Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde cosming » 18 Dec 2014, 02:14

Trantorul@ scrie:
cosming scrie:
Trantorul@ scrie:Abea am intrat in iarna si deja sunt pierderi destul de insemnate in randul familiilor de albine . Am vorbit azi cu un apicultor care stie oaresce apicultori si majoritatea se PLANG , unii cica au pierdut un pavilion intreg deja ( nu mai retin de cate familii , dar destule) ......
Omu cu care am vb. o zis ca pana in Ianuarie nu se uita la ei , macar sa aiba parte de sarbatori chiar daca porcu-i mort in cotet ......... :(
Si eu la cum i-am pregatit ar trebui sa ma mai uit cand bag rame in ei , da vor fii tot timpul exceptii 1-2-5 ...10 care vor fi dati de vremea de afara peste cap sau de ... si vor ajunge la pierzanie adica la selectia naturala , pe care multi o ignora si fac tot felul de artifici sa scoata de cele mai multe ori niste rebuturi neadaptate in primavara ... recunosc si io am facut deastea .............

E de ...... si mai ii destul .

Acum daca le-ai facut tratamentele la zi, le-ai lasat miere si nu i-ai infofolit prea tare sa transpire, zic eu ca e de bine. Cand bagi sau scoti sa restrangi acolo unde e cazul ;)

Frateeeeeeeeee , tu chiar crezi ca eu aveam nevoie de ce ai scris tu mai sus ????

Pai si rebuturile din primavara doar torc frumos acum nu? La unii mai tare la altii mai incet.
cosming

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 02:27

ignatov andrei scrie:
Trantorul@ scrie:Frateeeeeeeeee

Ti-am trimis MP...

sa... nu mai fii iubit !!! :lol:

Am vazut si ma chinui ca tantalau de vreo 2 ori sa-ti raspund si abea a 3 oara citesc de ce nu pot :lol: :lol: :lol:

Orisicum ma las pagubas din nou ca-i in zadar , ma duc sa torc si io ca-s obosit ....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde nae » 18 Dec 2014, 15:52

Nu e iarna sa nu auzi de fam moarte( zeci-sute) si primavara nu gasesti un loc la rapita ;)
La cum a fost toamna ( ca iarna inca nu avem ) nu mor decat daca vrei TU =stuparul raspandac (zvonacul si raspandacul ;) )
nae

Mesajde TDI » 18 Dec 2014, 16:37

In Moldova situatia-i problematica si nu doar la nivel local. Care au facut pastoral si eventual au mai si stimulat cu spirit de răspundere.. dar in rest e bai.
Oricum la rapita-i greu de gasit loc. Iti închipui tu ca exista vreun apicultor care sa evite răpită odata ce a avut rezultatele de acolo? Si nu vorbim musai de extractie.
TDI

Mesajde catalin.profiri » 18 Dec 2014, 16:44

In Moldova situatia e urata de tot.n Am auzit de un apicultor cu 100 moarte deja. Altul cu 40. La noi in stupina pana acum a picat unul singur dar am mari emotii pana in primavara.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde nae » 18 Dec 2014, 16:58

catalin.profiri scrie:In Moldova situatia e urata de tot.n Am auzit de un apicultor cu 100 moarte deja. Altul cu 40. La noi in stupina pana acum a picat unul singur dar am mari emotii pana in primavara.

Nu neg veridicitatea spuselor tale dar fac o corectie :
- acei stupi ''erau'' morti din septembrie = nu i-a omorat iarna ;) si inseamna altceva .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2014, 17:01

Faptul ca in iunie in majoritatea zonelor trantorii au fost macelariti, a influentat migrarea Varroua pe albina adulta.
Ulterior unii nu au facut tratamente in august, iar de aici...dezastrele.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 18 Dec 2014, 17:16

Coana iarna nici macar nu si-a intrat in drepturi... Pierderi la ora asta inseamna ca paduchii si-au facut de cap.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2014, 17:25

lucky5strike scrie:Coana iarna nici macar nu si-a intrat in drepturi... Pierderi la ora asta inseamna ca paduchii si-au facut de cap.

Si uite asa din ianuatie o sa incepem sa discutam iar de CCD
andrei_calinescu

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 18:03

Sunt tot felul de stupari ....si la ce temperaturi ridicate au fost , in unele zile a fost mai cald decat in unele zile din Iunie si fiecare are ce matci vrea el ( cum il duce capu) multi posibil sa nu fi avut mai mult de 5 kg de papa in ei si or fi zis ca de Craciun incep cu turtele numa ca unii or avut si surpriza ca matcile sa nu prea inceteze ponta decat putin, or si zburat la greu in Noiembrie in unele zone si cand sa puna turtili surpriza! albinele erau tepene ..... la categoria asta intra hapsanii , delesatorii , ...... sunt si unele zvonuri si mai sunt si raspandaci si sunt destule si adevarate ....
Vorbesc acu de zona mea primele 2 saptamaini din Noiembrie zbor zilnic ( -2 zile) 3-4-5 Decembrie ceva sporadice , luni 15 Decembrie zbor asa si asa , ieri la fel , astazi la fel posibil miine si poimiine la fel zboruri, temperaturi destul de generoase , noptile cu plus , din 1 Noiembrie doar vreo 2 nopti cu minus 1-2 grade....in conditiile enuntate mai inainte cu matci care au incetat ponta la inceput de septembrie pana in 15 au 3 luni de repaus ar fi vreo surpriza sa se apuce de treaba , chiar deloc .... surpriza ii cand se apuca pe frig de crescut puiet ! am si io vro 2 roisori care or fost mai harnici .... traiesc si pot sa-i scot in primavara da nu mai vreu ..... cu toate ca nu or crescut puiet pe frig ci in conditiile de mai inainte ....

Caz real ... pe la inceput de Noiembrie suna un "stupar" cu 10 -15 familii (are albine de multi ani) pe alt stupar sa-l intrebe daca ii tarziu sa le mai bage mancare ca nu prea au si ce mancare sa le bage???!!!

P.S. Astept iarna urgent .... da e grele , pana la Craciun doar cu plus!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde proapis13 » 18 Dec 2014, 18:21

Astazi am verificat stupina unui prieten sa vedem cum stam cu rezervele ; au mancat foarte putin
Am gasit intr-un roi facut anul asta doar doi pumni de albina si regina moarta pe fundul stupului - rezerve pana la pomii fructiferi
In alt roi tot de anul asta maxim 100 de albine si regina in mijloc - rezerve tot pana la pomii fructiferi
am unificat si Dumnezeu cu mila...
La cativa km in alta stupina unui coleg i-au murit 8 fam de albine pana acum - la toate a gasit doar cate o mana de albine
Posibil CCD la colegul dupa spusele lui si asta deoarece are hrana aproape intacta ... :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 18 Dec 2014, 19:42

catalin.profiri scrie:In Moldova situatia e urata de tot.n Am auzit de un apicultor cu 100 moarte deja. Altul cu 40. La noi in stupina pana acum a picat unul singur dar am mari emotii pana in primavara.

Tu nu ma baga in "boale", ca eu nu mi-am vizitat stupii de la inceputul lui noiembrie. Atunci ... suflau toti ! :|
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2014, 20:58

proapis13 scrie:Astazi am verificat stupina unui prieten sa vedem cum stam cu rezervele ; au mancat foarte putin
Am gasit intr-un roi facut anul asta doar doi pumni de albina si regina moarta pe fundul stupului - rezerve pana la pomii fructiferi
In alt roi tot de anul asta maxim 100 de albine si regina in mijloc - rezerve tot pana la pomii fructiferi
am unificat si Dumnezeu cu mila...
La cativa km in alta stupina unui coleg i-au murit 8 fam de albine pana acum - la toate a gasit doar cate o mana de albine
Posibil CCD la colegul dupa spusele lui si asta deoarece are hrana aproape intacta ... :shock:

Nu mai cred in CCD.
Cred insa in Varroua.
Cine a avut aripi roase in aug, se lasa cu caderi mari.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 18 Dec 2014, 21:15

Nici eu nu cred in CCD, tot paduchele e de vina.
Si eu cunosc pieredri, prin unificare, la un prieten , la fel, o mana de albina, 5 familii. Unele cu diaree, deja, datorita lipsei de matca, cred ca din uzura, nu din hrana. Iernat pe 5 rame, si omu' le strange in octombrie.
Tratamentul, final facut prea tarziu, si deficiente la tratamentele de august septembrie, datorate lipsei de timp.
La mine, deocamdata, doar probleme cu soriceii, de fapt nici nu am deschis stupii, dar cred ca sunt ok, la ultima curatire din 11 sau 12 dec zburau ca dracii< toti>
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde almasel » 18 Dec 2014, 21:45

Mai spuneam pe undeva ca o iarna blanda adduce numai belele. Si am fost aspru criticat, cum ca mi-as dori (in inconstieta mea nenorocita) ca albinele sa sufere de frig!
Iau exemplu iarna trecuta: am avut putine nopti (in zona mea) cu temperaturi negative, iar zile si mai putine. Imi aduc aminte ca in ajunul Craciunului 2013 am avut 23 de grade la soare. Albinele zburau de parca mergeau la cules!
Apoi "belelele" au continuat pe tot parcursul lunilor urmatoare: matcile nu au interrupt in totalitate ponta. Prima consecinta (aia dureroasa rau): NU consumul de hrana, ci faptul ca varooa si-a facut de cap... Avand puiet aproape tot timpul in stup... eficienta tratamentelor a fost un vis.
Apoi "culesurile" dezastruoase...
Apoi aprovizionarea cu hrana pentru toamna 2014 si primavara 2015.
Iar acu' stau cu inima stransa ca iarna inca nu isi arata inca semnele... noaptea avem 0- 5 grade cu plus, iar ziua ajungem pe la 8- 10 grade... Nu este bine deloc!
Sa speram ca nu vom avea o iarna precum cea de anul trecut, caci atunci multi isi vor numara numai lazile goale. Doamne fereste.
Si inca o informatie in plus: de la 6-7 kg de miere consumata intr-o iarna "grea", am ajuns iarna trecuta la un consum de aproximativ 12-15 kg/ familie.
Concluzia mea este ca daca nu te omoara boala (varooa), ai mari sanse sa mori de foame! (nu de alta, dar in luna mai 2014 am dat 900 kg de sirop la albine).
almasel

Mesajde BotaPaul » 18 Dec 2014, 23:07

nae scrie:

Nu neg veridicitatea spuselor tale dar fac o corectie :
- acei stupi ''erau'' morti din septembrie = nu i-a omorat iarna ;) si inseamna altceva .

Cu tot respectul domnule Nae , dar parerea mea este urmatoarea : nu cred ca cineva care detine 100 fam albine sau posibil mult mai multe sa fi neglijat aceste 100 fam moarte deja , sa nu uitam caci au o oarecare valoare , nu cred ca au fost atat de neglijate. Ceva se intampla , nu deageaba majoritatea stuparilor se plang . Eu unul nu am mai avut asa familii slabe niciodata , mentionez ca si in alt topic varooa la greeu !! Parca nici tratamentele nu mai au efectul din anii precedenti , le tot afumi si tot cad paduchii..
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR