Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde mibu » 13 Noi 2011, 01:14

Domnule, cica mai nou ,neglijenta ,lucrul aiurea ,nepriceperea ,fantezia si mai cite atele se numesc feromoni !!!
Daca ar fi posibil sa auda aceste teorii ce ar zice saracii:Gr Giosan,F Bengescu, DHarnagea ,N Fotii V Harnaj si mai ales Constantin L Hristea (parintele -Stuparitului- denumire pe care unii il folosesc azi ca pe o umbrela )???!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde pst_claudiu » 13 Noi 2011, 10:40

"Mentinerea indelungata a unei populatii in stare inchisa pune in pericol existenta acesteia, ca urmare a depresiunii de consagvinizare.
Fenomenul depresiunii de consagvinizare se manifesta prin: scaderea vitalitatii familiei, scaderea instinctului de aparare, reducerea cantitatii de puiet, incetarea construirii fagurilor, reducerea dimensiunilor corporale, scaderea rezistentei la boli."
pst_claudiu

Mesajde Adrian Galofteanu » 13 Noi 2011, 13:08

mibu scrie:Daca ar fi posibil sa auda aceste teorii ce ar zice saracii:Gr Giosan,F Bengescu, DHarnagea ,N Fotii V Harnaj si mai ales Constantin L Hristea (parintele -Stuparitului- denumire pe care unii il folosesc azi ca pe o umbrela )???!

Pai ce sa zica domnule! Avand in vedere ca au fost niste vizionari eu ma gandesc ca ar fi zis asa: Dragi stupari! Nu conteniti sa analizati in profunzime comportamentul albinei si mai ales in contextul schimbarilor continue la care suntem supusi - mediu, clima, alti factori externi.
Cei care pot sa inteleaga sa studieze chiar si DESPRE FEROMONI.

Cei care nu pot(dar zic eu ca mai degraba nu vor!) sa o lase asa!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde nae » 17 Noi 2011, 22:06

In pastoral am avut o fam. cu semne de furtisag .Am redus urdinisul _ albinele au continuat incaierarea (minora) ;am verificat fam.:-in magazin miere la greu, in corp puiet la maxim... L-am dus acasa (sfarsit de sezon )sa-i schimb matca si: s-a LINISTIT.Pe mine m-a bagat in ceata.
nae

Mesajde Ioan Guist » 18 Noi 2011, 08:48

Exemplu de mai sus arata ca furtisagul nu are a face doar cu lista cunoscuta din carti.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde dorindafi » 19 Noi 2011, 14:27

nae scrie:In pastoral am avut o fam. cu semne de furtisag .Am redus urdinisul _ albinele au continuat incaierarea (minora) ;am verificat fam.:-in magazin miere la greu, in corp puiet la maxim... L-am dus acasa (sfarsit de sezon )sa-i schimb matca si: s-a LINISTIT.Pe mine m-a bagat in ceata.

:mrgreen: era shi normal schimbandui locatzia stupului
dorindafi

Mesajde nae » 19 Noi 2011, 18:19

Acasa asteptau 30 de fomisti...Sunt tot in ceata.
nae

Mesajde cristi arad » 22 Noi 2011, 21:05

Ioan Guist scrie:Ca tot incepe ...repaosul si cu el si basicile de la batut in taste, propun sa dezvoltam si subiectul asta.
Sa nu-mi spuneti ca furtisagul e o meteahna intalnita la Apis Mmmamelifera rromaneasca ca nu va cred.
Si...daca tot se ingramadesc o sumedenie de grei,semigrei si chiar cocosi si un cocosel, va invit sa raspundem la urmatoarea intrebare:

Ce este furtisagul.?
Se accepta definitii din manuale, info de/net,pareri personale,experiente, sisteme de combatere,de evitare...etc etc.

fara a cita pe cineva, fenomenul apare in toamnele lungi si calde, precedate uneori de sezoane ploioase cu un cules slab; apicultorul poate favoriza furtisagul prin hraniri cu diverse compozitii de zahar care favorizeaza fenomenul daca curg pe fundul stupului si daca urdinisul este larg deschis; de asemenea stupii tari vor cauta sa intre in stupii slabi, deci ca prevenire stupii dintr-un loc vor fi cam de aceeasi putere; furtisagul poate avea diferite intensitati, de la tatonari usoare, pana la albine cu pumnul moarte la urdinis sau pe fundul stupului. Cam atat deodata.
cristi arad

Mesajde Ioan Guist » 23 Noi 2011, 12:53

Salve cristi din arad.
Titlul este "ce este furtisagul si unde incepe"
Ai raspuns la partea a doua a intrebarii.Incearca acum sa raspunzi si la prima parte, ca apoi sa le combini, si sa incercam sa nu enumeram doar factori favorizanti ci si cei declansatori sau cei ce separa doua famili identice in reactia asprupa acestei ...framantari.
In cele 6 pagini s-a atins (zic eu destul de bine) in profunzime aceste aspecte.Citeste cu atentie tot ce s-a scris si hai cu o complectare si evita sa repeti ce a fost atins

Doar bine!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde amd » 23 Noi 2011, 22:07

Va supun atentiei un aspect.Din cele 6 coloni de selectie ,o colonie se comporta altfel.Nu a mai iesit de multa vreme afara ,de citeva ori am ridicat podisorul sa vad daca mai traieste.Pur si simplu isi conserva energiile.Atunci cind celelalte coloni stau de mici lupte de uzura la urdinis cu viespi sau cu albine aceasta colonie nu misca .A fost pe departe lider incontestabil al acestui an.Asa au fost si coloniile din care provine.Dece oare nu se lasa antrenata in lupte la urdinis? Cum ar fi oare sa am stupina formata preponderent din astfel de coloni? Subliniez ca in zona mea de iernare estimez ca sunt peste 1000 de coloni pe o raza de 1 Km.
Fişiere ataşate
rsz_imagine075.jpg
amd

Mesajde amd » 23 Noi 2011, 22:27

Si apropo de feromoni.Un filmulet despre insecte pe un canal de emisiuni stiintifice.O viespe depune un ou pe o frunza.Dupa o vreme larva cade pe sol.Pare ca este pierduta.Culmea este ca furnicile datorita feromonilor larvei o ia pe aceasta si o tranporta in musuroi.O ingrijesc cel putin la fel de bine ca pe larvele propri (cu toate ca furnicile erau in meniul principal al acestei speci de viespe.O alta specie de viespe dusman al celeilalte specii intra in musuroi.Intra NUMAI in musuroaiele care contin pupe de viespe dusman.Dupa ce intra emana un feromon care face ca bietele furnici sa nu se mai recunoasca intre ele si sa se incaiere ca chioarele.Nu mai retin daca doar inteapa pupa sau chiar depune un ou in acest cocon.Vroiam doar sa subliniez Importanta FEROMONILOR si ADAPTABILITATEA speciilor.
amd

Mesajde cristi arad » 11 Dec 2011, 00:21

Ioan Guist scrie:Salve cristi din arad.
Titlul este "ce este furtisagul si unde incepe"
Ai raspuns la partea a doua a intrebarii.Incearca acum sa raspunzi si la prima parte, ca apoi sa le combini, si sa incercam sa nu enumeram doar factori favorizanti ci si cei declansatori sau cei ce separa doua famili identice in reactia asprupa acestei ...framantari.
In cele 6 pagini s-a atins (zic eu destul de bine) in profunzime aceste aspecte.Citeste cu atentie tot ce s-a scris si hai cu o complectare si evita sa repeti ce a fost atins

Doar bine!

factori favorizanti sunt uneori si cei declansatori, am zis si despre unele dintre metodele de prevenire, eu nu mai am alte adaugiri, cat despre furtisag si familii "identice", acestea din urma nu exista, fiecare familie avand o zestre genetica proprie, ce le face mai hoate sau mai putin hoate este printre altele si zestrea lor genetica de care vorbeam.
cristi arad

Mesajde peterneamt » 11 Dec 2011, 23:06

"ce este furtisagul si unde incepe"
Furtisagul este singurul mijloc de supravietuire, care a facut ca albina sa supravietuiasca erei glaciare . El incepe in conditiile in care familiile de albine considera ca nu au suficienta hrana pentru a supravietui . Atunci familiile de albine cu mai multa miere si cu matci tinere le ataca pe cele cu mire mai putina, le omoara albinele paznice, pe cele din garda si uneori si matca si determina o parte din albinele stupului pradat sa transporte mierea inpreuna (tot hormonal )la familia atacatoare . Astfel stupul ce a declansat furtisagul nu si-a marit numai cantitatea de provizii dar si populatia, dar a mai capatat ceva si anume narav.
Datorita linbajului hormonal pe care inca nu il inteleg ma consider inca incepator . Poate daca as avea miros de ciine as mai pricepe ceva din tainele lasate de DUMNEZEU pe pamint.

Va urez "Doamne ajuta,miere multa" cu respect PD.
peterneamt

Mesajde florinapi » 13 Dec 2011, 00:18

I-mi pare rau ca am vazut discutia asta destul de tarziu.Am citit tot.Spre norocul meu nu prea am avut probleme cu furtisagul,cu toate ca este destul de aglomerat si la mine si nu de putine ori am avut si roi mai slabi in stupina.
Vreau sa va povestesc o intamplare,petrecuta acum doi ani in luna aprilie,din care rezulta ca si matca(sub.matca)are legatura cu inceperea furtisagului.
O fam. a fost furata,pana atunci nu am vazut nici o data asa ceva fam.era adunata pe puet,matca prezenta,miere lipsa total,putina albina moarta la urdinis pur si simplu nu se apara.
Am inchis familia,am hranito si am mutato pe alta vatra(mai aproape).Dupa ce am completat rezervele(aproximativ o saptamana)am mutato pe vechea vatra pe acelasi loc.De data aceasta am tinuto sub supraveghere.Nu cred ca au durat doua ore pana au inceput hoatele sa o atace.Am inchis fam. din nou iar catre seara am facut un control in ea,si atunci surpriza,fam. avea cateva botci ca si de orfanizare.Am omorat matca, stricat botci si am unit cu un roi de langa.Maine zi s-au mai agitat putin hoatele pe la urdinis(era acelasi loc) dar fara sanse.Si cu asta gata cu furtisagul.
Din acesta intamplare am tras concluzia ca si matca are rolul ei in isbucnirea furtisagului la unii stupi,dar recunosc ca nu am avut curajul sa sustin ca ar putea fi o cauza principala.
Asa ca felicit pe domnul Ion ca a avut ideia ca sa deschida o discutie pe acest subiect,dar si pentru altele!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde pst_claudiu » 13 Dec 2011, 12:03

Am mai cautat si cred ca principalul motiv e lipsa culesului.Am gasit intr-o carte de prin 1900 care spunea ca daca un stup e atacat si e mutat in alt loc, e recomandat in locul celui mutat sa se lase un stup gol cu o rama cu ceva miere in el pentru ca in felul acesta albinele termina rama cu miere si inceteaza si furtisagul, altfel daca nu ar avea rama respectiva s-ar orienta spre stupul vecin celui mutat.
pst_claudiu

Mesajde peterneamt » 13 Dec 2011, 21:56

Dragilor treaba cu limbajul hormonal e foarte complexa si cu cit sapi mai mult cu atit te minunezi mai tare.
Spre exenplificare ar trebui postat un film ce circula acum ceva timp pe net in care era vorba de albine din Africa de sud care sunt aduse in nordul Africii . Am impresia ca era vorba de albina ucigase in reportaj. De!...memoria si femeile te lasa cand nu te astepti.
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR