Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde cosming » 27 Iun 2014, 11:28

csabio scrie:Nu stiu cine mai reuseste sa vanda roiuri sau familii ! eu nu am reusit sa raresc din ele :( se inmultesc coloniile perfecte dar nu au valoare :lol:

Hmmm asta e perioada de cumparat zic io ;)
cosming

Mesajde TDI » 27 Iun 2014, 11:37

csabio scrie:Nu stiu cine mai reuseste sa vanda roiuri sau familii ! eu nu am reusit sa raresc din ele :( se inmultesc coloniile perfecte dar nu au valoare :lol:

Nu stiu de ce am impresia ca 50% din toate familiile vandute anul asta la nivel de tara sunt condamnate in cazul unei ierni grele. E perioada de cumparat cum zice cosming, sau nu - dar daca e prea ieftin oamenii nu stiu sa puna pret.
TDI

Mesajde cosming » 27 Iun 2014, 12:04

Diaconu scrie:
cosming scrie:Diacone nu te supara pe satul cu stupari ca e loc pentru toti. Mosu' e hatru dar nu spune ca altoieste albina cu regina de furnici aterizatz direct din musuroi. Uite eu azi am fost la stupi doi roi frumosi pe 4 rame unul 7 celalt cu doua de miere de ploaie necapacita. Altul p+3/4 l-am prins cu botci si l-am scarmanat de trei rame. Tu ce zici sa fac 3 roiuri din el unu cu matca si ceilalti cu cate 2 botci? Pacat de el ca parea perfect :mrgreen: si a avut di tati

Prietene,eu cred ca decizia iti apartzine.Ce zic eu? Sa le cumperi mancare caci cu ,,miere de ploaie,, si capacita sa fie :lol: tot nu i faci de taiat pana in ajunul craciunului :D .
Lasand gluma la oparte tu stii ce faci vinzi albine sau vinzi miere? Acuma daca tu vinzi albine si ai la rezerva cativa paletzi cu mancare pt ele asigurata,rupe i,dar daca te duci pe miere unificai. ;) . . . o sa roiasca ??? . . . Daca nu te sti; DA !!!

Fii atent, eu din gluma m-am ales cu mai putin de 10 stupi i-ar daca sparg puternicu' in trei sunt exact pe cifra. Pe anul asta atata dorinta avusei. Patru din ei sunt pe sistem vertical cu 10 rame cuib. Ploi ploi ploi, puiet mult eclozionat acum cateva saptamani, albina purisanca in stup conflict intre generatii, in lipsa de alte ocupatii iaca vor s-o stearga.Initial n-am vrut sa inmultesc dar lipsa de cules m-a determinat sa raresc ramele a.i sa nu devina prea puternici si facui 2 roi. Alta idee era sa maresc spatiul adaugand al doilea cat dar nu rezolvam nimic, zic eu , atata timp cat hrana de calitate nu-i. Si zice cartea ca 6kile de polen in aceasta perioada consuma familia, sa-l asiguram din drojdie ori soia? Asa ca eu il sparg si-l voi gestiona pe bucati mai mici si cand o fi cazu' unific. Personal raman l-a concluzia ca unei familii puternice pe o perioada lunga de ploi ii creste tendinta de roire. La mine limita a fost 3 sapt. ploi :mrgreen:
cosming

Mesajde cosming » 27 Iun 2014, 12:37

TDI scrie:

Nu stiu de ce am impresia ca 50% din toate familiile vandute anul asta la nivel de tara sunt condamnate in cazul unei ierni grele. E perioada de cumparat cum zice cosming, sau nu - dar daca e prea ieftin oamenii nu stiu sa puna pret.

Ma intreb de ce la PET-uri se gasesc atatea ligioane dar nu si albine:D. Cumpar pesti dar nu stiu sa gestionez microclimatul de ce sa pun sare in apa sau sa pastrez o anumita temp. ca la mine nu apare ihtioftirioza si crapa pestele si ma duc si iau altul. Sa revin. Pe langa iarna ma ingrijoreaza ce boli pot sa apara datorita vremii. Oare cum e afectat sistemul imunitar, datorita culesului slab(in special proteic) nu zic de sirop, al albinei din toamna la diverse boli. Sa spunem ca tratam de varoa si e practic inexistenta in stupina dar anul acesta si-or da mana Morator cu Bacillus asta din urma mai cheama si consatenii la gratar sa faca guleaiu in stup? Cum am putea reduce incidenta nu am raspuns ca asta ar fi subiect fierbinte zic eu :mrgreen: scuze de oftopeala dar am draci :mrgreen:
Cine ia acum familii ieftin si stie sa le gestioneze face treaba la anul, parerea mea.
cosming

Mesajde TDI » 27 Iun 2014, 13:02

Hrană de calitate în exces(de verificat şi eventual de înlocuit mierea de iernare [în august, septembrie] din struguri sau mană cu miere bună sau cu miere albă), mătci viabile sau chiar mai mult, unificări la timpul lor(chiar începând de acum), igienizarea lăzilor şi înlocuirea fagurilor prea negri inclusiv dintre cei păstraţi pentru iernat şi... nu prea se aproprie boala de ei - excepţiile confirmă regula.
TDI

Mesajde cosming » 28 Iun 2014, 01:41

TDI scrie:Hrană de calitate în exces(de verificat şi eventual de înlocuit mierea de iernare [în august, septembrie] din struguri sau mană cu miere bună sau cu miere albă), mătci viabile sau chiar mai mult, unificări la timpul lor(chiar începând de acum), igienizarea lăzilor şi înlocuirea fagurilor prea negri inclusiv dintre cei păstraţi pentru iernat şi... nu prea se aproprie boala de ei - excepţiile confirmă regula.

TDI-ule hai sa lasam limbajul de lemn cu termeni din domeniu apicol si recomandari din carti sunt frectie in ani ca asta. Sunt atatea studii facute interdisciplinar si culmea publicate pe net incat e si pacat sa nu citesti, nu zic de tine ;) i. Tu ai cules canci ,multe zone in stationar unde hranirile sunt cu sirop care pe termen lung afecteaza tot agregatul din stup de la matca la larva si produs finit. Bacteriile care se gasesc in polen si nectar sub denumiri de lactobacillus si confera imunitate pe o parte din bolile de mai sus nu se regasesc in zahar. Pe un alt topic am vazut mai devreme ca se discuta de ph zahar si miere cu aceeasi influenta. boli vor fi in toamna si iarna multe nespuse. Cele zise de tine mai sus nu-s suficiente asa ca de dragul echilibrului de sub capota masinii stuparului stie careva o zeama minune ce compenseaza zaharul? eu nu gasesc si am draci. D-asta si tratamentul cu antibiotice nu mai e recomandat ca intoxica bacteriile bune plus altele pe termen lung :mrgreen:
cosming

Mesajde TDI » 28 Iun 2014, 02:12

cosming scrie:TDI-ule hai sa lasam limbajul de lemn cu termeni din domeniu apicol si recomandari din carti sunt frectie in ani ca asta.
:) In primul rand practic apicultura, nu practic teoria apicola, chiar daca in incercarea de a edulcora experimentele mele practice am ales un limbaj comun, acesta nu e de lemn, e pe baza de venin administrat cutanat. Nu incerca sa scrii tu istoria inventand roata simultan, studiaza ce contin stimulentele si adaosurile apicole existente in comert - recomandate mai ales in primavara - si aplica-le: Forsatom, Apicomplex, Startovit, Protofil sau tinctura de casa. Ani ca asta? Au fost si vor fi si mai rai, mai ales individual, dar nu la nivel de tara - probabil ca ignori faptul ca sunt cel putin 7 zone cu microclimate diferite, plus apicultorii care practica pastoralul ... Dar jignind gratuit, neoferind nici macar o intrebare clara, darmite un raspuns, scriind versuri doar de dragul de a scrie versuri ne irosesti timpul. Mierea de FS, tei, salcam, amorfa - orice inafara de mana si cules de la struguri si fructe, este hrana de calitate. Vrei zahar? Asigura-le cules de polen din belsug! Inverteste zaharul, adauga substantele din produsele recomandate mai sus fara sa exagerezi doza, selecteaza matcile.
Limbaj de lemn cu termeni din domeniul apicol?!Repet ce au scris altii: inafara de logistica in ultimii 50 de ani nu s-a mai inventat, scris nimic in apicultura - nimic aplicabil in mod direct, odinioara era analizata posibilitatea teoretica, acum cine are bani si know-how aplică. N-am crezut? Am verificat in practica! Tot cam acolo am ajuns, unde au ajuns ei acum 50 de ani sau mai mult.
Q.E.D.
:arrow: :idea:
cosming scrie:» 28 Ian 2014, 19:41
La cei patru stupi pe care-i detin doi cu fund plin iar ceilalti doi cu plasa anti-varroa saptamanal scot cam 10-15 albine moarte de la fiecare, incepand de la mijlocul lui decembrie. Cei cu fund plin au intrat la iernat pe 8 respectiv 7 intervale de albina. Mai urata e situatia la cei cu plasa care au 4 intervale de albina. Sunt curios acum dupa viscolul de zilele trecute cum s-o prezenta situatia.

Va doresc albina multa in primavara.

cosming » 27 Mai 2014, 23:20
De ce vrei matale sa ma stresezi cand eu vara trecuta confundam matca cu trantorele si asa am facut a doua familie iar incercand sa abordez matematic albina tot ma prinde si ma umfla asa ca acum umblu precum cosmonautul la ele. Din cele 25g de solutie la kg de zahar oare cat se evapora
TDI

Mesajde ignatov andrei » 28 Iun 2014, 11:18

cosming scrie: Mosu' e hatru dar nu spune ca altoieste albina cu regina de furnici aterizatz direct din musuroi.

"Baietica", prima data ti-am atras atentia in gluma, asa, ca sa pricepi, dar vad ca nu...

Urmatorul pas este:
- te agat de primul stalp de langa casa ta, sa stii ca nu glumesc! :evil:
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 28 Iun 2014, 15:47

cosming scrie:Fii atent, eu din gluma m-am ales cu mai putin de 10 stupi i-ar daca sparg puternicu' in trei sunt exact pe cifra.
Si zice cartea ca 6kile de polen in aceasta perioada consuma familia, sa-l asiguram din drojdie ori soia?
Asa ca eu il sparg si-l voi gestiona pe bucati mai mici si cand o fi cazu' unific.

Cartea are dreptate
Familiile puternice consuma acea cantitate de polen,adica acele colonii formate din 60-80 000 de albine :shock:
nu cele pe 10 rame,nici alea pline cu puiet .... pe care le dai tu in trei bucati(roi)..sa fie la numar....
Dupa cum si ce scrii se vad carente mari in pregatirea ta ca apicultor,lasa sfaturile apicole si ,,intepaturile''....
pune mana pe carte iar daca ti-e greu,citeste macar forumul ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cosming » 28 Iun 2014, 16:19

TDi ule tocmai sa nu uit ca teoria trebuie imbinata cu apicultura multa vreme o sa confund matca cu trantorele. :mrgreen: Oricum ma ocup de stupi dupa ureche. Acum urechile mari, suplimentele amintite de tine vitamine, hidrocarcuri minerale etc nu-s suficiente dar ma crezi ca un iaurt cu bifidus ar face familia perfecta pentr la iarna la 2l de sirop :o ph-ul il scazi in sirop si datorita bacteriilor ce se gasesc in matzele albinei datorita culesului. In prospectele la care ma trimiti nu se gasesc culturi de bacterii dar la chimie confundam molul cu kg. Ma scuzi daca te-am lezat in vreun fel dar te invit sa mai cauti si alte produse minune.

p.s. nu le stiu pe toate dar gandeste inafara cutiei :mrgreen:
cosming

Mesajde cosming » 28 Iun 2014, 16:23

ignatov andrei scrie:
cosming scrie: Mosu' e hatru dar nu spune ca altoieste albina cu regina de furnici aterizatz direct din musuroi.

"Baietica", prima data ti-am atras atentia in gluma, asa, ca sa pricepi, dar vad ca nu...

Urmatorul pas este:
- te agat de primul stalp de langa casa ta, sa stii ca nu glumesc! :evil:

mosu' matale joci in alta liga eu mi-s la musca. Bucuros daca e pt un roi merg pe mana matele in scorbura din stalp altfel nu ma prinzi :lol:
cosming

Mesajde Mircea_63 » 28 Iun 2014, 16:32

Cosming, incearca -te rog- sa iti respecti partenerii de dialog!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cosming » 28 Iun 2014, 20:45

proapis13 scrie:
cosming scrie:Fii atent, eu din gluma m-am ales cu mai putin de 10 stupi i-ar daca sparg puternicu' in trei sunt exact pe cifra.
Si zice cartea ca 6kile de polen in aceasta perioada consuma familia, sa-l asiguram din drojdie ori soia?
Asa ca eu il sparg si-l voi gestiona pe bucati mai mici si cand o fi cazu' unific.

Cartea are dreptate
Familiile puternice consuma acea cantitate de polen,adica acele colonii formate din 60-80 000 de albine :shock:
nu cele pe 10 rame,nici alea pline cu puiet .... pe care le dai tu in trei bucati(roi)..sa fie la numar....
Dupa cum si ce scrii se vad carente mari in pregatirea ta ca apicultor,lasa sfaturile apicole si ,,intepaturile''....
pune mana pe carte iar daca ti-e greu,citeste macar forumul ;)

Nici eu n-am crezut ca e din leat in leat puietul dar am uitat sa zic de cat? :o asa ca estimez 50000 dar nu asta conteaza ci culesul slab. Si de ce nu puternica 90000 pe 12 rame ;) . definitia familiei puternice eu nu o stiu dar din ce citesc mai mult carentele cresc. Daca scopul e sa scoti doar multa miere suntem departe de familia puternica. Puternica e familia ce sta departe de boli :) Deci pe langa suplimentele amintite de tdi se mai poate adauga altceva in sirop? Macar facem reteta perfecta pentru familii tari in ani ploiosi
cosming

Mesajde TDI » 28 Iun 2014, 20:53

cosming scrie:Deci pe langa suplimentele amintite de tdi se mai poate adauga altceva in sirop? Macar facem reteta perfecta pentru familii tari in ani ploiosi

Eu ti-am zis sa studiezi, nu sa le adaugi pe toate, poate doar alternativ. Multe din substante se repeta, protofilul este recomandat a nu se adauga mai mult de 34 de mililitri pe sezon - probabil la fel este indicat si si la tinctura de casa. Intrebarile pe care le pui tu sunt de bun-simt pana la punctul in care ai sa realizezi ca costurile suplinirii culesului natural depasesc cu mult costurile deplasarile familiilor la culesuri in pastoral si rezultatul obtinut artificial nu va putea fi nicicand echivalat de rezultatul obtinut cu concursul naturii.
TDI

Mesajde cosming » 29 Iun 2014, 01:05

TDI scrie:
cosming scrie:Deci pe langa suplimentele amintite de tdi se mai poate adauga altceva in sirop? Macar facem reteta perfecta pentru familii tari in ani ploiosi

Eu ti-am zis sa studiezi, nu sa le adaugi pe toate, poate doar alternativ. Multe din substante se repeta, protofilul este recomandat a nu se adauga mai mult de 34 de mililitri pe sezon - probabil la fel este indicat si si la tinctura de casa. Intrebarile pe care le pui tu sunt de bun-simt pana la punctul in care ai sa realizezi ca costurile suplinirii culesului natural depasesc cu mult costurile deplasarile familiilor la culesuri in pastoral si rezultatul obtinut artificial nu va putea fi nicicand echivalat de rezultatul obtinut cu concursul naturii.

Uite sa-ti zic ceva inainte de a lua albine primul lucru studiat au fost bolile la care se expun metode de prevenire si nu combatere conditiile in care apar si biologia albinei oricum nu s-a legat nimic ca am pus 1 parte chefir la 9 parti sirop in loc de alte suplimente :mrgreen: crezi ca e bine? Asa mult studiasem ca mierea cristalizata in fagure am confundat-o cu gaselnitza
nici macar ph-ul solutie nu l-am verificat ca logica spune ca-l scade iar in matzul albinei nu cade rau deloc;) Suplinim in lipsa de cules iar pt costuri facem topic separat
cosming

Mesajde Adrian Galofteanu » 09 Iul 2014, 16:29

Topicul asta se vrea ceva serios, dovada - au scris aici stupari cu state vechi - si nu se face sa-l stricam din motive puerile....cand sunt atinse niste subiecte superserioase.

Pe noi moldovenii(de stationar sau cazul meu - care fac un pastoral de zona) nu ne-a atins foarte serios vremea asta capricioasa dar pastrarea echilibrului in familia de albine a fost si pentru noi destul de greoaie.

Eu nu am stimulat deloc familiile de productie dupa salcam si tare rau am facut.
Dar sa va spun de ce, fara sa incerc sa-mi fac o scuza din asta. Am familii care au cules(de intretinere) toata perioada dintre salcam si tei si am tot sperat ca daca cele n familii(mai putin de o treime) culegeau, o sa se apuce de treaba si celelalte.
Nu s-a intamplat asta dar eu unul nu sunt afectat in mod deosebit de roit. Au fost date in roit vreo 15 familii din o suta si ceva. La ora asta deja sunt sub control cam toate familiile si culeg la tei+faneata. Problema mea este stoparea dezvoltarii la o mare parte din familii in perioada de lipsa acuta de cules(culmea e ca doar pentru unele!!!!!) si lipsa de culegatoare suficienta acum la tei. Am gresit si acum platesc.....

Este mare dezordine in familii din punct de vedere a organizarii interne. Am puiet mult capacit in caturi, mult larvar in corp si odata ce a inceput un cules mai fortat s-a blocat cuibul complet si culmea este ca la o parte din familii nu duce mierea in caturi. Nu am vazut niciodata asa ceva......O fi o prevestire de vreme rea, sau ce??
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR