de florinapi » 13 Dec 2011, 00:18
I-mi pare rau ca am vazut discutia asta destul de tarziu.Am citit tot.Spre norocul meu nu prea am avut probleme cu furtisagul,cu toate ca este destul de aglomerat si la mine si nu de putine ori am avut si roi mai slabi in stupina.
Vreau sa va povestesc o intamplare,petrecuta acum doi ani in luna aprilie,din care rezulta ca si matca(sub.matca)are legatura cu inceperea furtisagului.
O fam. a fost furata,pana atunci nu am vazut nici o data asa ceva fam.era adunata pe puet,matca prezenta,miere lipsa total,putina albina moarta la urdinis pur si simplu nu se apara.
Am inchis familia,am hranito si am mutato pe alta vatra(mai aproape).Dupa ce am completat rezervele(aproximativ o saptamana)am mutato pe vechea vatra pe acelasi loc.De data aceasta am tinuto sub supraveghere.Nu cred ca au durat doua ore pana au inceput hoatele sa o atace.Am inchis fam. din nou iar catre seara am facut un control in ea,si atunci surpriza,fam. avea cateva botci ca si de orfanizare.Am omorat matca, stricat botci si am unit cu un roi de langa.Maine zi s-au mai agitat putin hoatele pe la urdinis(era acelasi loc) dar fara sanse.Si cu asta gata cu furtisagul.
Din acesta intamplare am tras concluzia ca si matca are rolul ei in isbucnirea furtisagului la unii stupi,dar recunosc ca nu am avut curajul sa sustin ca ar putea fi o cauza principala.
Asa ca felicit pe domnul Ion ca a avut ideia ca sa deschida o discutie pe acest subiect,dar si pentru altele!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."
Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici :
http://florinapi.sunphoto.ro