Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ovidiu8403 » 26 Noi 2014, 11:00

varza scrie:Buna tuturor.Am si eu o mare nedumerire la una din familii la efectuarea tratamentului cu oxalic aum vreo 3 saptamani am constatat un ghem puternic pe 6 intervale. Ghemul era in partea din fata a stupului. Problema era faptul ca albinele se aflau la 2 palme distanta de leatul superior (vb de rama centrala) pe ramele din margine fiind mai multa miere(spre exemplu pe ramele marginase albinele se aflau la jumatatea ramei sau mai jos). Intrebarea mea este daca se vor ,,imprumuta,,, albinele din centru de la cele din margine sau in cazul in care se va termina portiunea de miere din fata se vor muta in spate unde mai au miere sau trebuie sa intervin cu turte ?

In cazul in care e fff frig ghemul nu se desface fiecare albina avand acces doar la mierea de pe intervalul ei , nu se vor imprumuta sa iti raspund la obiect , ghemul se va deplasa pe masura ce consuma mierea din fata lazii (urdinis) spre spatele lazii iar apoi in sus pe rame unde daca nu gaseste papa moare de foame . Cand va ajunge in spate pune turta , altfel urca in sus si moare de foame . Daca insa dam de niste zile calduroase se mai afaneaza atunci daca ai o "fereastra" cum spuneam faci o miscare de rame exterioare spre centru sau vi cu o rama de la magazie cu multa miere in ea si o bagi central .

Organizare deficitata a cuibului de iernare (din partea apicultorului, fireste) Sau despre cum sa intrii la iernare direct cu stangu` inainte :oops:

Rezolvarea ?
"secret profesional" ca sa citez o postare de zilele trecute. ;)

Atotstiutorule " alt stupar " nu ti-am citit macar un singur mesaj in care sa dai si tu un raspuns de bun simt . In profunzimea de atotcunoscator in ale apiculturii si cu inteligenta ta ridicata coborata de la cetatea Soimos ,reconfigureaza-ti atitudinea in forumul acesta ca nu ai inventat tu coada la cireasa . Nu se gasesc pe aici , elevi precum mine sa puna o intrebare si vine ditamai academicianul sa-ti dea peste nas cu raspunsuri de genu : stai jos! esti prost . Sunt aici profesori care dau raspunsuri de folos , nu ironice din cocotier !
Multumesc .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Noi 2014, 12:00

Ovidiu , il cunosc pe Adi de ceva vreme !!! Gresesti in privinta lui !!! Dar poate ca este o prima impresie falsa !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde varza » 26 Noi 2014, 12:19

Multumesc de raspunsul prompt al domnului Ovdiu.De asemenea multumesc si domnului alt stupar pentru raspuns, oferind macar un punct de plecare al problemei chiar daca mai apasat sa zic asa..... da macar sa nu ne imbatam cu apa rece :D . Deci sa inteleg ca nu se vor imprumuta daca este f frig intre intervale dar macar se vor deplasa daca este f frig spre spatele lazi unde mai au rezerve ?
varza

Mesajde bmdna » 26 Noi 2014, 12:56

Salut!

In timpul iernarii ghemul se deplaseaza dupa provizii, intai pe verticala de jos in sus, apoi pe orizontala din fata spre spatele stupului. Cu turta este bine sa se intervina inainte ca cele mai avansate intervale (cele de pe mijloc) sa ajunga la peretele din spate. Daca albinele de pe intervalele mediane ajung la perete vor sesiza ca proviziile s-au terminat si vor intra in panica. Panica se va transmite si la celelelate intervale care inca mai au provizii, prin urmare aceste albine vor manca foarte mult, se vor incarca si ar putea sa se scape in stup. Si de aici ar fi foarte complicata treaba. Cand vezi ca ghemul a ajuns in fata in partea de sus si a inceput sa mearga spre spate, neaparat sa le pui turta.

Sanatate!
bmdna

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Noi 2014, 13:00

Ghemul se deplaseaza in sus prima data , este adevarat , apoi se deplaseaza spre peretele stupului CARE ESTE SPRE SOARE !!! Daca peretele spre soare este cel cu urdinisul , atunci ghemul se deplaseaza in fata !!!
Nu prea cred sa fi pus stupul cu urdinisul spre nord !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ovidiu8403 » 26 Noi 2014, 13:20

Si inca ceva , tot ca de la incepator la incepator , prezenta unui numar de albine (de la cateva la cateva zeci, o mana de ele sa spunem) deasupra pe rame nu indica neaparat faptul ca nu mai rezerve , ci ca e mai cald deasupra si ele cauta aceasta caldura . In astfel de situatii cercetezi cu un bat subtire prin intervale mierea din coronite in partea superioara a ramelor ... Bafta.
ovidiu8403

Mesajde ovidiu8403 » 26 Noi 2014, 13:27

ves.lucian.zabrani scrie:Ovidiu , il cunosc pe Adi de ceva vreme !!! Gresesti in privinta lui !!! Dar poate ca este o prima impresie falsa !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!

Si tie sanatate ,l-am studiat umpic printre postari, nu numai mie ce mi-a raspuns ,si altora, am mai cautat dupa raspunsurile d-lui Adi si cam toate pastreaza acceasi linie ironica , un fel de vorbit la "bascalie" . Hai sa fim colegiali , uite, oameni (jos palaria) precum proapis 13 , TDI si altii mi-au dat info pretioase , nu raspunsuri de genu "secret profesional" , daca e secret la ce mai citeste ce intreaba novicii si se mai si oboseste sa scrie ?.De ma duc la doctor cu o problema ... astept solutii , remedii , sfaturi , o vb buna nu reprosuri ...
ovidiu8403

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Noi 2014, 13:56

Nu suntem toti la fel !!! Asa sunt majoritatea meseriasilor !!! Nu prea mai au rabdare cu noi , incepatorii !!!
Daca ai putea sa citesti toate postarile lui Adi de pe forum , nu vei avea decat de castigat !!! Numai ca sunt cam " imprastiate " pe tot forumul !!!

ves.lucian.zabrani

Mesajde zip2006 » 26 Noi 2014, 14:17

Fratilor daca in toamna a-ti lasat mincare sau a-ti completat unde nu era nu va face-ti probleme cum se deplaseasa ghemul, albina se duce dupa mincare se muta peste rame ghemul (daca are loc lasat intre rame si podisor).Regula ,mincare suficienta ,tratamente facute corect ,si liniste cit mai multa fara interventii in timpul iernii stuparul pregatind logistica pentru sezonul activ saluare.
zip2006

Mesajde Dicu Ion » 26 Noi 2014, 14:36

Johny Asa este .uleiul indiferent de care este ,contine lipde .Am invatat si eu de la un stupar mai batrin.
Dicu Ion

Mesajde un OM » 26 Noi 2014, 18:59

Cu o pagina in urma afirmam ca eu fac tratamentul contra varoua cand temperatura bate peste, sau atinge 14-15 grade Celsius. Mai dadeam indicatia ca tratamentul sa se faca spre seara. Aceasta indicatie trebuie citita in sensul "spre" si nu seara. Acum nu mai conteaza. Analiza literara pe text am facut...in clasele gimnaziale, acum nu cred ca trebuie luat fiecare cuvant la puricat, dar daca trebuie, o fac si pe aceasta. Multumesc oricaruia ma trage de maneca.
un OM

Mesajde joohny » 26 Noi 2014, 19:19

Va salut.Revin cu intrebarea:
joohny scrie:Va salut.La prepararea turtelor este indicat sa adaugam si ulei de FS.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 26 Noi 2014, 19:24

Dicu Ion scrie:Johny Asa este .uleiul indiferent de care este ,contine lipde .Am invatat si eu de la un stupar mai batrin.

VA salut.Deci este bine daca adaugam ulei? 50 ml./l sirop sau la 1kg turta?Multumesc .Sanatate.
joohny

Mesajde alt stupar » 26 Noi 2014, 20:52

varza scrie:Multumesc de raspunsul prompt al domnului Ovdiu.De asemenea multumesc si domnului alt stupar pentru raspuns, oferind macar un punct de plecare al problemei chiar daca mai apasat sa zic asa..... da macar sa nu ne imbatam cu apa rece :D . Deci sa inteleg ca nu se vor imprumuta daca este f frig intre intervale dar macar se vor deplasa daca este f frig spre spatele lazi unde mai au rezerve ?

Of Doamne... mii de scuze, o regretabila confuzie la mijoc, intre tine si un coleg "vulpea" care zilele trecute a folosit sintagma "secret profesional" pentru a raspunde unei intrebari asemanatoare. Batranetea, bat-o vina... :oops:
Inca odata... scuzele mele si ma revansez fata de tine cu proxima ocazie !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 26 Noi 2014, 21:06

ovidiu8403 scrie:
Atotstiutorule " alt stupar " nu ti-am citit macar un singur mesaj in care sa dai si tu un raspuns de bun simt .

De mah, iaca ca taman ma uitai pe propiul profil si vad ca se-adunara fix 2484 de mesaje.
Acuma daca zici ca le citisi pe toate si nimic nimicutza de bun simt, eu nu te contrazic, asa o fi... ca nah, nu-i putin lucru sa dedici atata timp unei cauze dintrastea... :oops:
Dar... da-o-ncolo treaba, tot cred ca vreo 4 au fost asa... mai "simtite". Deci, tocmai alea iti scapara ? :shock:

Bai... sau poate le-o fi sters careva pe motiv ca-mi stricau reputatia ??? :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde peterneamt » 26 Noi 2014, 21:27

1. Principalul pericol atunci când facem tratamente antivarroa cu amitraz toamna târziu, este dat de posibilitatea ca matca şi o parte din albine să se refugieze dincolo de diafragmă ( mai ales dacă avem rame acolo ) şi să-şi facă cuibul acolo unde rezervele de hrană lipsesc sau sunt insuficiente.
2. Uleiul alimentar se foloseşte doar în hrana ce conţine antibiotice şi are ca scop obligarea albinelor să consume hrana fără a o depozita în faguri..........Timpul de consum a unei astfel de hrană de către albine creşte de 3-5 ori şi astfel antibioticul este prezent mai mult timp în intestinul albinei .......şi nu există riscul apariţiei antibioticelor în mierea recoltată. ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR