Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde jonny_it » 19 Dec 2014, 10:49

proapis13 scrie:Posibil CCD la colegul dupa spusele lui si asta deoarece are hrana aproape intacta ... :shock:

varroa, clar ;)

Cand in iulie te uiti de dimineata si gasesti stupul plin si la 12 gasesti doar puietul, mierea, matca uneori si catea albine tinere atunci vorbim de CCD.
jonny_it

Mesajde nae » 19 Dec 2014, 13:52

BotaPaul scrie: Nae , parerea mea este urmatoarea : nu cred ca cineva care detine 100 fam albine sau posibil mult mai multe sa fi neglijat aceste 100 fam moarte deja , sa nu uitam caci au o oarecare valoare , nu cred ca au fost atat de neglijate. Ceva se intampla , nu deageaba majoritatea stuparilor se plang . Eu unul nu am mai avut asa familii slabe niciodata , mentionez ca si in alt topic varooa la greeu !! Parca nici tratamentele nu mai au efectul din anii precedenti , le tot afumi si tot cad paduchii..

Fratele meu , cati boi am vazut in viata ..., ma doare capul ; unul iti scrie acum . :D
Sunt ''T'' cauze :
- in perioada X n-ai bani pt tratamente
-in Y lipsesti fortuit o perioada lunga
+ alte cauze ; in toate posesorul e un BOU .
Am fost rugat sa fac tratamente sau cuiburi ...
Cunosc prieteni care fac asta pt alti prieteni ...
Am 600 Kg apimel /caiet /pe obrazul unui PRIETEN ...
Am avut o promisiune de ''sclav pe plantatie'' = am sunat , intrebat , rugat PRIETENI sa ma ajute in primavara pana veneam eu ... ;)
Din august pana acum am in jur de 10 ''tratamente'' - nu mai stiu exact = cu alifie chinezeasca , cu tactik pe servetele , cu tactik vaporizat , cu VF vaporizat , cu VF fumigat
Cine pune TURTE acum cand n-ai 1.5 Kg mancate e meserias ca are 100 fam NU ?
Cunosc soferi care lasa masina la intrare intr-un oras mare si merg cu taxi-ul , au permis dinainte sa ma nasc sau la parcarea cu spatele ii ajuta copilul minor . :oops:
nae

Mesajde BotaPaul » 19 Dec 2014, 19:19

din ce cauza atatea tratamente ?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde nae » 19 Dec 2014, 19:28

BotaPaul scrie: Eu unul nu am mai avut asa familii slabe niciodata , mentionez ca si in alt topic varooa la greeu !! Parca nici tratamentele nu mai au efectul din anii precedenti , le tot afumi si tot cad paduchii..

Daca pica mai faci UNUL ; daca pica schimbi metoda sau ''reactivul'' si mai faci unul si tot asa = pica 2-3% din matci 10 % din albina dar nu PICA fam . ;)
Cand pica fam sau ''roieste'' sau CCD e clara treaba . :oops:
nae

Mesajde BotaPaul » 19 Dec 2014, 20:01

asa este , dar sa nu aruncam vina numai pe apicultor . Schimbarea de clima eu zic ca e un factor destul de important , si paduchele asta ce face ravagii , totusi nu mi-ati raspuns , de ce atatea tratamente ?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde nae » 19 Dec 2014, 20:09

BotaPaul scrie:... le tot afumi si tot cad paduchii..

Pt ca pica . :? (din cauza asta sunt multe )
D-ta mi-ai citit ultima postare ? Si ?
DOAR stuparul e vinovat .
N-ai bani? , te imprumuti -vinzi un stup-10 .
N-ai timp/nu poti ?,rogi/platesti un prieten .
Nu ai prieteni = nae e vinovat .
nae

Mesajde nick15 » 19 Dec 2014, 21:14

Astazi a fost cald si am ridicat capacul la stupi si la unul din ei am observat mortalitate mai mare insa albinele moarte erau in colturile stupului dupa diafragma. M-a facut curios faptul ca albinele erau mancate (presupum) pentru ca le lipsea capul, aripile, picioarele adica aveau doar jumatatea din spate. M-am uitat cu lanterna pe fund si nici urma de cuib de soarece, si printre rame nu era nimic suspect. Mentionez ca familia a fost tratata in toamna si are rezerve suficiente de hrana. Daca cineva imi poate spune care este problema si daca se poate rezolva ii sunt recunoscator.
nick15

Mesajde nae » 19 Dec 2014, 21:21

Albina sigur nu se toaca singura ; soarecele, sigur, nu sta cand se deschide ghemul in stup ca nu-i fachir .
Nu stiu ce ai d-ta , chiar daca socatele are cuibul in alt loc tot gaseai cacareze/fecale /urme .
De ce ai aprins lanterna ?, l-ai deschis noaptea ? :?
nae

Mesajde nick15 » 19 Dec 2014, 21:25

Gratiile la stupi le-am pus acum 3 saptamani si ma gandeam sa nu fi inchis soarecele in stup(ca nu ar fi prima data). Era in plina zi dar daca ma uit printre rame nu vad perfect pana pe fundul stpului si eu obisnuiesc sa ma uit si pe urdinis cu lanterna sa vad cate albine moarte sunt, unde este ceara cazuta sa stiu unde au mancat albinele. O sa ma uit maine mai atent poate am omis ceva. Erau cateva moarte adunate la urdinis si saptamana trecuta a fost mai cald si poate au incercat sa mai scoata din ele. Sper sa nu fie o problema decisiva.
nick15

Mesajde ADITZU » 19 Dec 2014, 21:35

stai linistit ca nu este soricel datorita temperaturii ridicate viespile au revenit la stupi si ele sunt vinovate pentru acest lucru
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde nick15 » 19 Dec 2014, 21:39

Ciudat e ca doar la unul am vazut. Poate pentru ca e si cel mai slab. Nu stiam ca mananca din albine moarte. Mersi de raspuns.
nick15

Mesajde nae » 19 Dec 2014, 21:42

ADITZU scrie:stai linistit ca nu este soricel datorita temperaturii ridicate viespile au revenit la stupi si ele sunt vinovate pentru acest lucru

:D
Da si nu .
Viespea mananca miere , puiul de viespe proteina . ;)
Si pitigoiul le toaca , n-am inteles ce si unde a vazut omul nostru cu lanterna .
nae

Re:

Mesajde Florin Dobre » 20 Dec 2014, 00:32

nick15 scrie:Astazi a fost cald si am ridicat capacul la stupi... M-am uitat cu lanterna pe fund si nici urma de cuib de soarece, si printre rame nu era nimic suspect.

Soarecele poate fi acolo dar e mic si nemiscat/speriat...greu sa-l vezi.
Rosaturi de ceara si cacareze pe fund?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde popik50 » 20 Dec 2014, 01:24

Nu trebuie sa cauti soarecii cu lanterne sau sa deschizi stupii. Eu miros la urdinis(asta cand nu sunt albinele afara :D ), daca e soarece acolo te loveste un "parfum" inconfundabil, asta daca ai mirosul bine dezvoltat ;)
popik50

Mesajde alexx » 20 Dec 2014, 01:43

popik50 scrie:Nu trebuie sa cauti soarecii cu lanterne sau sa deschizi stupii. Eu miros la urdinis(asta cand nu sunt albinele afara :D ), daca e soarece acolo te loveste un "parfum" inconfundabil, asta daca ai mirosul bine dezvoltat ;)

nu cred ca trebuie neaparat mirosul dezvoltat la asemenea putoare :lol:
alexx

Mesajde feederman » 20 Dec 2014, 09:40

nae scrie:Nu ai prieteni = nae e vinovat .
Si Base are partea lui de vina.
Florin Dobre scrie: Soarecele poate fi acolo dar e mic si speriat...greu sa-l vezi.
Speriat pe naiba. Este un nesimtit. Sta, se uita la tine si iti rade in fata.
Sa nu uiti Darie!
feederman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR