Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde Closcutz » 02 Aug 2014, 16:50

,,Cred ca n-are matca" nu suna bine deloc avand in vedere ca nu mai esti chiar novice. Atunci cand nu e matca albinele sunt agitate, ventileaza la greu, puiet nexam. Oricum ce ai de pierdut sa cauti matca, chiar si neimperecheata, iar daca nu o gasesti nu mai piede vremea si unifica-l mai repede! Cate familii ai pina la urma? Iar intrebarea cea mai dificila si mai importanta: cata miere ai scos anul asta?
Closcutz

Mesajde liviutzbogos » 02 Aug 2014, 22:25

Closcutz scrie:,,Cred ca n-are matca" nu suna bine deloc avand in vedere ca nu mai esti chiar novice. Atunci cand nu e matca albinele sunt agitate, ventileaza la greu, puiet nexam. Oricum ce ai de pierdut sa cauti matca, chiar si neimperecheata, iar daca nu o gasesti nu mai piede vremea si unifica-l mai repede! Cate familii ai pina la urma? Iar intrebarea cea mai dificila si mai importanta: cata miere ai scos anul asta?

" Cred ca nu are matca" tocmai din cauza asta, ca nu am vazut oua (poate inca nu e imperecheata) si, cum spuneti, zumzaiau mai in forta. Am sa ma uit peste cateva zile in el si daca nu vad oua, il unific.
In momentul de fata am opt stupi. Trei familii bunicele de la care am scos 40kg miere de floarea soarelui, iar restul roiuri. In mod normal trebuia sa am sase familii foarte bune, doua roiuri fiind prinse mai tarziu, dar din cauza lipsei de timp nu m-am ocupat destul de ele si sunt asa cum sunt. De asta am si renuntat la servici, curierat, pt ca nu aveam timp sa ma ocup de gospodarie. Acum sunt angajat cantaret intr-o parohie vecina si am timp berechet sa ma ocup de apicultura si celelalte.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Adi Hodis » 03 Aug 2014, 00:07

liviutzbogos scrie:Salutari...
Azi am facut un control. Familie cu magazie deasupra stau perfect la capitolul puiet, tot cuibul e gol de miere, cu puiet in diferite stadii. Am mutat folia intre cuib si cat pentru a incepe sa mute mierea in cuib. La roiuri cuibul a fost tot blocat sau semiblocat inca de la floarea soarelui. Nu am avut timp sa deblochez atunci, acum nu mai deblochez pt ca nu mai are rost, au cat de cat sptiu pt ouat. Am un roisor tarziu, prins in urma cu vre-o doua sapt. Cam slabut si cred ca nu are nici matca, cel putin nu e imperecheata. Am sa il unific mai tarziu cu un altul cu matca imp. Pt anul viitor vreau neaparat sa-mi fac 10 lazi cu cate doua magazii, mai ramane sa ma hotarasc daca merg tot pe 12 rame sau trec pe 10. In plus vreau sa incerc MER-ul. Daca anul viitor ma convinge ca e mai bun ca DB (adica stiu eu sa lucrez cu el), vind tot ce inseamna DB si trec pe MER. Urmatorul control va fi pe la sfarsitul lunii august cand incep - daca va fi nevoie - completarile. Toate cele bune.

Liviutzule, deja vad niste ... nemultumiri. Pentru toamna 2015.
In alta parte trebuie sa pui accentul, cu MER cu ... ce stup vrei.
Din ce ai scris mai sus, nici cu DB scoti rezultate. Miere ai de vanzare ? ... daca nu, de ce ?... stiu, dar nu-ti prinde bine niste banuți ?. Ca vrei sa faci lazi.
De ce roii au cuiburile blocate ?... adica de ce nu ti-ai facut timp sa deblochezi ?. Ce populatie speri sa aiba in primavara ? ... fiind vorba de roi.

Roiul de doua saptamani ... rezolva-l cat mai repede, ca albinele acelea nu traiesc 6 luni. Ar fi putut creste puiet deja.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviutzbogos » 03 Aug 2014, 13:17

Adi Hodis scrie:Liviutzule, deja vad niste ... nemultumiri. Pentru toamna 2015.
In alta parte trebuie sa pui accentul, cu MER cu ... ce stup vrei.
Din ce ai scris mai sus, nici cu DB scoti rezultate. Miere ai de vanzare ? ... daca nu, de ce ?... stiu, dar nu-ti prinde bine niste banuți ?. Ca vrei sa faci lazi.
De ce roii au cuiburile blocate ?... adica de ce nu ti-ai facut timp sa deblochezi ?. Ce populatie speri sa aiba in primavara ? ... fiind vorba de roi.

Roiul de doua saptamani ... rezolva-l cat mai repede, ca albinele acelea nu traiesc 6 luni. Ar fi putut creste puiet deja.

Toata stima si ma bucur mult ca ati venit si pe la mine :)
Miere am scos ceva si m-am gandit sa si vand vre-o 20kg, tocmai pentru lazile alea pe care le planuiesc. Timp nu am avut pt ca am vrut sa fiu "omul universal", sa am si un servici bun, sa am si gospodarie, sa-mi termin si studiile... nu merge. Am lucrat la Fan Curier si ajungeam tot la 21 acasa, de asta nu am avut timp sa ma ocup de albine cum as fi vrut sau cum ar fi trebuit. Am renuntat la jobul asta, am terminat si facultatea, am dat si licenta, mi-am gasit si un loc de munca cu bani mai putini dar progam foarte lejer. Acum am ganduri mari pt 2015, sa ajute Dumnezeu sa le implinesc pe toate.
Vis-a-vis de MER, am tot citit prin topicul deschis de Cristi Vidican si pare atractiv. Bineinteles, tot ce e nou pare atractiv si mai bun fata de ce ai in curte, dar faptul ca niste apicultori cu ceva experienta in carca lucra cu tipul asta de stup, faptul ca in alte tari se face apicultura performanta pe tipul asta de stup spune ceva... Si lada bio-Ursu e atractiva...pt unii, dar cei cu capul pe umar ii vad imediat defectele. Vreau sa incerc si daca mi se potriveste si ma descurc cu el... ii dam bataie :D
Multa sanatate va doresc. Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 03 Aug 2014, 13:58

Da, MER este atractiv. Beleaua e ca nu se preteaza pentru familii slabe.
Intai trebuie insusite cunostintele care te duc la detinerea unor familii bune.
Apoi MER devine o varianta care diminueaza manopera.
Eu asta am inteles. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Aug 2014, 14:54

Liviutz , te tot lauzi ca vii sa-mi vezi MER-urile !!!
Eu din vara asta nu mai am nici o rama Dadant !!!
Cu ajutorul Domnului anul asta vreau sa intru in iarna NUMAI cu matci de anul asta !!!
La anul nu mai am treceri de pe Dadant pe MER , si daca da Domnul un an bun , va fi altceva !!!
Te astept !!! si pe tine si pe Duma !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviutzbogos » 03 Aug 2014, 18:11

Florin Dobre scrie:Da, MER este atractiv. Beleaua e ca nu se preteaza pentru familii slabe.
Intai trebuie insusite cunostintele care te duc la detinerea unor familii bune.
Apoi MER devine o varianta care diminueaza manopera.
Eu asta am inteles. :)

Pai de asta spuneam, daca am sa ma descurc cu el. La momentul actual am impresia ca stiu cam tot ce trebuie pentru a detine sau a intretine niste familii in stare puternica, dar asta ramane de vazut. Pana acum am dat vina pe vreme, pe putiul si pretiosul timp liber, de anul viitor voi si trup si suflet in stupina (si langa alte animale), atunci vreau sa vad cum ma descurc. :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 03 Aug 2014, 18:13

ves.lucian.zabrani scrie:Liviutz , te tot lauzi ca vii sa-mi vezi MER-urile !!!
Eu din vara asta nu mai am nici o rama Dadant !!!
Cu ajutorul Domnului anul asta vreau sa intru in iarna NUMAI cu matci de anul asta !!!
La anul nu mai am treceri de pe Dadant pe MER , si daca da Domnul un an bun , va fi altceva !!!
Te astept !!! si pe tine si pe Duma !!!
:P :P :P

Nea Lucian, chiar vreau sa vin si daca Dumnezeu ne tine in viata, chiar am sa vin... Cand? Nu stiu :D O sa ne facem timp intr-o duminica dupa-masa.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde FLORINELU » 03 Aug 2014, 18:30

Liviu, despre lazile astea MER eu stiu cam putin doar din spusele prietenului Lucian Ves care zice ca au numai avantaje,o fi nu zic nu dar eu le vad un mare dezavantaj:sant prea putin raspandite pe la noi si asta creeaza oarecari probleme. dar indiferent de tipul de lada dupa parerea mea in apicultura mult mai importanta e baza melifera,cunostintele si harniciia apicultorului si nu in ultimul rand timpul disponibil pus in slujba albinei.lucrul la albine trebuie facut atunci cand e necesar nu cand ai timp. auzi domnule,sa nu aiba timp sa deblocheze cuiburile? e foarte grav. cine-i mentorul tau in ale apiculturii :?: :lol: :lol:
in alta ordine de idei daca tot vrei sa treci pe MER trebuie sa faci cam multe drumuri pe la Zabrani,stii tu de ce, de fapt nu e asa departe de tine.
FLORINELU

Mesajde Adi Hodis » 04 Aug 2014, 09:34

liviutzbogos scrie:...
Timp nu am avut pt ca am vrut sa fiu "omul universal", sa am si un servici bun, sa am si gospodarie, sa-mi termin si studiile... nu merge.
...

Bun, ai rezolvat ... de-acum poti face sa meargă.
Ziceam că ... în altă parte trebuie sa pui acentul.
( Florin Dobre zice că MER-ul nu este pentru familii slabe ... eu zic că familiile slabe nu sînt pentru nici un tip de stup.)
Pentru orice tip de stup sint foarte bune si de dorit, familiile bune ... iar ca să le ai, înseamnă să știi apicultura. La aceasta m-am referit. Este primul pas pe drumul sperantei tale si totodată a întrebarii de ,, a te descurca” cu MER s-au orice tip de stup.
Altfel spus ... nu tipul stupului este adevărata problemă în a te descurca în lucrul cu albinele ( că albine sînt și în MER și în alt stup ) ... ci cunoștintele întreținerii familiilor spre cît mai bune și efectuarea lucrărilor la timp și întocmai ca la carte.

Cu toate acestea, ca să meargă ... să ai succes, mai trebuie sa conlucreze factorii meteo.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviutzbogos » 04 Aug 2014, 10:24

FLORINELU scrie:Liviu, despre lazile astea MER eu stiu cam putin doar din spusele prietenului Lucian Ves care zice ca au numai avantaje,o fi nu zic nu dar eu le vad un mare dezavantaj:sant prea putin raspandite pe la noi si asta creeaza oarecari probleme. dar indiferent de tipul de lada dupa parerea mea in apicultura mult mai importanta e baza melifera,cunostintele si harniciia apicultorului si nu in ultimul rand timpul disponibil pus in slujba albinei.lucrul la albine trebuie facut atunci cand e necesar nu cand ai timp. auzi domnule,sa nu aiba timp sa deblocheze cuiburile? e foarte grav. cine-i mentorul tau in ale apiculturii :?: :lol: :lol:
in alta ordine de idei daca tot vrei sa treci pe MER trebuie sa faci cam multe drumuri pe la Zabrani,stii tu de ce, de fapt nu e asa departe de tine.

Pentru mine nu creeaza nici un fel de problema, nu o sa am de vandut material biologic prea curand. Si chiar daca o sa am, se pot vinde roi la pachet. In ce priveste mentorul meu... el m-a invatat doar de bine, eu nu i-am urmat toate sfaturile :D Drumurile la Zabrani nu sunt o problema, il iau pe Duma ca el are motorina berechet :lol:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 04 Aug 2014, 10:35

Adi Hodis scrie:
liviutzbogos scrie:...
Timp nu am avut pt ca am vrut sa fiu "omul universal", sa am si un servici bun, sa am si gospodarie, sa-mi termin si studiile... nu merge.
...

Bun, ai rezolvat ... de-acum poti face sa meargă.
Ziceam că ... în altă parte trebuie sa pui acentul.
( Florin Dobre zice că MER-ul nu este pentru familii slabe ... eu zic că familiile slabe nu sînt pentru nici un tip de stup.)
Pentru orice tip de stup sint foarte bune si de dorit, familiile bune ... iar ca să le ai, înseamnă să știi apicultura. La aceasta m-am referit. Este primul pas pe drumul sperantei tale si totodată a întrebarii de ,, a te descurca” cu MER s-au orice tip de stup.
Altfel spus ... nu tipul stupului este adevărata problemă în a te descurca în lucrul cu albinele ( că albine sînt și în MER și în alt stup ) ... ci cunoștintele întreținerii familiilor spre cît mai bune și efectuarea lucrărilor la timp și întocmai ca la carte.

Cu toate acestea, ca să meargă ... să ai succes, mai trebuie sa conlucreze factorii meteo.

Pai acel "sa vad daca mi se potriveste" e mai degraba "daca stiu ce trebuie facut". Cum am mai spus, deocamdata am impresia ca stiu, in mare, toate operatiile si masurile ce trebuie luate pentru a avea familii bunicele. Ramane de vazut, acum ca am timp, daca voi face aceleasi greseli. Sper sa nu :) Stiu ca nu lada face mierea, dar fiecare lada are cate o particularitate. La MER, cea mai buna particularitate pe care o vad eu e aceea ca poti scoate mai multa miere marfa si pe sortimente fata de alt tip de lada. Spunea Cristi Vidican ca se poate "fura" mai multa miere, coronitele la ramele cu puiet sunt subtirele sau chiar deloc, pe cand la mine la 1/1 + 1/2, coronitele erau pana peste jumatate din rama. Nu am vrut sa ma bag in cuib. Oricum, dupa cateva zile au deblocat singure cuibul dar nu am vrut sa mai storc din motive de preacutie :D La mine dupa fs nu mai am un cules atat de bun, chiar deloc in anii secetosi.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 04 Aug 2014, 11:02

....Pai bine frate Liviu ma iei duar ca ma motorina ? Conform discutie purtate cu cei 3 magnifici ..... nea Florin , Sami si cu unul Liviu sa ne vedem la sfarsit de saptamana la cate unul ...si poate ne organizam dar nu asa si mergem toti la Zabrani .....eu conduc in colo la intoarecre cine vrea :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde samuellazea » 04 Aug 2014, 11:11

Acum vroiam sa scriu si eu cand am vazut ca ai scris tu Duma :) ma bag si eu :) promit ca fac eu datoria de om cuminte si conduc inapoi ;)
samuellazea

Mesajde duma » 04 Aug 2014, 11:16

samuellazea scrie:Acum vroiam sa scriu si eu cand am vazut ca ai scris tu Duma :) ma bag si eu :) promit ca fac eu datoria de om cuminte si conduc inapoi ;)

Apropo Frate Samuel ......postez filmuletul cu matca de la tine ...imediat
P.S. Bre fratilor dragoste cu forta nu se poate si se cheama viol .... ...dar hai sa ne hotaram si sa ne adunam si sa mergem la Luciano , nea Florin ne face intrarea si vedem noi cum iesim la urma ! :D :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde FLORINELU » 04 Aug 2014, 12:14

heeeei,ce tot vorbiti acolo in parabole ?nici nu aveti cum sa mergeti fara mine fiindca eu stiu drumul mai ceva ca GPSul si apoi nu va e oarecum sa mergeti fara mine ?Luciane,vezi ca ti se pregateste ceva,astia nu prea stiu de gluma,pune berea la rece in fantana.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?