Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde ionut iasi » 10 Mar 2015, 22:53

Frumos Duma ...imi place ce vad ...keep going ;)
ionut iasi

Mesajde mellis » 11 Mar 2015, 02:00

Daca scazi, nu e cazul, aduc eu berea sa îți treacă supărarea si fugim amândoi pe camp cu cristașul de prins albini pana umplem lăzile la loc..si gătam berea, apoi când ne trezim le număram si o luam de la capăt..
Sau mergem la vânătoare de albine ca precis sunt plini codrii după anul trecut..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde duma » 11 Mar 2015, 22:56

Cam asa stau eu cu ale mele!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mellis » 11 Mar 2015, 23:47

Frumosi stupii, curati si albinele grase ;).
Iti spun o poveste mai veche din stupina mea, de obicei incepeam verificarea dintr-un capat. La capatul opus eram presat de timp de multe ori, ma grabeam si se stingea fumul. Cand l-am deschis intr-o zi sa-l verific, m-am trezit cu zeci de albine pe mine gramada, m-au intepat multe prin haina, intre picioare au gasit o gaura in costum ;), foarte agresive. M-am mirat pentru ca erau cuminti de obicei, nu stiam cauza.Am luat cu mine multe ace..
Mai mult - eram cu un coleg ce voia sa se apuce de apicultura - a ramas socat, l-am mai linistit lingandu-mi ranile dar cu greu.
Am citit pe urma Hristea, intr-un capitol descrie o problema asemanatoare - un stup foarte agresiv. Cauza - de fiecare data la stimulare cu sirop prindea si omora albine sub capac.
Din ce scrie-n carte => albinele erau agresive din cauza ca simteau pericolul - dusmanul criminal.
Stiu ca e greu sa filmezi stupii dar zic ca fumul este esential mai ales in perioada aceasta - putin dat pe margini cand pui capacul inapoi - te scuteste de multele albine moarte pe marginile stupului - acum si nu numai - fiecare albina este importanta. Mor de ciuda cand omor cateva din vina mea sau din graba.Poti pune camera pe stupul vecin pana inchizi capacul.
O a doua observatie este spatiul gol de deasupra ramelor, eu as pune peste turta cateva bete si o paturica, bucata de material - bumbac preferabil. Mi se pare ca nu le place acel spatiu si posibil sa creasca punti de ceara, se uzeaza prea devreme.
Nu te supara pe mine - e doar un sfat, daca vrei il urmezi - daca nu asta e.
Spor in toate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BRUMITA » 11 Mar 2015, 23:59

Eeeeeee....asa da.
Ce spuneam cutiile de stupi....curate. ;)
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 00:19

Mellis..... 13 stupi în 8 minute.....a fost un control fulger ca nu este timpul sa montam trepiede și sa filmam minute în șir stupii deschiși..... ideea era sa vad de duminica cât au mâncat pana astăzi din turta cu și fără polen....intradevar am urmărit și eu acum întreaga filmare cap coada și se vad câteva albine prinse de podisoare ( 9 -10 albine / 13 stupi) ....stau bine la capitolul acesta și merg înspre mai puține prinse. Fumul nu lam considerat important la acest control, duara prea mult pana să-l aprind și să-l sting decât controlul în sine.....se aprinde mai greu la mine ca nu ma iubesc țigăncile :). distanta dintre rame și podisor este suficient de mare în cât pot pune 3 turte una peste alta, acum în perioada când dau turtele întorc invers podisoarele pentru loc. Peste rame nu voi pune nimic altceva decât. podisorul indiferent de vreme sau anotimp, hrănire sau stimulare nici o data. Când termin stimularea cu turte vor fi întoarse invers ca vor venii hranitoarele în podisoare.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 00:23

Doamna Brumita.....inca nu am început curățenia de primăvară......urmează sa fie spălate și aliniate și ceva suporți schimbați ;) . Mai este mult de lucru pana ia aproximativ forma care mi-o doresc prisaca mea. Idea esențială este ce se găsește în lăzi, nu de alta dar poate anul acesta voi sta liniștit și eu ca voi avea miere și pentru dușmanii mei :lol: și sa îmi mai rămână sa le fac și la anul turte din mierea lor.
Ultima oară modificat de duma pe 12 Mar 2015, 00:25, modificat 1 dată în total.
duma

Mesajde BRUMITA » 12 Mar 2015, 00:25

duma scrie:Doamna Brumita.....inca nu am început curățenia de primăvară......urmează sa fie spălate și aliniate și ceva suporți schimbați ;) . Mai este mult de lucru pana ia aproximativ forma care mi-o doresc prisaca mea.

Pai, cand terminati sa va mutati si la noi. :lol:
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 00:28

Pai da cu siguranță că masi muta ca la dumneavoastră este deja totul ca la carte și ar fi un concediu perfect ;)
duma

Mesajde BRUMITA » 12 Mar 2015, 00:32

Un stupar mi-a zis ca stupii in culoarea albastra se dezvolta cel mai bine.
Asa sa fie ? ;)
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 00:41

Am pregătit un orizontal pe 16 rame albastru deschis și mai îmi vopsesc 2 lăzi tot albastre sa fie treaba buna... :lol:
Nu cred sa conteze diferența de culoare, mov, albaștri, galben....etc, etc. dar da bine la ochi.
duma

Mesajde FLORINELU » 12 Mar 2015, 08:01

Duma,Mellis t-ea criticat elegant in legatura cu uciderea albinelor ca sa nu te superi,stie el ce stie,cred ca santeti prieteni,te-a luat cu povesti pe ocolite ca sa te menajeze, eu ti-o spun mai direct ca, de, sant mai ascutit la limba:nu exista nici o scuza ca sa ucizi atatea albine cu intentie,chiar daca sant ale tale,mai ales ca ai mai fost criticat pentru asa ceva si anul trecut si nu numai de catre mine,daca tot le ucizi nu ne arata si noua,baremul de 9 albine moarte despre care spui tu l-ai indeplinit cu brio doar la primul stup,in rest.....,la stupi nu se lucreaza pe fuga,preferam ca in filmulet sa ne arati un singur stup de la a la z si vedeam si puiet si ce mai au de mancare si nu le striveai cu capacul. te-ai suparat pe mine?nu-i nimic,o sa-ti treaca ,dar cel mai lmportant e sa nu mai repeti asa ceva.
cat despre stupina lazi si stupi in general ,ai de la mine nota 10 cu +,nu vezi la multi stupi frumosi ,curati,aranjati frumos si sa aiba si albine multe in ei,felicitari Duma si vorba lui Brumita:cand vii si pe la noi?
as fi curios sa vad un filmulet de la tine in care sa vedem interiorul stupului rama cu rama,puiet,mancare etc,ca dupa ce ne-ai aratat arata foarte bine.
FLORINELU

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 15:28

Nea Florin!!!!!
Ziua bună! Nu ma supăr nici pe Mellis și nici pe mata! Am înțeles învăluirea lui și apreciez gestul sau. Recunosc ca anul trecut....si îmi aduc aminte foarte bine când am fost " criticat " pe tema inchiderii prea repede a stupului. De fiecare data când umblu la ei aceasta problema mi-o aduc aminte și acum ca o gluma " ce sa fac dacă am atâta albina de da pe afara " :lol: . Sincer ieri am plecat de la serviciu 47 km doar pentru a vedea dacă sau apucat de turte, sacrificiu care nu-mi pare rău că lam făcut ca am dormit tare bine asta noapte. Intradevar pe dinafara și superficial se prezintă bine situația și promit ca data viitoare când Vremea și temperaturile îmi permit am sa filmez cât mai mulți stupi cu amanuntitul, rama cu rama și ca sa nu mai filmez tremurând am sa caut un " cameraman " sa ma ajute, nu de alta dar asa am văzut și la matale ca procedezi! Cat despre o zi de munca în stupina matale tare mult mi-ar place sa particip și sa ma lași să-mi bag nasul prin lăzile pline.....nu de alta dar cu siguranță mai fur ceva tactici administrative.
P.S. O data, de doua ori.....a treia data nu va mai exista problema inchiderii podisoarelor.
duma

Mesajde samuellazea » 12 Mar 2015, 16:38

Sau nu o sa mai filmezi cand inchizi stupii :lol:
samuellazea

Mesajde duma » 12 Mar 2015, 18:26

samuellazea scrie:Sau nu o sa mai filmezi cand inchizi stupii :lol:

Multumesc Sami :lol: la asta ma gandeam si eu sa nu mai filmez ultima parte !!!!!
duma

Mesajde FLORINELU » 12 Mar 2015, 20:00

vezi tu Duma,multi se supara si sau suparat pe mine ca am spus adevarul,eu nu pot sa ii spun la un om, chiar prieten fiind ca e frumos daca nu e sau alte chestii din astea ,spun intotdeauna ceea ce cred eu ca e bine,o fi bine?,nu o fi bine?,asta e. ma bucur ca nu te-ai suparat pentru critici ceea ce spune mult despre temperamentul tau . in ceea ce priveste vizita la stupina mea,ai invitatie permanenta si neconditionata,saptamana viitoare voi fi aici de luni pana vineri inclusiv,si anuntandu-se timp frumos vreau sa fac o verificare la stupi si te astept cand vrei sa vii poate ii aduci si pe ceilalti prieteni ai nostri si eu va garantez ca va arat si bune si rele la stupii mei,dar alea rele nu ne vom lauda cu ele numa asa un pic. :lol: :lol:
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?