Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde balasbebe » 21 Sep 2014, 16:06

Folosesc carton pentru legat cartile. Este un carton de aprox. 1 mm grosime. Lungimea de 23 cm si latimea de 2,5 cm.
La 385 gr. de ulei comestibil pun 50 ml tacktic. Asez betele intr-o tava cu capac si torn amestecul. Dupa o zi se pot folosi. Reteta este pentru 160 de bete. In functie de putere si de puiet pun un bat sau doua de familii. La nuclee pun jumate de bat. Il agat cu o scobitoare intre rame.
balasbebe

Mesajde cristi_vidican » 24 Sep 2014, 12:13

Mă sună un consătean să mă întrebe ce s-a întâmplat cu un roi bun care acum mai are 50 de albine și matca. :o De fapt vroia să vadă cum ar putea introduce acea matcă într-un stup cu matcă bătrână, pe care vrea să o schimbe.
Fără să-i pun nicio întrebare îmi zice că a dat cu Varachet care-l are de 2 ani :o
P.S. Cine are VF mai vechi? Dar să fie valabil!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vasilefi » 26 Sep 2014, 08:55

pentru Furetto care e gradul de incalzire a spiralei pentru o folosire optima?
pe langa aburul scos am observat ca mai scotea si picaturi de solutie....
sa fie din cauza ca am incalzit prea mult spirala si astfel solutia iese prea repede?
vasilefi

Mesajde un OM » 27 Sep 2014, 09:59

Inainte de a da flacara, trebuie pompat de 2-3 ori. Pe masura ce spirala se incalzeste, trebuie lasata teava de la varf mai jos decat bazinul cu solutie, pentru ca lichidul de pe spirala inca neincalzita sa se scurga pe jos si nu pe spirala. Dupa ce spirala se inroseste, nu ar mai trebui sa se scurga lichid.
Curgerea de lichid mai se poate intampla din cauza buteliei care nu prea mai are... "putere" :D .
un OM

Mesajde vasilefi » 29 Sep 2014, 09:18

multumesc, am oparit cateva albinute din pacate :(
un alt lucru ce l-am aflat intre timp e ca dupa fiecare utilizare trebuie sa se goleasca recipientul de solutie sa pun apa distilata si sa dau cateva pufuri pentru curatarea serpentinei.
vasilefi

Mesajde mausica » 29 Sep 2014, 09:31

pentru Furetto care e gradul de incalzire a spiralei pentru o folosire optima?

Depinde ce solutie folosesti:ca una e cu lichid de carbuni(sau gaz lampant) si alta treaba e cu ulei de parafina ;)

un alt lucru ce l-am aflat intre timp e ca dupa fiecare utilizare trebuie sa se goleasca recipientul de solutie sa pun apa distilata si sa dau cateva pufuri pentru curatarea serpentinei.

Asta era logica treaba ca dupa fiecare utilizare sa golesti recipientul si sa pui putina solutie curata fara tratament(lichid,gaz sau ulei de parafina)si sa dai cateva pufuri sa se curete serpentina,altfel s-ar putea sa iti ramana pe serpentina si sa se infunde diuza de la iesire(dar o cureti cu o lita sau o sarmulita f f fina).din ce am observat eu la aceste lichide care se folosesc la furetto:
- lichidul de aprins carbunii(si gazul lampant) in combinatie cu taktic nu se omogenizeaza bine decat daca il tii inainte de al baga in aparat la caldurica,iar dupa o perioada de nefolosire daca te uiti la el o sa observi ca se face ca o mazga(insa dupa agitare buna si tinut la o temperatura adecvata totul revine la normal.
-uleiul de parafina in schimb nu are probleme de genul asta,plus ca arderea e f buna si fumul emanat e mult mai dens,DECI recomand ulei de parafina fara doar si poate.
Poate ca la alte aparate merge f bine si cu restul solutiilor insa la modelul meu(nu e sarbesc si nici home-made) merge perfect doar cu ulei de parafina.
Bafta
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde TDI » 29 Sep 2014, 09:40

Nu folositi apa distilata, de fapt nici un fel de apa. Sunt unele pompite care au in interior bilute de otel, arcuri de otel. Ruginesc! La clatire tot cu ulei de parafina.
TDI

Mesajde gica.mosu » 29 Sep 2014, 12:07

balasbebe scrie:Folosesc carton pentru legat cartile. Este un carton de aprox. 1 mm grosime. Lungimea de 23 cm si latimea de 2,5 cm.
La 385 gr. de ulei comestibil pun 50 ml tacktic. Asez betele intr-o tava cu capac si torn amestecul. Dupa o zi se pot folosi. Reteta este pentru 160 de bete. In functie de putere si de puiet pun un bat sau doua de familii. La nuclee pun jumate de bat. Il agat cu o scobitoare intre rame.

Bebe,zine si noua: cat timp lasi benzile,ce alte substante mai merg folosite,eficienta la astfel de metode...multumesc -Mosu :!: P.S..Ai mai folosit si in alti ani :?: :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Adrian Galofteanu » 07 Oct 2014, 06:56

gica.mosu scrie:
balasbebe scrie:Folosesc carton pentru legat cartile. Este un carton de aprox. 1 mm grosime. Lungimea de 23 cm si latimea de 2,5 cm.

Bebe,zine si noua: cat timp lasi benzile,ce alte substante mai merg folosite,eficienta la astfel de metode...multumesc -Mosu :!: P.S..Ai mai folosit si in alti ani :?: :idea:

Alarmat de numarul mare de paduchi am facut anul asta un tratament cu metoda descrisa mai sus de Bebe Balas.

Mosule daca mai ai dubii cu paduchii fa acum cat albina mai este desfacuta pe rame, eu sunt foarte multumit.

Am procedat cum este descris si am verificat zilnic la cateva familii cartonul alb pus sub rame. Au cazut cam patru zile si deja au inceput sa roada "betele". Deci eu cred ca 4 zile sunt suficiente si azi o sa le scot.

Eu am folosit un carton de desen mai plin(sub 1mm) si de aceea a mai ramas ceva lichid neabsorbit de "bete". Am pus seara "betele" in solutie, dimineata le-am scos, le-am bagat scobitorile si le-am infipt intr-o placa de polistiren. Le-am lasat la zvantat de dimineata pana seara si seara le-am bagat intre rame.

Deci eu am pana acum in toamna asta(de fapt, anul asta) trei tratamente. Doua cu varachet(la al doilea am pus la cateva familii Tiktac pe benzile de la Varachet si cum am scris mai sus a mers foarte bine! ;) ) si acum, de finisare am bagat dupa cum urmeaza:

la 8-9 rame 2 bete, la 7 rame - 1 "bat" si jumatate, la 6 rame - 1 "bat", la roi jumatate de bat.

Este destul de mult de munca dar....... Rezultatul - foarte bun!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Closcutz » 09 Oct 2014, 10:56

Ma mancara...degetele sa amestec in 180ml ulei de parafina o sticluta varachet forte si 9ml tactik. La cativa stupi am vazut multe albine zvarcolindu-se prin iarba( s-o iau ca pe selectie... :( ) Paduchi n-am vazut picati la stupii de control(unde am verificat si cand am dat tactik simplu si varachet simplu; atunci au picat binisor). Sa ma bucur ca n-au picat paduchi sau sa cred ca 50% tactik si 50% varachet, substanta de atac, a fost o mare tampenie testata de mine :? .
Closcutz

Mesajde mausica » 09 Oct 2014, 13:33

Azi am facut si eu un tratament cu foggerul iar ca solutie de aceasta data am folosit ulei de parafina cu taktic si............au cazut in draci nemernicii.
mausica

Mesajde italianu » 09 Oct 2014, 13:58

Closcutz scrie:Ma mancara...degetele sa amestec in 180ml ulei de parafina o sticluta varachet forte si 9ml tactik. La cativa stupi am vazut multe albine zvarcolindu-se prin iarba( s-o iau ca pe selectie... :( ) Paduchi n-am vazut picati la stupii de control(unde am verificat si cand am dat tactik simplu si varachet simplu; atunci au picat binisor). Sa ma bucur ca n-au picat paduchi sau sa cred ca 50% tactik si 50% varachet, substanta de atac, a fost o mare tampenie testata de mine :? .

Care-i substanta activa la taktic si care-i la varachet?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 14:16

italianu scrie:
Closcutz scrie:Ma mancara...degetele sa amestec in 180ml ulei de parafina o sticluta varachet forte si 9ml tactik. La cativa stupi am vazut multe albine zvarcolindu-se prin iarba( s-o iau ca pe selectie... :( ) Paduchi n-am vazut picati la stupii de control(unde am verificat si cand am dat tactik simplu si varachet simplu; atunci au picat binisor). Sa ma bucur ca n-au picat paduchi sau sa cred ca 50% tactik si 50% varachet, substanta de atac, a fost o mare tampenie testata de mine :? .

Care-i substanta activa la taktic si care-i la varachet?

Amitraz . Tactik-ul are 12.5% , adica 50% mai putin decat VF(VF mai are si tauflauvalinat/mavrik).
O sticluta de VF echivaleaza cu 13ml de tactik/scabatox(amitraz) .
Are PAB o postare in care atrage atentia asupra excipientilor din aceste produse din care tragi concluzia ca nu trebuie sa le amesteci .
Tactik/scabatox -excipienti care permit dilutia in apa = merge vaporizat .
VF -excipienti care elibereaza amitrazul prin ardere = merge sau nu !?
Am folosit si tactik simplu 10% si tactik + VF in paritate = a cazut varroa in ambele cazuri (gradul de intoxicare !? )
nae

Mesajde italianu » 09 Oct 2014, 14:34

Aparatul de tratat unde se gaseste de cumparat si cit costa? Merci
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Closcutz » 09 Oct 2014, 14:39

Furetto 1300ron cam peste tot acelasi pret. Este foarte rapid, dar dozarea in functie de lada sau familie e relativa rau. Am sa dau cu tactik de acum in colo si am sa reduc un pic dozajul. Azi cred ca am nenorocit mai mult ca sigur un roi bunisor. Parca am intrat intr-o apicultura semi-industriala fara bibilit, fara dragostea hobistului; tratament viteza crapa paduchi, mai crapa si cate un roi, cam naspa :(
Closcutz

Mesajde mausica » 09 Oct 2014, 15:21

Furetto originalul 1200-1300 ron(in ungaria am vazut chiar la 1050-1100ron )
Fogger 300-450 ron
Cum ai reusit sa nenorocesti roiul?Eu sunt multumit de cum functioneaza aparatul meu,cand faceam tratamentul cu benzi de ardere nu cadeau mai bine paduchii ca si cu aparatul actual.....asa ca ma declar super multumit.Plus ca nu mai zic nimic de timpul pierdut atunci pana ii terminam de tratat.....
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE