Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vremea - sau ''nu faceti pariu cu Dumnezeu ca pierdeti"

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 22:53

paul scrie:Nu pot sa-l uit pe Guist cand o spus ca pentru iernare albinele trebuie sa aiba toate ramele pe care ierneaza full, ba daca se poate sa mai aiba miere si in falci, ca hamsterii !

Doar nu credeai ca am gandit-o eu. El a spus-o. Doar am ajuns la vorba lui.
Dar asa-s eu...masochist. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 05 Feb 2015, 22:53

paul scrie:
Florin Dobre scrie:

Acum am un singur fix in cap...nu mai las in toamna in cuib rama cu 50-75% miere. Ca n-au unde-si face cuibul, ca le e frig pe miere...ce griji domle!!!
Rame full nene si stau linistit...si eu si ele.

Eu am idei putine si ... fixe !
Nu pot sa-l uit pe Guist cand o spus ca pentru iernare albinele trebuie sa aiba toate ramele pe care ierneaza full, ba daca se poate sa mai aiba miere si in falci, ca hamsterii ! Intr-adevar, povesti de adormit incepatorii treaba cu cuibul,cu frigul ... Idealul meu , rame in cuib pentru iernare asa cum a pozat Andrei Ignatov si spunea ca are vreo 200 asa pentru imprimavarare ! 8-)
Facem pariu ca iarna viitoare ne prinde tot cu nadragii-n vine? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 05 Feb 2015, 22:56

ves.lucian.zabrani scrie:Florine , rame Dadant full in cuib , nu prea !!!
Ca-i mai pui dedesupt un cat 1/2 . OK !!!
Ca lasi peste Dadant un cat 1/2 plin cu PAPA , iarasi poate fi OK !!!

Stima si consideratie .
DB in pat rece full = CRIMA / roinita pe doua rame la fel ... si mai sunt .
Ultima oară modificat de nae pe 05 Feb 2015, 22:59, modificat 1 dată în total.
nae

Mesajde 7Rame » 05 Feb 2015, 22:58

gandind logic, faptul ca ai ablina pe leatz, acum, pe 2 rame central, nu e chiar asa de rau. familia mai poate pasa mancarea de pe intervalele laterale, care "vin in sus cu intarziere", deci care mai au mancare. asta daca ai intervale, nu ...4 rame.
deci o mai intinzi 7-10 zile, fara interventie.
plus ca albina deja are gusa plina, ea nu s-a reorganizat dupa o perioada calda in ghem, fara sa aibe bucile pline. Cred eu. Si si le umple din lateral, ca nu-i proasta deloc, doar nu o sa ia de unde...oricum ajunge si in formatie de ghem.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 23:01

alt stupar scrie:Facem pariu ca iarna viitoare ne prinde tot cu nadragii-n vine? ;)

Daca si la anul trec prin aceleasi dubii, ma declar de pe acum...tantalau...sa nu zic altfel. :oops:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 23:04

ves.lucian.zabrani scrie: Nu-i mai simplu cu MER-ul ???

O fi MER cu avantajele lui.
La Dadant daca ai ramele full, nu te doare capul. Am zis. Unde am crezut ca am exagerat cu rezervele, acolo totul e brici acum.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2015, 23:11

paul scrie:
Florin Dobre scrie:

Acum am un singur fix in cap...nu mai las in toamna in cuib rama cu 50-75% miere. Ca n-au unde-si face cuibul, ca le e frig pe miere...ce griji domle!!!
Rame full nene si stau linistit...si eu si ele.

Eu am idei putine si ... fixe !
Nu pot sa-l uit pe Guist cand o spus ca pentru iernare albinele trebuie sa aiba toate ramele pe care ierneaza full, ba daca se poate sa mai aiba miere si in falci, ca hamsterii ! Intr-adevar, povesti de adormit incepatorii treaba cu cuibul,cu frigul ... Idealul meu , rame in cuib pentru iernare asa cum a pozat Andrei Ignatov si spunea ca are vreo 200 asa pentru imprimavarare ! 8-)

Sa-ti ajute Dumnezeu!
Totusi, sa-ti spun un lucru:
- bag ramele full pe iarna, dar sfertul de jos-fatza il descapacesc (zgarii cu furculita). Mierea va fi stocata in partea superioara in asa fel incat abia daca poti introduce dalta printre rame.
Unele ingroasa doar pe o latime de o palma imediat deasupra zonei descapacite si isi fac un fel de bordei.
Nu stiu cum fac ele, dar construiesc niste "boalfe" pe rame de zici ca au fost deformate cu maiul!!! :lol:
In concluzie, si-o aranjeaza cum vor, de zici ca traiesc in pesteri!!!
Niciodata nu am aranjat cuibul cum am crezut eu (chestii din alea cu periferice, centrale...)
Le-am dat ramele si... pa!
Inca ceva:
- toate ramele sunt "cantarite la mana", asta, dupa ce verific o rama cu 3-4kg miere ca sa-mi reglez "cantarul de la degete"!
Pot fi rame full dar usoare.

Bafta!!!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 23:12

7Rame scrie:gandind logic, faptul ca ai ablina pe leatz, acum, pe 2 rame central, nu e chiar asa de rau. familia mai poate pasa mancarea de pe intervalele laterale, care "vin in sus cu intarziere", deci care mai au mancare. asta daca ai intervale, nu ...4 rame.
deci o mai intinzi 7-10 zile, fara interventie.
plus ca albina deja are gusa plina, ea nu s-a reorganizat dupa o perioada calda in ghem, fara sa aibe bucile pline. Cred eu. Si si le umple din lateral, ca nu-i proasta deloc, doar nu o sa ia de unde...oricum ajunge si in formatie de ghem.

Pe logica asta as fi linistit.
Dar când vad -12 grade de luni incolo, mi se cam subtiaza glasciorul. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Feb 2015, 23:17

Florine , prietenul Ignatov zice ceva !!!
Si cred eu ca zice bine !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 23:18

ignatov andrei scrie:...
- bag ramele full pe iarna, dar sfertul de jos-fatza il descapacesc (zgarii cu furculita). Mierea va fi stocata in partea superioara in asa fel incat abia daca poti introduce dalta printre rame.
Unele ingroasa doar pe o latime de o palma imediat deasupra zonei descapacite si isi fac un fel de bordei.
Nu stiu cum fac ele, dar construiesc niste "boalfe" pe rame de zici ca au fost deformate cu maiul!!! :lol:
...

Nah poftim! Alte dedesubturi. :lol:
ignatov andrei scrie:...Pot fi rame full dar usoare...

Asta o bunghisem. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Feb 2015, 23:24

De aia luam ramele " LA MANA " !!!
Bine zic ???
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde popik50 » 05 Feb 2015, 23:32

Pana acum totul e bine la mine, nu am dat turte si nici nu am de gand sa dau iarna aceasta, secretul...ramele pentru iernat sa fie tabla cu miere.Un singur lucru ar mai fi de amintit, nu te zgarci la provizii si baga in iarna familii cat mai puternice, rezultatele nu te vor dezamagi. Am si 3-4 roiuri care au iernat cu populatie mai slabuta, aici am constatat un consum de hrana mai mare, deci...pe viitor voi baga in iarna numai familii puternice.
Si ca sa fiu on topic...bate afara un vant rece... asa ca am bagat lemne in soba la capacitate...sa fie cald, cand ai provizii dormi linistit, valabil si pentru albine. ;)
popik50

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2015, 23:42

Florin Dobre scrie:Nah poftim! Alte dedesubturi. :lol:

Ghemul de iernare - mai ales spre sfarsitul iernii - va salasui in jurul zonei in care va incepe matca sa depuna ouale.
Daca acea zona este mai departe de rezervele de hrana... ai pus-o domnule apicultor!
Chiar daca au doar cateva celule cu miere sau doar gusa plina, acolo va incepe matca ouatul, chiar daca familia risca sa moara de foame!!!

Cam asta se poate intampla cand le "aranjam" noi rezervele pe iarna!!! ;)
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 05 Feb 2015, 23:48, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2015, 23:48

ves.lucian.zabrani scrie:De aia luam ramele " LA MANA " !!!
Bine zic ???
:lol: :lol: :lol:

Foarte bun cuvant !!!
ignatov andrei

Mesajde mellis » 06 Feb 2015, 00:39

"Uite un sitte cu vremea.care le mai si nimereste" recomandat de un mare apicultor...
http://freemeteo.ro/vremea/timisoara/7-zile/afisare/?gid=665087&language=romanian&country=romania

Sursa de inspiratie:
http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic.php?pid=151679#151679
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 06 Feb 2015, 00:43

Sa-l odihneasca Dumnezeu pe nea Gica..
tot acolo spune:
"Acum vine una nasoala.
Consumul mediu pentru luna februarie este de max.2,5 kg.Asta in conditiile cand zborul care a fost zilele astea aparea intre 15-20 februarie.
Consumul pe ianuarie a fost si el peste medie dar nu exagerat din cauza zborului bun care a fost pe la 15 ianuarie.Au crescut puiet si cateva zile bune a fost frig.
Atentie la rezerve ca se pot termina pe la inceputul lunii martie cand vine ultimul val de frig.Aveti de ales,turta sau cuibul spart cu o rama cel putin jumate plina cu rezerve.
Se raceste dar la sfarsitul lunii iar e bine.
Si cu asta se termina si cea mai rece iarna din ultima mie de ani cum au zis unii.Aia ori au nasul lung ori au ceva varooa in calculatoare.
"
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE