Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intrebare

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 10 Noi 2014, 22:14

Nu sti .vezi ca nu sti ? :oops:
Nai foaia unde scrie in carte daia nu raspunzi ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 10 Noi 2014, 22:16

peterneamt scrie::lol: :lol: :lol:
;)

Dumeata lucrezi la garda ? Ai voie sa pui film cu colegi dumeatale de servici ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 10 Noi 2014, 22:22

cristian bh scrie:Ovidiu ,cred ca colegul vrea sa-ti spuna ca nu tot ce zboara se mananca,si mai ales nu face miere ,
!

Asam vrut sa spui si ieu.
Cum tot ce zboara sa mananca ?
Nare cum . Decat lupiii se mananca intre dansiii , sti de la cine au invatat sa faca asa ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ovidiu8403 » 11 Noi 2014, 08:33

Evident in cuib siropelu , nu am leaturile superioare frezate ,bag o farfuriuca sub folie ,asa sta si siropelu caldut ... pentru puiuti :lol:

Iernare usoara !
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde ovidiu8403 » 11 Noi 2014, 08:37

Asam vrut sa spui si ieu.
Cum tot ce zboara sa mananca ?
Nare cum . Decat lupiii se mananca intre dansiii , sti de la cine au invatat sa faca asa ?

Ba varu ! Esti fumat deja ... du-te si canta la alta masa, ca ne-am saturat de prostia ta ! Nu ne mai agasa cu tampenii , hai repede... du-te si inchde-ti stupii si pe tine la gura (scris) o data cu ei .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde igo1 » 11 Noi 2014, 10:31

As dori sa știu dacă în loc de turta de zahar făcută cu miere, se poate administra doar miere cristalizata. Peste tot am văzut rețetă care conține zahar. Presupun ca acesta este folosit ca liant pentru ca turta sa nu se scurgă peste albine. Eu însă an miere cristalizata și as dori ca prin ianuarie sa le dau fără zahar. Cum ar trebui sa procedez? Dacă o pun pe o farfurie de plastic vor urca albinele la ea? Sau pot sa o pun în pungi pe care sa le găuresc din loc în loc? Varianta cu punga mi se pare mai la îndemână albinelor însă mie frica sa nu curgă. Va rog un sfat de la cei care au mai făcut. Nu vreau în nici un chip sa dau zahar. Siropul de stimulare tot din miere va fi compus.
igo1

Mesajde joohny » 11 Noi 2014, 10:42

igo1 scrie:As dori sa știu dacă în loc de turta de zahar făcută cu miere, se poate administra doar miere cristalizata. Peste tot am văzut rețetă care conține zahar. Presupun ca acesta este folosit ca liant pentru ca turta sa nu se scurgă peste albine. Eu însă an miere cristalizata și as dori ca prin ianuarie sa le dau fără zahar. Cum ar trebui sa procedez? Dacă o pun pe o farfurie de plastic vor urca albinele la ea? Sau pot sa o pun în pungi pe care sa le găuresc din loc în loc? Varianta cu punga mi se pare mai la îndemână albinelor însă mie frica sa nu curgă. Va rog un sfat de la cei care au mai făcut. Nu vreau în nici un chip sa dau zahar. Siropul de stimulare tot din miere va fi compus.

Va salut.Mierea zaharisita se pune intr-o camera mai calduta citeva zile pt. a se mai lichefia un pic (pt. a se putea lucra cu ea mai usor) dupa care se pune in pungi,se da cu facaletul pt. a ajunge la o inaltime de 1 cm dupa care se pune deasupra cuibului ,nu am facut gauri la pungi.Eu asa am facut si a fost OK (mierea nu sa prelins).Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 10:58

Un articol canadian:
"Hrănirea
Modalitatile de suplimentare sau stimulare a familiei de albine in perioade diferite ale anului, pentru a-i mari viabilitatea. Dupa ce mierea a fost extrasa este vital ca albinele sa aibă suficiente rezerve pentru a le permite să treacă iarna pana primăvara devreme, altfel vor muri de foame, unul din cele mai mari esecuri ale unui stup iernat. In zona noastră stupii au nevoie de aproximativ 45,5 kg rezerve. Tradus intr-o matematica simpla, fiecare rama (dimensiune standard - 3/4 probabil) va contine aproximativ 3,2 kg, un stup examinat toamna târziu ar trebui sa aibă mai mult de 14 rame de rezerve capacite. Daca nu are, trebuie hraniti, rapid.
Pentru hrănirea de iarna
Un sirop 2-1 intr-un hrănitor superior trebuie administrat suficient de devreme încât albinele sa converteasca si sa sigileze rezervele pentru iarna. Ar trebui sa ne aducem aminte ca albinele au nevoie de caldura pentru a lucra si o temperatura diurna rezonabila este esentiala pentru a le oferi timpul necesar pentru convertire(ventilare, invertire). Cu hrănirea din timpul toamnei ar trebui administrate cantitati mari in perioade scurte de timp. Daca ar trebui sa completam doar furnizand cantitati mici pericolul stimulării cresterii de puiet, este foarte posibil, exact inversul a ceea ce avem nevoie.
Hranind cantitati mari rapid orice celule care devin goale in catul superior de la puietul eclozionat târziu vor fi umplute, forțând regina in catul inferior. Pozitia perfecta pentru începerea iernarii.
O întrebare interesanta?
Este zaharul mai bun ca mierea pentru hrănire? Raspunsul simplu, da, zaharul este mai bun. Se pare ca exista mai puține substante solide in zahar, asadar albinele au mai putine reziduuri de eliminat in timpul zborurilor de curatire. Este posibil sa hranim cu miere rămasă de la extractia din toamna, dar trebuie subliniat ca nu trebuie folosită mierea încălzită sub nici o forma, altfel diareea este aproape garantata.
Gândirea alternativă in folosirea zahărului, este ca are o valoare nutrițională mai scăzută, asa încât mierea este cea mai buna hrana pentru iarna."
TDI

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 11:05

Mierea este extraordinara daca e in rame, capacita. Hrănirea unei familii slabe poate duce la prelingerea ei si decimarea familiei.
Fiecare sort de miere are caracteristicile ei, daca ai rapiță - e mai puțin probabil sa curga. Eu am folosit in februarie, martie, pungi de miere de 500 gr - 1 kg. N-am avut probleme. Dar daca ai avut Nosema in stupina ar fi mai bine sa nu folosești miere.
Poti curata partea superioara a ramelor asa încât sa nu mai fie ceară. Cred ca daca nu ai rezerve suficiente ai putea începe sa le dai turte de zahar sau miere chiar de acum, in asa fel încât sa-si păstreze rezervele din rame. Dar, hranind cu miere poti stimula începerea sau continuarea cresterii de puiet. Eu pentru asta am folosit pungile de miere, rezerve având mai mult decât suficiente.
Rămâne la latitudinea ta. O marja de siguranta ar fi, o plasa de tantari decupata si pusa sub punga, punga fiind bine lipita de plasa. N-as folosi metoda asta.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 11 Noi 2014, 11:41

TDI scrie:Este zaharul mai bun ca mierea pentru hrănire? Raspunsul simplu, da, zaharul este mai bun. Se pare ca exista mai puține substante solide in zahar, asadar albinele au mai putine reziduuri de eliminat in timpul zborurilor de curatire. Este posibil sa hranim cu miere rămasă de la extractia din toamna, dar trebuie subliniat ca nu trebuie folosită mierea încălzită sub nici o forma, altfel diareea este aproape garantata.
Gândirea alternativă in folosirea zahărului, este ca are o valoare nutrițională mai scăzută, asa încât mierea este cea mai buna hrana pentru iarna."

Salut Daniel!
Ma macina chestiunea asta. Un link cu sursa informatiei?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 11:57

Mi-am adus aminte de o expresie folosita in articol si cu Google, am găsit sursa.
http://www.beeworks.com/informationcentre/feeding.html
TDI

Mesajde nae » 11 Noi 2014, 12:57

igo1 scrie:As dori sa știu dacă în loc de turta de zahar făcută cu miere, se poate administra doar miere cristalizata.

Mierea bate TOT ; administrarea e mai complicata .
Daca ghemul e ''sanatos'' nu-i problema daca e slabut cand e mai rece (noaptea) se strange si punga curge , se naclaiesc si incep problemele .Sa nu gauresti punga.
In farfurie se ingramadesc , lipesc si n-o sa-ti placa .
nae

Mesajde igo1 » 11 Noi 2014, 16:21

Vă mulțumesc din suflet celor care ați răspuns. Așadar pt familii slabe nu prea e recomandat. Am sa rețin asta.
igo1

Mesajde akaju » 11 Noi 2014, 23:52

Evolutia unei familii de albine o dirijeaza Dumnezeu. Putem introduce noi siroape, turte proteice, medicamente, faguri la crescut, putem face turism/transhumanta de la rapita la salcam la tei si de acolo la floare pana-i lumea; putem avea lazi pe 10,12 ,16,18,magazii de jumate,trei sferturi sau intregi, daca El considera ca nu e momentul nostru ne mai lasa sa asteptam cateva sezoane.
akaju

Mesajde akaju » 11 Noi 2014, 23:54

Sa nu uitam totusi albina si omul ;)
Ultima oară modificat de akaju pe 11 Noi 2014, 23:58, modificat 1 dată în total.
akaju

Mesajde proapis13 » 11 Noi 2014, 23:57

akaju scrie:Evolutia unei familii de albine o dirijeaza Dumnezeu.

Ia dezvolta ideea ca pare interesanta...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR