gica.mosu scrie:balasbebe scrie:Folosesc carton pentru legat cartile. Este un carton de aprox. 1 mm grosime. Lungimea de 23 cm si latimea de 2,5 cm.
La 385 gr. de ulei comestibil pun 50 ml tacktic. Asez betele intr-o tava cu capac si torn amestecul. Dupa o zi se pot folosi. Reteta este pentru 160 de bete. In functie de putere si de puiet pun un bat sau doua de familii. La nuclee pun jumate de bat. Il agat cu o scobitoare intre rame.
Bebe,zine si noua: cat timp lasi benzile,ce alte substante mai merg folosite,eficienta la astfel de metode...multumesc -Mosu

P.S..Ai mai folosit si in alti ani

Alarmat de numarul mare de paduchi am facut anul asta un tratament cu metoda descrisa mai sus de Bebe Balas.
Mosule daca mai ai dubii cu paduchii fa acum cat albina mai este desfacuta pe rame, eu sunt foarte multumit.
Am procedat cum este descris si am verificat zilnic la cateva familii cartonul alb pus sub rame. Au cazut cam patru zile si deja au inceput sa roada "betele". Deci eu cred ca 4 zile sunt suficiente si azi o sa le scot.
Eu am folosit un carton de desen mai plin(sub 1mm) si de aceea a mai ramas ceva lichid neabsorbit de "bete". Am pus seara "betele" in solutie, dimineata le-am scos, le-am bagat scobitorile si le-am infipt intr-o placa de polistiren. Le-am lasat la zvantat de dimineata pana seara si seara le-am bagat intre rame.
Deci eu am pana acum in toamna asta(de fapt, anul asta) trei tratamente. Doua cu varachet(la al doilea am pus la cateva familii Tiktac pe benzile de la Varachet si cum am scris mai sus a mers foarte bine!

) si acum, de finisare am bagat dupa cum urmeaza:
la 8-9 rame 2 bete, la 7 rame - 1 "bat" si jumatate, la 6 rame - 1 "bat", la roi jumatate de bat.
Este destul de mult de munca dar....... Rezultatul - foarte bun!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"
Friedrich Ruttner