Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde andrei_d » 16 Sep 2014, 20:43

vara asta am cumparat nistei roi. Sambata seara am unificat doi dintre ei. Roiul 1 este roiul gazda, era pe 6 rame, dintre care 2 cu puiet. Roiul 2, cel pe care l-am mutat in cutia roiului 1, era pe 4 rame, dintre care jumatate de rama avea puiet.
Roiul 2 din vara pana acum a avut dezvoltare foarte proasta comparat cu ceilalti.Sambata i-am anulat regina si am lasat-o sus pe o rama timp de 40 de minute, ca ele sa simta ca nu mai au matca. Tot cu ocazia asta am pus si ceapa in stupul 2 si in stupul 1. Dupa 40 de minute m-am intors, am pus ziar in stupul 1 si dupa ziar am adaugat ramele cu albina ale roiului 2 (fiecare rama stropita cu tuica cu pulverizatorul). Am adaugat 3 rame iar pe cea de-a patra care avea si puiet doar am scuturat-o de albina cu peria si n-am mai bagat-o in stup, am dus-o in alta parte. Cand am scuturat rama asta, albinele s-au agitat destul de rau, zburau si intepau. La final am pus ziare si deasupra peste toate ramele, ca albinele sa nu poata trece pe sus dintr-o parte in alta.

La 10 minute dupa unificare, in fata stupului erau cam 2 pumni de albine moarte.
In seara asta, marti, la 3 zile dupa unificare, am deschis stupul, ziarele de sus inca sunt acolo negaurite, le-am bagat inapoi rama cu puiet (descapacit) si le-am pus hranitor cu 400 ml sirop. Problema este ca am vazut iar patru albine intepandu-se. Daca scot ziarele cred ca iese dezastru.

As vrea sa va intreb ce trebuie sa fac de acum incolo, cum sa le fac sa se accepte?
Totodata nu stiu ce am facut gresit de au murit atat de multe la inceput. Am folosit 3 metode de unificare si rezultatul il stiti.

Roiul 2 era sau este cel mai rau dintre toti cei pe care ii am, mereu era pus pe intepat, daca o avea vreo importanta. Regina lui era marcata cu galben (2012) si era asa de mica incat nu o deosebeai de o albina lucratoare.

Va multumesc anticipat!
andrei_d

Mesajde vasilefi » 17 Sep 2014, 07:59

parerea mea e ca 40 minute fara matca e putin, le-as fi lasat pana seara urmatoare fara matca si apoi as fi facut unificarea
vasilefi

Mesajde varza » 18 Sep 2014, 11:10

Am o mare problema .... Mi s-a depopulat un stup de 11 rame ..... Rezervele au in jur de 8-9 rame miere din cursul anului. Efectiv intr-o saptamana am ajuns cu el de la 11 rame albina cara acoperea f bine lateralele ramelor marginase la albina care acopera in jur de 3-4 rame. Am intuit ca ar fi avut varoua in prima faza. L-am tratat dar nu au cazut decat 2 paduchi. Ce pot face cu el sa pot iesi din iarna cu el?
varza

Mesajde TDI » 18 Sep 2014, 11:30

Unifici sau peste ceva timp, când nu mai zboară albina ii mai dai o rama, doua de la unul care are albina.
TDI

Mesajde yulian » 18 Sep 2014, 12:18

Apoi daca ai tratat contra varroua acum, dupa ce ti s-a depopulat...nu e putintel cam tarziu??? Colapsul, totusi este destul de mare...de la 11 rame la 3-4...oau. Cum a zis si TDI (era sa scriu TSI...tastaturile astea :D )...unificat sau rame de la fratii din jur.
Apropo, nu am inteles, tratamentul l-ai facut la toate familiile sau doar cel batut de soarta?? ;)
yulian

Mesajde alin75 » 18 Sep 2014, 13:17

varza scrie:Am o mare problema .... Mi s-a depopulat un stup de 11 rame ..... Rezervele au in jur de 8-9 rame miere din cursul anului. Efectiv intr-o saptamana am ajuns cu el de la 11 rame albina cara acoperea f bine lateralele ramelor marginase la albina care acopera in jur de 3-4 rame. Am intuit ca ar fi avut varoua in prima faza. L-am tratat dar nu au cazut decat 2 paduchi. Ce pot face cu el sa pot iesi din iarna cu el?

Familiile de productie, pot sa aiba o astfel de cadere, datorata uzurii (culesului) dar si din lipsa spatiu pentru puiet. Daca a ajuns la ora asta pe 8-9 rame miere, logic a avut spatiu doar de maxim 2. De unde sa apara generatia de schimb?

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde octavi » 18 Sep 2014, 21:39

este normal in aceasta perioada sa am inca matci care oua foarte mult? printre care cele doua introduse in 8 luna aceasta dar ce grase sunt :lol: , ce faceti cu ramele de unde au iesit puiet si au coroana de miere? dece am familii cu rame scoase dupa diafragma si nu muta mierea in cuib? pentru ca dau sirop in paralel? azi am uitat zaharul acasa si la ferma aveam putin asa ca am facut sirop din miere are ceva?
octavi

Mesajde octavi » 21 Sep 2014, 22:01

azi am unificat 2 familii 1 care a primit matca tanara cu succes pentru ca nu imi placea cum sa dezvoltat pe parcursul anului si am zis ca probabil o matca tanara va fi de folos iar al doilea a primit si el o matca tanara dar care nu a fost acceptata din oarecare motiv posibil sa fi fost neimperecheata, adevarul este ca dupa ce a fost eliberarata din cutie sa facut ghem pe ea, in fine timpul a trecut aceasta familie isi facuse deja botci si pe naiba stie ca oua nu sunt, si totusi azi am vazut un singur ou pus la o tentativa de botca, sa fi inceput sa oua lucratoarele? ambele familii au fost stropite cu apa cu otet si sirop si pus ceapa pe fund, in stupul gazda am asezat ramele pe mijloc cu matca pusa in cutie, la vreo 2 ore din celalalt stup am pus pe o parte si pe alta ramele prea mare scandal nu au facut, seara am lasat matca din cutie erau curioase cateva dar nu am vazut sa se mapusteasca asupra ei, care a coborat intre ramele cu albinele de unde provine, sper ca pe maine sa nu ma trezesc fara ea.
octavi

Mesajde Doru89 » 22 Sep 2014, 08:38

octavi nici o data sa nu dai cu otet pe albine nu le place oare dece nu se atinge de tine cand esti dat cu otet :lol: .
Cel mai bine faci unificarile cu punerea unei rame cu abline din fam de unde ei matca in stupul in care vrei sal unifici si le lasi 10 ore sau 6 si dupa pui celelate rame cu matca sau poti sa faci acest proces si invers merge fac unificari asa de cam 4 ani de zile si doar cateva situati na mers dar asa a fost si din cauza mea am dat rateu :D
Doru89

Mesajde TDI » 22 Sep 2014, 10:50

Eu folosesc tocmai pentru ca nu le place si sigur uniformizeaza mirosul. Am folosit si ceapa, am folosit si roinita, dar pretul e 2 lei litrul si e usor de administrat, la otet - nu mai trebuie sa scot nimic din stup.
E adevărat ca la temperaturi scăzute, toamna târziu poti sa le unifici fără nimic, doar cu folia, dar oțetul e preventiv. Tin la matcile mele.
Acum fiecare cu tehnologia lui, pierderile conteaza
TDI

Mesajde octavi » 22 Sep 2014, 12:28

un batran ce foloseste zice el otetul de mult timp apicultor de 55 ani acum are 80 ani mai are vreo 100 stupi a spus sa folosesc otet, stau ca pe cuie sa vad daca a omorat matca, e pacat de ea este cumparata in luna aceasta fiind tanara are potential, ploua si inca nu am mers sa verific, se anunta ca se raceste vremea, deci gata cu siropul? am rame scoase cu miere in ele dar nu pe toata suprafata, unde am lipsa am sa descapacesc si pun dupa diafragma.
octavi

Mesajde TDI » 22 Sep 2014, 12:33

Siropul îl trage pana când scade temperatura sub 10 grade, decât turte...
TDI

Mesajde octavi » 22 Sep 2014, 22:09

nu am rezistat si am fost sa vad chiar daca ploua, matca se plimba ca pe centru printre faguri, deci cred ca am reusit cu unificarea. :D
octavi

Mesajde dragos_vintu » 23 Sep 2014, 09:32

Dragilor apropo de ploaie si ce a fost un an dezastros:
http://www.universulargesean.ro/index.p ... uza-vremii
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde dacianrus » 23 Sep 2014, 12:17

Buna ziua! As dori sa achizitionez in aceasta iarna niste stupi ptr ca anul viitor sa imi mai fac sau sa-mi cumpar cativa roi. Am gasit o firma din Oradea care produc stupi. Intrebarea mea este: Nu a cumparat vreunul dintre voi de la ei ca sa aflu si eu o parere despre cum sunt?
Site-ul web al firmei este http://www.xxxxxxxxxxxxxxxx.ro/
Multumesc anticipat!
dacianrus

Mesajde andrei_d » 24 Sep 2014, 19:32

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Gasesc asta numai pe albinele dinr-o singura familie. Cam de doua luni am observat. Este ceva semitransparent. Ce ar putea fi si dece numai la acea familie?
andrei_d

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR