Closcutz scrie:,,Cred ca n-are matca" nu suna bine deloc avand in vedere ca nu mai esti chiar novice. Atunci cand nu e matca albinele sunt agitate, ventileaza la greu, puiet nexam. Oricum ce ai de pierdut sa cauti matca, chiar si neimperecheata, iar daca nu o gasesti nu mai piede vremea si unifica-l mai repede! Cate familii ai pina la urma? Iar intrebarea cea mai dificila si mai importanta: cata miere ai scos anul asta?
liviutzbogos scrie:Salutari...
Azi am facut un control. Familie cu magazie deasupra stau perfect la capitolul puiet, tot cuibul e gol de miere, cu puiet in diferite stadii. Am mutat folia intre cuib si cat pentru a incepe sa mute mierea in cuib. La roiuri cuibul a fost tot blocat sau semiblocat inca de la floarea soarelui. Nu am avut timp sa deblochez atunci, acum nu mai deblochez pt ca nu mai are rost, au cat de cat sptiu pt ouat. Am un roisor tarziu, prins in urma cu vre-o doua sapt. Cam slabut si cred ca nu are nici matca, cel putin nu e imperecheata. Am sa il unific mai tarziu cu un altul cu matca imp. Pt anul viitor vreau neaparat sa-mi fac 10 lazi cu cate doua magazii, mai ramane sa ma hotarasc daca merg tot pe 12 rame sau trec pe 10. In plus vreau sa incerc MER-ul. Daca anul viitor ma convinge ca e mai bun ca DB (adica stiu eu sa lucrez cu el), vind tot ce inseamna DB si trec pe MER. Urmatorul control va fi pe la sfarsitul lunii august cand incep - daca va fi nevoie - completarile. Toate cele bune.
Adi Hodis scrie:Liviutzule, deja vad niste ... nemultumiri. Pentru toamna 2015.
In alta parte trebuie sa pui accentul, cu MER cu ... ce stup vrei.
Din ce ai scris mai sus, nici cu DB scoti rezultate. Miere ai de vanzare ? ... daca nu, de ce ?... stiu, dar nu-ti prinde bine niste banuți ?. Ca vrei sa faci lazi.
De ce roii au cuiburile blocate ?... adica de ce nu ti-ai facut timp sa deblochezi ?. Ce populatie speri sa aiba in primavara ? ... fiind vorba de roi.
Roiul de doua saptamani ... rezolva-l cat mai repede, ca albinele acelea nu traiesc 6 luni. Ar fi putut creste puiet deja.
Florin Dobre scrie:Da, MER este atractiv. Beleaua e ca nu se preteaza pentru familii slabe.
Intai trebuie insusite cunostintele care te duc la detinerea unor familii bune.
Apoi MER devine o varianta care diminueaza manopera.
Eu asta am inteles.
ves.lucian.zabrani scrie:Liviutz , te tot lauzi ca vii sa-mi vezi MER-urile !!!
Eu din vara asta nu mai am nici o rama Dadant !!!
Cu ajutorul Domnului anul asta vreau sa intru in iarna NUMAI cu matci de anul asta !!!
La anul nu mai am treceri de pe Dadant pe MER , si daca da Domnul un an bun , va fi altceva !!!
Te astept !!! si pe tine si pe Duma !!!
![]()
![]()
liviutzbogos scrie:...
Timp nu am avut pt ca am vrut sa fiu "omul universal", sa am si un servici bun, sa am si gospodarie, sa-mi termin si studiile... nu merge.
...
FLORINELU scrie:Liviu, despre lazile astea MER eu stiu cam putin doar din spusele prietenului Lucian Ves care zice ca au numai avantaje,o fi nu zic nu dar eu le vad un mare dezavantaj:sant prea putin raspandite pe la noi si asta creeaza oarecari probleme. dar indiferent de tipul de lada dupa parerea mea in apicultura mult mai importanta e baza melifera,cunostintele si harniciia apicultorului si nu in ultimul rand timpul disponibil pus in slujba albinei.lucrul la albine trebuie facut atunci cand e necesar nu cand ai timp. auzi domnule,sa nu aiba timp sa deblocheze cuiburile? e foarte grav. cine-i mentorul tau in ale apiculturii![]()
![]()
![]()
in alta ordine de idei daca tot vrei sa treci pe MER trebuie sa faci cam multe drumuri pe la Zabrani,stii tu de ce, de fapt nu e asa departe de tine.
Adi Hodis scrie:liviutzbogos scrie:...
Timp nu am avut pt ca am vrut sa fiu "omul universal", sa am si un servici bun, sa am si gospodarie, sa-mi termin si studiile... nu merge.
...
Bun, ai rezolvat ... de-acum poti face sa meargă.
Ziceam că ... în altă parte trebuie sa pui acentul.
( Florin Dobre zice că MER-ul nu este pentru familii slabe ... eu zic că familiile slabe nu sînt pentru nici un tip de stup.)
Pentru orice tip de stup sint foarte bune si de dorit, familiile bune ... iar ca să le ai, înseamnă să știi apicultura. La aceasta m-am referit. Este primul pas pe drumul sperantei tale si totodată a întrebarii de ,, a te descurca” cu MER s-au orice tip de stup.
Altfel spus ... nu tipul stupului este adevărata problemă în a te descurca în lucrul cu albinele ( că albine sînt și în MER și în alt stup ) ... ci cunoștintele întreținerii familiilor spre cît mai bune și efectuarea lucrărilor la timp și întocmai ca la carte.
Cu toate acestea, ca să meargă ... să ai succes, mai trebuie sa conlucreze factorii meteo.
samuellazea scrie:Acum vroiam sa scriu si eu cand am vazut ca ai scris tu Dumama bag si eu
promit ca fac eu datoria de om cuminte si conduc inapoi
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori