paul scrie:Florin Dobre scrie:
Acum am un singur fix in cap...nu mai las in toamna in cuib rama cu 50-75% miere. Ca n-au unde-si face cuibul, ca le e frig pe miere...ce griji domle!!!
Rame full nene si stau linistit...si eu si ele.
Eu am idei putine si ... fixe !
Nu pot sa-l uit pe Guist cand o spus ca pentru iernare albinele trebuie sa aiba toate ramele pe care ierneaza full, ba daca se poate sa mai aiba miere si in falci, ca hamsterii ! Intr-adevar, povesti de adormit incepatorii treaba cu cuibul,cu frigul ... Idealul meu , rame in cuib pentru iernare asa cum a pozat Andrei Ignatov si spunea ca are vreo 200 asa pentru imprimavarare !

Sa-ti ajute Dumnezeu!
Totusi, sa-ti spun un lucru:
- bag ramele full pe iarna, dar sfertul de jos-fatza il descapacesc (zgarii cu furculita). Mierea va fi stocata in partea superioara in asa fel incat abia daca poti introduce dalta printre rame.
Unele ingroasa doar pe o latime de o palma imediat deasupra zonei descapacite si isi fac un fel de bordei.
Nu stiu cum fac ele, dar construiesc niste "boalfe" pe rame de zici ca au fost deformate cu maiul!!!
In concluzie, si-o aranjeaza cum vor, de zici ca traiesc in pesteri!!!
Niciodata nu am aranjat cuibul cum am crezut eu (chestii din alea cu periferice, centrale...)
Le-am dat ramele si... pa!
Inca ceva:
- toate ramele sunt "cantarite la mana", asta, dupa ce verific o rama cu 3-4kg miere ca sa-mi reglez "cantarul de la degete"!
Pot fi rame full dar usoare.
Bafta!!!