varza scrie:Buna tuturor.Am si eu o mare nedumerire la una din familii la efectuarea tratamentului cu oxalic aum vreo 3 saptamani am constatat un ghem puternic pe 6 intervale. Ghemul era in partea din fata a stupului. Problema era faptul ca albinele se aflau la 2 palme distanta de leatul superior (vb de rama centrala) pe ramele din margine fiind mai multa miere(spre exemplu pe ramele marginase albinele se aflau la jumatatea ramei sau mai jos). Intrebarea mea este daca se vor ,,imprumuta,,, albinele din centru de la cele din margine sau in cazul in care se va termina portiunea de miere din fata se vor muta in spate unde mai au miere sau trebuie sa intervin cu turte ?
In cazul in care e fff frig ghemul nu se desface fiecare albina avand acces doar la mierea de pe intervalul ei , nu se vor imprumuta sa iti raspund la obiect , ghemul se va deplasa pe masura ce consuma mierea din fata lazii (urdinis) spre spatele lazii iar apoi in sus pe rame unde daca nu gaseste papa moare de foame . Cand va ajunge in spate pune turta , altfel urca in sus si moare de foame . Daca insa dam de niste zile calduroase se mai afaneaza atunci daca ai o "fereastra" cum spuneam faci o miscare de rame exterioare spre centru sau vi cu o rama de la magazie cu multa miere in ea si o bagi central .
Organizare deficitata a cuibului de iernare (din partea apicultorului, fireste) Sau despre cum sa intrii la iernare direct cu stangu` inainte![]()
Rezolvarea ?
"secret profesional" ca sa citez o postare de zilele trecute.
Atotstiutorule " alt stupar " nu ti-am citit macar un singur mesaj in care sa dai si tu un raspuns de bun simt . In profunzimea de atotcunoscator in ale apiculturii si cu inteligenta ta ridicata coborata de la cetatea Soimos ,reconfigureaza-ti atitudinea in forumul acesta ca nu ai inventat tu coada la cireasa . Nu se gasesc pe aici , elevi precum mine sa puna o intrebare si vine ditamai academicianul sa-ti dea peste nas cu raspunsuri de genu : stai jos! esti prost . Sunt aici profesori care dau raspunsuri de folos , nu ironice din cocotier !
Multumesc .