nae scrie:8 gr de sare /1 Kg de zahar .
Si eu incerc acidularea dar 8 e mult , cred (liceu mecanic)
alin75 scrie:Oare de la hrean creste ponta reginei? Sau devin trantorii mai activi?
Numai bine,
Alin
Hans scrie:Buna ziua tuturor,
sincer sa fiu n-am prea vrut sa scriu aceste rinduri, dar se fac unele afirmatii in legatura cu tratamentul antivarroa din Germania care nu prea corespund realitatii.
Cele ce urmeaza va rog sa le luati doar cu titlu informativ si nicidecum ca recomandari sau altceva. Cine nu doreste sa le citeasca , sa ignore pur si simplu aceste rinduri.
Va multumesc!
Eu sint apicultor in Germania de cca. 25 de ani, si cam tot atitia ani am fost si in Romania mostenind de la tatal meu stupina. Sint membru in Uniunea Apicultorilor din Germania cam tot de 25 de ani. Vreau sa precizez de la inceput ca in Germania este totul foarte reglementat si trebuie sa respecti niste reguli stricte ,altfel s-ar putea sa ai probleme...! Legat de tratamentul antivarroa sint foarte putine produse chimice admise ( cum este Perizinul, dar care nici acestea nu mai prea sint folosite pe de o parte pentru rezultatele mediocre , pe de alta parte pentru remanenta in miere, respectiv ceara). Astfel in general se folosesc produse naturiste precum : acidul formic, acidul lactic si acidul oxalic. Daca se administreaza corect (si daca foloseti capsorul cind faci tratamentele) se obtin rezultate destul de bune - eu spre ex.am intrat in iarna cu toate familiile cu exceptia uneia care a sucombat (murit) probabil din lipsa matcii. ( mai am unul care cred ca din cauza ca si-a tras foarte tirziu o regina probabil ca nu a reusit sa se imperecheze - l-am lasat asa deoarece vreau sa experimentez si eu cite ceva - astazi l-am controlat scurt = este inca foarte bine populat!).
Tratamentele se fac in tot parcursul anului dar nu mai tirziu de 6 saptamini inaintea culesului cu exceptia roiurilor s-au a familiilor de la care nu se recolteaza miere in vederea comercializarii. Aici "anul apicol" se incheie in a doua jumatate a lunii Iulie cind nu mai exista cules. Dupa ultima stoarcere (cca. 15-20 iulie) se incepe tratamentu cu acid formic 60% ad.uz.vet., si hranirea de completare pentru iernat ( care trebuie incheiata la mijlocul lui august, pentru ca albinele de iarna sa nu mai prelucreze zahar). in luna sept. se reia tratamentul cu acid formic pentru a preintimpina reinvaziunea. In octombrie de ierneaza stupii cit se poate de rece cu fundul deschis , numai sita varroa) iar la cca o saptamina dupa primul inghet , cind teoretic nu mai existe puiet necapacit, se face tratamentul cu acid oxalic. Iesirea din iernat se face " cit mai cald" se face un test varroa daca este cazul se mai face un tratament cu acid formic avindu-se in vedere respectarea celor 6 sapt pina la cules- in timpul culesului se foloseste rama claditoare cu taierea puietului de trintor capacit, roii se trateaza in lipsa puietului cu acid lactic (prin pulverizare).
Foarte rezumativ : c-am asta e....
P.S. Din cauza deosebirilor climatice substantiale cred ca aceasta metoda nu se poate aplica in totalitate in Romania.
Cu stima
Hans scrie:Buna ziua tuturor,
sincer sa fiu n-am prea vrut sa scriu aceste rinduri, dar se fac unele afirmatii in legatura cu tratamentul antivarroa din Germania care nu prea corespund realitatii.
...
Cu stima
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori