Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Distanta stupinei de localitati/vecini

Mesajde Trantorul@ » 09 Feb 2015, 00:17

proapis13 scrie:
Trantorul@ scrie: pct. 4. - daca ma autorizez sa zicem stupina de multiplicare automat legea ma ajuta sa-i mut pe vecini pe motiv ca au alte rase sau hibrizi daca am pile ..... chiar daca nu-i asa ..... nu era bine sa se specifice cine doreste sa faca asa ceva sa se mute in zona izolata fara vecini pe raza asta ....

Asta este o parere gresita si interpretabila de ambele parti...nu poti muta vecinii...poti fi mutat...in afara localitatii... :!:

Nu se specifica niciunde .... si la cate sau intamplat in Romania totul este posibil.Sunt sanse foarte mari ca sa se fi urmarit in special acest aspect ....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 09 Feb 2015, 01:28

Trantorul@ scrie:Ma bucur ca se face ceva, dar .... punctul 4. articolul 6 pct. 3 si 4 e facut pentru un cerc restrans ....
...
pct. 3. - de ce sa ma autorizez ca si stupina de multiplicare sa vand roi ( tot material biologic este) .... cand io cresc albine de astea proaste de paici ???

pct. 4. - daca ma autorizez sa zicem stupina de multiplicare automat legea ma ajuta sa-i mut pe vecini pe motiv ca au alte rase sau hibrizi daca am pile ..... chiar daca nu-i asa ..... nu era bine sa se specifice cine doreste sa faca asa ceva sa se mute in zona izolata fara vecini pe raza asta ....

pct. 5. - ce sa mai autorizezi cand clocaie tara asta de toate rasele si hibrizi , ce faci le interzici la cei autorizati sa creasca ce vrea muschiu lor , ca nu vad se se scrie nimic , aaa sau se fac niste programe la punctul 1 si li se baga pumnu in gura acolo ??? si uite asa vor ramane doar cativa care "trebuie" ca si in toate domeniile care vor vinde material biologic ....

Articolul asta e facut doar pentru "smecherii apiculturii" mai vin si cu o complectare ca pot exista doar x stupine de multiplicare si de elita si .....

Nu mi se pare normal sa se ceara autorizrea ca si stupine de multiplicare la toti vanzatorii de material biologic ! Sa se ceara autorizarea celor ce se inhama la caruta pentru ameliorarea si conservarea "rasei autohtone" (chiar daca vor fii multi altii pe langa ei care se "joaca" de ameliorarea ) si sa li se dea ( fonduri si punerea la dispozitie de stat de terenuri in rezervatii naturale , sau in zone izolate) si sa faca stupinele respective pe zone izolate cum e specificat de 10 km sau 20 km lipsa vecini si sa poata vinde cu tidula cum cer unii , cu cat elimini mai multi din concurenta celor autorizati , va scadea calitatea materialului produs chiar daca sa ajuns la ceva si alunecarea tot mai mult spre comercial datorita cererilor foarte mari si a ..... am o presimtire ca la articolul asta o adus cel mai mare aport un detinator de stupina autorizata pentru multiplicare ...

In forma actuala ....
Ex. : - sa zicem ca din n motive trebuie sa vand tot , pai nu pot vinde ca nu sunt autorizat ca stupina de multiplicare si implicit mi se interzice vanzarea de material biologic ..... ce fac ma autorizez ca sa pot vinde ???
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 01:37

Intre timp am mai avut cateva conversatii in mediul online cu deputati si senatori, asa ca va rog sa postati toate parerile posibile si cat mai multi dintre dumneavoastra deoarece listez toate opiniile vis-a-vis de articolele si alineatele puse in varianta postata si le completam cum trebuie, valabil universale si pentru cel cu 3,14 stupi si pentru cel cu nu stiu cate sute sau etc. Deci, revin cu rugamintea sa va exprimati sa corectam ce nu vi se pare a fi corect pentru tot poporul apicultor, fara a aduce avantaje in vreo directie. Multumesc.
reformistul

Mesajde tudorascu » 09 Feb 2015, 08:22

Parerea mea este ca tot un grup de smecheri din domeniul apicol au venit cu magaria asta. Daca vrei sa aplici PNA(sa cumperi material biologic)
va trebui sa cumperi de la cel autorizat. Si daca o sa la faca si in numar limitat(stupinele autorizate) atunci intelegeti care e smecheria. Daca tot reusiti sa vorbiti cu deputati si senatori explicati-le magariile din PNA .
tudorascu

Mesajde Kostas » 09 Feb 2015, 09:31

tudorascu scrie:Parerea mea este ca tot un grup de smecheri din domeniul apicol au venit cu magaria asta. Daca vrei sa aplici PNA(sa cumperi material biologic)
va trebui sa cumperi de la cel autorizat. Si daca o sa la faca si in numar limitat(stupinele autorizate) atunci intelegeti care e smecheria. Daca tot reusiti sa vorbiti cu deputati si senatori explicati-le magariile din PNA .

Numai conspiratii peste tot! :lol:
Notiunea de material biologic include familiile de albine, roiurile si matcile.
Oricine este autorizat sanitar-veterinar poate comercializa familii si roiuri de albine(fara matci).
Stupinile autorizate pentru multiplicare vand si matci.
Kostas

Mesajde Kostas » 09 Feb 2015, 09:36

ghitacusman scrie: CORECT ,si salut aceasta , dar trebuie sa inteleg ca cel neasociat nu mai poate face pastoral ? Asta-i corect ?

In regulament, la art.2, unde se vorbeste despre pastoral, nu se vorbeste despre aociat sau neasociat! Poti obtine documentele de pastoral fara sa fi asociat.
Kostas

Mesajde Bambucha » 09 Feb 2015, 12:35

reformistul scrie:Intre timp am mai avut cateva conversatii in mediul online cu deputati si senatori, asa ca va rog sa postati toate parerile posibile si cat mai multi dintre dumneavoastra deoarece listez toate opiniile vis-a-vis de articolele si alineatele puse in varianta postata si le completam cum trebuie, valabil universale si pentru cel cu 3,14 stupi si pentru cel cu nu stiu cate sute sau etc. Deci, revin cu rugamintea sa va exprimati sa corectam ce nu vi se pare a fi corect pentru tot poporul apicultor, fara a aduce avantaje in vreo directie. Multumesc.

Laudabila initiativa ta. Jos palaria! Revin si eu cu cateva comentarii mai pe seara.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 16:00

Ca sa lamurim chestiunea cu asocierea. Stim cu totii foarte bine ca a obliga pe cineva sa intre intro asociatie este neconstitutional. E ca si cum v-as obliga eu de maine sa intrati in nu stiu ce formatiune politica (care e tot o aglomerare de oameni) fara voia dumneavoastra. Deci, sa lasam fiecare apicultor sa decida daca doreste sau nu sa faca parte dintr-o forma asociativa. Problema e la eliberarea carnetului de stupina si sunt 2 variante pe care eu le-am avut in vedere si astept si parea dumneavoastra: ori le luam de la asociatii (ca suntem membri in asociatie), ori le luam de la medicul veterinar din raza unde se afla vatra stupinei ca nu suntem membri in asociatie). De vizat oricum trebuie sa le vizam din punct de vedere sanitar-veterinar. Corect? Restul documentelor, daca un stupar din stationar neafiliat va dori sa faca pastoral, se vor lua ca si la ceilalti de la comisia judeteana. Daca mai sunt si alte pareri, va rog sa le exprimati.
reformistul

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 16:08

Inca o chestiune: va rog cine este din Bucuresti sau Braila si vrea sa dea o mana de ajutor sa spuna aici. Am discutat cu senatorul Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice din Senat si este dispus sa preia materialele prin care facem completari. Daca este cineva disponibil sa se intalneasca cu dumnealui, la Bucuresti, pana joi dupa-amiaza, sau la Braila de joi dupa-amiaza sa-i dea corecturile pe care le avem in vedere, va rog sa spuneti.
reformistul

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 16:19

ghitacusman scrie:logic ar fi ca cei neafiliati sa-si ridice carnetul de la medicul veterinar in raza caruia se afla .

Asa am propus si eu si sa se stabileasca prin lege cat costa acest carnet sa nu se faca abuzuri :)
reformistul

Mesajde Neafiliatul » 09 Feb 2015, 17:52

reformistul scrie:
ghitacusman scrie:logic ar fi ca cei neafiliati sa-si ridice carnetul de la medicul veterinar in raza caruia se afla .

Asa am propus si eu si sa se stabileasca prin lege cat costa acest carnet sa nu se faca abuzuri :)

Având în vedere importanţa subiectului dezbătut ,mă prevalez de logarea rămasă,cu scuzele de rigoare. Părerea mea este : !. Formularea nouă a articolului 2 şi anume...cu respectarea legislaţiei în vigoare...lasă legea în aceeaşi confuzie
(lucru pe care toţi ni-l dorim eliminat) şi anume: --rezolvarea propusă pentru carnetul de stupină este corectă. Legea va avea efect ulterior publicării în Monitorul Oficial.Dar toate celelalte în vigoare(ordine,hotărâri) vor face trimitere la asociaţii,
în acest sens modificarea fiind insuficientă ( a se vedea ord.119 ,cu modificări,şi celelalte).La sistemul unitar de identificare a stupilor trebuie întrerupt lanţul apicultor - asociaţie -ANZ.Formularea din lege ,în baza Constituţiei,trebuie să permită,fără modificări ulterioare,ca apicultorul neasociat să poată lua (aşa cum s-a propus mai sus) carnetul de stupină de la medicul veterinar,iar identificarea stupilor să se facă direct apicultor - ANZ,prin modificarea metodologiei,şi anume:
în locul numărului asociaţiei,să fie nr.999 pentru apicultori neasociaţi.Alte propuneri : -Art.12/3 În locul sintagmei ...apicultorul solicită formei asociative autorizaţia..să fie trecută sintagma --apicultorul solicită comisiei judeţene de pastoral.
Art.3. Să fie facută următoarea completare...Stupinele deplasate în pastoral vor fi identificate direct prin apicultor ,în cazul stupinelor păzite,şi după un panou......în cazul celor nepăzite. Aşa cum s-a mai spus,la art.4/1 distanţa nu corespunde cu cea de la art.13/1 din lege.
Neafiliatul

Mesajde kiloz » 09 Feb 2015, 18:16

-Carnet de stupina model unic pe tara,cu numar unic de inregistrare pentru toata lumea.
-Sa fie inregistrat la medic veterinar,cei din asociatii pe baza carnetului sa fie incris in baza de date al asociatiei respective.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde dorindafi » 09 Feb 2015, 18:20

cei care se bazeaza pe ajutoare de la primarie pt[ caldura,rechizite la puradei si ce o mai fi ], aveti grije ce declarati dati ca sar putea sa le pierdeti
dorindafi

Mesajde mellis » 09 Feb 2015, 18:28

Referitor la carnetul de stupina - posibil sa le vina idei asemanator cu carnetele canine - mai trebuie sa fie baza nationala cu albinele cipate si inregistrate cu numele proprietarului...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ioanpuiu » 09 Feb 2015, 21:29

Nişte amatori nu pot face decît legi de toată jena !

1 - Ţinînd cont de raza minima de zbor, care este de 3,5 Km., stupinele vor trebui amplasate de jur împrejurul localitătilor (pentru a evita supraaglomerarea) la minim această distanţa pentru a-i feri pe locuitori de un eventual contact cu albinele.
În zona de cîmpie, cel puţin, măsura ar fi practic echivalentă cu interzicerea apiculturii deoarece presupune strămutarea vetrelor apicole în interiorul exploataţiilor agricole care sunt private.
Dispune legiuitorul, respectiv statul, de suprafeţele necesare ? (locaţiile din cîmp trebuie să aibă şi o zonă de protective sanitară - altfel, stropirile specifice din agricultură vor fi direct pe stupi)

2- Mutarea pe aceste noi locaţii, presupune ca noi toţi să renunţam la lucrările de îmbunătătire a bazei melifere de extrasezon, pe care le-am făcut în ani de zile.
Lipsa ofertei de polen diversificat în primăvară şi în toamnă va avea un efect devastator asupra populaţiilor de albine.

3 - Această (im)posibilă lege trebuie să cuprindă în mod obligatoriu asumarea de către legiuitor a oricăror consecinţe şi răspunderi generate de interacţiunea dintre albine şi atelaje, cai, lucrători agricoli aflaţi în cîmp.

Opinia mea: o aventură legislativă cu cele mai proaste consecinţe posibile.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 22:47

ioanpuiu scrie:Nişte amatori nu pot face decît legi de toată jena !

1 - Ţinînd cont de raza minima de zbor, care este de 3,5 Km., stupinele vor trebui amplasate de jur împrejurul localitătilor (pentru a evita supraaglomerarea) la minim această distanţa pentru a-i feri pe locuitori de un eventual contact cu albinele.
În zona de cîmpie, cel puţin, măsura ar fi practic echivalentă cu interzicerea apiculturii deoarece presupune strămutarea vetrelor apicole în interiorul exploataţiilor agricole care sunt private.
Dispune legiuitorul, respectiv statul, de suprafeţele necesare ? (locaţiile din cîmp trebuie să aibă şi o zonă de protective sanitară - altfel, stropirile specifice din agricultură vor fi direct pe stupi)

2- Mutarea pe aceste noi locaţii, presupune ca noi toţi să renunţam la lucrările de îmbunătătire a bazei melifere de extrasezon, pe care le-am făcut în ani de zile.
Lipsa ofertei de polen diversificat în primăvară şi în toamnă va avea un efect devastator asupra populaţiilor de albine.

3 - Această (im)posibilă lege trebuie să cuprindă în mod obligatoriu asumarea de către legiuitor a oricăror consecinţe şi răspunderi generate de interacţiunea dintre albine şi atelaje, cai, lucrători agricoli aflaţi în cîmp.

Opinia mea: o aventură legislativă cu cele mai proaste consecinţe posibile.

Spuneti domnule concret: la art x alin. y vreau sa scrie aia, aveti materialul. Asa fiecare spunem dupa ce ni se pare noua. De asta a fost pus acel material, sa-l imbunatatim, sa-l modificam. Sa scoatem untul din el si sa contribuim la o lege corecta! Daca nici asta nu-i bine, atunci nimic nu mai este bine!

Si inca ceva, ca nu ma pot abtine: Da, niste amatori din cauza profesionistilor care stau dupa garduri si asteapta fara sa se implice. Dar asa-i romanul!!
reformistul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA