Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde alt stupar » 06 Feb 2015, 23:24

Faza e ca, din ce am dedus noi, parte din trantori ori dintr-un exces de testosteron fugareau si ceva albine, ori acolo se adunasera virginele din trei sate, ca noi sigur n-aveam atatea tinerele :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Avram » 06 Feb 2015, 23:45

alt stupar scrie:Arata simplu.
Chiar daca cartile scriu ca-s cu precadere locuri ferite de curenti, anume alese, etc... pot povesti din cele traite ca de fapt arata asa... capatul gradinii, o vale dinjos de stupina, ba chiar intr-un an am prins jumatate de ora de spectacol chiar deasupra stupinii colegului de pastoral.
Fascinant!

In astfel de locuri, se gasesc trantori care provin din mai mai multe stupine .....trantori de carnica,trantori de <maidaneze>...... trintori de care vreti voi....totusi cum gasesc ei de cuviinta sa se adune TOTI in acelasi loc ?
ce-i atrage pe ei intr-un astfel de loc ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2015, 00:10

Sunt mai multe variante:

- ori au un limbaj al lor de comunicare gen dansul albinei, dar inca nedescifrat...
- ori sunt atrasi in acel loc de feromonii tovarasilor in zbor... ca la roire...
- ori sunt atrasi de feromonul unei matci care a zabovit pe un suport fizic in zile anterioare.

Cel mai probabil 2 si 3. Locuri de intalnire sunt dupa posibilitatile zonei.

Singura conditie e zona insorita, ca se stie ca albina foloseste soarele spre orientare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde vlad » 07 Feb 2015, 07:37

Florin Dobre scrie:Eu am privit cap-coada tot spectacolul. Intradevar fascinant!
Cine te vede cum privesti in sus la nimic, zice ca esti nebun...si ce daca. :lol:

si ce fascinanta e nebunia aia !
eram odata la deal , intr-o zona linistita si superba . venisera unii sa-si caute loc pentru a-si construi o casa de vacanta , dar aveau un aparat cu care , spuneau ei , masurau nivelul undelor electromagnetice sau ceva asemanator . n-am dat prea mare importanta , dar acolo am vazut aproape zilnic nebunia aceea de care zicea dobre ( cand conditiile meteo au fost favorabile ). sa aiba vreo legatura ?
vlad

Mesajde octavi » 09 Feb 2015, 00:26

sunt in dilema, sigur am o familie orfana de mai mult timp, ma gandesc sa merg afara sa incalzesc o camera unde sa duc stupii si sa o unific cu una mai mica dar imi e frica ca imi omoara matca si mai bine pierd 1 decat 2. oare sa fie bezmetica dupa atata timp? sau sa pun matca in colivie si sa las stupul in camera 1 zi pe urma sa o eliberez? cum ati proceda voi
octavi

Mesajde duma » 09 Feb 2015, 01:30

octavi scrie:sunt in dilema, sigur am o familie orfana de mai mult timp, ma gandesc sa merg afara sa incalzesc o camera unde sa duc stupii si sa o unific cu una mai mica dar imi e frica ca imi omoara matca si mai bine pierd 1 decat 2. oare sa fie bezmetica dupa atata timp? sau sa pun matca in colivie si sa las stupul in camera 1 zi pe urma sa o eliberez? cum ati proceda voi

Sincer sa fiu nu știu personal ce sa iti spun exact ce sa faci .......insa cred , ca acum se justifica pastrarea si întreținerea mătcilor de " tampon " in astfel de cazuri , vremea ne favorabilă ....cel puțin la mine in zona .....este cam greut de lucrat in stup , trebuie sa fi ferm convins ca nu ai matca si atunci introducerea uneia de rezerva repede ar fi o șansa la salvarea familiei . Precum spuneai ca ți frica sa nu pierzi 2 familii asa si cu introducerea mătci de rezerva , sacrifici o matca si poate ai noroc . Este o treaba si cu introducerea mătci daca familia este făcută ghem sar putea sa moara in cușca de foame si frig ......eu a-și da un " puf " de parfum si a-și da drumul direct la matca . Nu știu ma dau si eu cu părerea ce a-și face daca a-și fi in locul tau si eu am emoții pana cand ii iau pe toti la mana sa vad câte mătci mai am si câte nu , câte au trecut iarna si câte nu . Domnul sa ne ajute !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde octavi » 09 Feb 2015, 23:24

concluzia este clara - lipsa matca , mi se rupe imina cand le vad cat sunt de agitate de consum nu mai vorbesc incerc sa le mentin in viata cu faguri cu miere capacita taiata din rame pana saptamana viitoare cand posibil sa fi 9 grade atunci am sa vad ce fac cu ele, oricum e pacat, este o familie mare. :(
octavi

Mesajde State » 10 Feb 2015, 00:30

Am gasit niste gratii Hanemann dintr-un material gen PET dar mai subtire. Sunt asemanatoare filmelor de radiografie.
Sunt bune in stupina? A folosit cineva?
Multumesc!
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 00:46

State scrie:Am gasit niste gratii Hanemann dintr-un material gen PET dar mai subtire. Sunt asemanatoare filmelor de radiografie.
Multumesc!

Am hanemann din plastic dar mai groase, cele subtiri (spunea si DM intr-un clip si-i dau dreptate) de la caldura din stup = se pot deforma si matca trece prin ea..Nu cred ca sunt bune, parerea mea...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 00:49

octavi scrie:sunt in dilema, sigur am o familie orfana de mai mult timp, ma gandesc sa merg afara sa incalzesc o camera unde sa duc stupii si sa o unific cu una mai mica dar imi e frica ca imi omoara matca si mai bine pierd 1 decat 2. oare sa fie bezmetica dupa atata timp? sau sa pun matca in colivie si sa las stupul in camera 1 zi pe urma sa o eliberez? cum ati proceda voi

Daca fundul este detasabil - unificare cu ziar intre corpuri?
Cum ati realizat ca este orfan/bezmetic? Bezmetic nu cred sa fie pe frigul acesta...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ignatov andrei » 10 Feb 2015, 01:50

Avram scrie:Locul de adunare al trantorilor

In scurta mea experineta cu albinele nu am avut ocazia sa vad asa ceva – locul de adunare al trantorilor.
Cartile spun ca in astfel de locuri trantorii se aduna intr-un numar foarte mare .
Tinand cont ca trantorul , pentru imperechere zboara o distanta considerabila…….
As avea niste intrebari .

1.Ce-I atrage pe trantori intr-un astfel de loc ?
2.A vazut cineva vre-un astfel de loc ?
3.Cum arata un astfel de loc ?

Cu siguranta pentru unii sunt intrebari banale dar ,repet, nu am vazut asa ceva niciodata si nici in cartile apicole ce le detin eu nu am gasit astfel de raspunsuri.

Aceste "loc" nu este ceva prestabilit, un loc cu o anumita configuratie si adresa.
Totul se produce pe moment, datorita unor secretii care duc la o coeziune a trantorilor (citeste cursuri de Apicultura si Sericicultura de la orice Facultate de Zootehnie, cursuri pentru anul II) si o aglomerare a lor intr-o anumita zona (oriunde) la un anumit moment.
Aparitia unui astfel de "loc" (aglomerare) depinde de ora, pozitia soarelui, a curentilor de aer, curenti care inlesnesc "adulmecarea" secretiei si realizarea coeziunii.
Matcile care vor sa se imperecheze "adulmeca" imediat acea zona, intra pe acel "culoar de zbor" si sunt urmate de trantori!

Este astfel denumit (loc de adunare al trantorilor) pentru ca "acolo" se aduna cei mai multi trantori maturi d.p.d.v. sexual.
Apicultorii au observat (nu exageram daca spunem intamplator) ca exista astfel de locuri, dar numai in cazul stupinelor stationare, unde exista un anumit istoric in ceea ce priveste clima si conditiile meteo.
O stupina sosita in pastoral si care dispune de populatii numeroase de trantori maturi, cum face sa gaseasca acele "locuri", daca ele ar exista dinainte stabilite, iar in acel moment nu exista in zona si trantori de la alte stupine?!?

Locul de adunare al trantorilor apare oriunde, oricand, in functie de...

Fenomenul de care pomenea Florin Dobre are loc in preajma stupinelor cu multe familii in friguri, deci cu foarte multe matci tinere, pentru ca, in jurul unei crescatorii de matci nu prea vezi asa ceva (datorita lipsei frigurilor)!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 10 Feb 2015, 02:13, modificat de 2 ori în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 10 Feb 2015, 01:52

mellis scrie:Cum ati realizat ca este orfan/bezmetic? Bezmetic nu cred sa fie pe frigul acesta...

Daca a pierdut matca din toamna... poate fi si bezmetic!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 10 Feb 2015, 01:57

ignatov andrei scrie:...Fenomenul de care pomenea Florin Dobre are loc in preajma stupinelor cu multe familii in friguri, deci cu foarte multe matci tinere, pentru ca, in jurul unei crescatorii de matci nu prea vezi asa ceva!

Florin Dobre scrie:...
Parte din familii roisera.
...

Adevarat. Am precizat... :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 10 Feb 2015, 02:09

Florin Dobre scrie:
ignatov andrei scrie:...Fenomenul de care pomenea Florin Dobre are loc in preajma stupinelor cu multe familii in friguri, deci cu foarte multe matci tinere, pentru ca, in jurul unei crescatorii de matci nu prea vezi asa ceva!

Florin Dobre scrie:...
Parte din familii roisera.
...

Adevarat. Am precizat... :lol:

Iar eu am (re)precizat lui Avram... ca sa (re)priceapa...:lol:
ignatov andrei

Mesajde MIHAI BALS » 10 Feb 2015, 02:19

State scrie:Am gasit niste gratii Hanemann dintr-un material gen PET dar mai subtire. Sunt asemanatoare filmelor de radiografie.
Multumesc!

sunt f.bune in stupina!
(sa aprinzi afumatorul cu ele)

-pe langa faptul ca sunt de unica folosinta,mai si franjureaza aripile albinei.
MIHAI BALS

Mesajde octavi » 10 Feb 2015, 11:18

este evident ca este orfan pentru ca la o simpla ridicare a cartonului de pe rame se vede agitatia, bataile din aripi plus ca sar la tine,circula ca disperatele prin stup si mananca tot ce a fost, unde nu sunt probleme chiar daca as aruca o privire nici nu ma baga in seama stau frumos in ghem si cu turta deasupra lor nici macar nu se ating de ea, dupa cum am spus as unifica intr=o camera incalzita dar imi si frica sa nu mai pierd o matca daca au ajuns bezmetice :?
octavi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR