Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2015, 16:33

Numai la ME nu ma gadeam... :lol: Arata bine, rezerve se vad suficiente...
---

Ca ME, ma asteptam sa fie ghemul chiar un pic mai jos. Cred ca l-a impins sita libera sus.

Nu ai cumva si ME iernati pe "horn"?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 18 Ian 2015, 22:51

alexx scrie:
7Rame scrie:
Nicolaie Astaifoaiei scrie:
TDI scrie:Cui nu-i convine populatia la iernare, cui nu-i convine productia de pe ultimul an, sa se gandeasca foarte serios sa-si schimbe vatra. Ideal, intr-o zona fara alti stupi in jur, sau cu foarte putini stupi in jur. E solutia solutiilor, altfel pastoralul nu exista.

Oricum degeaba.
Daca ai stupi demult mor de batrani, geaba va bateti capu.
Trebuieste stupi tanari si traiesc fara sa mance atat iarna.

Am trait sa citesc si asta.
Puteti explica mai detaliat, va rog?.

......ma minunez nici eu nu am mai auzit :lol: :lol: :lol: :lol: iar de detalii no way

Geaba te wayti si te minunezi dumeata Alexxule daca nu sti cum scrie cartile ca trebuieste sa faci roiuri tineri mai slabi ca stupi batrani sant prea tari si daca sant tari mancarea mult si gata tot ce au in ramuri. Normal !
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 18 Ian 2015, 22:58

Adi Hodis scrie:D-ale topicului ... cica si ai mei stupi traiesc. Daaa ... nu stiu cati !. :shock:

Ca nui asculti za auzi cum rasufla ?
Se vede ca nu te pricepi.
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde liviutzbogos » 18 Ian 2015, 23:00

Geaba te wayti si te minunezi dumeata Alexxule daca nu sti cum scrie cartile ca trebuieste sa faci roiuri tineri mai slabi ca stupi batrani sant prea tari si daca sant tari mancarea mult si gata tot ce au in ramuri. Normal !

Sa inteleg ca trebuie iernat cu roi pe trei rame, consuma mai putin... De bagat la cap...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde B.K » 19 Ian 2015, 00:24

lucky5strike scrie:Numai la ME nu ma gadeam... :lol: Arata bine, rezerve se vad suficiente...
---

Ca ME, ma asteptam sa fie ghemul chiar un pic mai jos. Cred ca l-a impins sita libera sus.

Nu ai cumva si ME iernati pe "horn"?

Intr-adevar rezerve are destule.
Am un ME cu fund plin , iernat horn. Situatia este diferita aici , ghemul se afla in corpul de jos , insa rezervele pentru iernare au fost mult mai mari decat la cei cu sita pe fund. A intrat in iarna cu corpul de sus plin de miere , toate cele 10 r , iar in corpul de jos ramele erau aproape jumatate cu miere. La cei cu sita pe fund ramele de jos au fost goale .
Revin cu poze.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde mihai v » 19 Ian 2015, 00:45

azi am gasit la cativa stupi ghemul format in spatele stupului pe rame, in loc sa fie in fata. stie cumva cineva de ce ? mentionez ca au miere, chiar am desfacut 2 rame de la margine si aveau si albina. aveau miere in partea din fata a ramelor. arata ca si cum s-a format din spate si vor s-o ia inspre fata consumand din mierea de care nu se atinsesera. miltumesc!
mihai v

Mesajde 7Rame » 19 Ian 2015, 09:44

Adi Hodis scrie:D-ale topicului ... cica si ai mei stupi traiesc. Daaa ... nu stiu cati !. :shock:

Ca nui asculti za auzi cum rasufla ?
Se vede ca nu te pricepi.

:D
:)
:!:
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde cristi.ms » 19 Ian 2015, 17:32

Buna ziua tuturor! sunt nou pe aici, de azi sunt si eu membru:)...desi citesc de ceva vreme acest forum....printre altele sunt incepator, am si eu cateva familii si am o problema. daca ma poate sfatui cineva...i-as fi recunoscator! pe scurt...am pierdut 2 roi, pentru ca au pierdut contactul cu mierea,consider ca nu i-am strans suficient de tare si au murit de foame desi mai aveau miere:(( la momentul actual, majoritatea au albina deasupra ramelor iar ghemul se situeaza pana la jumatate - 3/4 din rame. Intrebarile ar fi: 1. cat de mare e riscul in aceasta situatie? 2. Am cateva rame cu miere capacita, sa pun una deasupra ramelor sau sa le pun turta? rama nu o pot pune decat daca folosesc catul de 1/2, altfel sub podisor nu am posibilitatea sa o "inghesui"...ar fi asta o problema? ce ma sfatuiti sa fac? zbor nu am mai avut din 23 dec. va multumesc anticipat si va doresc sanatate si prosperitate!
cristi.ms

Mesajde nae » 19 Ian 2015, 18:15

Salut colega .
1-incearca sa renunti la numele de ROI la entitatile biologice care trec de 01. 09 = asa vei vedea ca e slab, adica SLABA =familia ; in acest caz ori o desfiintezi ori o intaresti .
2- in conditiile anului '14 sa-ti moara de FOAME la 23.12 = mergi imediat si da-ti un pumn in nas :oops: ; daca ma asculti inseamna ca te doare si anul acesta o sa le hranesti , daca nu ,NU (si ma injuri). :D
3-IMEDIAT pune o TURTA , sau rama = nu intra de umeri?, ii tai si la primavara bati cate un cui pt sprijin dar ii salvezi ;)
IMEDIAT = inca din 23.12 ; o faci pt tine nu pt mine .
Salut .
nae

Mesajde alexx » 19 Ian 2015, 18:25

alexx scrie:
7Rame scrie:
TDI scrie:Cui nu-i convine populatia la iernare, cui nu-i convine productia de pe ultimul an, sa se gandeasca foarte serios sa-si schimbe vatra. Ideal, intr-o zona fara alti stupi in jur, sau cu foarte putini stupi in jur. E solutia solutiilor, altfel pastoralul nu exista.

Oricum degeaba.
Daca ai stupi demult mor de batrani, geaba va bateti capu.
Trebuieste stupi tanari si traiesc fara sa mance atat iarna.

Am trait sa citesc si asta.
Puteti explica mai detaliat, va rog?.

......ma minunez nici eu nu am mai auzit : :lol: :lol: iar de detalii no way

:lol: :lol: :lol: no comment..eu de acum iernez numai pe trei rame si o sa cumpar miere de consum
alexx

Mesajde cristi.ms » 19 Ian 2015, 18:32

nae scrie:Salut colega .
1-incearca sa renunti la numele de ROI la entitatile biologice care trec de 01. 09 = asa vei vedea ca e slab, adica SLABA =familia ; in acest caz ori o desfiintezi ori o intaresti .
2- in conditiile anului '14 sa-ti moara de FOAME la 23.12 = mergi imediat si da-ti un pumn in nas :oops: ; daca ma asculti inseamna ca te doare si anul acesta o sa le hranesti , daca nu ,NU (si ma injuri). :D
3-IMEDIAT pune o TURTA , sau rama = nu intra de umeri?, ii tai si la primavara bati cate un cui pt sprijin dar ii salvezi ;)
IMEDIAT = inca din 23.12 ; o faci pt tine nu pt mine .
Salut .

1.ok:)
2. am dat cu capul de perete e ok asa?:)) miere mai au pe rame inspre spatele stupului,dar...se vor duce sau nu pe ea?? asta e dilema mea:)
3.intre rame si podisor e doar 1 cm si...oricum as impinge-o nu incape:) de aceea am dat varianta sa pun rama culcata peste cuib, practic in cat si podisorul,evident, peste cat....ar fi o problema? multumesc!
cristi.ms

Mesajde Closcutz » 19 Ian 2015, 19:08

cristi.ms scrie: 1.ok:)
2. am dat cu capul de perete e ok asa?:)) miere mai au pe rame inspre spatele stupului,dar...se vor duce sau nu pe ea?? asta e dilema mea:)
3.intre rame si podisor e doar 1 cm si...oricum as impinge-o nu incape:) de aceea am dat varianta sa pun rama culcata peste cuib, practic in cat si podisorul,evident, peste cat....ar fi o problema? multumesc!

Eu iti zic sa mai dai o data cu fruntea de masa, apoi fuga la magazinul apicol si ia apifonda sau apivit(n-am folosit, dar amicii mei dasta pun) faci portii de maxim 1kg si pui in punga f subtire de congelator, pe care o crestezi cu dalta apicola pe partea care va sta peste ramele cu albine. Pufai un pic cu afumatorul sa nu omori albinele, asezi turta, te duci la biserica si aprinzi o lumanare si poate se mai vestejeste ,,morcovul"! Peste doua saptamani cand e cald le mai faci o vizita si vezi daca mai necesita turta. La ora asta exclus turta cu polen!!! Si varianta dlui Nae e poate si mai buna decat a mea, dar ma gandesc ca te doare sufletul sa tai umerasii ramelor si te inteleg...rama de rezerva(daca chiar are miere multa as folosi-o sa inlocuiesc alta rama goala de la familii, dar trebuie sa te lase vremea sa faci asa ceva. Turta trebuie pusa astfel incat sa fie deasupra ghemului dar sa prinda si din zona in care mai are miere ca albinele sa faca trecerea mai usor de-a lungul intervalelor. ;) Spor la treaba!
Closcutz

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2015, 19:19

Pui doua bete peste rame si rama cu miere peste cele doua betisoare. Apoi pui catul dar invers, ca rama sa iti intre degajarile ramelor, apoi mai pui doua bete, un carton sau un polestiren si material izolator, apoi capacul. Da si o gaura centrala in rama, sa aiba acces la ambele fete. Succes !
jenica67

Mesajde cristi.ms » 19 Ian 2015, 19:22

Mersi fain! Spor in toate! ;) daca cineva poate sa-mi ofere raspunsuri,critici constructive,sfaturi,etc si la celelalte intrebari adiacente... va salut!
cristi.ms

Mesajde cristi.ms » 19 Ian 2015, 19:23

jenica67 scrie:Pui doua bete peste rame si rama cu miere peste cele doua betisoare. Apoi pui catul dar invers, ca rama sa iti intre degajarile ramelor, apoi mai pui doua bete, un carton sau un polestiren si material izolator, apoi capacul. Da si o gaura centrala in rama, sa aiba acces la ambele fete. Succes !

Multumesc!
cristi.ms

Mesajde paul » 19 Ian 2015, 20:23

Closcutz scrie: asezi turta, te duci la biserica si aprinzi o lumanare si poate se mai vestejeste ,,morcovul"!

:lol: :lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR