zdrag scrie:Domnule Gica cu tot respectul fata de dumneavoastra dar mi se pare ca nu prea aveti dreptate !!! Eu sunt din Basarabia si cunosc la perfectie limba rusa, foarte mut stau de vorba cu apicultorii din Rusia si nu in ultimul rind cu ai nostri din basarabia .. Stupul multietajat de atita si a fost inventat pentru a lucra nu cu fiecare rama in parte dar de lucrat cu corpurile in intregime ceea ce o fac cu succes multi apicultori din Rusia, Canada , America care nu sunt la tropice si la noi tot !! Faptul consta in aceea ca pentru inversarea corpurilor trebuie de prins exact momentul .. Si aore de ce recoltele cele mai mari se obtin la prisacele cu stupi multietajati!!!
Sa isi dea cu parerea si unul care foloseste ME de 10 ani (nu 30) dar care inverseaza(unde este cazul bineinteles).
1) Inversarea nu se face de dragul de a inversa si trebuie ales cu atentie momentul cand se face aceasta operatie si familiile unde se poate face. Nu se inverseaza la toate familiile doar ca sa avem puietul in corpul de jos, ME-ul nu este dadant!
Familiile in stupi ME stau foarte bine fara nici o inversare, in special pentru respecta acea dezvoltare pe verticala. In mod normal primavara cand familia este suficient de puternica matca se duce singura jos si depune oua in fagurii de acolo, deci teoretic nu este nevoie de o inversare.
2. In conditiile tarii noastre daca este facuta prea repede duce la o stagnare a dezvoltarii familiilor respective pentru ca toata caldura se ridica sus si daca familia nu are albine suficiente nu o sa urce sus; sau urca si lasa puietul in urma ...
3. Inversarea functioneaza ca o spargere a cuibului doar ca efectele sale sunt putin mai puternice asupra familiei de albine. Daca este facuta la momentul potrivit se vede o diferenta clara in dezvoltare(se obtin mai repede familii mai puternice), daca este facuta prea repede are loc o stagnare. Daca se face prea tarziu in majoritatea cazurilor deja nu mai este nevoie de ea.
Concluzie: cine vrea si stie cand este momentul potrivit face si inversare si obtine rezultate bune, cine nu vrea sa faca sta bine merci si asa.
.. parerea mea