Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ovidiu123 » 15 Iul 2014, 00:37

Salutare tuturor! Am si eu o mica dilema:daca botca e trasa in partea dreapta jos,e neaparat vorba de roire ? Mentionez ca stupul cu pricina este roi de anul acesta si a avut o matca mai batranica..Numarul botcilor au fost 3 pe o rama si inca una pe alta ..botci mari,groase->frumoase! Multumesc anticipat! :P
Ovidiu123

Mesajde irina » 15 Iul 2014, 09:18

paul scrie:
irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.

Trebuia rupta piedica la cutiuta dupa 24 ore !

N-am rupt piedica, dar am culisat capacul .Exact dupa 24 de ore.Care-i diferenta?

proapis13 scrie:Se poate proceda si dupa metoda expusa mai jos,eu asa procedez si nu am avut rateuri :!:
viewtopic.php?f=6&t=4140&start=16#p143297

La ora 13 am fost pe locatia de pastoral unde am facut roii si de unde am plecat la ora 16

Cum ai facut roii ? Cu puiet capacit sau doar cu albina tanara,fara puiet ?

Ted scrie:Buna ziua!Irina eu cred ca cel mai bine pentru dezvoltarea roiului este sa-i dai matca imperecheata

Sunt de acord cu tine.Cu conditia sa-ti primeasca matca.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu e singurul roi facut in maniera asta.La ceilalti n-au fost probleme. Mi se pare imposibil sa poti spune ca pe rama cu puiet capacit nu exista si puiet larvar .Fie si doar una-doua celule….. Suficient uneori ca matca sa nu fie primita.
De-asta am spus ca m-am lecuit de facut roi in acest mod.Voi incerca doar cu albina tanara pana la acceptarea matcii.
irina

Mesajde proapis13 » 15 Iul 2014, 11:40

irina scrie:La ora 13 am fost pe locatia de pastoral unde am facut roii si de unde am plecat la ora 16

Cum ai facut roii ? Cu puiet capacit sau doar cu albina tanara,fara puiet ?.

Roii ii fac cu trei rame cu puiet,doua capacite si una puiet in toate stadiile la care mai adaug una cu pastura si una cu miere :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde irina » 15 Iul 2014, 12:06

proapis13 scrie:
irina scrie:Roii ii fac cu trei rame cu puiet,doua capacite si una puiet in toate stadiile la care mai adaug una cu pastura si una cu miere :!:

Dintr-o rama intreaga cu puiet in toate stadiile nu s-a intamplat sa-si traga botci? Si la mine din cateva celule cu puiet larvar care or fi fost pe ramele cu puiet capacit ....?Ce-mi scapa?
irina

Mesajde TDI » 15 Iul 2014, 12:08

Stara coloniei care primeste matca orfana sau infrigurile roitului, structura de varsta a albinelor din acea colonie, culesul de polen si nectar, varietatea mătcii si a albinelor. Întotdeauna sunt exceptii... 100% e anormal.
TDI

Mesajde irina » 15 Iul 2014, 12:19

TDI scrie:Stara coloniei care primeste matca orfana sau infrigurile roitului, structura de varsta a albinelor din acea colonie, culesul de polen si nectar, varietatea mătcii si a albinelor. Întotdeauna sunt exceptii... 100% e anormal.

Da,TDI,intotdeauna sunt exceptii.Dar proapis 13 spunea ca nu a avut rateuri.Chiar si cu o rama de puiet larvar....Eu am dat vina pe acest puiet larvar ( putin).Albina era tanara.
irina

Mesajde TDI » 15 Iul 2014, 12:22

Pai nu a avut rateuri datorita faptului ca a făcut roii când trebuia -in perioada de maxima dezvoltare a coloniilor, nu când regresaudeja, ora la care a făcut roii ii permitea sa aleagă albina preponderent tanara, etc.
TDI

Mesajde marius16 » 15 Iul 2014, 13:18

ignatov andrei scrie:
marius16 scrie:In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?

Scuze, acum am vazut ce ai scris!
Cand ai asemenea situatii, adica de SL, se face roi cu matca stupului si se lasa botcile la vechea locatie!
Astfel, mai poti obtine o serie de botci!
Nu putine sunt cazurile in care astepti... muuuult si bine, si roiul obtinut prin divizare nu-si va trage botci!
Asa iti dai seama ca este o SL veritabila!

Daca scuturi albina si de la alte familii, se apuca de construit botci, dar cum ti-am spus: nu pe oua sau larve foarte tinere!

Asa este dar sunt incepator si dupa mi-am dat seama ca puteam sa fac un roi. Am vrut sa Ie Ias sa isi schimbe matca.
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde B.K » 15 Iul 2014, 16:38

irina scrie:Da,TDI,intotdeauna sunt exceptii.Dar proapis 13 spunea ca nu a avut rateuri.Chiar si cu o rama de puiet larvar....Eu am dat vina pe acest puiet larvar ( putin).Albina era tanara.

Acum aproximativ 12-14 zile am desfiintat singurul meu stup orizontal , de fapt i-am omorat matca din cauza ca nu puteam umbla la ele din cauza agresivitatii foarte mari si am facut 4 roiuri cu puiet in toate stadiile , de la ou la puiet capacit . Le-am dat matcile imperecheate in colivie. Rata de acceptare 100%
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde mihaiGrig » 15 Iul 2014, 21:33

: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde ignatov andrei » Ieri, , 17:56

mihaiGrig scrie:De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Intreb. Nu stiu.

Daca pui intrebarea la "incepatorii intreaba", afli si raspunsul

Deci domnule Ignatov, intreb din nou ,, incepatorii intreaba" : De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Nu sunt sarcastic.
Problema sta astfel:
Am stupi orizontali pe un pavilion. Pentru a avea miere de salcam de calitate am organizat familiile pe 9-10 rame cu gratie Hanemann, neextragand cuibul. Pentru a nu roi am extras rame cu puiet capacit pentru imputernicire roiuri artificiale. Dupa salcam am dat scos gratia pentru ca matca sa aiba tot stupul la dispozitie. Daca in continuare au aparut potirase am extras din nou rame cu puiet, in special capacit si albina de acoperire pentru roiuri.
Stupii de la partea inferioara, de altfel puternici le-am pus colectoare de polen si in conditii in care nu am extras cuibul, fara cules intens de tei, doar flora de intretinere si cu ploile din ultima perioada, la un control efectuat inainte de floarea soarelui ramele sunt uscate, in comparatie cu cele fara colectoare care mai aveau ceva miere.
Deci ma repet si intreb din nou: De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Multumesc.
mihaiGrig

Mesajde TDI » 15 Iul 2014, 22:45

mihaiGrig scrie:: Deci ma repet si intreb din nou: De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Multumesc.

Pentru ca au crescut mai mult puiet viabil.
TDI

Mesajde mihaiGrig » 16 Iul 2014, 11:35

Domnule Ignatov ???
mihaiGrig

Mesajde irina » 16 Iul 2014, 12:35

BeeeK scrie:Le-am dat matcile imperecheate in colivie. Rata de acceptare 100%

La tine 100%,la proapis13 100%.......si la mine ......exceptia :P . Vorba lui TDI... 100% e anormal.
irina

Mesajde proapis13 » 16 Iul 2014, 12:59

irina scrie:
BeeeK scrie:Le-am dat matcile imperecheate in colivie. Rata de acceptare 100%

La tine 100%,la proapis13 100%.......si la mine ......exceptia :P . Vorba lui TDI... 100% e anormal.

La tine ,,exceptia'' a fost cauzata de albina culegatoare ;) :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde irina » 16 Iul 2014, 13:21

proapis13 scrie:La tine ,,exceptia'' a fost cauzata de albina culegatoare ;) :!:

Stiu si eu.....Roiul a ramas in stupina.Culegatoarea ar fi trebuit sa se intoarca pe vechea pozitie. ;)
irina

Mesajde ignatov andrei » 16 Iul 2014, 15:30

Albinel scrie:
ignatov andrei scrie:Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!
Sunt convins ca daca te-ai fi uitat mai atent, ai fi vazut ca unele larve (putine ca numar) sunt hranite cu mai mult laptisor!
Ochii "cautau" formatul de botca, de aici si "omisiunea"!

"Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!"

-Andrei daca nu au larve adulte ...construiesc al dreaqului de repede

Stiu, dar nu confunda schimbarea destinatiei, cu botca!
Eu m-am adresat unui incepator, care urmarea BOTCI, nu unui Veteran ca tine, care are ochiul format si sesizeaza mica diferenta intre celula normala si cea care va deveni botca! :)

Sanatate multa si tie, prietene!!!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR