Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 17:13

echo scrie:Nea Gica, tinand cont de 30 ani de ME, ....

echo,sa le luam pe rand:
Nu am afirmat niciodata ca ce face Maximus e bine sau rau.Nu am spus niciodata ca merge sau nu merge pentru ca nu am incercat.Am scris despre incercarile unui coleg care a frecat la modelul asta vreo 10 ani apoi a renuntat.Si omul are pe la 160 de stupi jumate pe 12 rame D.B.cu cat 3/4 sau doua caturi la jumate si jumatate din ei ME.
Referitor la cartea lui Maximus,nu mai gasesti in ea capitole intregi copiate din alte carti,un lucru foarte bun.
'''Ai incercat'''ME doi ani la rand. :lol: :lol: Te-ai inecat la mal.Rezultatele vin incepand cu anul 3 de la formarea unui ME.
In primul an il formezi,in anul doi se stabilizeaza bine in doua corpuri,incepand cu anul 3 pui corpuri,iei corpuri.Nu mai ai ce cauta in cele doua corpuri.Stupul merge astfel cativa ani buni,schimba singur matca.Incepand cu anul 4-5 in primavara iei corpul 1 si dai fagurii la reforma.In locul lui pui corpul 2 iar pe post de corp 2 pui un corp cu rame noi (pot fi si artificiali daca esti inainte de salcam).Si uite asa merge treaba cu ei.

Referitor la lucrarea scrisa nu este cazul.Ce stiu eu in materie de stupi e scris in carti pe care nu le citeste nimeni.Asa ca una in plus e complet inutila.Plus ca in tara nu cred sa fie 100 000 de stupi ME (10% din total colonii),situatie asemanatoare cu toata Europa.
Marii producatori de miere sunt in tarile in care sistemul ME domina.Si tarile respective sunt in top.
In alta ordine de idei,colegul Akmm a scris pe vechiul forum de i s-au tocit degetele despre stupul Warre.Nu am de gand sa-l folosesc dar am citit totul cu atentie.Reciteste si poate vezi unde ai gresit cu ME.
Me pe doua corpuri este echivalentul unui stup pe 15 Rame DB sau echivalentul a 3 corpuri MER.In spatiul asta e loc suficient pentru cuib si rezervele suficiente pentru o buna iernare.Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu pui mana.Stiu ele mai bine cum sa se organizeze.Multi din cei care au incercat sistemul l-au lucrat ca pe un vertical si de aici au inceput toate neajunsurile.Pui mana pe rama esti terminat.
gica

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 18:00

echo a scris de dimineata,am zis ca-i raspund acum;in timpul asta apar doua postari.Pe rand cu discutia.
Dogvet,stupul Delon,stupul Warre au o constructie anume care permit dezvoltarea ulterioara pe verticala.Corpurile noi se adauga jos,albinele pun mierea in partea de sus si imping zona de puiet in jos.Probabil cand se recolteaza se recolteaza corpurile superioare.Marimea fagurilor este o alta problema.Fagurii au dimensiunile asemanatoare cu cei din scorburi.Albina din vestul Europei era alta cand au fost create aceste modele,clima din vest nu seamana cu a noastra.
Stupul ME a fost realizat pentru productii mari si automat pentru colonii cu populatii mari.Exploatarea lui a fost gandita pe principiul american - profit maxim.Problema cu inversatul corpurilor a aparut in zonele mai calde unde albina italiana care-i populeaza se leneveste putin cand vede ca trec anii si nu mai vine iarna.Daca la ei merge acest lucru la noi e inutil.Carpatina noastra umple de puiet fagurii din corpul doi si apoi in mod natural trece in corpul unu.Daca are rezerve putine sau culesurile la pomii fructiferi nu merg reduce ouatul si corpul doi este suficient.Atunci trebuie intervenit cu completare si stimulare nu cu inversarea corpurilor.
Daca matca e buna si colonia va fi buna,catre 1 mai cele doua corpuri vor fi pline de albine.Si rapita si salcamul care urmeaza dau culesuri scurte si intense.Acesta este unul din cele 4 motive pentru care se vine cu corpuri in partea superioara si nu sub cele doua corpuri.
gica

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 18:03

Referitor la albine si clima Andrei Calinescu poate sa confirme,sa infirme sau sa completeze cele scrise de mine.Le stie bine si pe cele de la noi si pe cele din Franta.
gica

Mesajde lucky5strike » 31 Aug 2011, 18:16

Ar fi si culmea sa-i pui, in plin cules, catul 3 pe fund. :lol:

Inversarea are de fapt un singur scop, mentinerea activitatii matcii pentru impulsionarea pontei. In ideea ca descurajeaza roitul.

Am vazut stupari ce tin in sezon ME Langsroth doar pe 2 caturi, lucrand pe efectiv mediu ca putere.

Nu cred ca-i intereseaza foarte mult mierea procedand astfel.

:|
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 31 Aug 2011, 18:32

gica scrie:Si doua lucruri esentiale la stupi dar mai ales La M.E.
- stupul nu-i butoiul de varza la care sa umbli si cand te doare capul si cand nu
- vara se stupareste,iarna se odihneste

Domnule Gica,

Ati studiat scrierile lui Karl Pfefferle? Intrebarea nu are nici un fason intelectualicesc, ci e pur si simplu o intrebare.
Asa cum stim sursa informatiei e capitala, am inceput sa studiez cartea acestui Karl despre multietajati, mie imi lasa o buna impresie, as vrea insa sa stiu si impresia d-voastra.
Asta este carticica: http://apijj67.canalblog.com/tag/Karl%20Pfefferle
Multumesc.
andrei_calinescu

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 20:03

andrei_calinescu scrie:Domnule Gica,

Ati studiat scrierile lui Karl Pfefferle?
Multumesc.

Regret,nu.Daca este posibil, un link catre ea.
Multumesc.
gica

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 20:21

dogvet scrie: O intrebare pe care indraznesc tuturor colegilor forumisti ,izvorita fiind din ce spune Nea Gica;e stupul multietajat cu 8 rame( stiu ca poate nu suna bine denumirea ,dar nu stiu cum sa-i zic)extrem de roitor sau nu,tine aceasta roire de tehnica stuparului si de cunostintele lui inclusiv de aceasta inversare a corpurilor. As dori sa aud ,daca se poate,o argumentatie solida,nu ceva de genul,,a avut X sau Y si si nu au mers!!!!!"

Din discutiile avute cu colegul stupar de care am amintit referitor la stupul multietajat pe 8 rame referitor la roire am ajuns la concluziile urmatoare:
- stupul se umple relativ repede cu albine si intervine aglomerarea.Este nevoie de al 3-lea corp la el exact in jurul date de 25 aprilie.Aproape intotdeauna dupa aceasta data urmeaza o perioada rece si albina nu-l populeaza.Cand incepe salcamul stupul roieste.Stupii mai slabuti trec peste acest moment si culeg bine la salcam.
- volumul stupului este prea mic pentru albina autohtona.Este nevoie de 4 si uneori de 5 corpuri la un stup bun lucru care creeaza alte inconveniente.
Astea referitor la cauzele roirii.
Referitor la productie am scris exact cuvintele lui:
- E bun la iernat dar productia se face vara
gica

Mesajde echo » 31 Aug 2011, 22:02

In ce carte scrie nea Gica:
- nu se inverseaza cuibul
- familia se stabilizeaza dupa al trei-lea an
- nu se ating cele 2 corpuri unde este familia
- familia merge de la sine cu cele 2 corpuri, nu ai ce cauta acolo
- nu schimbi rame in cuib, schimbi eventual tot corpul
- si alte chestii care le-am citit doar pe forum de la dumneata si alti cativa

Eu zic ca am citit ceva literatura apicola, incepand cu Manualul si orice altcava mi-a cazut in mana si continui sa citesc tot ce pot sa prind, mai ales Forum-ul. Totusi daca cele de mai sus sunt chestii esentiale, eu nu le-am gasit in carti... Si daca nu sunt in carti, sau sunt in mod disparat, eu consider in continuare ca ideea punerii acestora cap -coada este o chestie foarte benefica pentru multi.
Poate ca nu este ingineria apiculturii, in viziunea dvs, dar pentru multi poate fi o directie noua, repet - ceva de genul "Cum folosesc eu ME-ul - de Gica" :) Simplu fisier pdf pe Stuparitul. Cine vrea sa il citeasca si sa tina cont de el, brava, cine nu.. poate sa scrie altul asemanator...

Mai ganditi-va, iarna e lunga :D pun la bataie cea mai tare sticla de vodka pe care o pot gasi in spatiu sovietic, asta asa, ca stimulare ca de castigat tot eu castig... informational

O sa il zgandar si pe nea Janese sa scrie "Cum folosesc eu DB - de Janese" :D numa' sa nu scrie cu chilirice ....
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde andrei_calinescu » 31 Aug 2011, 22:44

echo scrie:In ce carte scrie nea Gica:
- nu se inverseaza cuibul
- familia se stabilizeaza dupa al trei-lea an
- nu se ating cele 2 corpuri unde este familia
- familia merge de la sine cu cele 2 corpuri, nu ai ce cauta acolo
- nu schimbi rame in cuib, schimbi eventual tot corpul
- si alte chestii care le-am citit doar pe forum de la dumneata si alti cativa

Eu zic ca am citit ceva literatura apicola, incepand cu Manualul si orice altcava mi-a cazut in mana si continui sa citesc tot ce pot sa prind, mai ales Forum-ul. Totusi daca cele de mai sus sunt chestii esentiale, eu nu le-am gasit in carti... Si daca nu sunt in carti, sau sunt in mod disparat, eu consider in continuare ca ideea punerii acestora cap -coada este o chestie foarte benefica pentru multi.
Poate ca nu este ingineria apiculturii, in viziunea dvs, dar pentru multi poate fi o directie noua, repet - ceva de genul "Cum folosesc eu ME-ul - de Gica" :) Simplu fisier pdf pe Stuparitul. Cine vrea sa il citeasca si sa tina cont de el, brava, cine nu.. poate sa scrie altul asemanator...

Mai ganditi-va, iarna e lunga :D pun la bataie cea mai tare sticla de vodka pe care o pot gasi in spatiu sovietic, asta asa, ca stimulare ca de castigat tot eu castig... informational

O sa il zgandar si pe nea Janese sa scrie "Cum folosesc eu DB - de Janese" :D numa' sa nu scrie cu chilirice ....

Mai Echo,
Pai asta e diferenta intre o documentatie generica si una aplicata.
Eu sunt de formatiune IT-ist, asa e si in tabara asta: inginerii comerciali care vand si inginerii care instaleaza solutiile.
Comercialul vinde, il face pe client fericit , totul functioneaza de minune. Pana cand vine celalalt, care aplica si care il desumfla pe client.
Asa e si cu doculentatia apicola. Poti sa citesti Malaiu, Faina, Jintuiala, etc.
Dar chestiile aplicate asa cum le descrie d-l Gica, n-au pret.

D-le Gica, intelegeti franceza? Daca da, de restulmaocup eu, caci carticica nu e in domeniu public.
Asa cum descrie d-l Gica dezvoltarea cuibului ME, e cel mai aproape model de viata in....scorbura a coloniei. Deci succesul procesului e indubitabil.
andrei_calinescu

Mesajde gica » 31 Aug 2011, 23:20

andrei_calinescu scrie:
echo scrie:In ce carte scrie nea Gica:
...

D-le Gica, intelegeti franceza? Daca da, de restulmaocup eu, caci carticica nu e in domeniu public.

Echo,
Condensate nu le vei gasi pe niciunde.Dar:
- prin '82 am ascultat pe Gh.Puscasu directorul unei ferme apicole de 5000 de colonii din Tulcea care a zis -E o mare greseala in conditiile de clima de la noi sa facem primavara inversarea corpurilor
- prin '85 raposatul Georgescu seful unor ferme apicole(1500 de colonii) din Dolj -Nu inversati corpurile la ME ca obtineti stagnare si roire
-au mai fost ceva articole prin revista de apicultura aparute inainte de 80.
Sa nu cumva sa crezi ca am inventat eu ceva cu ME-ul asta.Am citit si am facut ce au zis altii.Si a mers.

Andrei Calinescu - franceza o mai si parlesc putin.De citit si inteles nu sunt probleme.Multumesc mult.
gica

Mesajde Ioan Guist » 01 Sep 2011, 08:15

Bai nene Gicaaaa!! esti un fenomen Domnule.
Uite cum facem.Te iei cu catel si purcel si te muti la mine in casa.Nu te doare de nimic.Ma ocup de tot si toate.Mata, trebuie doar sa vorbesti din cand in cand.Langa mata pe acelasi piedestal sta Eugen.Eu, ma ocup cu frunza de palmier sau bananier sa va fac vant si aer curat ca sa nu ratez o virgula.

Gica, fa ma cumva si pune pe hartie.Sau pune pe banda magnetica.Pe bune.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 08:42

Ioane,iese pe nasoale de fiecare data cand dau ochi cu sovieticul asta de Janese.Se crede cel mai mare stupar din Razvad.Si aici greseste.Cel mai mare stupar din Razvad e soacra-sa. :lol: :lol: :lol:
Lasand gluma deoparte nu cred sa fie stupar pe forumul asta care sa-i manance seminte-n cap lui Janese.Pentru ca la el toate sunt limpezi.El este in situatia in care am fost si eu 30 de ani (serviciu nasol,alte belele plus stupii),fara sa fi citit tot ce i-a picat in mana nu se putea tine.Si fara esperentele alea ale lui iar era nasol pentru el.
Mai lasa-ne cativa ani sa mai imbatranim si noi.Dupa ce ne pica toti dintii muscatul cu gingia e mai anevoios. :lol: :lol:
Si atunci poate punem de-o pensiune ""all inclusive""
gica

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2011, 08:58

Ioan Guist scrie:...
Uite cum facem.
...

Nea Gica ... nu-i loc de intors ... de discutat, obiectat, motivat, scuzat ... ordinu se executa, nu se discuta. :P
Daca asa-i ordinu´ ... vin si eu pe post de aghiotant cu reportofon ... sa nu le incurcam in caz ca o dam " pe ulei " ... de gat.

Pana acum am cam stat pe banca ... acum zic, cum am facut ... ca la carte, la inceputuri ... n-a iesit bine.
Apoi am renuntzat treptat la inversari astfel ca anul asta am facut doar una, inainte de rapitza si doar dupa ce matca a coborat si ponta in catul I, albinele fiind prezente pe jumate din inaltimea caturilor.
Anul trecut am inceput marirea cuiburilor la MER prin adaugare de caturi sub cuib ... la ME nu, am pus accentul pe MER ... daca tot vreau sa-l adopt in totalitate.
Rezultatul ... e mai benefic, mai ales in perioada pregatirii de iernat, din august adica.

Revin la ME.
Regret ca n-am procedat la fel ... n-avea ce sa dauneze din moment ce in MER merge treaba.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2011, 09:14

Pentru a ushura efortul/munca cu adaugarea caturilor sub cuib, o sa adaptez lisa ca sa ridic stupul cu ajutorul ei ... sa detashez fundul, sa pun catul pe fund si acestea sub cuib s-au cuibul peste cat.
Adaptarea consta in principiul ( partial ) stivuitorului.
Adaugam caturi ... semimecanizat. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 09:22

Un ME pe 2 corpuri si un MER pe 3 corpuri au volum si suprafata de faguri aprox. egale si echivaleaza cu 15 rame Dadant.Cu asa ceva mergi vara pe post de cuib,cu asa ceva esti in toamna,intri in iarna si iesi in primavara.Nu se compara cu alta varianta.Stupul are spatiu suficient pentru hrana si puiet,se aranjaza singur pentru iarna.
Si munca e ceva mai putina cu modelele astea de stupi.
gica

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 10:08

gica scrie:Echo,
Condensate nu le vei gasi pe niciunde.Dar.....

Pai condensate zic eu nea Gica sa faceti.. ca asa ... cracanate gasim peste tot... 10 pagini de esenta fac cat 10 carti de.. cico diluat..
Oamenii cu care ati vorbit dvs nu au scris nimc, ca unul avea o idee, altul alta idee, tot asa, toate bune, dar disparate. Pai daca ati starns si aplicat mai multe idei, care s-au dovedit bune, nu e pacat sa nu ramana scris? Vorba volant, scripta manent ... ;)

Andreiule, stiu ce zici, ca asa e in fiecare meserie, am si eu exemple multe...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR