Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde CristianBee » 10 Mar 2015, 20:55

Parca pe beeman.se arata cum dizolva cate 400 kg de zahar odata si incalzea putin cat sa se dizolve zaharul . Omul ala dadea cate 30 kg pentru iarna si ce iarna au aia acolo dar albina este bine mersi .
CristianBee

Mesajde Avram » 10 Mar 2015, 21:23

oroles scrie:E o moda si cu zaharul asta invertit. Va trece si ea la un moment da, veti vedea!

Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine.Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp.Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani.Personal nu am schimbat nimic la ea.... Gica Romanescu

Nici un studiu nu poate sa-mi schimbe parerea cu privire la invertirea zaharului.
Postarile lui GICA sunt pentru mine Dumnezeiesti , sunt experienta de-o viata cu albinele .
Tot se vorbeste de hidroximetil furfurol , dragii mei Gica a facut analize in acest scop si au iesit bine.
Parerea mea este ca din comoditate sau lipsa de timp nu se mai face sirop invertit

Si acum dati cu pietre ....repet este parerea mea !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde paul » 10 Mar 2015, 21:39

Avram scrie:Nici un studiu nu poate sa-mi schimbe parerea cu privire la invertirea zaharului.
Postarile lui GICA sunt pentru mine Dumnezeiesti , sunt experienta de-o viata cu albinele .

Si acum dati cu pietre ....repet este parerea mea !

Ioane,mi-ar parea rau sa-ti schimbi parerea despre invertire datorita unor pierderi masive de albine.
Imi pare rau s-o spun dar nici macar Gica nu era infailibil in materie de apicultura. Daca-i citesti mai cu atentie postarile, mai ales cele de pe forumul vechi o sa vezi ca tot timpul avea cate o nemultumire si in mod special nu era prea incantat de cum ii ieseau albinele din iarna. Oare ... de ce ??? ;) O fi fost din cauza ... dumnezeirii ??? ;)
LE ... hraneste in toamna 4 familii de albine de putere egala, 2 cu invertit dupa reteta lui Gica ( dumnezeiasca cum spui tu) si 2 cu zahar dizolvat in apa calduta si ... concluzionezi ! Garantez eu 100% ca vei fi mult mai multumit de familiile hranite cu neinvertit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 10 Mar 2015, 22:21

Inconstient am facut si voi face experiente pe albine , regret ca nu-s mai destept/bun .
Siropul dat cand trebuie invertit sau nu e corectat de albina si ierneaza bine .
Materia invertita face diferenta in perioada critica :
- din motive fortuite te trezesti la 1dec fara rezerve , ce faci ?, dai zahar brut sau invertit !?
-primavara capricioasa , albina se uzeaza sa incalzeasca/hraneasca sa INVERTEASCA !?
E sensibila treaba ...
Din '12 folosesc hipoclorit in sirop ..., in iarna citesc, nu mai stiu unde, ca hipocloritul/clorul accelereaza procesul, natural ,de producere al HMF-ului ;iei pastile pt cap si omori ficatul .
Votez nea Gica .
nae

Mesajde paul » 10 Mar 2015, 22:35

Exceptand situatiile de forta majora ca cele enumerate de colegul Nae, raman la parerea ca inverteala home made face mai mult rau decat bine.
Am curaj sa fac urmatorul experiment ...1 iunie, 2 roi pe 4 rame (2puiet,2 acoperire) cu regine tinere imperecheate din botci de roire ca din astea ... transvazez (dintr-un stup intr-altul) ;), le administrez aceeasi cantitate de sirop la fiecare, numai ca la unul dau sirop invertit dupa metoda Gica si la celalalt dau sirop din zahar topit in apa calduta. Ii pozez la 1 iunie si la 1 octombrie si ... tragem concluzii !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 22:38

oroles, cu studiul ala de care te legi tu, fata de realitate, tu sustii niste prosti amestecate, care sa iti argumenteze tie ideile. O scriu pentru ultima data pe acest topic, si dupa poate sa scrie orice destept ce vrea ca nu o sa mai citesc acesta tema.
ii un grafic cu invertirea, acum imi scapa dar o sa il gasesc. Din grafic se vede ca invertirea este cu atat mai rapida, cu cat temperatura este mai mare. S-a stabilit temperatura de 116 grade deoarece acea temperatura este mentinuta de prodesul de transformare si acolo, timpul de invertire este minim. Todeauna s-a spus ca, pentru a scadea continutul de HMF dupa stingerea focului, sa se puna cantitatea ramasa de apa si introducerea oalei in apa rece. Continutul de HMF acceptat este de cca 40 mh HMF/kg la miere si 100 mg/kg la sirop pentru a nu fi toxic pentru albine. Prin invertirea cu sare de lamaie se obtine cca 90 procentul de invertire si 65mgHMF/kg. Daca procesul se face la temperatura mai mica si dureaza cca 70-80 de minute continutul de HMF ajunge undeva la cca 98mg/kg sirop si nici atunci este inca in limita acceptata pentru hranirea albine. Dar in cazul invertiri dupa reteta lui Gica, procesul dureaza cca 3 minute. In studiul tau scrie ca HMF este mai mult de 475 de mg / kg, pai nu avem ce sa dicutam cu acea otrava.
jenica67

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 22:42

thomas, da zaharul este otrava alba pentru ca si corpul uman ca sa il consume trebuie sa il inverteasca, tocmai de aceia se recomanda invertirea si pentru oameni inainte de al consuma.
Paul fiecare face cum considera ca i se pare ca este mai bine ! Nimeni nu te obliga sa faci intr-un anumit fel.
jenica67

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 22:44

Na acum va pun o adresa, unde publica Eddy Van Damme supranumit Printul patiseriei, coautor a peste 4000 carti de patiserie si detinatorul tilului suedez "Autorul celelei mai bune carti profesionista de bucatarie", a retetei acestuia de zahar invertit, care se foloseste in patiserie si gelaterie :
http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/
Reteta lui este 1 kg zahar, 480 ml apa 1 gr de Crema de tartar sau acid citric, exact ca in reteta lui Gica cu o mica abatere la apa (2.6/5=0.52 l =520 ml).

El in reteta lui, pune direct toata cantitatea de apa, fapt care face amestecul sa se inverteasca la 114 gr C, nu il mai raceste ca noi, sa scadem cantitatea de HMF si il foloseste in cele mai fine retete de dulciuri in America si in Europa si nu mai moare nimeni ca in Romania, unde se manaca salam si parizer, facut din sorice si chimicale.
jenica67

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 22:50

Cititi la profil despre el : http://www.chefeddy.com/profile/
jenica67

Mesajde paul » 10 Mar 2015, 22:51

jenica67 scrie:Paul fiecare face cum considera ca i se pare ca este mai bine ! Nimeni nu te obliga sa faci intr-un anumit fel.

Jenica, drept spui ca fiecare face ... cum i se pare ! Mie mi se pare ca un interval in plus sau chiar doua de albine la iernare, este putin mai mult decat un interval sau chiar doua de albine in minus. Poate ... mi se pare ! ;)
Eu nu oblig pe nimeni sa faca ca mine.
paul

Mesajde Avram » 10 Mar 2015, 23:05

Paul fii atent....din anul 2006 de cand am albine , pentru stimulare (la sfarsitul verii - August) le dadeam cum zici tu (zahar dizolvat in apa calduta )...pentru complectare doar miere de floarea soarelui.

In 2011 citesc despre invertirea zaharului si de atunci in fiecare an pentru stimulare(la sfarsitul verii - August) folosesc asa adica invertit , pentru complectare doar miere de floarea soarelui...

Nu am observat vreo diferenta .

Acum ma vei intreba... daca nu am observat vreo diferenta de ce mai invertesc.

Raspuns - am timp (albinele sunt la 30 m de casa ) , si am incredere in sfaturile lui Gica .

Paul citeste cu atentie asta

Haideti sa nuantam putin ca sa clarificam diferenta intre solutia de apa-zahar si siropul din zahar invertit.
Un exemplu paralel.
Painea.
Metoda de preparare a painii obtinute din aluat dospit (la fel se face si azi) a fost descoperita in Franta in jurul anului 1000.Pana atunci se manca paine facuta din aluat nedospit.Registrele cu cantitatile de hrana pentru lucratorii care ridicau diferite cladiri specificau printre altele 3 livre de panis (paine)/zi (aprox 1,5kg) si o ora de odihna(siesta).
Dupa 50 de ani apare in registre 1 livra si jumate de paine si dispare siesta.E vorba de munci considerate azi foarte grele (spargatori de piatra,carausi si zidari).Alte trei lucruri bune ca urmare a aparitiei painii facute din aluat dospit :
- populatia Frantei s-a dublat in 100 de ani (de la 25 de milioane la 50 de milioane).Azi sunt 70 de milioane din care (vorba lui Becali,tiganii lor sunt mai negri decat ai nostri).
- Franta a fost motorul Europei 600 de ani
- Europa a fost buricul pamantului 800 de ani
Un lucru negativ, painea dospita a fost unul din motivele care au dus la Marea Schisma.
Revenind la albine cam aceasta este dosebirea intre hranirea cu solutie de zahar si sirop de zahar invertit.
Organismul albinei nu poate asimila zaharoza,albina secreta o substanta (invertaza) care sparge glucoza in doua componente (fructoza si glucoza) in procente egale.Abia acum poate fi consumat.
Cum am aratat mai sus omul nu mananca faina ci paine,albina nu mananca zaharoza (zahar).Transformarea zaharozei in zaharuri simple si asimilabile uzeaza foarte mult albina.Sunt studii in acest sens.
Atunci ? ce e greu.Da ceva munca.Stie toata lumea ca banu aduce ban.Dar si munca aduce bani.Mai putini,adevarat.
Nu am vazut oameni bogati de pe urma exploatarii albinei dar am vazut destui care traiesc mult mai bune.Unul din ei am fost si sunt si eu.

Autor- Gica
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2015, 23:17

jenica67 ai 100 de LIKE-uri de la mine... :!: ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 10 Mar 2015, 23:20

Ioane, trecand peste comparatia fortata facuta de Gica, eu iti spun ce-am constatat pe propria piele ... cat timp am stimulat si-am completat cu invertit , familiile cele mai bune abia le restrangeam pe 6 rame (5 intervale), media era de 5 rame (4 intervale). Dupa ce-am renuntat (cu maxima opozitie) la inverteala home made, restrang pe 7-8 rame, media fiind peste 6 rame, adica cel putin un interval in plus, care la mine conteaza foarte mult. Ador filosofia, dar, sofismul ma doboara ! 8-)
paul

Mesajde Trantorul@ » 11 Mar 2015, 01:42

Am pus ceva material didactic cu cateva pagini in urma referitor la ce se intampla cu zaharul invertit aflat in rezervele de iernare , am avut cativa roi ( 4- 5 intervale de albina) aproape integral pe asa ceva ( am scris motivele unde se afla materialul didactic ) si zaharul s-a facut bocna - diaree caput am iernat 2 afara pe 2 intervale ..... am luat rame cu miere din altii nici o problema ..... am hranit si asta vara nucleele masiv cu zahar invertit am avut si cu miere unele ( cele cu zahar sau depopulat binisor fata de cele cu miere si o trebuit sa mai complectez cu alta rama cu puiet la ros si acoperitoare ) tind sa cred ca HMF este la cote alarmante si face mult mai mult rau decat invertirea propiuzisa de albine ... inca invertesc da cred ca nu o sa mai fac asa ceva avand in vedere cele intamplate asta vara ...

P.S. Stau si ma gandesc foarte serios ce sa folosesc in viitor... ala are mercur , ala are hmf , ala uzeaza la invertire ........
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jenica67 » 11 Mar 2015, 09:05

Am vazut pozele tale puse si pot sa spun ca si eu am observat mierea zaharificata intr-o iarna, la o familie mai slaba, dar cauza eu nu o pun pe seama siropului de zahar invertit, deoarece eu tin siropul in atelier care nu este inchis 100 % si este exact aceiasi temperatura ca afara. Desi a trecut iarna siropul 2:1,nu are nici un cristal in el, sa zici ca ar avea tendinta de cristalizare. Siropul il face sotia mea si il face cu 8-10 feluri de ceai din cele folosite la protofil. Nu am observat nici o data probleme, dar la cate tipuri de zahar au aparut, nu pot eu sa garantez ca totul este ok. De altfel Gica ne-a spus sa folosim numai zahar cristal. De aceia am mai spus, ca nu incerc sa conving sa se foloseasca obligatoriu siropul invertit. Dar cand se spun atatea prostii despre acesta si mai aduce si prejudicii la imaginea regretatul Gica si aud asta de la cineva, care nu recomanda folosirea siropului invertit, iar lui i-au murit albine din lipsa de hrana, chiar ca nu mi se pare in masura sa dea sfaturi. Problema noastra ca cu internetul asta se scriu tot felul de prosti, cele mai multe nesemnate, iar unii le iau de bune. Prostia cu invertirea siropului cu 1 kg zahar, 150 de ml apa si 1 ligurita de sare de lamaie, au vazut-o si eu in La Taifas, dar luam totul de bun ?? Ati vazut ca a avut cineva curajul, sa isi puna semnatura pe asa o prostie, ca sa o sustinem ??
jenica67

Mesajde alt stupar » 11 Mar 2015, 09:40

face cine cum vrea, io atata spui... iernare mai proasta ca atunci cand am completat la inceput de septembrie cu sirop de zahar 1/1 invertit (sare de lamaie) n-am avut niciodata. Si... n-a fost iarna grea! (prin 2005, cred)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA