Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde jenica67 » 04 Iul 2014, 13:57

Da ii un dicton celebru :

Invatati, invatati, invatati !

V.I.L.
jenica67

Mesajde ionut13 » 04 Iul 2014, 14:28

Da, am inteles, acum e clar...:)))...Doamne cum de am intrebat asa ceva...hihi....cool :roll:
ionut13

Mesajde Mircea_63 » 04 Iul 2014, 14:47

ionut13 scrie:Salutare,

Mis incepator, si am o nelamurire....am 2 stupi buni,i-am dus langa un lan de fs, corp 10r plus cat 1/2, fiind primul an catul este necladit.....de vreo 10 zile...cuibul e plin...au crescut ramele de abia le-am putut scoate dar de cladit nu au cladit deloc,deloc in cat, ieri nu mai stiam ce sa fac si m-am gandit sa scot o rama din cuib si sa pun un FA in loc sa vad daca pe ala il cladesc, acum o ora m-am uitat le ele.....fa din cuib cladit full si magazia cladita 90%. Care e explicatia? e asta vreo technica ne-scrisa?

ce parera aveti?

Multumesc

Ionut13, albinele construiesc acolo unde au nevoie si atunci cand e nevoie. FA pus langa o rama cu puiet va fi imediat construit deoarece vor sa aibe spatiu pentru cuib sau miere langa puiet.

Catul l-au construit acum deoarece la tine a inceput culesul si aveau nevoie de spatiu de depozitare. In lipsa culesului nu prea construiesc. "Tehnica" e strans legata de intelegerea vietii lor. Au cules si nevoie de faguri? Vor construi.
Albina nu munceste fara rost. Pana acum nu aveau ce sa faca in cat. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ionut13 » 04 Iul 2014, 14:58

Multumesc Mircea,

Inteleg, am citit, ce nu intleg este faptul ca asa cum am zis,am 2 stupi, unu langa altu,aceiasi configuratie 10r din care 8 cu puietsi coronita.....celalant a construit si a umplu catul cu 3 zile in urma, mai trebuie sal capaceasca, azi am pus al 2-lea cat deja, dar asta in cauza nu a facut a facut nimic in cat,doar a umflat ramele din cuib de abia leam scos sa nu le omor,dar in magazie nimic pana azi noapte...ieri a plouat pana spre seara cand iam scos o rama din cuib si azi noapte la apucat construitu' si azi a fost vreme buna si a pus si miere, nu imi era clar de ce unu da si celalant nu...

Sanatate!
ionut13

Mesajde Mircea_63 » 04 Iul 2014, 15:01

Tine si de structura populatiei... nu sunt toti stupii la fel.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 04 Iul 2014, 15:07

ionut13 scrie:Multumesc Mircea,

Inteleg, am citit, ce nu intleg este faptul ca asa cum am zis,am 2 stupi, unu langa altu,aceiasi configuratie 10r din care 8 cu puietsi coronita.....celalant a construit si a umplu catul cu 3 zile in urma, mai trebuie sal capaceasca, azi am pus al 2-lea cat deja, dar asta in cauza nu a facut a facut nimic in cat,doar a umflat ramele din cuib de abia leam scos sa nu le omor,dar in magazie nimic pana azi noapte...ieri a plouat pana spre seara cand iam scos o rama din cuib si azi noapte la apucat construitu' si azi a fost vreme buna si a pus si miere, nu imi era clar de ce unu da si celalant nu...

Sanatate!

Ionut, scoate o rama "umflata", din mijlocul cuibului, de la cel care nu cladeste, cu puiet capacit si o transferi celui care construieste.
De la cel care construieste, scoti o rama cu puiet necapacit, rama care sa aiba puiet pana in stinghia de sus si o transferi celui care nu cladeste!
Ramele se transfera fara albine!
Mai faci schimb cu 2-3 rame de cat, cu putina miere de la cel cu doua caturi si necladite de la cel cu un cat, la ambele familii intercalezi ramele si ai sa vezi efectul!
Dupa ce trece culesul, ai sa gasesti tu raspunsurile!
ignatov andrei

Mesajde ionut13 » 04 Iul 2014, 15:08

Okay si are vreun efect faptul ca am scos o rama din cuib si am pus acolo un FA...asta sa fi declansat "jigadu construii de faguri" sa doar asa sa intamplat ?
Multumesc !

Okay, multumesc Andrei, chiar nu am gasit asta scris undeva...dar cum am zis...la mine mai este mult pana departe in apicultura
Ms again:)
ionut13

Mesajde ignatov andrei » 04 Iul 2014, 15:34

ionut13 scrie:Okay si are vreun efect faptul ca am scos o rama din cuib si am pus acolo un FA...asta sa fi declansat "jigadu construii de faguri" sa doar asa sa intamplat ?
Multumesc !

Okay, multumesc Andrei, chiar nu am gasit asta scris undeva...dar cum am zis...la mine mai este mult pana departe in apicultura
Ms again:)

Daca ti-am spus eu, fii sigur ca este scris pe undeva!
Cand ai pus FA, ai facut "o gaura catre cer"! Ai facut bine, chiar daca "din intamplare"!
ignatov andrei

Mesajde ionut13 » 04 Iul 2014, 16:14

Multumesc de raspunsuri ;)
Spor la treburi!
ionut13

Help!

Mesajde Ovidiu123 » 05 Iul 2014, 00:16

Salutare tuturor! Nu sunt sigur daca am postat unde trebuie,si imi cer scuze! Dar e o urgenta (pentru mine)..Nu stiu ce se intampla..am cumparat 4 roi pe 5 rame si cum a fost acest mic cules la tei si alte cateva floricele,un apicultor mai batran m-a sfatuit sa mai bag o rama la crescut...dar nu cred ca am lipit-o bine si munca albinutelor a fost in zadar deoarece pana la jumate a cladit frumos,de la jumate incolo s-a dezlipit si au rupt-o,nu au cladit-o peste sarma...ce e de facut ? Unde gresesc ? Ce nu am ? Ce trebuie sa cumpar ? Multumesc! :?: :?:
Ovidiu123

Re: Help!

Mesajde Ovidiu123 » 05 Iul 2014, 00:55

Nimeni nu are nici o idee ? :? :? :?:
Ovidiu123

Re: Help!

Mesajde vlad » 05 Iul 2014, 04:45

au fost trei cauze : f a nu a fost lipit corect, populatie insuficienta , caldura prea mare in stup. poti sa-l scoti scuturi albina si il presezi usor cu mana astfel incat sa il indrepti si sa-l aduci in acelasi plan .
vlad

Mesajde joohny » 05 Iul 2014, 14:48

Va salut.Am citeva rame care au grupuri de 3-15 celule de trintor pe centrul ramei sau in apropiere.Intrebarea mea este:daca rup aceste celule pina la FA si le introduc din nou in stup,reconstructia celulelor o sa fie tot de trintor?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 05 Iul 2014, 21:30

jenica67 scrie:Da ii un dicton celebru :

V.I.L.

Adica...
Vasilescu. Ionescu. Lupulescu.

Erau otelari?!?
ignatov andrei

Mesajde joohny » 05 Iul 2014, 21:37

ignatov andrei scrie:
jenica67 scrie:Da ii un dicton celebru :

V.I.L.

Adica...
Vasilescu. Ionescu. Lupulescu.

Erau otelari?!?

Va salut.A fost Lenin care radacinile lui sint din Dacia olteneasca. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde irinel1988 » 05 Iul 2014, 22:27

irinel1988 scrie:La 7 zile de cand am luat matca batrana dintr-o familie si am facut un roi, in stupul care a ramas fara matca nu au aparut botci. E de rau sau isi fac mai greu?

Azi am facut din nou un control la familie hotarat sa-i bag o rama cu puiet de o zi de la alta familie. Am luat la verificat rama cu rama si am gasit 4 botci roase pe lateral. Data trecuta cand m-am uitat nu am vazut nici o botca, dar asta nu inseamna ca nu erau :lol: treaba e ca ma asteptam sa fie mai mari. Am cautat si regina dars e pare ca nu am ochiul format :) .
Eu stiu, sper sa nu ma insel ca regina iasa dupa 16 zile, eu am facut roiul pe 22 iunie. Oua nu am gasit iar in spatiul pentru ouat au inceput sa bage miere.
irinel1988

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR