Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde pin » 27 Iun 2014, 11:36

Pune ramele la margine, diafragma dupa ultima rama si hranitor. Eu la fagurii construiti as renunta.
pin

Mesajde TDI » 27 Iun 2014, 12:03

priest scrie:Multumesc! Pe ramele din stup NU EXISTA NICI O ALBINA...ba mai mult nici nu au construit ramele. Au construit doar in spatiul din colt (unde se si afla). Nu imi pot da seama de ce au facut asta..

Nu prea conteaza de ce... ce ai de facut ti-am scris mai sus, spor la treaba!
TDI

Mesajde glaliona » 27 Iun 2014, 20:32

Buna seara .Astazi la vizita in stupina am gasit la un stup 2-3 oua in celula ,matca fiind prezenta .Crezand ca nu mai are spatiu suficient ,am introdus in cuib un fagure bun pentru ouat .Care mai pot fi cauzele ?
glaliona

Mesajde proapis13 » 27 Iun 2014, 21:11

glaliona scrie:Buna seara .Astazi la vizita in stupina am gasit la un stup 2-3 oua in celula ,matca fiind prezenta .Crezand ca nu mai are spatiu suficient ,am introdus in cuib un fagure bun pentru ouat .Care mai pot fi cauzele ?

I s-a sefectat ,,mitraliera'' :lol: ,posibil sa ai cuib blocat,posibil sa fi bagat rama la construit si sa o fi izolat,
posibil ca mama si fiica sa ponteze pe aceeasi rama,posibil dar nu exclus trintorire.... :o
Din curiozitate,de ce nu urmarisi regina sa vezi daca ponteaza,ca tot deschisesi stupul ???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2014, 22:29

irina scrie:Ce sanse sunt ca o familie care are preponderent albina culegatoare sa accepte o matca imperecheata?
Regina e prezenta ,dar din 7 iunie n-am mai vazut un ou.Familia a primit o rama cu puiet larvar in 14 iunie , rama care in 21 iunie era capacita dar fara nicio botca.Daca e regina batrana-e clar ca ceva nu-i in ordine cu ea.Daca e o regina tanara ( desi nu cred, n-am vazut urme de botci si nici nu pare prea sperioasa) –ar fi trebuit sa se imperecheze pana acum.

Nu trage botci deoarece exista matca, implicit feromonul... Matca are probleme, nici nu mai conteaza de care sau de ce.
Neaparat gasesti matca si o lichidezi. Mai departe... dai matca sau faci un roi sau rama cu larve etc.

Personal, daca as avea matca si ce mai e necesar, as face un roi, iar stupul acela l-as desfiinta sau unifica. Ai pastra numarul, albina ar fi tot in stupina ta. Daca ii dai matca si e albina batrana, poate o accepta, poate nu. E de incercat la urma urmei. O eliberezi din cutie cand pare acceptata. Eventual muti stupul si ramane tineretul, marind astfel sansele de acceptare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alin75 » 28 Iun 2014, 09:43

priest scrie:Multumesc! Pe ramele din stup NU EXISTA NICI O ALBINA...ba mai mult nici nu au construit ramele. Au construit doar in spatiul din colt (unde se si afla). Nu imi pot da seama de ce au facut asta..

Distanta mare intre rame si peretii laterali. Pe viitor, introduci roiul pe ramele lipite de un perete, iar peste acestea treci cu o folie, care coboara dupa ultima rama pana in partea de jos, eventual, daca poti pune si o diafragma dupa folie.

Acum incearca sa recuperezi din fagurii cu puiet cat mai mult, pune-i peste rame (dupa ce le-ai lipit de peretele lateral), pune un cat (magazie) goala, peste cuib, treci cu folia peste fagurii cu puiet, si cobori peste ultima rama. Pui diafragma, cureti restul de faguri din colt. In timpul interventiei, gasesti regina, si o muti pe rame, eventual cu bucati de faguri peste rame. Incerci sa recupereti cat mai mult puiet. Stimulezi cat de poate de des!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde irina » 30 Iun 2014, 10:51

Mircea_63 scrie:Personal, daca as avea matca si ce mai e necesar, as face un roi, iar stupul acela l-as desfiinta sau unifica. Ai pastra numarul, albina ar fi tot in stupina ta. Daca ii dai matca si e albina batrana, poate o accepta, poate nu. E de incercat la urma urmei. O eliberezi din cutie cand pare acceptata. Eventual muti stupul si ramane tineretul, marind astfel sansele de acceptare.

Multumesc pentru raspuns, Mircea.
Sa-ti spun ce-am facut.I-am dat o matca imperecheata.Intr-o cutie noua, am pus marginasele (cu miere si pastura),rama cu puiet capacit (cam 30% din puiet iesise) cu albina acoperitoare,1 FA.Am mai scuturat albina de pe o alta rama.I-am pus sirop in hranitor si am dus stupul pe alt amplasament.Dupa cca doua ore am mutat stupul nou pe amplasamentul celui vechi.Am introdus matca in colivie si am scuturat toata albina ramasa in stupul vechi pe un carton, asezat la nivelul urdinisului .Matca veche am omorat-o ( nu eu, sotul, eu nu sunt in stare nici s-o arunc din stup) si am manjit colivia cu .....ce-a mai ramas din ea (Doamne, ce sadic suna!).
A doua zi, cand am vrut sa rup capacul de la colivie, FA era luat in lucru frumos, pe intreaga suprafata ( celulele insa nu erau crescute suficient in inaltime).Surpriza a fost alta. Pe acest FA erau doua potirase, fiecare cu cate un ou.De unde?Cand si cum sa se bezmeticeasaca si sa oua doar doua oua? Am rupt potirasele si am indepartata si cele doua oua.
Mi-e teama ca sansele sa-mi primeasca matca noua au scazut.I-am mai pus un FA si sirop.N-am stiut cea altceva as fi putut face.Acasa nu am decat roii de-abia formati.
Si nu-ti spun cum vor fi urmatoarele zile pentru mine.....
irina

Mesajde andy1995 » 01 Iul 2014, 09:26

Salut,

daca un roi nu accepta botcile...e pe punctul de a deveni bezmetic. E problema daca il unesc cu o familie?
andy1995

Mesajde akmm » 01 Iul 2014, 11:54

andy1995 scrie:Salut,

daca un roi nu accepta botcile...e pe punctul de a deveni bezmetic. E problema daca il unesc cu o familie?

Si daca ar raspunde cineva: nu face prostia asta, tot s-ar gasi unul sa spuna: eu am facut si la mine a mers.(o familie din foarte multe care nu au mers....da' asta nu mai spune.)
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Mircea_63 » 01 Iul 2014, 11:58

irina scrie:Mi-e teama ca sansele sa-mi primeasca matca noua au scazut.I-am mai pus un FA si sirop.N-am stiut cea altceva as fi putut face.Acasa nu am decat roii de-abia formati.
Si nu-ti spun cum vor fi urmatoarele zile pentru mine.....

Aici cred eu ca gresesti. Nu se pune problema ca acel stup sa accepte o matca noua, ci totul se reduce -in general- la acceptarea matcii de catre o niste albine. Odata ce ai o matca acceptata, ai de fapt un roi.

Acum... cu acel stup poti face o unficare cu un roi. E mai simpla unificarea decat sa-i dai o matca noua unui stup cu albina multa, cu batrane culegatoare, patrioate si incapatanate.
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 01 Iul 2014, 12:01

andy1995 scrie:Salut,

Il poti unifica cu intreaga stupina. ;) Prin scuturare.
Mircea_63

Mesajde priest » 01 Iul 2014, 12:03

Ziua buna tuturor!
In aceasta perioada pot baga rame necladite in cat pentru floarea soarelui? Le cresc albinele? Multumesc!
priest

Mesajde proapis13 » 01 Iul 2014, 12:12

priest scrie:Ziua buna tuturor!
In aceasta perioada pot baga rame necladite in cat pentru floarea soarelui? Le cresc albinele? Multumesc!

Daca sunt intrunite conditiile necesare ti le construiesc :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde irinel1988 » 01 Iul 2014, 22:54

La 7 zile de cand am luat matca batrana dintr-o familie si am facut un roi, in stupul care a ramas fara matca nu au aparut botci. E de rau sau isi fac mai greu?
irinel1988

Mesajde B.K » 01 Iul 2014, 22:58

In 7 zile ar fi trebuit sa aibe botci .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Albinel » 01 Iul 2014, 23:27

irinel1988 scrie:La 7 zile de cand am luat matca batrana dintr-o familie si am facut un roi, in stupul care a ramas fara matca nu au aparut botci. E de rau sau isi fac mai greu?

e de foarte rau...
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR