Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde lucky5strike » 01 Sep 2011, 23:00

Ingenios... ma intreb ce-ar zice Langsroth... si Layens!

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 01 Sep 2011, 23:05

teinegru64 scrie:Acum,ca am vazut ca nu sunt singurul stupar leneș,am curajul de a va arata cum am renunțat la inversarea corpurilor.....folosesc rama dubla de ME.Fața de sistemul clasic ,am doua mari avantaje...esențiale ...in viața coloniei de albine din ME...iarna ,nu mai exista riscul de a muri familia in corpul de jos,iar prinavara ,regina coboara mult mai rapid in corpul de jos.Menționez ca folosesc doar o singura rama de acest fel pentru o familie.O asemenea rama are intre 5-7 kg de miere,asa ca faci revelionul liniștit și de ce nu... uneori și invierea.

tare chestia. la caturi ce rama folosesti?
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 01 Sep 2011, 23:10

In conditiile de la noi, e greu de lucrat cu rama de 23 cm.

Pentru iernare, sa zicem ca riscul blocarii ghemului scade cu solutii gen cea de sus. Dar la dezvoltarea de primavara, un cat e impropriu, doua-s cam mult. In pastoral, doua caturi sunt putin, trei sunt cam mult.

Daca e musai sa se lucreze cu 2 corpuri iernarea/dezvoltarea, respectiv 3 corpuri sezonul propriuzis, mai potrivita ar fi rama de 18 cm, rama Farrar.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde teinegru64 » 01 Sep 2011, 23:22

ME.Daca ai vreo idee ,spune....sunt receptiv la nou. :lol:
In foto unul din stupii la care am folosit acest tip de rama.Singurul dezavantaj....nu mai pot pune rama claditoare.
Fişiere ataşate
P1070155.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Sep 2011, 09:04

Cred ca esti un pic carcotas @dogvet! Oricat am vrea noi apicultura nu este matematica. Ideal este sa imbini matematica cu natura. Aici e şpilul! Peste toata pregatirea teoretica sta experienta si harul(sau, daca vreti - intuitia). Fara aceste "condimente" apicultura ar deveni o meserie plicticoasa......
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde gica » 02 Sep 2011, 09:26

Adrian Galofteanu scrie:Cred ca esti un pic carcotas @dogvet! Oricat am vrea noi apicultura nu este matematica. .....

Dogvet,cred ca are dreptate colegul.
Sunt ani si ani,sunt stupi si stupi.Nu seamana unul cu altul.Si problema nu trebuie tratata mecanic.Prinzi momentul si gata.Poti reforma tot corpul sau doar partial.
Oricat ai vrea aceasta operatie nu o poti face la stupii foarte buni si in anii cu primaveri minunate cand la 1 aprilie ai 8 rame cu puiet si albinele deja pregatesc corpul 1.Pentru ca pierzi jumate din salcam daca nu faci rapita.Sau jumate din amandoua.
gica

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Sep 2011, 17:31

dogvet scrie:D-le coleg,eu nu imbin matematica cu apicultura :lol: Chiar am cu totul alta formatie profesionala decit matematica.Dar,problema expusa e clara si ma intereseaza pt ca eu lucrez cu ME deci mi-e frica sa nu fac greseli,asa ca mai bine intreb.Concluzie:daca puteti raspunde la obiect lamurind o problema e ok,daca nu ,asta e.Cu respect ! ;)

Ar fi trebuit sa raman indiferent la raspusul tăios dar totusi pentru ca nu-mi place sa creez animozitati pot sa-ti spun asa:
- problema expusa de tine este clara, chiar foarte clara numai ca raspunsul nu poate fi unul la fel de clar. De ce? Pentru simplul motiv ca el nu exista!

Ce e asa de greu de inteles ca sunt ani cand poti face inversarea fara sa ai stagnari vizibile, sunt ani cand nu ai voie sa o faci si ani cand ramane la latitudinea ta ca stupar, ce solutie adopti.
La fel avem si situatii dictate de dezvoltarea familiilor in functie de familia in sine. Nu cred ca avem rezolvate toate problemele legate de neuniformitatea familiilor ca sa vorbim de o solutie aplicabila la o stupina! Daca sunteti in situatia asta nu pot decat sa va felicit! Eu nu sunt!

Ideea pe care a intarit-o dl. Gica este aceea ca inversarea la ME trebuie evitata! Eu cel putin asa am interpretat-o si in aceeasi ordine de idei, eu unul nu cred ca exista solutii universal valabile in stuparit in general si la lucrul cu ME in special!

Sa auzim de bine!

PS Imi cer scuze daca te-am deranjat cu raspunsul meu anterior.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde gica » 02 Sep 2011, 20:34

Nu e cazul de contre.Am mai spus,sunt ani si ani sunt stupi si stupi.Nu seamana unii cu altii.
ME e ME si atat.Lucrat corect in anii buni rupe.Am mai scris de vreo 3 ori,an bun,mutari in pastoral la fix si total in toamna 380 kg.Asa ceva scoti de la alt model de stup foarte greu.
Problema pusa de docvet e simpla.Sunt stupi care inainte de salcam ocupa bine cu puiet si abina doar un corp.Poate fi tratat in patru feluri.
- faci inversare si pui un corp cu rame albe( cladite sau nu.)Ajungi in situatia unui stup vertical.Merge culesul ai un corp de miere.Nu merge,nu urca sau nu cladesc si roieste la sigur(spatiu mic jos)
- faci inversare si in corpul doi ai rame negre,urca sau nu matca si ai ori miere proasta ori un stup care abia intra pe putere
- nu faci imversare si pui corpul 3,obtii ceva miere in el si stupul se intareste pentru urmatoarele culesuri.
- il faci bucati si faci roiuri artificiale inainte de salcam.Ies 3 sau 4 din el.Dar trebuie sa stii sa cresti si matci ca sa le ai abia capacite cu ceva vreme inainte de salcam.Asta nu merge in toti anii.Eu pe asta o prefer ca vand.
gica

Mesajde Ioan Guist » 07 Sep 2011, 10:38

Se stie ca pt pastoral , mare parte din stupina trebuie ajutata cu albina si puiet in vederea valorificarii a 3-4 culesuri de salcam si apoi de poliflora in sistem intensiv.Adica fara pauza d ecules.
Intrebare.
Cum se adauga puiet la ME sau MER? Mergem de la ideea ca lucram cu corpul.Unde punem corpul cu puiet?Si cum?Si cand? si de care puiet? Si...?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde florind » 07 Sep 2011, 11:03

salut

Am citit cu interes acest subiect si am vazut ca sunt parareri impartite.

Adevarul, cred eu , este undeva la mijloc.

Exploatez familiile de albine in sistem multietajat 2 corpuri 3/4 si unul 1/2
Am ramas la acest sistem datorita manevrabilitatii in pastoral , tipurile si intesitatea culesurilor din zona mea la care particip.

Inversarea corpurilor in timpul infloririi pomilor fructiferi este benefica pentru familiile care o permit (catul 2 plin de albina si cel putin 7,8 rame cu puiet in majoritate capacit) pentru dezvoltare ca si indivizi pentru a exploata culesurile urmatoare la maxim (rapita, salcam ) .

Nu se inverseaza corpurile sub nici o forma daca puterea fam nu permite.

Referitor la cartile citite si informatiile din acestea pot sa adaug ca cea mai buna carte ptr orice apicultor este Manualul Apicultorului
Comparatia dintre informatiile din carti si ceea ce avem in practica este stric legata de zona geografica, clima, zona melifera.

De ce am ales acest sistem si nu am ramas pe orizontal sau vertical ?
Din curiozitate - cu cartea si cu stupul
Pot sa spun ca am avut numai satisfactii cu acest sistem.

Observatie : lucrez strans cu familiile de albine - nu intervin cu rame sau corp daca nu am albine
florind

Mesajde alt stupar » 08 Sep 2011, 10:17

Ioan Guist scrie:Se stie ca pt pastoral , mare parte din stupina trebuie ajutata cu albina si puiet in vederea valorificarii a 3-4 culesuri de salcam si apoi de poliflora in sistem intensiv.Adica fara pauza d ecules.
Intrebare.
Cum se adauga puiet la ME sau MER? Mergem de la ideea ca lucram cu corpul.Unde punem corpul cu puiet?Si cum?Si cand? si de care puiet? Si...?

Hei, cei cu MER ori ME prin ograda, si asa-l prindem rar p-aci pe Badia Ioan :D , mingea-i la fileu acuma, deci raspunsul este... ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 09 Sep 2011, 23:07

Ioan Guist scrie:Se stie ca pt pastoral , mare parte din stupina trebuie ajutata cu albina si puiet in vederea valorificarii a 3-4 culesuri de salcam si apoi de poliflora in sistem intensiv.Adica fara pauza d ecules.
Intrebare.

Salutare

Unde-l punem ? ...cel mai bine, mai simplu, este sa se adauge la cuib, peste el ... si sub gratie si catul de recolta.
Cum ? ... apeland la metoda unificarii ...
Cand ? ... inainte de inflorirea salcamului cu cel putin 10 zile, ca sa ramana albina si in lotul care nu mai pleaca la culesuri.
De care ? ... lucrand cu catul, nu se mai justifica intrebarea " de care " decat daca vrei sa-l alegi pe cel capacit, rama cu rama ... mai mare importantza are " metoda de a SEPARA MATCA DE CATUL CARE PLEACA la culesuri.
Catul cu puiet NU are ce cauta deasupra gratiei, unde se pune catul de recolta in care daca exista puiet, ai anulat functia izgonitorului si a catului de recolta.
Deci puietul trebuie sa fie in cuib, sub gratie.

Echiparea unor astfel de stupi are si un risc ... in lipsa de cules, coloniile cu matci de 2 ani trecuti, intra in friguri de roit ... un alt motiv in plus pt. schimbarea matcilor la cel mult 2 ani.
Dar daca natura merge ... apai sa te tzii ...
Daca nu merge ... iarasi, sa te tzii ... la format de roi ... vinzi roi. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ioan Guist » 10 Sep 2011, 09:06

Salut Adi,
Catul cu puiet de ajutor, se poate pune peste gratie.Ca in prima faza va fi blocat cu puiet si albina ridica in catul de recolta(mai sus nitzel) toata mierea.La sfarsitul culesului, adica la Salcam 3 , in acest cat este eclozat tot si se transforma in cat de recolta.
La intrebarea ce fel de puiet.Ma gandesc la momentul operatiei de imputernicire a stupilor dedicati culesului.Daca se face cu 10 zile inainte, vorbim de 1 Mai.asta inseamna ca teoretic familiile acopera doua corpuri MER.Se pune gratia intre ele si se ia corpul fara matca (dupa 3 zile).Sau se alege corpul cu puiet capacit.Teoretic este sus.
Ideea ar fi sa pleci cu 5 corpuri la drum.3 de puiet si 2 de recolta.In ultima faza a culesului, corpul 3 de puiet se transforma in recolta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 10 Sep 2011, 09:41

Bade Ioane
Varianta expusa de mine e valabila celor care merg doar la un cules, maxim doua de salcam, caz in care nu o sa-i incurce puietul la extras mierea.

In cazul ca mergi si la al 3-lea, atunci da, poti sa echipezi asa cum ai zis un stup ... dar ca sa poti extrage mierea si din acest cat, cu puiet, va trebui sa astepti sa devina culegatoare toate albinele care vor ecloza.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 10 Sep 2011, 11:09

in varianta cu pus cat puiet peste gratie, nu exista riscul de a avea miere ante-salcam in ramele din care eclozioneaza puietul ?
Cat o fi de scunda rama de MER, da` ceva coronitza tot are.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 10 Sep 2011, 23:40

Clar ca are daca iei catul II de la familia care-l doneaza ... dar cine te opreste sa-l pui sub gratie ? ... si asa esti sigur ca nu va fi si alta miere ... ci numai salcam.

Ia catul I ... ca de regula nu are coronitza ci doar pe ramele marginase. :P
Acum o sa zici ... da´ dar daca e matca acolo ???
Si ce are ??? ... o faci turista si pe ea. :lol:
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR