Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde Trantorul@ » 17 Aug 2014, 11:30

Geany scrie:Buna seara tuturor,ma poate ajuta cineva cu un sfat va rog? Am un prieten care a dat siropde completare 2\1 invertit, reteata lui nea Gica, insa a uitat sa adauge solutia cu sare de lamaie, fierband siropul fara sare de lamaie.Dupa ce l a administrat ca si completare, bineinteles k siropul a cristalizat in rame, iar miere naturala prea multa nu prea exista in stup, cimai mult sirop cristalizat. Mentionez k nu are alte rame goale sau cu miere pentru a le schimba. Ce ar fi de facut? stie cineva? k eu de doua zile ma gandesc si nu am gasit nici o solutie...este vb de 20 de familii care nu au fost in pastoral deloc si nu si au strans nici macar rezerve pt iernare, nefiind facuta nici o extractie anul asta...multumesc

Sa faca bine sa inlocuiasca cat mai repede acel zahar invertit prin fierbere din rezervele de iernare si sa complecteze cu alte cele invertite la rece .... (apiipixuri sau zahar ..... daca mai are populatii indestulatoare in ei)
Sa faca complectarea rezervelor in faguri cei mai goi si cei plini cu zahar cristalizat sa-i tina pentru primavara la stimulat cum scria Florin dar la primavara nu acummmmm ....
O remutare , reprelucrare si chiar si adaugare de invertaza nu-l ajuta cu nimic la fel va cristaliza ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde mircea_tm » 17 Aug 2014, 13:18

Trantorul@ scrie:
Geany scrie:Buna seara tuturor,ma poate ajuta cineva cu un sfat va rog? Am un prieten care a dat siropde completare 2\1 invertit, reteata lui nea Gica, insa a uitat sa adauge solutia cu sare de lamaie, fierband siropul fara sare de lamaie.Dupa ce l a administrat ca si completare, bineinteles k siropul a cristalizat in rame, iar miere naturala prea multa nu prea exista in stup, cimai mult sirop cristalizat. Mentionez k nu are alte rame goale sau cu miere pentru a le schimba. Ce ar fi de facut? stie cineva? k eu de doua zile ma gandesc si nu am gasit nici o solutie...este vb de 20 de familii care nu au fost in pastoral deloc si nu si au strans nici macar rezerve pt iernare, nefiind facuta nici o extractie anul asta...multumesc

Sa faca bine sa inlocuiasca cat mai repede acel zahar invertit prin fierbere din rezervele de iernare si sa complecteze cu alte cele invertite la rece .... (apiipixuri sau zahar ..... daca mai are populatii indestulatoare in ei)
Sa faca complectarea rezervelor in faguri cei mai goi si cei plini cu zahar cristalizat sa-i tina pentru primavara la stimulat cum scria Florin dar la primavara nu acummmmm ....
O remutare , reprelucrare si chiar si adaugare de invertaza nu-l ajuta cu nimic la fel va cristaliza ...

"NENEA" eu de cativa ani de zile , complectez rez de hrana cu zahar invertit prin fierbere si nu am avut o celula cristalizata...evident, totul a fost capacit! am folosit dulcofruct, invertit intr-un an si l-au "ros" pana in podisor.... dulcofructul , invertitul nu le tine "la stomac", ii pistol cu apa. zaharul si mierea sunt cele mai bune, le tine "de foame la burta"
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Trantorul@ » 17 Aug 2014, 14:08

mircea_tm scrie:
Trantorul@ scrie:

"NENEA" eu de cativa ani de zile , complectez rez de hrana cu zahar invertit prin fierbere si nu am avut o celula cristalizata...evident, totul a fost capacit! am folosit dulcofruct, invertit intr-un an si l-au "ros" pana in podisor.... dulcofructul , invertitul nu le tine "la stomac", ii pistol cu apa. zaharul si mierea sunt cele mai bune, le tine "de foame la burta"

Te-as ruga sa nu mai comentezi asa de dragu de a te afla in treaba .... gandeste putin inainte sa scrii ceva ..... pai ori ai folosit dulcofruct ori invertit ??? vai de noiiiiii... ne aflam sa scriem de dragu de a scrie ...... si se mai iau unii dupa ce scriu altii pe aici si se trezesc ca le mor albinele .....
cu "mierea" ( zaharu cristalizat in faguri sau pe fundu stupului) ....
Si ca sa stii si tu io nu am dat apipix niciodata .... daca vedeai ce am mai scris io pe aici nu te mai bagai in seama ... da daca vremea ii tirzie dai apipix in loc de zahar neinvertit ...... si nu alegi cel mai de c*cat apipix de pe piata ....

SI una ii sa complectezi 5 kg de zahar invertit care pana vine geru il papa si alta sa ai toate rezervele din asa ceva indiferent cum ar fi !!!
Ganditi ma, ganditi !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Dicu Ion » 18 Aug 2014, 22:20

Rectific intradevar am bagat degetul unde nu trebuia.
3 la 2 adica 3 l de apa si 2 kg de zahar.
Am spus cum procedez eu si nu am avut probleme,la fel si cu otetul adica o lingurita la kg de sirop.
Colegul care a spus ca este prea mult otet,il cred dar in stupi nu am observat nimic care sa-mi atraga atentia ca ar fi ceva in neregula ,mai ales ca am invatat si eu de la niste apicultori consacrati si le-am acordat toata increderea .
Dicu Ion

Mesajde State » 18 Aug 2014, 22:34

Dicu Ion scrie: 3 la 2 adica 3 l de apa si 2 kg de zahar.

Nenea, matale vii din al oras.
Siropul este 1/1 , 2/1, 3/1.
Prima cifra indica cantitatea de zahar. La matale e tocmai invers. Calculand dupa spusele matale, nu e nici macar 1/1. Ori le dai sirop din zahar, ori le dai apa indulcita. Sau le-ai dat branza sarata inainte ? Oricum ar fi, unii iau de bun si adapa albinele acum toamna. NU e bine.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde patrascu » 18 Aug 2014, 22:43

Dicu Ion scrie: As recomanda prietenului sa faca siropul 3kg de zahar si 2 de apa ,este o combinatie mult mai buna decit 2 la 1.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde Florin Dobre » 18 Aug 2014, 22:49

Indiene, ce face nea Dicu fac si eu. Se poate cheama si 1,5/1. Este intre 1/1 si 2/1.
Exemplu...fac cate o sarja de 15 kg zahar la 10 l apa. Rezulta putin peste 21 litri de sirop.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 18 Aug 2014, 23:05

Florin Dobre scrie:Indiene, ce face nea Dicu fac si eu. Se poate cheama si 1,5/1. Este intre 1/1 si 2/1.
Exemplu...fac cate o sarja de 15 kg zahar la 10 l apa. Rezulta putin peste 21 litri de sirop.

Florine, ce zici tu mi se pare normal.

Nea Dicu zice cu totul altceva:
Dicu Ion scrie:Rectific intradevar am bagat degetul unde nu trebuia.
3 la 2 adica 3 l de apa si 2 kg de zahar.

La concentratia asta n-are cum sa rezulte 1,5/1 niciodata. Vine 1kg de zahar la 1,5L apa. E sub 1/1.
State

Mesajde Florin Dobre » 18 Aug 2014, 23:14

Dicu Ion scrie: As recomanda prietenului sa faca siropul 3 la unu adica 3kg de zahar si 2 de apa ,este o combinatie mult mai buna decit 2 la 1.

Dicu Ion scrie: 3 la 2 adica 3 l de apa si 2 kg de zahar.

S-a incurcat in tastatura dar am inteles ideea. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 18 Aug 2014, 23:21

Mie mi-a sarit in ochi ultima postare, unde a scris ca "rectifica". :?
State

Mesajde Dicu Ion » 19 Aug 2014, 06:55

Rog moderatori sa stearga postarile mele din aceasta pagina ,ca intradevar este gresit.Rog colegi sa ma scuze,iar celor care mi-au atras atentia le multumesc.
Intradevar domnul State are dreptate facind socoteala ,dupa care am facuto si eu,si intradevar nu iese ce trebuie ,dar departe de mine sa duc pe cineva in eroare.
3la 2 Adica 3kg zahar la 2 de apa.
Inca odata scuze pentru eroare dar de multe ori oboseala de peste zi i-si spune cuvintul.
In prima postare am spus corect colegului dar dupa aceia s-au incurcat trburile.
Domnul State nu sint de la oras Am venit la oras.Observatia dv a fost buna dar se putea si in alti termeni.
Dicu Ion

Mesajde sovian » 26 Aug 2014, 07:08

Salut,
Am 4 roiuri care nu au mâncare si nici Nu am rame cu miere sa le pun. Le pot tine pe sirop si in decembrie turte?
Multumesc,
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde cazacu marius » 26 Aug 2014, 07:38

sovian scrie:Salut,
Am 4 roiuri care nu au mâncare si nici Nu am rame cu miere sa le pun. Le pot tine pe sirop si in decembrie turte?
Multumesc,
Baga repede sirop seara cat mai ai timp.esti pe ultima suta de metrii.sa ai spor !
:)
cazacu marius

Mesajde jenica67 » 26 Aug 2014, 10:03

De ce sa bagi turte in decembrie. Baga acum sirop nonstop, pana ai rezerve.
jenica67

Mesajde stefanbad » 26 Aug 2014, 10:16

La mine cand incepe sa fiarba zaharul (la ultima tura pus) nu se 'umfla' foarte mult: in oala de 40 l, preparand 20 kg de zahar, cred ca creste cu maxim 3-4 cm. Am folosit zahar margaritar. La voi chiar asa mult se ridica?
stefanbad

Mesajde mitica68 » 26 Aug 2014, 10:51

stefanbad scrie:La mine cand incepe sa fiarba zaharul (la ultima tura pus) nu se 'umfla' foarte mult: in oala de 40 l, preparand 20 kg de zahar, cred ca creste cu maxim 3-4 cm. Am folosit zahar margaritar. La voi chiar asa mult se ridica?

Da, se"ridicat" destul, ceva de genul laptelui cand incepe sa fiarba. Cred ca nu s-a facut invertirea zaharului.
mitica68

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA