Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Florin Dobre » 22 Aug 2014, 23:06

Ted scrie:
nae scrie:-indiferent ce metoda aplici ,cata rabdare ai ,in stup sa NU lipseasca puietul CAPACIT ; in lipsa feromonului juvenil se bezmeticeste rapid ...

Sa-i dau maine dimineata o rama cu puiet capacit si la cateva zile sa incerc unificarea?

Acum e tardiv. Era ceva preventiv...pana-n bezmeticire.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 22 Aug 2014, 23:20

Multumesc pentru sfaturi!
Maine il inchidem,il luam in masina si-l scuturam la vie,aprox.3 km.Deja imi pare rau de el!Din cauza noastra(daca le verificam mai din timp) vor suferi albinele!
Noapte buna!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde paul » 22 Aug 2014, 23:48

Ted, scuze, n-am inteles prea bine daca doamna sau domn . :) In fine ...
Daca tot tii la familia asta si nu vrei s-o desfiintezi, scutura toate albinele intr-un stup fara rame, pune-le ceva mancare (sirop) intr-un hranitor si lasa-le asa vreo 3 zile. Dupa aceste 3 zile pune-le rame la loc si da-le o regina imperecheata in cutiuta dar sa nu rupi piedica la cutiuta . Lasi asa vreo 2 zile dupa care rupi piedica si lasi albinele sa elibereze regina !
LE ... nu pui inapoi ramele care au puiet de trantor !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ovidiu8403 » 23 Aug 2014, 07:58

Buna dimineata ,

Ieri la controlul hrana / puiet am observant un lucru interesant la un roi pe 6 rame. La ultimul control acum 2 sapt avea miere 8-9 KG iar acum <5 KG .Luand ramele la mana de la stg, la dr, cuibul fiind spre dreapta am observant : prima rama care avea coronita 1/2 rama DB capacita pe latura dinspre diafragma de-o palma latime goala , curata , jumate de palma miere capacita , luand ramele la verificat 2-3-4 nici urma de puiet tanar(ou , larva) , m-am panicat initial , pe urma simtind ca fam. "e linistita" am continuat , pe a 5 era ceva puiet larvar (de-a 8-9 zi) iar pe a 6-a rama (ultima) am gasit si matca (tanara din 2014-roi secundar). Intrebarea mea : Prima rama care am descris-o sa fi fost furata ? De ce a interupt matca drastic ponta , mai ales ca e tanara ? De ce s-a izolat matca pe ultima rama (cea de provizii) ? Voi complete rapid 5 zile 3/2 invertit, 5zile *0.7 lt . Sa iau puiet de la alta ? Un sfat va rog si niste raspunsuri .
Cu stima .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde ovidiu8403 » 23 Aug 2014, 08:01

Rectific ; Prima rama a avut acum 2 sapt. rama pe partea dinspre diafragma coronita 1/2 capacita . Acum din acea 1/2 capacita, jumatatea superioara adica 1/4 era curata -goala -linsa iar 1/4 capacita . Au tras-o ele sau a fost furata si a speriat matca care din acest motiv sau lipsa reserve a intrerupt ponta ?
ovidiu8403

Mesajde un OM » 23 Aug 2014, 08:55

Ai bre, da albine, multe, are?
Fara populatie o matca selectata si dupa mama si dupa tati si dupa mustati, nu face mare branza. La fel si in lipsa nectarului si polenului.
un OM

Mesajde ovidiu8403 » 23 Aug 2014, 09:06

Da "bre" are aldinii multe ,ciorchini pe cele 6 rame .si pe dupa diafragme , di ce n-ari puieti pe ramele 2-5 ? :lol: de ce regreseaza? cand ceilalti baga mare in rame? miere si puiet ... :x cules de intretinere e sigur ... polen vad ca aduc , de altfel am multa pastura in rame la toti ...
Respecte veteranilor ! :oops:
Ultima oară modificat de ovidiu8403 pe 23 Aug 2014, 09:14, modificat 1 dată în total.
ovidiu8403

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2014, 09:12

S-a retras pe rame negre -preferate pentru iernare. Asta este o ipoteza.

Posibil sa ai varroa sau nosema...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu8403 » 23 Aug 2014, 09:17

Rama marginasa unde s-a retras e alba de anu asta fiind roi natural ... Nosema nici vb ... e curat ... Varroa nu am vazut pe nici o albina ca la alti stupi unde mai zaresc cate unu , cu varachet f am dat acum 2 sapt ,Ieri am stropit-o cu Bee Vital .Ceva s-a intamplat oricum ... da nu stiu ce... :shock:
ovidiu8403

Mesajde Ted » 23 Aug 2014, 11:57

paul scrie:Ted, scuze, n-am inteles prea bine daca doamna sau domn . :) In fine ...
Daca tot tii la familia asta si nu vrei s-o desfiintezi, scutura toate albinele intr-un stup fara rame, pune-le ceva mancare (sirop) intr-un hranitor si lasa-le asa vreo 3 zile. Dupa aceste 3 zile pune-le rame la loc si da-le o regina imperecheata in cutiuta dar sa nu rupi piedica la cutiuta . Lasi asa vreo 2 zile dupa care rupi piedica si lasi albinele sa elibereze regina !
LE ... nu pui inapoi ramele care au puiet de trantor !

Buna ziua!
Ted=Dana,nu va speriati,nu "Dana-international"!Cand am sa ma mai "destept" in ale calculatorului am sa incerc sa-mi deschid si o pagina personala.
Dupa ce le-am scuturat din stup,am adus stupul inapoi pe aceeasi pozitie cu 3 rame goale in el.Citisem pe forum, nu mai stiu unde,dar se vede ca nu am retinut corect,daca nu le puneam rame era perfect!
Dimineata aduceu polen!Am vorbit de ieri sa cumparam o matca,la cat am pierdut in vara asta (in general,nu cu albinele),ce mai conteaza 50 de lei?Am scos ramele,am pus hranitor,deseara punem un pic de sirop si o sa urmam pasii indicati.Albine sunt multe in stup,sper sa fie bine.Am sa scriu ce am reusit sau n-am reusit sa facem.
Ramele cu puiet de trantor le-am pus la congelator!
Multumesc!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde State » 23 Aug 2014, 19:19

State scrie:Ma suna tata sa ma duc la cineva sa iau un roi dintr-un pod.Ajung la om si imi arata o gramada de fan in curte si-mi zice ca acolo e.Atentie: pe pamant.Dau fanul la o parte si observ niste ghemotoace de marimea unui mar, formate din multe bilute mici cat boaba de fasole.Gazele semanau cu albinele, cu mici diferente.Aveau corpul mult mai dezvoltat, mai multi perisori si capul era galben.Toracele era rotund si mult mai mare fata de o albina. Ce naiba erau alea? :roll:

O fotografie unde se vad ghemotoacele:
Imagine
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde nae » 23 Aug 2014, 19:49

Ted scrie:Dimineata aduceu polen!Am vorbit de ieri sa cumparam o matca,la cat am pierdut in vara asta (in general,nu cu albinele),ce mai conteaza 50 de lei?Am scos ramele,am pus hranitor,deseara punem un pic de sirop si o sa urmam pasii indicati.Albine sunt multe in stup,sper sa fie bine.

Cand au ouatoare aduc polen .
Singura sansa sa-ti primeasca matca e sa fie intr-un roi, inconjurata de fiice,oricum greu ; albina ''multa''e batrana si putin ingaduitoare .
Poate nu conteaza 50 lei dar o matca ucisa da ; incearca sa dai matca tanara unui stup cu matca batrana si da batrana bezmeticului(in colivie capac sau ''roi'') (atentie !,perioada e sensibila la introduceri - lipsa cules +..., sa nu pagubesti cu 2 si sa ma injuri )= succes .
nae

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2014, 20:11

Sa presupunem ca bezmeticul accepta matca.
Suntem in 23 august. Matcile au redus ponta. Albina batrana incepe sa dispara. Albina tanara(care va ierna) trebuie sa puna osanza.
Fostul bezmetic va suferi un soc/depopulare cand babele vor muri. Puietul proaspat va fi slab acoperit si albinele tinere vor intra vlaguite in iarna.
Ce viitor va avea acest fost bezmetic?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde un OM » 23 Aug 2014, 20:57

Mai niciunul. Sfaturile pentru redresarea unui bezmetic doar prin adaugarea unei matci imperecheate sau virgine, dar care sa si iasa din iarna inceteaza inainte de 1 iulie. Dupa aceasta data se lasa cu adaugare de multe rame cu puiet al unor alte familii.
un OM

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2014, 21:03

Este echivalentul formarii unui roi acum. Macar acceptarea matcii ar avea sanse foarte mari. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 24 Aug 2014, 14:37

Buna ziua!
Am inteles,il desfiintam,nu are nicio sansa din cate inteleg.Aseara cand i-am pus sirop parca nici albina nu mai era asa multa.Ieri dimineata, cand am stat putin sa-l observ,unele albine incercau sa intre in stupii vecini,dar nu erau primite.La acestia le-am micsorat urdinisul de vineri,cand l-am descoperit si ieri erau multe albine moarte in iarba in fata urdinisurilor.
Ieri cand am reusit sa mai controlam cativa am gasit la unul niste botci mici ,cred ca sunt de salvare.Ne-am gandit maine sa le rupem si marti sa-l unim cu un roi din vara aceasta.E bine asa? Avea puiet capacit si putin larvar.
Multumesc pentru raspunsuri!
Ted

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR