca as lua un roi de acasa,l-as aseza in locul stupului si as scutura bezmeticul,pt.ca am inteles ca este bezmetic,in iarba in fata lui? Multumesc inca o data pt. sfaturi!

Am inteles, nu trebuie sa fac asa ceva pt.ca-mi omoara matca la roi daca este bezmetic!

....Dar sunt si metodi de a :idea: proteja matca de la roi=stup....vezi colivia TITOV s-au altele :idea: ...Matcile nefecundate sau altele sunt in ac perioada de roire mai greu acceptete....Mai incerca =vei reusi-asa inveti -BAFTA-Mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Ted » 24 Iun 2014, 11:23

gica.mosu scrie:
Ted scrie:
Ted scrie:

....Dar sunt si metodi de a :idea: proteja matca de la roi=stup....vezi colivia TITOV s-au altele :idea: ...Matcile nefecundate sau altele sunt in ac perioada de roire mai greu acceptete....Mai incerca =vei reusi-asa inveti -BAFTA-Mosuuu!!!!

Imi este teama deocamdata.Am citit la "Familia bezmetica" o metoda explicata de Leomitica :se iau ramele,lada ramane pe loc,ramele se scutura la 100m,se infometeaza fam. 2-3 zile,apoi se dau 2-3 rame cu puiet in toate stadiile cu coronita de miere,cand trage botci se rup si se da matca de la rezerva(eu nu am,dar am vorbit la Cislau si la sf.saptamanii as gasi la ei) sau lasi botcile sa-si urmeze cursul,sau unifici.
Unificari am facut numai primavara,acum iar mi-ar fi teama.La 01.09 implinim 3 ani de cand am cumparat primii stupi.Eu doream mai demult,am un unchi care a avut,dar sotul s-a lasat mai greu convins.Acum parca suntem din nou proaspat parinti si privim cu teama si dragoste "copii"sa nu le facem rau,sa-i ingrijim cat mai bine,sa-i ferim de raceli ,imbolnaviri.
Toate cele bune!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde stefanos22 » 24 Iun 2014, 21:37

Saptamana trecuta am impartit o fam. intrata in friguri in mai multe roiuri. Pe vatra veche am lasat(negasind matca batrana - de anul trecut , marcata) o rama cu mancare , una cu puiet capacit si doua botci ( restul le-am taiat). De trei zile il vad ca se chinuie sa roiasca , insa vremea e rea si nu reuseste; ieri am vazut multa albina iesita , o matca era la urdinis , ma gandeam ca in sfarsit pleaca , insa in vreo 15min s-au linistit , iar matca , dupa mai multe incercari , a reusit sa se strecoare inauntru. Nu cred sa fi fost zbor de imperechere , ci tentativa de roire , deoarece de vineri tot aud cealalta matca incercand sa iasa din botca dar albinele nu o lasa. In situatia in care se pare ca mai sunt cel putin trei zile de vreme rea pe aici , oare ce se va intampla , vor renunta la roit si-si vor alege o matca din cele doua , sau vor tine in continuare matca cealalta in botca pana va pleca prima? Oare cam cate zile poate fi oprita sa eclozeze o matca , fara sa-i faca vreun rau?
stefanos22

Mesajde un OM » 24 Iun 2014, 22:12

Si dumneata vrei, astepti, sa roiasca? Daca as fi sigur ca matca tanara nu a iesit din botca si inca am batrana in stup, as omori batrana.
un OM

Mesajde stefanos22 » 24 Iun 2014, 22:26

Dupa cum spuneam mai sus , matca batrana nu am mai gasit-o (cu vreo doua zile inainte de a-i diviza , cand l-am controlat si am vazut ca incepuse sa oua in botci am vazut-o , dupa care nu am mai gasit-o , probabil am accidentat-o cand am pus ramele la loc...) Acum in stup este o matca tanara neimperecheata , iesita de vreo 4-5 zile , si inca una care se tot chinuie sa iasa dar nu o lasa albinele(o aud "cantand''). Dimineata era nor si frig iar ele facusera un ghem la urdinis , dupa amiaza , cand a iesit soarele au intrat inapoi in stup. Ascultand in seara asta , inca am auzit matca 2 chinuindu-se sa iasa , iar din cate vad pe net toata saptamana asta va poua , deci aproape sigur nu vor putea roi...
stefanos22

Mesajde dragos_vintu » 24 Iun 2014, 22:47

Buna,

A fost un an roitor... din cei 4 stupi 6 au roit... acum am 8 stupi :)
Pentru ca am zis ca ce iau din copac in copac se intoarce am luat frumos fiecare stup i-am omorat matca ... si peste 1 saptamana le-am pus matci noi din stupina Anarz... ca am zis deh sa fie cu pedigrie.
Ca la carte bagat cutia cu matca in stup lasat 3 zile dupa 3 zile cand sa rup cutia la 2 stupi albina insotitoare era omorata dar matca era vesela si miscatoare.
Am zis sa imi incerc in continuare norocul si am rupt usita sa manace candi-ul.
Dupa o saptamana toti stupii prezentau oua sau puiet larvar sau chiar puiet capacit.....
Cel mai rau stup nr.4 (rau de cand l-am luat dar mi-e mila sa ii dau foc... dar sunt aproape) cand am intrat in el sa scot cusca si sa verific de puiet a iesit tot stupul sa ma atace mai rau ca la rapita(dupa rapita era mai cuminte) dupa ce am reusit sa imi fac treaba in el l-am inchis.
Acum la 4 zile dupa toti stupii cuminti activitate redusa la urdinis ca doar deh e vreme ploioasa si culus ioc... doar stupul nr.4 avea jumatate de urdinis blocat de albine care erau incarligate pe interior si maxim 1cm in afara urdinisului care formau apoape ca un perete..
Sunt 2 concluzii la care pot sa ajung:
1. Urdinisul e prea mare si au facut zid sa reduca urdinisul - dar daca e asa de ce nu s-a intamplat asta la toti stupii
2. Vrea sa roiasca - poate in acea saptamana au pregatit botca si nu au renuntat la ea pana s-a eliberat noua matca.
In seara asta am pus la toti stupii sirop cu protofil sa aiba spor la pontat si hrana si hranitoarele la mine sunt de urdinis cu tot cu reductor de urdinis sa vad daca e de la frig... sambata ma intorc in stupina si poate ma poate ajuta cineva cu un sfat pana atunci.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde proapis13 » 24 Iun 2014, 23:03

dragos_vintu scrie:Buna,

A fost un an roitor... din cei 4 stupi 6 au roit... acum am 8 stupi :)

Cum ai reusit performanta ?????? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dragos_vintu » 24 Iun 2014, 23:35

paaai 4 stupi... am avut 2 care erau inainte de salcam in 2 caturi care au roit de 2 ori... nu am prins toti roii....cer scuze pentru exprimare dar sunt dupa o zi lunga...probabil nu am fost coerent.
Oricum focusul este care ar putea fi cauzele pentru albina bulucita la urdinis.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde irina » 25 Iun 2014, 13:30

Ce sanse sunt ca o familie care are preponderent albina culegatoare sa accepte o matca imperecheata?
Regina e prezenta ,dar din 7 iunie n-am mai vazut un ou.Familia a primit o rama cu puiet larvar in 14 iunie , rama care in 21 iunie era capacita dar fara nicio botca.Daca e regina batrana-e clar ca ceva nu-i in ordine cu ea.Daca e o regina tanara ( desi nu cred, n-am vazut urme de botci si nici nu pare prea sperioasa) –ar fi trebuit sa se imperecheze pana acum.
irina

Mesajde andy1995 » 25 Iun 2014, 14:27

La un roi facut artificial, nu are matca de 4 zile, are puiet....are albina.

Ce se va intampla...botca nu am, nici matca.

Va trage botci de salvare?
Va deveni bezmetic?
Are rost sa ii mai dau o rama de puiet?

Merci astept raspuns
andy1995

Mesajde Ted » 25 Iun 2014, 15:45

Buna ziua.
Am verificat iar roiul si stupul,nu mai au nici un ou ,nici in fundul celulei,nici pe peretii celulei.Mai au rama cu oua data pe 21.06.,acum sunt larve.Nu au tras botci.Maine dimineata ne prezentam la Cislau sa ridicam matcile comandate.Avem vreo sansa cu ele sau aruncam banii?
Multumim si numai bine!
Ted

Mesajde balasaedy » 26 Iun 2014, 19:58

buna seara! un sfat va rog.am un stup pe zece rame plin de albina care tot isi trage botci.fiind un stup bun am incercat sa il scot din friguri(in ideea poate culeg si eu ceva la floarea soarelui ca de roit au roit intr o veselie anul acesta) scotandu i doua rame de puiet capacit ca sa intaresc unul mai slabut si i am bagat celui in friguri doua rame lucrate.bun,acuma regina nu mai vrea sa oua pe celelalte rame goale ( o rama am incercat sa o bag in centrul cuibului dar degeaba) ou numai pe cinci dintre rame.nu vrea ea sa oua si pe celelalte plus ca albinele trag in continuare botci.multumesc frumos!
balasaedy

Mesajde priest » 26 Iun 2014, 21:20

Un prieten a prins un roi iar cand l-a mutat in lada, nu a pus podisor si uitati ce s-a intamplat (foto). Precizez ca fagurii construiti sunt plini de puiet capacit. Ce e de facut in cazul de fata? Multumesc anticipat!
Fişiere ataşate
DSCF1492.JPG
priest

Mesajde TDI » 26 Iun 2014, 23:32

Cauti o rama cu puiet, pe rama aia si pe inca 2, 3 adiacente(4 vad ca sunt in stup) incerci sa scuturi/muti toata albina de pe fagurasi - mai ales incerci sa identifici si sa muti matca, dupa cu fum si rabdare cureti fagurii aia de albina si-i lipeste/atasezi cat scapa nedistrusi cu ajutorul unor bucati de sarma in cadrul unei rame goale, rama pe care o asezi la marginea cuibului, si pe urma cu rabdare, pana la toamna eclozioneaza toata albina aia. E clar ca poti renunta la fagurii cu oua si puiet necapacit. Altfel, daca ai timp si chef de experimente poti sa-ti faci un Delon, Warre sau Antonescu... Ai fagurii naturali, iti mai trebuie cadrele goale si o cutie goala.
Sanatate!
TDI

Mesajde priest » 27 Iun 2014, 10:56

Multumesc! Pe ramele din stup NU EXISTA NICI O ALBINA...ba mai mult nici nu au construit ramele. Au construit doar in spatiul din colt (unde se si afla). Nu imi pot da seama de ce au facut asta..
priest

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR