Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Augustin78 » 21 Dec 2014, 01:24

nae scrie:
Augustin78 scrie:Salut.
...insa turtele sunt neatinse si ghemul in fata urdinisului.

Numai bine.

Amator ,un exemplu negativ , NU faceti asa = RAU/RAU :D
Meserias esti cand iti moare suta in dec / cand roiesc stupii in octombrie = arta ;)
Vii tu sa ne spui ca traiesc toti !, strici tot ''chichirezul'' = incepatorule!
(ma bucur- bravo ;) )

Multumesc D-le Nae...orice incurajare din partea unor apicultori cu state vechi este pentru mine un impuls...
Sarbatori fericite Dvs si familiei dvs si tuturor colegilor de forum.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde vulpea » 21 Dec 2014, 02:07

Pt.MihaiC:daca tot ai fund mobil,lasa fundul cum e si roteste corpul cu 180 grade(ramele pline sa se pozitioneze pe peretele incalzit).sa ai reusita !dupa mine,n-ar strica sa complectezi cu miere cat mai fluida(salcam?) zonele depe rame unde s-au golit si asta ca sa intarzii sau chiar sa opresti eventualul ouat ar reginei.nu as recomanda sa schimbi ramele cu unele dela rezerva.
vulpea

Mesajde clncatalin » 21 Dec 2014, 08:50

MihaiC scrie:.Si totusi de ce stau sus.Si ce se intampla cu restul de miere aflat pe rame in mijlocul acestora si spre peretele din spate, unde inca exista foarte multa miere capacita?

Nu sunt stransi suficient. Mai trebuia scoase inca 2-3 rame si lasati pe mai putine, astfel ca ghemul sa se intinda pe o suprafata cat mai mare a ramei, avand astfel acces la o suprafata mai mare de miere. Daca vremea va permite se vor muta, daca nu, vor muri de foame cu mancarea langa ei. Daca pun puiet acolo nu se mai muta nicaieri.
Intr-o zi cu 8-10grade pui in fiecare doua rame pline cu miere la marginile cuibului si scoti din fiecare 4 rame din mijlocul cuibului. In felul acesta le-ai asigurat hrana si ai strans cuibul cu inca 2 rame. Ghemul va ocupa o suprafata mai mare din rama si va avea acces la mai multa mancare.
Pe cate rame sunt acum?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde MihaiC » 21 Dec 2014, 13:26

Cel mai strans e pe 4 rame,unde ghemul in zilele cu temperaturi aproape de 0 nu se vede, restul sunt pe 5 rame.Fund mobil au doar trei dintre cutii.Primele 5 pe care le-am avut,au fund fix decupat si pusa plasa deci nu pot fi rotite.E adevarat ca ieri erau 11 C pe termometru si albinele erau iesite din ghem.
MihaiC

Mesajde L. Apis » 21 Dec 2014, 13:29

Dupa o luna cu multa umezeala si fara soare, la control am gasit ceva condens dar nu exagerat , cred eu explicabil pentru vremea descrisa mai sus si nu numai , pentru ca la cei cu condens am constatat si o etansare deficitara, de zbor nu a fost cazul in zona mea si probabil nici nu va fi pana in martie. Mortalitate cam 150 albine la un stup si inca cativa cam cu cate 30-40 albine moarte si nu la cei cu umiditatea cea mai mare, de unde am tras concluzia ca fiind o invazie de soareci in toamna pana am pus eu gratiile (cam tarziu anul acesta) au fost vizitati de soareci pe o vreme mai rece deranjand cuibul si dispersand albilnele pe rame unde probabil au murit. Dar una peste alta inca "sufla" toti. La multi am gasit albina sus pe rame dar cred ca din cauza caldurii pentru ca mancare au suficienta, ghemul este format pe doimea ramei spre urdinis, restul fiind plina cu miere. Sper si pe 1 martie sa raspunda toti la apel lucru pe care il doresc tuturor stuparilor.
Cu stima
L. Apis

Re:

Mesajde balu » 21 Dec 2014, 14:05

nick15 scrie:Ciudat e ca doar la unul am vazut. Poate pentru ca e si cel mai slab. Nu stiam ca mananca din albine moarte. Mersi de raspuns.

socitele nu maninca albine moarte, ci vi, doar toracele si cred ca este si imun la venin, soarecele da, cind se incalzeste si-o ia, il gasesti mort
balu

Mesajde Dinca Catinel » 21 Dec 2014, 16:25

Va salut. La mine deocamdata e bine. Din 27 de familii, un roi de anul asta e posibil sa fie pe duca (nu aud zgomot dar avea putina albina in octombrie si nici nu carase mai deloc siropul din tavita in septembrie). COndens nu, turta nu s-au atins foarte tare de ea. Le pusesem cate 1/2 kg in octombrie. Se vede pe jos, sub stupi, ceara roasa.
Pozele de mai jos sunt facute in zile diferite. Zbor am avut in ultima luna jumate intr-o singura zi, cel putin zbor observat.
Sarbatori sfinte tuturor si iernare usoara! Sa speram ca vine si frigul.

Imagine
Imagine
Dinca Catinel

Mesajde mausica » 21 Dec 2014, 16:34

Intreb si eu nedumerit ce cauta turta acolo ? Nu exista mancare suficienta in stup ? Pai la iarna ce veti face daca deja a ajuns in stup aceata ,,bunatate,, de turta ??
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Dinca Catinel » 21 Dec 2014, 16:41

mausica scrie:Intreb si eu nedumerit ce cauta turta acolo ? Nu exista mancare suficienta in stup ? Pai la iarna ce veti face daca deja a ajuns in stup aceata ,,bunatate,, de turta ??

Este mancare. Am preluat obiceiul unora de a pune turta la impachetare pentru a nu deschide in ianuarie. E primul an cand fac asa, deci nu stiu sa zic mai multe. Daca e bine sau nu, vedem mai incolo.
Dar dupa cum se vede pana acum, nu se dau foarte tare la ea si cum spuneam, este ceara roasa sub stupi.
Dinca Catinel

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2014, 16:41

Dinca Catinel scrie: turta nu s-au atins foarte tare de ea. Le pusesem cate 1/2 kg in octombrie.

La ce foloseste turta aia cu timol,ce rol are acolo in stup ??? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 21 Dec 2014, 16:49

Nu inteleg ce caută turta cu timol peste iarnă in stup.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 21 Dec 2014, 16:55

Adica? Nu va inteleg intrebarile.
Dinca Catinel

Mesajde L. Apis » 21 Dec 2014, 16:56

Foarte frumos ce vad in cele doua imagini. Felicitari
Dupa cum vad iernezi clopot cu folie si sunt surprins placut pentru ca nu vad pic de condens. As fi incantat daca ai vrea sa dai cateva detalii , cat de deschis este fundul,urdinis,izolare peste folie, tip stup,etc. Sunt foarte interesat sa perfectionez acest mod de iernare pentru ca am toti stupii cu fund A/V si asa as vrea sa-i tin.
Cu stima
L. Apis

Mesajde nae » 21 Dec 2014, 18:28

Dinca Catinel scrie:Adica? Nu va inteleg intrebarile.

1- daca ai rezerve n-o ia .
2- daca nu ai o ia .
Mai bine o pui si o scoti la primavara decat sa ai surprize , o parere .
Daca ai puiet si AV e bun timolul daca nu e tot bun ca ami omoara din fungi ,las-o acolo ca nu-i rau= eu nu pun ca n-am :D
nae

Mesajde Dinca Catinel » 21 Dec 2014, 19:08

L. Apis scrie:Foarte frumos ce vad in cele doua imagini. Felicitari
Dupa cum vad iernezi clopot cu folie si sunt surprins placut pentru ca nu vad pic de condens. As fi incantat daca ai vrea sa dai cateva detalii , cat de deschis este fundul,urdinis,izolare peste folie, tip stup,etc. Sunt foarte interesat sa perfectionez acest mod de iernare pentru ca am toti stupii cu fund A/V si asa as vrea sa-i tin.
Cu stima

Da, iernez cu folie, fundul complet gol. A fost putin condens la unul pe interior, dar doar pe folie, pe lemn nu am vazut. Sper sa nu ajunga la mucegai. Urdinisul acum, de vreo 2 saptamani, e deschis cam 6 celule din gratia antisoareci. Din septembrie l-am redus la o celula la cei mai slabi si la doua la cei mai puternici, pt. a evita pe cat posibil furtisagul.
Oricum, cred ca discutia asta nu isi are locul pe acest topic, dar pe scurt, am facut o medie intre clipul de mai jos si ceea ce gasesti pe site-ul milotoi.ro
https://www.youtube.com/watch?v=ZovqrtdhAVg

l.e. am renuntat la ziare fata de ce apare in filmuletul postat de mine in toamna. podisor tip sertar din lemn umplut cu polisitiren extrudat.
Dinca Catinel

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2014, 20:04

Dinca Catinel scrie:Adica? Nu va inteleg intrebarile.

Citeste cu atentie si o sa intelegi,daca nu repet ; ce rol are timolul din turta la data asta...sau asta toamna...:?:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR