Frumosi stupii, curati si albinele grase

.
Iti spun o poveste mai veche din stupina mea, de obicei incepeam verificarea dintr-un capat. La capatul opus eram presat de timp de multe ori, ma grabeam si se stingea fumul. Cand l-am deschis intr-o zi sa-l verific, m-am trezit cu zeci de albine pe mine gramada, m-au intepat multe prin haina, intre picioare au gasit o gaura in costum

, foarte agresive. M-am mirat pentru ca erau cuminti de obicei, nu stiam cauza.Am luat cu mine multe ace..
Mai mult - eram cu un coleg ce voia sa se apuce de apicultura - a ramas socat, l-am mai linistit lingandu-mi ranile dar cu greu.
Am citit pe urma Hristea, intr-un capitol descrie o problema asemanatoare - un stup foarte agresiv. Cauza - de fiecare data la stimulare cu sirop prindea si omora albine sub capac.
Din ce scrie-n carte => albinele erau agresive din cauza ca simteau pericolul - dusmanul criminal.
Stiu ca e greu sa filmezi stupii dar zic ca fumul este esential mai ales in perioada aceasta - putin dat pe margini cand pui capacul inapoi - te scuteste de multele albine moarte pe marginile stupului - acum si nu numai - fiecare albina este importanta. Mor de ciuda cand omor cateva din vina mea sau din graba.Poti pune camera pe stupul vecin pana inchizi capacul.
O a doua observatie este spatiul gol de deasupra ramelor, eu as pune peste turta cateva bete si o paturica, bucata de material - bumbac preferabil. Mi se pare ca nu le place acel spatiu si posibil sa creasca punti de ceara, se uzeaza prea devreme.
Nu te supara pe mine - e doar un sfat, daca vrei il urmezi - daca nu asta e.
Spor in toate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...