Domnilor mai priceputi ca mine va intreb urmatoarea . Daca eu am restrains cuiburile in vederea iernarii duminica 05.10.2014 estimand populatia " la cald" din 10 , 1 pe 4 rame ca l-am vazut mai slab in populatie , 7 pe 5 rame (4 rame prea putin pentru el , poate 5 prea mult) si 2 pe 6 rame (clar sunt de 5 rame si acceia ) dar m-am hazardat putin sa-i las mai multa papa am gresit foarte tare ? Lada e cu fund AV ,sus folie pe toata suprafata , iar golul de dupa diafragma l-am indesat cu perini, carton si ziar un fel de anticamera absorbanta de umiditate , . Intrebarea mea pertinenta este : Dauneaza foarte grav ca am lasat o rama in plus ? ca nu-I lada plina de rame

... In primavara asta nu am umblat in cuib decat pe la 20 Martie cand a trebuit sa adaug rame ... Primavara prefer sa le dau pace pana la controlul general de fond cand vremea imi permite , si de acolo incolo sa adaug rame , nu sa mai stramtorez sau sa trebuiasca sa pun prea repede o rama . E o operatie obligatorie sau nu? sa le fotografiez intr-o dimineata racoroasa si sa le fac cuibul cu numarul de rame exact pe marimea cuibului-ghemului sau e ok si asa , medie 5 rame , la unu mai slab 4 si la doi recunosc ca au una in plus pe 6 rame ... Mancare au toate suficienta cel putin pana la 01.03.2014 , dar in perioada 15.01-01.02 le pun turta-n cap...(0.5KG) preventiv. Multumesc anticipat de raspunsuri !
Si inca op intrebare aiurea , in conditiile de mai sus , duminica 05.10. am dat al 2-lea varachet - 4 picaturi . Oare am exagerat ? , puiet capacit(larvar) sau necapacit 0 in toate , oua nu cred la ora asta ca mai baga . , duminca asta 12.10.2014 dau al 3-lea , dau cu 3 sau 4 picuri ? Daca mai imi ramane de un tratament sa-l fac si al 4-lea in 19.10 sau nu ?sau il dau in martie-aprilie? ca imi expira si la anu in toamna iau al flacon .
Cu stima,
Rosca Ovidiu -Sighetu Marmatiei
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...