Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nae » 06 Oct 2014, 22:40

csaa scrie: Posibil sa fi incetat ponta mai devreme. Sambata, daca e timpul frumos, ma uit dupa matca si daca nu e unific cu un roi facut in vara.

Acum ca e rece daca n-are matca ''e ''albina(normal e in ghem ) in tot stupul/pe pereti (de bazait cu nasonovul in sus cand e frig nu se pune ), cand da soarele sunt f multe pe fata stupului bazaind si miscandu-se ''haotic''= cauta matca .
Acum si oricand ca sa stii sigur ca n-ai matca ii bagi larve (o rama sau o bucata ;) ) =si vei vedea .
nae

Mesajde csaa » 07 Oct 2014, 07:36

Multumesc pentru sfaturi si pareri! Astazi fac tratament cu varachet si verific cum stau. Oricum vreau sa vad pe cate rame sa strang familiile.
csaa

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 07:57

Cel mai frig este undeva dupa 7, când poti sa verifici pe cate rame e ghemul. Ideal ar fi ca temperaturile nocturne sa fie sub 7-8 grade Celsius. Atunci deschizi stupul si estimezi populatia dupa forma ghemului.
TDI

Mesajde ovidiu8403 » 08 Oct 2014, 09:06

Domnilor mai priceputi ca mine va intreb urmatoarea . Daca eu am restrains cuiburile in vederea iernarii duminica 05.10.2014 estimand populatia " la cald" din 10 , 1 pe 4 rame ca l-am vazut mai slab in populatie , 7 pe 5 rame (4 rame prea putin pentru el , poate 5 prea mult) si 2 pe 6 rame (clar sunt de 5 rame si acceia ) dar m-am hazardat putin sa-i las mai multa papa am gresit foarte tare ? Lada e cu fund AV ,sus folie pe toata suprafata , iar golul de dupa diafragma l-am indesat cu perini, carton si ziar un fel de anticamera absorbanta de umiditate , . Intrebarea mea pertinenta este : Dauneaza foarte grav ca am lasat o rama in plus ? ca nu-I lada plina de rame :roll: ... In primavara asta nu am umblat in cuib decat pe la 20 Martie cand a trebuit sa adaug rame ... Primavara prefer sa le dau pace pana la controlul general de fond cand vremea imi permite , si de acolo incolo sa adaug rame , nu sa mai stramtorez sau sa trebuiasca sa pun prea repede o rama . E o operatie obligatorie sau nu? sa le fotografiez intr-o dimineata racoroasa si sa le fac cuibul cu numarul de rame exact pe marimea cuibului-ghemului sau e ok si asa , medie 5 rame , la unu mai slab 4 si la doi recunosc ca au una in plus pe 6 rame ... Mancare au toate suficienta cel putin pana la 01.03.2014 , dar in perioada 15.01-01.02 le pun turta-n cap...(0.5KG) preventiv. Multumesc anticipat de raspunsuri !
Si inca op intrebare aiurea , in conditiile de mai sus , duminica 05.10. am dat al 2-lea varachet - 4 picaturi . Oare am exagerat ? , puiet capacit(larvar) sau necapacit 0 in toate , oua nu cred la ora asta ca mai baga . , duminca asta 12.10.2014 dau al 3-lea , dau cu 3 sau 4 picuri ? Daca mai imi ramane de un tratament sa-l fac si al 4-lea in 19.10 sau nu ?sau il dau in martie-aprilie? ca imi expira si la anu in toamna iau al flacon .

Cu stima,
Rosca Ovidiu -Sighetu Marmatiei
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Dila Daniel » 08 Oct 2014, 09:14

la prima intrebare-nu este problema daca au o rama in plus.Important este sa aiba miere pe cele pe care formeaza ghemul.
recomandare-descapaceste(zgarie)cel putin partea exterioara a ramei in plus,sa o traga ele in cuib
tot recomandare,scoate toate prostiile din spatiul gol de dupa diafragma

la al doilea aspect(cel cu varachetul)-respecta INTOTDEAUNA prospectul si pune picaturi in functie de volumul lazii si nu dupa cel al familiei de albine sau dupa cum credem noi ca este bine!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu8403 » 08 Oct 2014, 14:19

Multumesc . Pai prostiile alea umple lada , iar la puiet in febr. volumul de lada ce trebuie incalzit e mai mic , deci economie de energie si mancare . Pe cand e puietu aproape ca inchid suberul sa retin mai multa caldura in lada astfel creez umiditate in stup care e atrasa in anticamera de ziare si cartoane .Nu cre ca e o prostie fff mare . Cu varachetu am dat prea mult clar 3 picaturi cf. prospect sunt suficiente pentru volumul de lada 1/2* dadand 12 R. :P Mersi
ovidiu8403

Mesajde lucky5strike » 08 Oct 2014, 14:25

Atunci cand incepe puietul in primavara, cel mai important lucru e ca albina sa ocupe 8 rame din 10.
Iar cele 4 rame ce marginesc ghemul bilateral, sa aiba rezerve bune.

Daca mergi pe 12 rame, e alt drum.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ovidiu8403 » 08 Oct 2014, 16:23

lucky5strike scrie:Atunci cand incepe puietul in primavara, cel mai important lucru e ca albina sa ocupe 8 rame din 10.
Iar cele 4 rame ce marginesc ghemul bilateral, sa aiba rezerve bune.

Daca mergi pe 12 rame, e alt drum.

Cu tot respectu da nu inteleg la ce te referi .!?! :? lazile mele sunt vertical 12 Rame Dadant cu magazii 1/2 rame, ingrosate .
ovidiu8403

Mesajde Dila Daniel » 08 Oct 2014, 21:59

ovidiu8403 scrie: ...volumul de lada ce trebuie incalzit ...

gresit!...
ovidiu8403 scrie:...astfel creez umiditate in stup care e atrasa in anticamera de ziare si cartoane...

si dupa ce este atrasa...unde o cedeaza?
ovidiu8403 scrie:...Nu cre ca e o prostie fff mare ...

diferentza este ca tu crezi ...eu stiu sigur
ovidiu8403 scrie:... Cu varachetu am dat prea mult clar 3 picaturi cf. prospect sunt suficiente pentru volumul de lada 1/2* dadand 12 R...

la un volum de lada de 6 rame 1/1,personal asi da 2 picaturi.

in rest sanatate,iar deciziile(si banii)sunt la tine!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu8403 » 09 Oct 2014, 07:27

ovidiu8403 scrie:creez umiditate in stup care e atrasa in anticamera de ziare si cartoane .
Le inlocuiesc , umiditate nu am in cuib , ziarele sunt ude dar ramele sunt uscate . Hai noroc , Mersi ca ai avut rabdare cu mine . :D
ovidiu8403

Mesajde igo1 » 09 Oct 2014, 19:33

Bună seara as dori sa întreb dacă e bine sa fac nuclee de împerechere cu rame 1/2. Am proiectat unul comun pt 10 nuclee în aceeași lada însă nu am început construcția lui pana nu aflu păreri de la voi. Am gândit fiecare nucleu sa fie a câte 2 rame de jumătate și un hrănitor clasic. Vreau sa fac măcar 2 astfel de lăzi pentru a-mi asigura reginele necesare pe viitor deoarece anul acesta fiind la început voi intra în iarna cu unele regine nesatisfăcătoare dpdv calitativ. Am mai făcut câteva din polistiren însă e mai greu de lucrat cu acest material. Așadar mai are cineva? E bine sa le fac astfel?
igo1

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 19:57

Gasesti informatie pe aceasta tema garla , nu le am cu IT sa te indrum dar cauta .
Dimensiunea ramei nu o comentez (am 1/1 si rame de 12cm/15cm ) depinde ce vrei si cum simti ; o matca de calitate se VEDE in albina multa ... ; nu inteleg nucleul sub 3 rame ;) = e ilogic
De ce crezi ca nu se imperechiaza in pavilion !? ( se imperechiaza dar rateaza gaura la intoarcere ), daca ai 3 matci ecluzionate cu o zi inainte albinele vecine dezerteaza si matcile lor mor in botci sau singure; cum ii repopulezi !?
Parerea mea .
nae

Mesajde igo1 » 09 Oct 2014, 21:39

Eu nu am pavilion și nici nu am pomenit de el. Însă am câteva mătci din botci de salvare doar la ele mă refeream.
igo1

Mesajde gica.mosu » 10 Oct 2014, 21:30

igo1 scrie:Bună seara as dori sa întreb dacă e bine sa fac nuclee de împerechere cu rame 1/2. Am proiectat unul comun pt 10 nuclee în aceeași lada însă nu am început construcția lui pana nu aflu păreri de la voi. Am gândit fiecare nucleu sa fie a câte 2 rame de jumătate și un hrănitor clasic. Vreau sa fac măcar 2 astfel de lăzi pentru a-mi asigura reginele necesare pe viitor deoarece anul acesta fiind la început voi intra în iarna cu unele regine nesatisfăcătoare dpdv calitativ. Am mai făcut câteva din polistiren însă e mai greu de lucrat cu acest material. Așadar mai are cineva? E bine sa le fac astfel?

....Intra pe pag mea personala- fila 3 si gasesti ce-ti tb...Am facut si cutii cu 6nuclee/2rame cu 2urdinise fata+ spate si unul stg+1 dreapta= mai buni cele cu 4=un urdinis pe fiecari latura :!: ...Pe pag 10 ai cutii pt nuclee 3ori 2 rame 1/1 si......alte modele...Spor!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 21:32

igo1 scrie:Eu nu am pavilion și nici nu am pomenit de el. Însă am câteva mătci din botci de salvare doar la ele mă refeream.

Eu nu am zis ca ai pavilion cum nici d-ta n-ai zis ca ai matci de salvare ci necorespunzatoare si oricum nu conteaza :(
Am mai fost ''acuzat''ca ma exprim ''alambicat'' dar nici cititorul nu se osteneste sa traduca . :roll:
-o incalzire CORECTA a puietului presupune ca rama sa fie ouata pe ambele parti = inseamna minim 3 rame in nucleu -ghemul se face pe rama din centru .
-ce intelegi prin ''se imperecheaza dar rateaza gaura''? , datorita densitatii mari la pavilion sau intr-o cutie cu 10 posturi rata/procentul de imperechere e mic + datorita apropierii si neetanseitatii partilor despartitoare ale cutiei feromonul vecinei atrage albina si vei avea ''posturi'' depopulate .
Umila mea parere .
nae

Mesajde NicolaeG » 12 Oct 2014, 09:10

Am gasit pe rame si pe podisor niste viermi albi. Imi poate spune cineva ce sunt? Cum pot sa scap de ei?
NicolaeG

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR