Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde mellis » 12 Mar 2015, 11:12

In pagina 2 este mentionat ca HMF si PH corespunde cerintelor (nu se mentioneaza valoarea):
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643&start=16
Aici se combate articolul din scanarile de la pag 2 unde se mentiona folosirea a 2g de sare lamaie la 1kg zahar.
Nu este nimic de lamurit referitor la articol.Sau mai bine zis asa nu prea trebuie facut.2 grame de sare de lamaie coboara PH-ul solutiei catre cifra 2.Nectarul si mierea au PH=4,5 - 5,5.Referitor la HMF au fost facute analize si a corepuns."
Un alt citat:
"Personal am facut tone si tone de zahar invertit.Ininte de '89 veneau cei de la ACA cu masina,luau mierea si-ti lasau zaharul.Cum era pe atunci,zaharul se termina repede si multi il primeau prin noiembrie cand aparea cel din noua recolta.Asa a fost pusa la punct aceasta reteta pe atunci,de nevoie."
"In urma unei discutii pe forumul vechi cu colegul Valter am preparat un astfel de concentrat invertit pe care l-am pastrat 15 luni.Nu a cristalizat in acest timp."
Am un borcan cu sirop nediluat pe balcon fara urma de cristalizare, nici pe rame nu am observat cristalizare...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 19:55

oroles, si daca faci siropul din zahar cu apa calda, este indicat sa pui sare de lamaie / otet, intrucat PH-ul acid previne nosema. Sarea de lamaie / otetul se pune in siropul de zahar, din anii 40-50, daca ai fi citit o revista din acea perioada, ai fi vazut ca se recomanda folosirea ei.
jenica67

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 20:12

Ia uite ce scrie Hristea prin noiembrie 1949, cu asta postare sper sa nu va apucati sa faceti hraniri numai iarna cu sirop !! :lol:
Fişiere ataşate
RA 49p11.jpg
RA 49p11 p2.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 20:26

Deci cand zicea ca a salvat albinele ?? In 1933 si nu au mai murit din cauza HMF si PH ...... si altele. Dar Murphy are o lege care spune :
Este normal sa gresesti, dar mai normal este sa dai vina pe altul !! :lol: Daca facem o socoata, mai 18 ani si este 100 de ani decand spune Hristea ca a folosit siropul 2:1 !!
jenica67

Mesajde oroles » 12 Mar 2015, 21:10

jenica67 scrie:oroles, si daca faci siropul din zahar cu apa calda, este indicat sa pui sare de lamaie / otet, intrucat PH-ul acid previne nosema. Sarea de lamaie / otetul se pune in siropul de zahar, din anii 40-50, daca ai fi citit o revista din acea perioada, ai fi vazut ca se recomanda folosirea ei.

Jenica67, nu imi place cand faci presupozitii false. Eu sunt unul care citeste foarte mult pe aceasta tema si cred ca se vede si din postarile mele. Promit sa citesc orice revista din anii '40-'50 pe care mi-o recomanzi. De asemenea, ai vazut ca citesc mult si literatura straina, mai ales in limba engleza. In psihologie in anii '40-'50 homosexualii erau considerati bolnavi psihici, erau gazati si arsi pe foc apoi (a se vedea "realizarile" nazistilor). De aceea nu as lua de bun tot ce s-a scris atunci. Relatarea lui Hristea mi-o amintesc si eu. Cred ca am citit-o in Stuparitul. Spre comparatie iti spun ca datorita faptului ca am acces la publicatii straine am citit recent din Australian Bee Journal (Revista de apicultura australiana), American Bee Journal (Revista de apicultura americana). Multe dintre studiile pe care vi le-am citat aici, daca ati observat, vin de la oameni de stiinta de la Oxford si alte institute consacrate. Ai fi dispus sa citesti ce iti dau eu?

Uite astazi am citit un articol in Australian Bee Journal realizat de un stupar. El nu era nici pro si nici contra siropului invertit si chiar spunea ca nu este in masura sa recomande ceva. Prezenta obiectiv riscurile si avantajele hranirii cu sirop invertit, printre care amintea problemele cauzate de aciditate, de HMF si ce mi-a atras atentia era ca atentiona stuparii cu privire la posibilitatea cristalizarii in rame. Iarasi spunea ca siropul de zahar invertit nu este la fel de atractiv pentru albine ca siropul facut la rece. El zicea ca da si invertit si neinvertit.

Finlandezii, de exemplu, nici nu vor sa auda de zaharul invertit. E o practica dezavuata la ei. Fat Bee Man am vazut ca da numai sirop la rece si nu cred ca e un "nimeni".
oroles

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 21:16

oroles scrie:Jenica67, nu imi place cand faci presupozitii false.

oroles scrie:
mellis scrie:Salutari,
De asemenea a precizat ca a facut analize la siropul rezultat si HMF/PH erau potrivite, de ce sa ne amageasca?Oare cat costa analiza de nu avem incredere, o putem repeta?

Cat a iesit PH-ul? HMF-ul nu e singura problema ci si acidoza care provoaca leziuni la nivelul tractului digestiv. La invertirea industriala acidul este neutralizat cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Eu personal am facut ulcer in facultate datorita acririi ciorbelor cu sare de lamaie. Folosind un rationament nu tocmai corect, am putea sa ne intrebam daca albina nu are nimic?
[/quote]

Cand scrii ceva, gandeste-te la ce ai scris si nu folosi cuvinte, care sa para ca nu ai spus asa ceva !!
Ultima oară modificat de jenica67 pe 12 Mar 2015, 21:17, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde paul » 12 Mar 2015, 21:17

Jenica, tu parca erai fan ... inverteala. Unde ai vazut tu inverteala in reteta lui Hristea ??? A pus o jumatate de lingurita de otet la litrul de sirop pentru a nu cristaliza (reglarea PH).In reteta lui Gica se adauga sarea de lamaie imediat dupa dizolvarea zaharului si se asteapta sa se umfle siropul ca laptele sub influenta temperaturii. Eu zic ca-i o mare diferenta intre ce-a facut Hristea si ceea ce fac adeptii invertelii. Si eu adaug otet in siropul rezultat din dizolvarea zaharului in apa calda, dar asta nu inseamna ca invertesc in vreun fel !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 21:19

Paul, unde scriu eu despre inverteala in pasajul la cere te referi ???
jenica67

Mesajde paul » 12 Mar 2015, 21:22

jenica67 scrie:Paul, unde scriu eu despre inverteala in pasajul la cere te referi ???

Pai ... nu scrii ! Numai ca, stiindu-te fan inverteala, prin pasajul de mai sus nu faci decat sa dai apa calda sustinatorilor neinvertelii si m-am gandit ca poate ai interpretat gresit cele citite. :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 21:24

Apai, daca asta se intelege, cred ca ne pierdem vremea !! Vad ca nici nu urmariti esenta discutiei, atunci cum vrei sa mai tragem concluzii ???
jenica67

Mesajde Trantorul@ » 14 Mar 2015, 01:15

Am zis ca nu mai scriu da ..... sa spun si ce zahar am folosit ...

Am folosit doar zahar CRISTAL ( Diamant si Coronita in punga de plastic si nu din ala de sezon da tot aceasi calitate ii si la unu si la altu de cacao) in peste 95% din cazuri .... Acelasi zahar cristal ( coronita) cateodata scoate spuma in prostie si cateaodata putina (loturi diferite si exact aceeasi preparare) ... am facut acu 2 saptamiini o sarja ... am pus si intr-o cana de 1,5 l ca sa nu mai pun intr-o sticla 1 l am pus la albine si o ramas pe fundul cani care nu am spalat-o si surpriza ieri era bocna ! concentratia o fost de 5:1,5 (cu protofil 30 ml / l).... si nu o fost tot timpul cel mai ieftin ...

Am scris si pus poze cu ce s-o intamplat nu povesti asa ca fiecare ii liber sa faca ce vrea in continuare .....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde oroles » 14 Mar 2015, 08:36

Spuma o face de la bioxidul de sulf adaugat in procesul de rafinare, pentru albirea zaharului. Daca ai un lot mai alb la culoare nu trebuie adaugat asa mult si de aceea va iese mai putina spuma la fiert. Dupa mine ar trebui sa va bucurati cand nu face spuma pentru ca arata o cantitate mica din aceasta substanta. Am vazut ca s-a impamantenit ideea ca daca face spuma se inverteste, ceea ce nu e adevarat. Toate cartile recomanda indepartarea spumei deoarece se stie ca e toxica.

Deci,

SPUMA = REZIDURI -> NU BUN. :)
oroles

Mesajde TDI » 14 Mar 2015, 09:17

Vreo 3 ani de zile, nu am clocotit apa la sirop si am adăugat 5 gr sare lămâie la kilogramul de zahar, nu au murit, dar a fost o mare greseala - prin solutie de 5%sare de lămâie eu am inteles 5 gr/kg. A cristalizat in rame bineinteles, dar nu am avut mortalitati, fiind suficienta miere in celule încât sa nu cristalizeze 100%.
Revenind, invertirea propriu-zisa nu prea exista in stupine, manopera pentru invertire e destul de mare si riscul de hmf ridicat nu se pot controla folosind procedee termice.
Cel puțin teoretic ar trebui încercată invertirea cu ajutorul invertazei, dar... dificultatile tehnice sunt destul de mari.
Un risc este si ph-ul prea scăzut, de aceea adaugam acidificatori.
Altfel spus, nu avem un standard in privinta zaharului, albina e deosebit de sensibila si tot ce facem noi in completarea naturii contează foarte mult.
TDI

Mesajde State » 14 Mar 2015, 14:46

TDI scrie:Revenind, invertirea propriu-zisa nu prea exista in stupine, manopera pentru invertire e destul de mare si riscul de hmf ridicat nu se pot controla folosind procedee termice.

Daca urmaresti discutiile, 90% dintre participanti considera ca invertirea se face cu sare de lamaie sau otet. Se mai bate putin apa in piua cu prajiturele, cofetarii, patiserii si gata, invertim zaharul.
Ia sa vedem cati s-au dus cu siropul la analize. Mana sus. Aaaa, pai sa vezi, ca...., asa, am citit la..., etc. O laie!
Cati au facut probe pe albinele lor, folosind si "invertit" si neinvertit ? Ce concluzii au tras? Lasa ba ca am citit noi pe net, stim noi cum e corect! De zeci de ani se inverteste zaharul in patiserii, ce ne crezi prosti? :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Trantorul@ » 14 Mar 2015, 20:25

oroles scrie:Spuma o face de la bioxidul de sulf adaugat in procesul de rafinare, pentru albirea zaharului. Daca ai un lot mai alb la culoare nu trebuie adaugat asa mult si de aceea va iese mai putina spuma la fiert. Dupa mine ar trebui sa va bucurati cand nu face spuma pentru ca arata o cantitate mica din aceasta substanta. Am vazut ca s-a impamantenit ideea ca daca face spuma se inverteste, ceea ce nu e adevarat. Toate cartile recomanda indepartarea spumei deoarece se stie ca e toxica.

Deci,

SPUMA = REZIDURI -> NU BUN. :)

Uite noroc ca este unu altu sa-mi traduca si mie mesajele mele si poate, poate sper sa nu mor prost!!! ci mai putin prost!!!

Sar ca prostu in sus de bucurie ca am aflat de ce se spumeaza si ce ii acea spuma, nu stau sa-ti explic si de ce am "invertit" si daca s-o spart doar

50% din el in fructoza si glucoza tot era un + pentru albina .... chestia ii ca zaharul numa zahar nu-i ( scump/ieftin) si HMF-ul .....

"Ni s-o impamantenit idee" ... de prosti care suntem si am zis ca ajutam albina cat de cat in momentele critice si cand nu este miere ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde daffid mihailov » 14 Mar 2015, 22:03

Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA