Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde danielM » 03 Dec 2014, 11:29

Dupa parerea mea si la nivelul la care sunt acuma, nu vad deloc avantajos cuibul Mer pe trei corpuri .In loc sa-mi usurez munca sau sa maresc cpacitatea de lucru pe numar mai mare de stupi (pentru ca asta-i scopul multietajatilor in principal), cred ca mi-as complica viata deageaba. Daca aveti matci asa de bune incat 2 corpuri de Mer utilizate la maxim nu le ajung, atunci treceti cuibul pe 2 caturi ME, si nu va mai da-ti dureri de cap cu atatea corpuri, cu doua intreruperi de cuib, cu atatea rame, cu corpul de jos folosit la jumatate,cu probleme la iernare, etc.
Eu care fac pastoral , atunci cand am lasat Mer-ul pe 3 corpuri pt. cuib, ori caram dupa mine catul de sus plin cu miere, ori aveam corpul de pe fund neutilizat complet ( cam jumatate), astea toate pe spatele meu la incarcat/descaracat.
Eu am cuibul de Mer pe 2 corpuri si e suficient, pentru ca fortez matca sa utilizeze mai bine spatiul de cuib.
= O parere.
danielM

Mesajde feederman » 03 Dec 2014, 12:02

ghitacusman scrie: Eu am renuntat la stas ,in ideea de a lucra si cu familii mai " slabe ",cele puternice le las pentru profesionisti ,luand in calcul ca sant incepator ,fiecare zi e un nou inceput (am micit dimensiunea stupului pe orizontala ) . .

Interior 450x 375x( 238) . Pe care anume ai redus-o? La ce valoare?
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde andrei_calinescu » 03 Dec 2014, 12:48

alt stupar scrie:Andrei, ori ne scapa ceva din intelesul termenului exclusiv ori vorbim de "stupşori"
La un stup normal in timpul iernarii cuibul nu are cum sa fie EXCLUSIV intr-un cat MER (n.n. H=162 mm) pentru siplu motiv ca... nu incape !
Cu sau fara raschetari sau trioletari, indiferent daca sub MER e Dadadant sau Langstroot... daca vorbim de stupi... atunci circumferinta sferei ghemului unui stup normal nu are cum sa se turteasca de bunavoie si nelimitat de spatiu EXCLUSIV pe un cat de MER.
Repet, daca vorbim de stupi ! Ca dac-o dam c-a fost an rau si musca-i cam rara-n lada... atunci accept orice :P

Asa e Adi, nu ma refeream la prima parte a iernii. Nici n-ar avea cum sa fie numai in cat, intrucat e 100% capacita.
andrei_calinescu

Mesajde feederman » 03 Dec 2014, 12:52

ghitacusman scrie:in sectiune orizontala ,interior 260 / 360 ,rama 150 , fara umerase ,pat cald ,...

Un fel de nuclee suprapuse.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Bambucha » 03 Dec 2014, 16:04

danielM scrie:Dupa parerea mea si la nivelul la care sunt acuma, nu vad deloc avantajos cuibul Mer pe trei corpuri .In loc sa-mi usurez munca sau sa maresc cpacitatea de lucru pe numar mai mare de stupi (pentru ca asta-i scopul multietajatilor in principal), cred ca mi-as complica viata deageaba. Daca aveti matci asa de bune incat 2 corpuri de Mer utilizate la maxim nu le ajung, atunci treceti cuibul pe 2 caturi ME, si nu va mai da-ti dureri de cap cu atatea corpuri, cu doua intreruperi de cuib, cu atatea rame, cu corpul de jos folosit la jumatate,cu probleme la iernare, etc.
Eu care fac pastoral , atunci cand am lasat Mer-ul pe 3 corpuri pt. cuib, ori caram dupa mine catul de sus plin cu miere, ori aveam corpul de pe fund neutilizat complet ( cam jumatate), astea toate pe spatele meu la incarcat/descaracat.
Eu am cuibul de Mer pe 2 corpuri si e suficient, pentru ca fortez matca sa utilizeze mai bine spatiul de cuib.
= O parere.

Salut interventiile tale, sunt foarte de acord ca totul trebuie adaptat prin prisma tipului de stuparit/bazei melifere/vremii/rasei de albine. Ceea ce merge de minune in Banat s-ar putea sa dea gres in Harghita. Asta e si frumos ca nu putem aplica o teorema, ci mai sunt si derivari.
Din descrierea ta reiese ca ai avea fracturat cuibul in prea multe intreruperi, nu te contrazic insa eu personal nu am avut aceasta problema in zona Ilfov, am constatat in multe cazuri ca un cuib lasat doar pe 2 c ~ echivalent cu 10 r dadant este insuficient in aprilie-mai, mai ales ca in corpul superior se regasesc rezerve generoase care dispar d-abia treptat-treptat pe masura ce creste familia. O familie cu un cuib constrans doar pe 2 corpuri de MER nu da randamentul uneia ce are libertate mai mare de desfasurare.
Este adevarat ca c1 la o familie de putere medie este partial gol, insa cu o mutare de jos in sus acesta se poate umple cu miere/puiet in functie de gratie. De asemenea se poate schimba cu corpul de cuib al unei familii ce ramane acasa.

O familie buna intretinuta pe cuibul de 2 ME are si ea micile ei probleme, in sensul ca apare des blocaj in c2 si trebuie intervenit rama cu rama, ceea ce consuma timp la extractie. In perioada culesurilor abundente stim cu totii ca puietul are de suferit.
La acelasi volum pe MER cu ajutorul unei gratii provizorii pot sa iau si mierea respectiva.
Daniel, scriu asta, deoarece nu am numai matci foarte bune, ci ca si toata lumea mai putin bune care nu ma satisfac. Stiu ca la un moment dat aveai in stupina o proportie considerabila de MERi, as fi curios daca ti-ai pastrat procentul de MERi sau nu.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde danielM » 03 Dec 2014, 23:06

Stiu ca observatiile tale conteaza, nu sunt de amator. Poate diferentele de zona ne fac sa avem pareri diferite.
La ce ai spus mai sus, iarasi spun ca la mine nu pusca.In aprilie -mai populatiile cresc proportional cu consumul de miere, eliberandu-se spatiu suficient pentru puiet (exceptiile sunt exceptii -ma refer la culesuri de intretinere bogate in polen/nectar), si in momentul cand nu mai este spatiu pentru ponta , atunci vine si momentul adaugarii primului magazin, si de aici in continuare fortarea albinelor de a ridica mierea mai sus in caturi de stransura. In felul acesta o sa apara rame cu puiet tot mai multe ca, cea din poza.
La ME ma gandesc ca acea miere care blocheaza ,la care faci tu referire, este acea miere din echivalentul la corpu 3 de la mer.
,,La acelasi volum pe MER cu ajutorul unei gratii provizorii pot sa iau si mierea respectiva,, -- Tocmai aici este avantajul: eu pun gratia haneman peste cele 2 corpuri de cuib si nu mai am treaba decat cu ciorditul mierii de deasupra ei.
Da proportia am pastrat-o cam aceeasi. La anu sper ca, cel putin o sa se dubleze , daca nu cumva ma razgandesc,dupa ce o sa ma capat la material biologic superior, si o sa fiu obligat sa trec pe ME :D
Fişiere ataşate
rsz_dsc003.jpg
danielM

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2014, 09:36

danielM scrie:Dupa parerea mea si la nivelul la care sunt acuma, nu vad deloc avantajos cuibul Mer pe trei corpuri .In loc sa-mi usurez munca sau sa maresc cpacitatea de lucru pe numar mai mare de stupi (pentru ca asta-i scopul multietajatilor in principal), cred ca mi-as complica viata deageaba. Daca aveti matci asa de bune incat 2 corpuri de Mer utilizate la maxim nu le ajung, atunci treceti cuibul pe 2 caturi ME, si nu va mai da-ti dureri de cap cu atatea corpuri, cu doua intreruperi de cuib, cu atatea rame, cu corpul de jos folosit la jumatate,cu probleme la iernare, etc.
= O parere.

Aici sunt absolut deacord cu Marcus.
Nu gasesc logica unui al treilea corp pentru cuib ( cu o exceptie, dar despre asta voi reveni ulterior) si nu vad un aport semnificativ pe care l-ar aduce in dinamica familiei sau in usurarea exploatarii.
Asa-zizul "tamplon termic" oferit pe timp de iarna poate fi substituit relativ facil prin alte nijloace, cum ar fi jocul cu subarul acolo unde exista, asezarea stupilor pe suporti si in pozitii care sa taie excesul de curenti de aer, s.a.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2014, 09:55

ghitacusman scrie:va salut danielM ! Obsev o distanta cam mare intre rame , ma-nsel ? Un lucru deloc de neglijat este si aceasta distanta , parerea mea .Sper ca nu v-am suparat cu observatia mea . Spuneti-mi va rog , daca putem elimina roirea la acest model (mer) ,fara sa luam in calcul materialul biologic de foarte buna calitate ?

Pana sa apuce Daniel sa raspunda, imi permit sa intru putin in discutie.
Dim umila mea experienta cu acest sistem, atunci cand am avut de-a face cu matci predispuse la roire, nivel al populatiei care sa ne dea de gandit ca momentul roitului se apropie precum si perspective nu tocmai imbucuratoare privind un iminent cules de productie, un cat de foi intercalat intre cele doua de puiet face minuni.
Mai departe, atunci cand riscul roirii a trecut, pentru revenirea la normal (cuib doua caturi) este suficienta ridicarea catului inferior ( cel de pe soclul stupului) deasupra gratiei Haneman.
Este tocmai "exceptia" la care faceam referire in postarea anterioara, singurul moment in care eu unul gasesc justificarea unui cuib pe trei caturi.
alt stupar

Mesajde danielM » 04 Dec 2014, 10:13

ghitacusman scrie:va salut danielM ! Obsev o distanta cam mare intre rame , ma-nsel ? Un lucru deloc de neglijat este si aceasta distanta , parerea mea .Sper ca nu v-am suparat cu observatia mea . Spuneti-mi va rog , daca putem elimina roirea la acest model (mer) ,fara sa luam in calcul materialul biologic de foarte buna calitate ?

Salutari! Te inseala folia fiind pusa deasupra pe cuib, a stat mai inalta si au cladit legaturi de ceara. In rest distanta intre caturi este intre 6 - 8 mm, plus ca incet incet toate ramele o sa fie , atat speteza inferiaora cat si cea superioara, de 10 mm.
Cat despre roire, la fel ca si la celelalte modele de stupi, numai ca la Mer, cum a spus si Alt stupar, poti interveni cu tot felul de artificii, dar nici asta nu garanteaza 100% ca se scapa de roire.
danielM

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2014, 16:18

Cum procedez eu cu cuibul la MER...
Spre toamnă, stupul ajunge pe 3 corpuri. Vorbesc de stupul normal care se vrea pe MER.
Îmi place să-l țin pe 3 corpuri ca să nu blochez zona de puiet cu miere. Astfel, toată luna august C1 și C2 sunt ideale pentru pontă. În luna august și început de septembrie, C3 va fi plin cu miere, iar C2 jumătate. C3 e cu rame albe, din cele folosite la recoltă în acel an.
Stupul iernează pe 3 corpuri.
Ponta începe în C2, dar în martie deja urcă în C3.
În acest moment C1 e abandonat. Se face schimbul de generații pe final de martie și decidem de facem cu C1.
Mie îmi place să-l țin în continuare, pt că reprezintă o zonă foarte potrivită pentru stup în luna mai, când la mine în zonă, un stup normal e super-dezvoltat și are nevoie de spațiu.
În Mai, matca va avea puiet și în C1.
După ce trece și salcâmul (eu am un singur cules), trec la formare de roi și pot lua C1 (sau alte C-uri) și fac un roi cu el. Eventual mai iau câteva rame puiet.
În cazul meu, după salcâm, nu mai e nevoie de cuib pe 3 corpuri. De regulă luna iunie e lipsită de cules și trebuie dat din sac, așa că mă pregătesc pentru culesul de la FS, stimulând stupii ca să am populația optimă la 1 iulie.
Dacă nu vreau să înmulțesc, spre toamnă, unific roii cu mătcile tinere cu stupii care au slăbit după culesul de la FS.

P.S. Tot în iarna asta aș vrea să discutăm odată Sistemul de rotație al coloniilor. Există un film făcut de institutul german (IWF) foarte interesant care s-ar preta foarte bine pentru MER ca să iernăm pe populații mari.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 04 Dec 2014, 23:25

Decat sa tin cuib pe 2 magazine, mai bine raman la Dadant. Cu ce ma ajuta un cuib fragmentat?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2014, 23:36

lucky5strike scrie:Decat sa tin cuib pe 2 magazine, mai bine raman la Dadant. Cu ce ma ajuta un cuib fragmentat?

Dacă n-ai lucrat niciodată cu rama unică, nu vei vedea cum e în RAI :lol:
Iar, rama de 1/2 (pentru noi) e cea mai bună ramă unică
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 05 Dec 2014, 10:10

lucky5strike scrie:Decat sa tin cuib pe 2 magazine, mai bine raman la Dadant. Cu ce ma ajuta un cuib fragmentat?

pentru ca, la controale, e mai expeditiv sa bagi dalta intre corpuri decat intre rame, ca la Dadant
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2014, 10:22

Pentru că iarna ghemul se poate deplasa și pe intervale. Matca trece mult mai ușor în februarie de pe o ramă pe alta.
Pentru că între corpurile de cuib, albina poate crește trântori, ca să nu mai strice fagurii buni
Pentru că pot crește foarte ușor mătci în cuib (vor discuta și despre asta)
Pentru că pot face ușor roii, fără să caut matca.
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 05 Dec 2014, 15:50

Eu credeam ca tinem pe 3 corpuri, si atunci, ziceam ca se justifica, urmarind sa intretin familii puternice. Asa...

- si in Dadant am cuib pe volum de 2 magazine.
- si in Dadant pot face roisori fara sa caut matca.
- si in Dadant se poate deplasa ghemul intre intervale.
- si in Dadant poa' sa creasca trantorasi sub rama .
- si in Dadant pot vedea situatia familiei fara scos rama.
- si in Dadant se cresc matci in cuib.

Cu costuri mai mici.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2014, 16:05

lucky5strike scrie:Eu credeam ca tinem pe 3 corpuri, si atunci, ziceam ca se justifica, urmarind sa intretin familii puternice. Asa...

- si in Dadant am cuib pe volum de 2 magazine.
- si in Dadant pot face roisori fara sa caut matca.
- si in Dadant se poate deplasa ghemul intre intervale.
- si in Dadant poa' sa creasca trantorasi sub rama .
- si in Dadant pot vedea situatia familiei fara scos rama.
- si in Dadant se cresc matci in cuib.
Cu costuri mai mici.

Da, dar mult mai greu de făcut. Și bunica putea să bage ața în ac, dar prefera să mă cheme pe mine că nu-mi lua 1 oră :lol:
Iartă-mă că sunt sarcastic, dar te-ai luat de copilul meu :lol:
Să le luăm pe rând.
- în Dadant (1/1), o matcă bună urcă cu ponta și în etaj. Dacă n-are hanneman. Dacă-o pui o ții cu forța jos și nu-i bine.
- Sunt curios de metoda făcutului de roi fără a căuta matca în cuibul de 1/1. Am și eu idei, dar poate e altceva.
- Asta dacă faci gaură în rame. Acele găuri pot fi ușor clădite, iar a lua la mână toate ramele în toamnă pt a le găuri, cred că nici chinezii nu se bagă la așa ceva.
- Să crească trântori sub speteaza de jos la 1/1 nu prea am văzut. Ba am văzut că dacă am lipit foița de ceară până jos, au ros acolo, că vor aerisire. Trântori fac doar dacă e o distanță mai mare între fund și speteaza inferioară.
- Corect, dar nu așa de bine ca la cuibul pe MER, unde poți vedea inima cuibului, nu doar părțile mai laterale.
- Rama de creștere cu gratie hanneman are dezavantajul că durează ceva până albina intră la botci. Pe când la MER punem direct rama cu botci lână albina tânără.
P.S. un hectar de livadă super intensivă de meri, de exemplu se înființează cu 30-40 mii de euro. Costurile de exploatare sunt mari: irigare, fertilizare, tratamente etc. Cea clasică are costuri sub jumătate. în timp ce la 1 ha de livadă clasică se obțin 15.000 de kg, la 1 ha de livadă superintensivă se obțin peste 50.000 de kg. cu siguranță livada clasică are costurile mai mici.
Dar noi vorbim de profit ;)
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR