echo scrie:Nea Gica, tinand cont de 30 ani de ME, ....
echo,sa le luam pe rand:
Nu am afirmat niciodata ca ce face Maximus e bine sau rau.Nu am spus niciodata ca merge sau nu merge pentru ca nu am incercat.Am scris despre incercarile unui coleg care a frecat la modelul asta vreo 10 ani apoi a renuntat.Si omul are pe la 160 de stupi jumate pe 12 rame D.B.cu cat 3/4 sau doua caturi la jumate si jumatate din ei ME.
Referitor la cartea lui Maximus,nu mai gasesti in ea capitole intregi copiate din alte carti,un lucru foarte bun.
'''Ai incercat'''ME doi ani la rand.
In primul an il formezi,in anul doi se stabilizeaza bine in doua corpuri,incepand cu anul 3 pui corpuri,iei corpuri.Nu mai ai ce cauta in cele doua corpuri.Stupul merge astfel cativa ani buni,schimba singur matca.Incepand cu anul 4-5 in primavara iei corpul 1 si dai fagurii la reforma.In locul lui pui corpul 2 iar pe post de corp 2 pui un corp cu rame noi (pot fi si artificiali daca esti inainte de salcam).Si uite asa merge treaba cu ei.
Referitor la lucrarea scrisa nu este cazul.Ce stiu eu in materie de stupi e scris in carti pe care nu le citeste nimeni.Asa ca una in plus e complet inutila.Plus ca in tara nu cred sa fie 100 000 de stupi ME (10% din total colonii),situatie asemanatoare cu toata Europa.
Marii producatori de miere sunt in tarile in care sistemul ME domina.Si tarile respective sunt in top.
In alta ordine de idei,colegul Akmm a scris pe vechiul forum de i s-au tocit degetele despre stupul Warre.Nu am de gand sa-l folosesc dar am citit totul cu atentie.Reciteste si poate vezi unde ai gresit cu ME.
Me pe doua corpuri este echivalentul unui stup pe 15 Rame DB sau echivalentul a 3 corpuri MER.In spatiul asta e loc suficient pentru cuib si rezervele suficiente pentru o buna iernare.Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu pui mana.Stiu ele mai bine cum sa se organizeze.Multi din cei care au incercat sistemul l-au lucrat ca pe un vertical si de aici au inceput toate neajunsurile.Pui mana pe rama esti terminat.